Radni stol po mjeri vlastitog doma

Kako postići balans privatnog i poslovnog života pri radu od kuće?
  • Foto: Andrijana Jurin

Vrijeme pandemije će nadamo se uskoro biti iza nas, no neke dobre promjene će zauvijek ostati. Rad od kuće, makar i kao povremena opcija ili back up plan postavio je novi standard pri planiranju uređenja doma.

Radni kutak postao je mjestom na kojem je potrebno postići ravnotežu između privatnog i poslovnog života i to u doslovnom smislu. Osim što nam treba pružiti ugodno okruženje, funkcionalnost prostora od iznimne je važnosti.

Kako sam i sama razmišljala o preuređenju vlastitog radnog kutka, točnije odabiru stola, potražila sam savjet arhitekta. Gotovi stolovi, koje se moglo pronaći u ponudi dimenzijama nisu odgovarali mom radnom kutku. Iz tog sam se razloga odlučila kako ću izraditi stol od iverice i gotovih stolnih nogu. Sve što mi je pritom bilo potrebno pronašla sam u lokalnom prodajnom centru Iverpan.

No, krenimo redom.

Za početak potrebno je odrediti idealan prostor za rad u vlastitom domu, a pritom je odlično ako možete zatražiti savjet arhitekta. Meni je u ovom procesu sa svojim savjetima pomogao arhitekt Aleksandar Matijašević iz ureda Prostor & JA.

„Velik broj kompanija je uslijed pandemije pokrenulo rad od kuće, a jedan dio njih najavljuje kako će se takva praksa nastaviti, što nas dovodi do toga da je planiranje radnog kutka u vlastitom domu postalo sve prisutnije.“ , pojašnjava Aleksandar.

 

Gdje u prostoru ne smijemo pozicionirati ured?

http://egradnja.hr/sites/default/files/2022-05/prije.jpg
Prije preuređenja

Shvatili smo kako nije prihvatljivo raditi iz kauča ili kuhinje, naime osim što takav prostor nije prilagođen za osmosatno sjedenje, također je potrebno pripaziti i na druge uvjete, poput osvjetljenjosti ili pozadine. Prilikom održavanja online sastanka vrlo je bitno da se ostali ukućani slobodno kreću prostorom i ne ulaze u kadar, a krevet, kauč ili kuhinja ostanu izvan kadra vaše kamere.

 

Gdje je poželjno smjestiti radni prostor u stanu?

http://egradnja.hr/sites/default/files/2022-05/Poslije.jpg

http://egradnja.hr/sites/default/files/2022-05/Izrada_stola_Iverpan_8.jpgNovi raspored prostora

Idealno je da odaberete prostoriju u stanu gdje ćete imati potreban mir tijekom cijelog radnog dana i večeri. Ako trebate nadzirati manju djecu smjestite se skupa s njima, ali napravite nekakav paravan koji će vaš radni kutak vizualno odvojiti od ostalih članova. Prilikom smještanja unutar samog prostora, svakako izbjegavajte prolaze ili mjesto pokraj vrata te birajte da su Vam leđa okrenuta prema zidu, ako je moguće. Idealno bi bilo da se radi svjetla smjestite uz prozor, no i s dobrom rasvjetom ćete zadovoljiti potrebne uvjete osvijetljenja.

 

Koliko kvadrata je potrebno za kvalitetan radni kutak?

http://egradnja.hr/sites/default/files/2022-05/Izrada_stola_Iverpan_1.jpg
Poslije preuređenja

Za rad od kuće bit će vam potrebno oko 1.8 m2 prostora.

Ako je dubina stola 60 cm, potrebno je ostaviti oko 90 cm razmaka za stolicu,  dok je poželjno da minimalna širina stola bude 120 (ili čak 100, ako nije moguće drugačije) cm.

 

Kako odabrati materijale za izradu stola?

Poželjno je izbjegavati monokromatske boje radi održavanja, kako bi Vaš radni prostor uvijek djelovao uredno.

Za izradu ploče radnog stola možete odabrati razne materijale poput Compacta ili iverala, a ako se odlučite za iveral svakako pogledajte i ponudu radnih ploča, koje već dolaze u debljini od 38 mm. Preporučena debljina ploče stola je od 25 mm do 38 mm, a to je bitno kako se radna površina ne bi savijala.

http://egradnja.hr/sites/default/files/2022-05/Izrada_stola_Iverpan_5.jpg

Kad odaberete željeni iveral potrebno ga je lijepiti s još jednom pločom (osim u slučaju da ste odabrali radnu ploču debljine 38mm), kako biste dobili potrebnu debljinu od 38 mm. Kad odaberete boju, materijal se reže i kantira za ujednačen izgled sa svih strana.

Zanimljive mogu biti čak i kombinacije materijala, primjerice ako odaberete gornju plohu u jednom uzorku, a rubove u boji te se tako stol/kutak mogu povezati s ostatkom stana.

Za kraj je potrebno odabrati noge stola.

 

Koji su još detalji važni kako bi radni prostor bio funkcionalan?

Dobro bi bilo osmisliti sustav za skrivanje kablova. Recimo, žice kablova se mogu sakriti u ladičar ili između stola i paravana (ako imate paravan).

Kad jednom krenete raditi od kuće, nemojte zatrpavati radni stol nepotrebnim stvarima. Poželjno je na stol staviti zelenu biljku pošto je preporuka da nakon dugog gledanja u ekran gledate u zeleno kako bi Vam se oči opustile.

http://egradnja.hr/sites/default/files/2022-05/naslovna_0.jpg

Nakon što je arhitekt ucrtao poziciju mog radnog stola, krenuli sam s narudžbom materijala i izradom.

Nakon što smo odredili dimenzije stola od 53 cm dubine (kako bismo ga lakše smjestili u prostor) i 160 cm širine (pošto volim prostranost radnog mjesta) bilo je potrebno odabrati radnu ploču i stolne noge.

Duga potraga za drvenim dekorom radne ploče završila je odabirom betonskog izgleda ploče. Naime, Goran iz Iverpana mi je pokazao vlastiti projekt uređenja uredskog prostora i izgled betonske radne ploče u prostoru koja me oduševila.

Kako je iveral bio u idealnom dekoru svijetlog betona, s kojim ću postići da stol uvijek djeluje čisto i uredno, odlučila sam se za ljepljenje uzorka bijeli beton i crni iveral te kantiranje u boji bijelog betona kako bi se dobio betonski izgled stola.

Stolne noge iz Iverpanove ponude pružale su mogućnost za izradom stola u industrijskom stilu, a uz njih je moderan izgled stola, koji nije pomodan. Odabrala sam naime čvrste metalne noge Lignor u crnoj boji. Zanimljivo je bilo vidjeti kako su se odlično složile stolne noge i noge moje sjedalice koja datira iz 60-tih.

Personalizirani materijali i boje u skladu sa stanom, u konačni su rezultirale izradom stola po vlastitoj mjeri i želji uz sveukupan trošak od 1700 kn.

 


Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Radni stol po mjeri vlastitog doma

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.