Gdje smo sa CO2, jesmo li suradljivi i koliko znamo o energetskim uštedama?

Light motiv seta predavanja na temu održivosti i inovativnih sustava, koji smo slušali u sklopu programa ArhiBau.hr 2022. međusobna je suradnja više različitih struka i timova.
  • Foto: ArhiBau

Da bismo izgradili velike i značajne građevine najprije je potrebna ujedinjenost, koja proizlazi iz uvažavanja i suradnje. Kako bismo postigli viši cilj za naše društvo i ostavili kvalitetne, lijepe i smislene objekte u naslijeđe budućim naraštajima, ponovno je potrebno uvažavanje i suradnja.

Želimo li to uistinu i postići ne smijemo zaboraviti da je graditeljstvo interdisciplinarno i da kuće više nisu samo građevine, već strojevi koji proizvode energiju i čiji se energetski troškovi mogu vrlo precizno računati. Također, ne želimo da zgrade oko nas emitiraju više, već manje CO2. 

https://egradnja.hr/sites/default/files/2022-10/ArhiBau.hr%202022_prezentacije%20izlaga%C4%8Da_moderator_0.jpg
Andrijana Jurin, egradnja.hr

Kruna svemu je IT industrija, koja se spaja s graditeljskim projektima kroz BIM i tu onda dolazimo na sljedeći nivo. Kroz implementaciju IT rješenja građevinari/ projektanti/ arhitekti/ strojari/ električari/ krajobrazni arhitekti/ izvođači moraju napredovati kroz učenje, ali i usku suradnju.

Iz svega proizlazi ono najbolje, a to su kalkulacije troškova gradnje i kvaliteta izvedbe te kontrola dinamike radova. Dok s nestrpljenjem iščekujemo toliko potrebnu tranziciju graditeljstva i prožimanje svih struka, BIM nas već sada tjera u tom smjeru, a EU paralelno dirigira kako ćemo se morati prilagoditi digitalnoj tranziciji, ali i smanjiti otisak CO2.

 

Loše posljedice klimatskih promjena gurnule su energetsku učinkovitost u prvi plan

Dizalice topline i kućne solarne elektrane još uvijek su minimalno zastupljene u širokoj upotrebi. Dokaz tome je i činjenica da nitko iz publike nije do sada postavio solarne panele na krov.

https://egradnja.hr/sites/default/files/2022-10/ArhiBau.hr%202022_prezentacije%20izlaga%C4%8Da_Vaillant_0.jpg
Marko Brajković, Vaillant

Korisnici su već prilično upoznati s benefitima ugradnje energetski učinkovitih sustava. Ali se problem krije u postojećoj stanogradnji, koja gotovo uopće nije prilagođena budućoj transformaciji na ovu vrstu energenta. Nada su jedino nove zgrade koje prema aktualnoj zakonskoj regulativi moraju biti nZEB odnosno nearly zero buildings. 

Niko Bašić, EON

Predstavnici tvrtki Vaillant i EON svojim su izlaganjima predstavili moguća rješenja. Na temu se nadovezala tvrtka SOUDAL sa rješenjima kojima se omogućuje RAL ugradnja prozora. Ovakvom ugradnjom izbjegavaju se parne brane, sprječava nastanak plijesni te zadržava temperatura zraka u prostoru.

https://egradnja.hr/sites/default/files/2022-10/ArhiBau.hr%202022_prezentacije%20izlaga%C4%8Da_Stipica%20Kelava-Vrdoljak_0.jpg
Stipica Kelava-Vrdoljak, Soudal
 

Kako izvesti geomembrane bez propuštanja?

Prije više od godinu dana tvrtka Sensor je svoja vrata otvorila i u Hrvatskoj kako bi svjetski poznate sustave ponudila hrvatskom tržištu i dala odgovor pomoću kvalitetnih rješenja u graditeljstvu.

Sensor kao vodeća tvrtka u svijetu, specijalizirana za otkrivanje propuštanja geomembrana i s više od 30 godina iskustva razvila je ‘quality control’ proces. Koristeći vlastite Sensor DDS® sustave za lociranje propuštanja omogućeno je dobivanje informacija u stvarnom vremenu.

https://egradnja.hr/sites/default/files/2022-10/ArhiBau.hr%202022_prezentacije%20izlaga%C4%8Da_Slavomir%20%C5%A0pes_0.jpg
Slavomir Špes, Sensor

Statistički gledano, postoji šansa od 96,7% da se geomembrana ošteti tijekom i neposredno nakon izgradnje, uzrokujući propuštanja (što je testirano na uzorku od 20.000.000m²). Da bi se to izbjeglo, potrebno je testirati membranu prije i nakon prekrivanja te kroz njezin vijek trajanja, čime bi osigurali zaštitu koju bi trebala pružati geomembrana u koju ste uložili novac. Postoji više varijanti sustava, a odabir najbolje opcije ovisi o željama i potrebama klijenata.

 

Treba li graditeljstvo u Hrvatskoj niskougljične proizvode?

U posebnom bloku predavanja proizvodne kompanije Holcim, Xella i Draco predstavile su vlastita proizvodna ulaganja u smanjenje ugljičnog otiska, čime je bilo jasno kako u lancu dobave snažno ovise jedni o drugima.

Julija Škoro, direktorica održivosti u Holcimu Hrvatska govorila je o trendovima i aktivnostima kojima ta tvrtka već 20 godina kontinuirano smanjuje svoj ugljični otisak. Holcim u Hrvatskoj važan je dionik procesa proizvodnje cementa, betona, agregata i betonskih opločnika na 12 proizvodnih lokacija u sedam županija. Ujedno je Holcim prvi proizvođač građevinskih materijala na svijetu koji ima verificiran akcijski plan do 2030. i ciljeve neto nula ugljičnog otiska do 2050.

Julija Škoro, Holcim

Prije samo dva tjedna, na konferenciji New York Climate Week 2022, Holcim Grupa je, prva u industriji, predstavila znanstveno utemeljen okvir za usklađivanje proizvodnje cementa sa zahtjevima porasta temperature od 1.5°C. Taj je okvir razvila organizacija SBTi, Science Based Targets initiative. Tvrtka također trenutno ulaže u proizvodnju niskougljičnih vrsta cementa, za koje su dobili bespovratnu potporu od organizacije Innovation Norway, kao i u prvi ECOPact beton na tržištu, kojeg proizvode za projekt tunela Učka, a koji ovisno o vrsti betona ima 31-33% manji ugljični otisak u odnosu na industrijski standard. Zaključeno je da će za ostvarenje europskih ciljeva dekarbonizacije biti potrebno uključiti tržište, odnosno da je potrebno za svaki pojedinačni građevinski projekt donositi odluku o projektiranju i odabiru materijala upravo kroz izračun cjeloživotnog okolišnog otiska.

Xella grupa postavila je plan za socijalno, društveno i ekološko upravljanje, a u samom izlaganju naglasak je bio na ekološkom aspektu plana i na koji način Xella namjerava do 2050.-e smanjiti emisije CO2.

https://egradnja.hr/sites/default/files/2022-10/ArhiBau.hr%202022_prezentacije%20izlaga%C4%8Da%20Tea%20Vrlji%C4%87_0.jpg
Tea Vrljić, Xella

Xellini materijali kao Ytong i Multipor temelje se na prirodnoj sirovini te njihovi istraživački timovi konstantno rade na poboljšanju samog proizvoda. Iz njihovog asortimana Multipor je već sada CO2 neutralan materijal zbog projekata ugljične neutralizacije u kojem Xella sudjeluje u suradnji s Climate Partnerom.

Ovi projekti štede emisije CO2 kroz pošumljavanje ili zaštitu štetne tehnologije s klimatskim alternativama koje su prihvatljive za okoliš. Xella radi i na samom smanjenju ugljičnog otiska kroz postavljanje solarnih panela u vlastitim tvornicama i zamjenu kotlova za ugljen. Koriste se energetski učinkoviti strojevi, odgovorno korištenje vode te sve Xella jedinice nastoje izbjeći otpad, prenamijeniti ostatke ili ih ponovno uvesti u proizvodni proces.

DRACO se ovoj inicijativi pridružuje slijedećim akcijama: biraju sirovine koje smanjuju ugljični otisak, razvijaju proizvode na vodenoj bazi, reformuliramo proizvode na bazi organskih otapala u proizvode na bazi vode, a u proizvodnom procesu koriste kvalitetne lokalne sirovine kako bi se postigao što kraći transport.

https://egradnja.hr/sites/default/files/2022-10/ArhiBau.hr%202022_prezentacije%20izlaga%C4%8Da_Sanja%20Martinovi%C4%87_0.jpg
Sanja Martinović, Draco

Izlagačice Sanja Martinović iz Draca, Tea Vrljić iz Xelle i Julija Škoro iz Holcima složile su se u pogledu međuovisnosti proizvodnih procesa njihovih kompanija u postizanju cilja nulte emisije CO2.

 

BIM povezuje sve struke

Saša Kalanj, AEC/BIM konzultant prenio je vlastita iskustva na temu BIMa.

Saznali smo kako je u svakodnevnom projektiranju potrebno lakše i intuitivno razumijevanje promjena koje dolaze od strane suradničkih timova. A za kvalitetnije isporuke projekata uz manje naknadnih izmjena potrebno je donositi informirane odluke.

https://egradnja.hr/sites/default/files/2022-10/ArhiBau.hr%202022_prezentacije%20izlaga%C4%8Da_Sa%C5%A1a%20Kalanj_0.jpg
Saša Kalanj, Tech Data

"Investitorima i izvođačima radova bitno je pratiti greške i izmjene projekta kako bi se izbjegli konflikti u rasporedu radova i manjkavi uvjeti na terenu. Naime, veća potreba za izvještajima sa gradilišta i promjene narudžbi dovode do značajnih prekoračenja troškova."

Uz BIM Collaborate sva dokumentacija svih strukovnih suradnika je na jednom mjestu spremna za uspoređivanje verzija, kontrolu promjena i razvoja projekta, detekciju kolizija, planiranje i provjeru isporuke paketa od strane svih kooperanata uz komunikaciju u realnom vremenu. Saznajte kako možete, iako koristeći razna BIM i 3D CAD rješenja (preko 50 različitih vrsta uredskih, 2D, 3D i BIM datoteka) pomoću BIM Collaborate-a u cloudu ili moćnog desktop rješenja - Navisworks, uvelike pomoći vašem i suradničkim projektantskim timovima u koautorstvu i suradnji - povećati kontrolu i ubrzati klasične koordinacijske postupke.

 

Tehnička podrška važan preduvjet uspješnih projekata

U zadnjem bloku predavanja Sanja Miletić iz MDK GRAĐEVINARa predstavila je primjenu S.K.G.I. metode prekida toka kapilarne vlage te sustava za konsolidaciju zidova na objektima oštećenim potresom.

Sanja Miletić, MDK GRAĐEVINAR
 
Uslijed razornog djelovanja potresa tvrtka MDK GRAĐEVINAR je sa svojim brendom STIG željela dati doprinos društvu. U suradnji s predstavnicima struke razvijeni su STIG sustavi neophodni za ojačanje i sanaciju građevinskih objekata. Tako su od nedavno razvili STIG metodu za konsolidaciju zida, FRCM, FRP sustave te sustav za prekid toka kapilarne vlage.  Kroz svoj rad pružaju edukaciju i licenciranje podizvođača u primjeni stručnih metoda, provode testiranja izvedenih sustava na objektima. Također su u mogućnosti pružiti tehničku podršku u fazi projektiranja, kao i pripremu radioničke dokumentacije u fazi izvođenja radova na objektima.

Ivica Družijanić iz TECE-a otkrio je kako se sve može koristiti podno grijanje i zašto je ono važan proizvod u građevinskim projektima.

https://egradnja.hr/sites/default/files/2022-10/ArhiBau.hr%202022_prezentacije%20izlaga%C4%8Da_Ivica%20Dru%C5%BEijani%C4%87_TECE_0.jpg
Ivica Družijanić, TECE

Marko Jelušić iz tvrtke Durante predstavio je gradnju najkvalitetnijih industrijskih podova u sustavu inicijatora napuknuća betona INB 06, ali i novi proizvod koji njegova tvrtka uskoro plasira na hrvatsko tržište. Radi se o proizvodu BioOrg, kojim se postiže čistoća zraka u prostoru ispuštanjem bioorganizama. Zaključno je Ivan Smoljko iz Plan Radara istaknuo koje su sve prednosti korištenja istoimene aplikacije.

https://egradnja.hr/sites/default/files/2022-10/ArhiBau.hr%202022_prezentacije%20izlaga%C4%8Da_Durante_0.jpg
Marko Jelušić, Durante

Izbor konstrukcijskog sustava kao osnova održivog projektiranja i smanjenja utjecaja na okoliš bila je tema o kojoj je dan ranije izlagao Wienerberger, ujedno generalni sponzora ArhiBau.hr sajma.

Sve su tvrtke istaknule svoje predstavnike i tehničku podršku kao važan preduvjet uspješnosti građevinskih projekata, naglasivši da je već u fazi planiranja vrlo važno razriješiti dileme i s točnim informacijama krenuti u projekte.

 

 

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Gdje smo sa CO2, jesmo li suradljivi i koliko znamo o energetskim uštedama?

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.