Potopljena rimska luka Barbir, Sukošan

VIRTUALARCH - video prikazom oživljena rimska luka
  • Foto: VIRTUALARCH
Antička luka Barbir, Sukošan, vizualizacija

Premda je bogata i raznovrsna arheološka baština središnje Europe dijelom poznata javnosti i temeljito istražena, veći dio te baštine, čak i onaj međunarodnog sadržaja, vrlo je često teško vidljiv i opipljiv, pa samim time i podložan brojnim prijetnjama.

Projekt VirtualArch otkriva do sada nepoznatu europsku arheološku baštinu, bilo podzemnu ili podvodnu, lokalnim i regionalnim dionicima koji su zaslužni za gospodarski razvitak regije, ali i drugim akterima poput lokalnog stanovništva, turista, arheologa i drugih stručnjaka.

Projektne aktivnosti usmjerene su na održivo korištenje i zaštitu manje vidljivih ili nevidljivih arheoloških nalazišta kroz uvođenje inovativnih pristupa, alata i metoda u području virtualne i proširene stvarnosti koji podupiru kako razvoj tako i zaštitu arheološke baštine.

Nekadašnja rimska luka Barbir potopljeno je arheološko nalazište koje se nalazi na dubini od oko 1 - 3,6 metara u neposrednoj blizini grada Zadra, u Sukošanu (Hrvatska). Vidljive potopljene kamene strukture definirane su kao ostaci dvaju pristaništa i / ili lukobrana koji su zatvorili i osiguravali luku.

Lučko nalazište Barbir registrirano je kao arheološko nalazište 1973. Osim istraživanja koje je u razdoblju od 2016. do 2019. godine provodio Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, nisu provedena daljnja arheološka istraživanja niti iskopavanja. Ostaci drevnog broda i brojni mali arheološki nalazi omogućili su datiranje luke Barbir preliminarno od 3. do 5. stoljeća.

Unatoč neosporno velikoj kulturnoj i povijesnoj vrijednosti luke Barbir, ona ostaje neotkrivena i nepoznata čak i lokalnom stanovništvu.

Podvodna_istraživanja
Podvodna istraživanja na predmetnom lokalitetu od strane Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru 

Stoga, projekt VirtualArch ne samo da je omogućio stvaranje sadržaja kojim se proširuje kulturno-turistička ponuda u zadarskoj regiji kroz izradu videa, kojeg možete pogledati putem linka ovdje, istoimene mobilne aplikacije te informativne ploče postavljene na lokaciji nalazišta, oboje s osnovnim informacijama o ovom kulturnom dobru, već je provedbom svojih aktivnosti osigurao i svojevrsnu zaštitu ovog kulturnog dobra od opasnosti poput brodskih i ribolovnih aktivnosti koje se na tom području odvijaju.

SLika_predstavnici projektnog konzorcija
Predstavnici projektnog konzorcija ispred lokaliteta tijekom posjeta Zadru 2018. godine  

 

Izvor: Youtube kanal bloga 'Zadar Top City'

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Potopljena rimska luka Barbir, Sukošan

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.