Mnogo svjetla i atraktivna dizajnerska rješenja pod kosim krovom

Kosi krov, krovni prozori te projektiranje i planiranje do najsitnijih detalja autorski su potpis stambenih kvadrata u zgradama Arhitektonskog studija Vučković
  • Foto: Arhitektonski studio Vučković

Počeli su još 95' izgradnjom stambenih zgrada u Savskom Gaju i Trokutu, a njihov kvart Blato već su tada vidjeli kao potencijalno naselje mladih obitelji. Danas se mogu pohvaliti s 50-ero djece, koja su baš ondje prošetala svojim prvim koracima. Malene kućice u nizu, njih čak 44 izgrađene su 2011. Mini naselje koje tvori malu urbanu sredinu, idealnu za ugodan život, bio im je prvi, ali još uvijek i jedini projekt izgradnje obiteljskih kuća takvog obujma.

Cijene kvadrata zemljišta i isplativost gradnje odredili su smjer. Volumeni koje su gradili bivali su mnogo veći. No, upravo onaj istančani arhitektonski osjećaj i određenost katnosti prema GUP-u zadržali su njihove omjere u umjerenim gabaritima.

Arhitektonski studio Vučković gradi kvadrate ugodne za život

Danas Arhitektonski ured Vučković gradi kvadrate koji su ugodni za život. U novom naselju Blato nalaze se prostrani stanovi, čiji su projekti pomno planirani, a pozicije prozora, vode i struje su do detalja unaprijed određene predviđenim mjestom za namještaj. Prilikom preuzimanja ključeva sve postaje samo estetski izbor krajnjeg kupca. Za još veće zadovoljstvo kupaca arhitekti Vučković rade i preinake u projektiranju interijera kako bi svaki pojedinac finalno dobio idealan stan.

-Odmičemo se od mastodonstva u gradnji i stvaramo ambijent koji je primjereniji za manje i srednje obitelji. Klijenti su pretežno novoosnovane obitelji i obitelji s djecom. Ne radimo isključivo biznis, već arhitekturu i stanovanje. Dopuštamo kupcima maksimalno sudjelovanje u dizajnu interijera. Oni mogu unutar svog stana raditi intervencije iako je to dosta izazovno. Također im nudimo suradnju s projektantima interijera.- objasnili su arhitekti

Nemaju problema s izmjenama jer se stanovi većim dijelom prodaju još u fazi pripreme terena, a znatno prije prvih iskopa i izgradnje konstrukcije.

Ova zanimljiva tvrtka zapravo je u potpunosti obiteljska, gdje svi zajedničkim snagama i odgovorno stupaju u pojedini projekt i sve do njegovog završetka u njega usmjeravaju svu svoju pažnju. Otkrivamo to pitajući ih planiraju li širenje, jer kao rijetko čiji, njihov način poslovanja je odmjeren, s planom i promišljanjem do najsitnijeg detalja.

-Blato je u začetku bilo selo s obiteljskim kućama. Tu je bilo jeftino zemljište i tu je bio trend izgradnje obiteljskih kuća. Ukupno 44 obiteljske kuće bile su naš vrlo uspješan projekt, a Blato je sada postalo jedno ogromno gradilište. Urbanizam je u segmentima prizemlja i kata prilično narastao, a što je neprimjereno postojećoj infrastrukturi. Mi nastavljamo raditi u klasi etažnosti prizemlje, kat i potkrovlje.-nadovezuje se senior arhitekt Ivan Vučković

Kvalitetna potkrovlja namijenjena ugodnom stanovanju protežu se u gotovo svim njihovim projektima

Još jedna značajka kojom se razlikuje ponuda stambenih kvadrata jest kosi krov. Moglo bi se kazati kako je to njihov autorski potpis i njihova glavna i bitna stavka koja se proteže u gotovo svim projektima, počevši od obiteljskih kuća s početka priče pa do zgrada koje trenutno grade.

Od prvog dana njihova su potkrovlja namijenjena stanovanju. Prednost takvih prostora je generalno veća stambena površina, ali i općenito u nedostatku takve ponude na našem području to je prilika da odgovore na potrebe onog dijela tržišta koje ima želju živjeti upravo u potkrovlju.

Odabirom kvalitetnih materijala te stručnom izvedbom krovišta sprečava se negativan kontekst života pod kosim krovom te se stanari mogu orijentirati na brojne prednosti, gdje upravo ta zadnja etaža nudi mogućnost uređenja atraktivnog prostora velike kvalitete života.

-Stanovi u potkrovlju posebno su privlačni visinom i kvadraturom, stanari dobivaju više kvadrata za manju cijenu. Razlog tome je što se otvorena galerija obračunava s koeficijentom 0,75, a prostori niži od 2m se obračunavaju s manjim koeficijentom. Tako stanari dobiju 125 kvadrata za cijenu 115 kvadrata. Najviša točka stana doseže i visokih 7.5 metara, što ga čini posebno vizualno atraktivnim prostorom.

Kvalitetna potkrovlja nisu nešto što se tipično pojavljuje u urbanim sredinama u stambenim zgradama, međutim otvaraju mogućnost jako specifičnog življenja u prostoru, jer su izuzetno dinamični. Sama kosina krova omogućava interijerska/dizajnerska rješenja koja nije jednostavno dobiti u jednoetažnom stanu. Življenjem u potkrovlju stanari nemaju dojam življenja u stanu, već taj stan poprima oblike života u kući. Automatski imaju potpuno drugu atmosferu i potpuno drugi osjećaj življenja.-

VELUX krovni prozori za izvrsnu osvijetljenost i energetsku učinkovitost

Značajna prednost takvih stanova je jako dobra osvijetljenost. Krovni prozori za razliku od klasičnih vertikalnih prozora daju puno više dnevnog svjetla. Što se tiče grijanja i hlađenja dojmovi njihovih korisnika su jako pozitivni, oni smatraju da je život u potkrovlju jednostavno kvalitetan.

Prostrani volumeni i obilje dnevnog svjetla glavni su poticaj za izgradnju stambenih kvadrata unutar kosog krovišta. Ova tvrtka je tako kroz niz godina ugradila gotovo 1000 krovnih prozora, pa ih to čini vjernim kupcima tvrtke VELUX.

Isključivo su VELUX krovni prozori ugrađeni u svim njihovim zgradama, a sa svakim novim projektom dolazi i odabir dodatne opreme u skladu sa tržišnim potrebama i mogućnostima.

Od prvog dana do danas povećao se i broj krovnih prozora unutar stanova kao i same dimenzije, a sve sa svrhom još udobnijeg življenja.

Visoki strop i otvorena galerija

-Uz veću prisutnost dnevnog svjetla, zahvaljujući krovnim prozorima te dojmu prostranosti zbog visine, život pod kosim krovom pruža još mnogo prednosti. Primjerice, galerija pruža mogućnost da se, ako za to ima potrebe, dinamika dnevnog života stanara razdvoji ne samo po prostorijama nego i po etaži. Neki stanari od galerijskog prostora naprave knjižnicu, neki naprave ured, teretanu, prostor za čitanje ili sviranje. Mogućnosti je zaista mnogo. Život se tako može razdvojiti i etažno, što daje osjećaj izdvojenosti iz stana u neki drugi prostor. Kad se popnete na galeriju automatski imate potpuno drugi pogled i drugi dojam.

Po pitanju obiteljskog života, u ovakvom se stanu vrlo jednostavno može razdvojiti život djece od života roditelja, gdje svi mogu zadovoljiti svoje potrebe u zasebnoj intimi. Dojam odvajanja po etaži pruža dojam življenja u dva različita stana. Ti stanovi nude jako puno fleksibilnosti i mogućnosti da se prostor prilagodi vlastitim potrebama na kreativan način. Jednako kako omogućuju odvajanje po etažama tako omogućuju i velika druženja s obitelji ili prijateljima zahvaljujući velikim otvorenim prostorima sa obiljem dnevne svjetlosti.

Mi projektiramo i prijedlog interijera tj. pozicija u prostoru kojima je zatim korisnicima lakše planirati kupovinu namještaja po točnim dimenzijama i pozicijama.- detaljno je objasnio arhitekt Luka Vučković.

Novi projekt u izgradnji

Tik do dvije postojeće, grade se i četiri potpuno nove zgrade s ukupno 58 stanova, a unutar kvarta smještena su i dva poslovna prostora veličine 110 i 150 m2. Pod krovom se također smjestilo čak 18 prostranih stanova.

Prednost kupovine u trenutnoj fazi očituje se u mogućim preinakama unutar stana po željama vlasnika. No kao i kod dosadašnjih projekata osnovni prijedlog uređenja interijera svi budući stanari dobivaju gratis.

Visokokvalitetni materijali poput parketa, pločica 1. klase, visoko učinkovitih klima uređaja i plinskog grijanja samo su neke od prednosti kupovine stana na adresi Zdihovska u naselju Blato.

 


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Mnogo svjetla i atraktivna dizajnerska rješenja pod kosim krovom

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.