Rekonstrukcija društvenog doma u naselju Ugljan, Općina Preko

Od krovnih prozora i crijepa do zidova u rekonstrukciji općinske zgrade
  • Foto: Ivan Čorić
Krovni prozori i crijep Wienerberger

Pouzdan renomirani partner Wienerberger dobio je povjerenje izvođača u projektu rekonstrukcije Društvenog doma u naselju Ugljan, općini Preko.

Ova zgrada javne namjene originalno je izgrađena od masivnih građevnih materijala, kamenih zidova debljine 50 cm i tradicionalnih stropnih drvenih greda.

Krovni prozori i crijep Wienerberger

Kako bi se obnovom udovoljilo standardima gradnje, koji donose značajne uštede energije i djeluju u očuvanju osnovnih konstrukcijskih elemenata, odabrani su primjereni slojevi i materijali za ovu sveobuhvatnu obnovu.

Projekt rekonstrukcije općinske zgrade na otoku Ugljanu obuhvatio je cjelovito rješenje u vidu potpune obnove krovišta, izolacije vanjskih zidova i podova, promjene prozora, izgradnje pregradnih zidova, ojačavanja temelja i ugradnje novog sustava grijanja i hlađenja.

U čak tri segmenta rekonstrukcije uvršten je Wienerbergerov asortiman kroz:

Tondach EnergyPlus krovne prozore

Tondach crijep tipa Venera

Porotherm Profi opeku 25 cm

Pokrov na novoj nosivoj konstrukciji podrazumijevao je zamjenu starog glinenog crijepa s novim pokrovom od glinenog crijepa kupa kanalica. Kako bi se postigla tražena kvaliteta radova bilo je potrebno odabrati materijale koji će biti jednostavni i sigurni za ugradnju.

-Kupa kanalica je teški pokrov koji se polagao u mort, kako ga ne bi odnijeli udari vjetra. Ovdje imamo primjer kako se sa Wienerbergerovim crijepom postigao sličan efekt na način da se crijep slaže na podaskano krovište i dobili smo sličnu formu kao što je tradicionalna gradnja, koristeći moderne materijale. U konačnici dobili smo jednoobraznost s okolnim objektima, odnosno s tradicionalnim izričajem, koji se ovdje koristi već stoljećima.- objasnio je projektant Vedran Banaj.

Četverostrešni krov, čija konstrukcija je u potpunosti zamijenjena novom, sada će osim lijepog izgleda pružiti adekvatnu zaštitu od vanjskih utjecaja, štiteći izolacijske slojeve i konstrukciju za buduće generacije. Dok će svojim tradicionalnim oblikom očuvati mediteranski izgled zgrade s kojom se gosti i domaćini susreću već pri ulasku u luku.

Osim crijepa na krov je ugrađeno još i 28 krovnih prozora, koji pod krovnom organizacijom renomiranog proizvođača Wienerberger zauzimaju svoju tržišnu poziciju nudeći sistemsko rješenje u pravom trenutku.

Upravo je to i razlog odabira jer je izvođaču brzina isporuke, uz kvalitetu od značajnog interesa kako bi izgradnja tekla brzo i sigurno.

Brušena opeka debljine 25 cm bila je logičan odabir za dogradnju unutarnjih prostorija objekta.

-Wienerberger Porotherm Profi opeka uz sva svoja prepoznatljiva svojstva pruža dodatnu prednost u izgradnji na otocima, zbog toga što se pri gradnji koristi Dryfix dvokomponentno lijepilo. Tako se, osim brojnih prednosti protupotresne i kvalitetne gradnje ostvaruju i uštede u dostavi materijala na izdvojenu otočku lokaciju,- objasnio je Krešimir Božulić, regionalni voditelj prodaje tvrtke Wienerberger.

Projekt rekonstrukcije Društvenog doma za općinu Preko predstavlja ogromne uštede energije, jer potrebnom termo izolacijom i novom krovnom konstrukcijom uz cjelovit sustava grijanja i hlađenja pruža veću udobnost boravka i smanjen trošak režija. U konačnici dolazi i do smanjenog ispuštanja CO2.

Rezultat suradnje izvođača Class projekt d.o.o., projektnog ureda Uljanik i tvrtke Wienerberger je očuvanje izgleda i strukture građevine koja će trajno služiti sugrađanima.


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Rekonstrukcija društvenog doma u naselju Ugljan, Općina Preko

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.