Kvalitetna gradnja na Viru

Brza i energetski učinkovita gradnja
  • Foto: Ivan Čorić, Adriavisions
Izgradnja visokokvalitetnih apartmana na Viru

Posjetili smo gradilište u Viru, gdje je u tijeku izgradnja šest stambenih zgrada s prostranim stanovima za prodaju.

Kvaliteta i brzina gradnje, urednost građevine, toplinska izolacija, samo su neke od mnogobrojnih prednosti gradnje Wienerberger Porotherm Profi opekom i Dryfix.extra ljepilom.
 

Glavnina toplinske izolacije stambenih zgrada u virskom naselju Prezida, postignuta je zahvaljujući odabiru Wienerberger opeke Porotherm 25 Profi kao glavnog konstruktivnog elementa uz AB serklaže.

Investitor projekta je njemačka tvrtka Lupp, koja na ovom području posluje s hrvatskom podružnicom Adolf Lupp Projekt d.o.o.  Lupp grupa u obiteljskom je vlasništvu već 110 godina, a zalaže se za kvalitetu i stručnost u gradnji. Sa 650 zaposlenika, zahtjevni građevinski projekti realizirani su u Njemačkoj, Europi i svijetu. Lupp je jedna od vodećih građevinskih firmi srednje veličine u Njemačkoj.

Tvrtka Adolf Lupp Projekt d.o.o. poseban naglasak stavila je na gradnju kvalitetnim materijalima, kako bi apartmani smješteni uz samu morsku obalu, izloženi utjecaju sunca, ujedno pružali vrhunsku toplinsku izolaciju od pregrijavanja ljeti kao i hladnoće zimi. Wienerberger Porotherm Profi opeka od 25 cm, postavljena lijepljenjem ovdje predstavlja glavni dio presjeka zidova, koji uz vunu i prozore/staklene stijene ugrađene prema RAL-u pružaju odlične performanse.

Vrijedi istaknuti kako već sada u asortimanu Wienerbergera osim osnovne opeke možete odabrati i cjelovito rješenje u obliku opeke ispunjene vunom. Tim načinom gradnje osim vrhunske toplinske izolacije može se graditi suho i dvostruko brže.

 

Posjet gradilištu

Zavirivši u prostor apartmana u fazi žbukanja unutarnjih zidova prvo smo zamijetili izuzetno ravne zidove, koji netom ožbukani ostavljaju dojam potpune dovršenosti. Osim vrhunske izvedbe strojnog žbukanja, dio zasluga opet pripada odabranoj opeki. Tehnika lijepljenja opeke ne ostavlja prostor greškama u vidu neravnih zidova, naime zidanjem na ovaj način vrlo je važno prvi red opeke postaviti u ravnini i to lijepljenjem mortom, kako bi ostatak zidova bio podignut izuzetnom lakoćom postavljanja i bez daljnjih odstupanja.

 

Brzina gradnje nadomješta novac uložen u materijal

-U projektu izgradnje šest kuća i osamnaest stanova korištena je Wienerberger Porotherm Profi 25 za konstruktivni dio zgrade, a Porotherm Profi 10 za pregradne zidove. U zadnjih 7-8 godina mi u Lavčeviću prakticiramo gradnju Wienerberger Profi opekom s Dryfix.extra ljepilom isključivo radi brze gradnje, gradnja je puno kvalitetnija i bolja, proces gradnje je uredniji i brži. Da se ne zida Dryfix.extra ljepilom, morali bismo miješati mort za zidanje, dodavati... Iako je, što se tiče materijala, ovaj način gradnje skuplji, ljudstvo je u konačnici jeftinije, nema bespotrebnog dodavanja morta, čišćenja, a i izvedba je mnogo urednija od zidanja mortom. Fasada će izvana biti obložena vunom te kombinacijom kamena i visoko prešanih laminata.- pojašnjava inženjer Marko Bračić, voditelj gradilišta.

Površine stanova kreću se od 85 do 99 m2. Tlocrtno su kuće bruto površine do 140 m2. Sa svake terase i iz svake, pa i najudaljenije kuće vidi se more. U prvoj fazi građene su kuće koje imaju jedan apartman po etaži. U drugoj fazi, kada se provede UPU, gradit će se četiri kuće smještene prvi red do mora. Donja etaža imat će dva apartmana s bočnim ulazom, a gornji će biti penthaus.

 

Kako se Vama kao voditelju gradilišta svidjeo sam proces gradnje profi opekom?

- Gradnja opeke pomoću Dryfix.extra ljepila za nas više nije neka novina, smatram da su se u ovih sedam godina naši radnici već navikli, a u zadnje vrijeme, najviše radi same brzine, tehnologije, urednosti isključivo radimo sa Dryfix.extra ljepilom. Primjerice kada se radi s mortom to je uvijek sporije, neurednije. Sam sustav već sada bez fasade izgleda lijepo i uredno.- objašnjava inženjer Bračić.

Finalni izgled projekta

 

Predstavnik investitora, inženjer Jure Bajo po prvi se put susreće s ovim načinom gradnje.

-Ja se primjerice po prvi put susrećem s ovim sistemom ugradnje opeke. Na ostalim projektima na kojima sam dosad radio, a gdje je bila riječ o omeđenom ziđu, kao vezivno sredstvo koristio se mort. Interesantno je kod ovakve gradnje da se treba posvetiti nešto više pažnje pri ugradnji prvog reda, pomoću morta potrebno je izravnati podlogu, a prilikom ugradnje opeke prvog reda potrebno je paziti na horizontalnu ravninu. Nakon što se prvim redom uhvati horizontalna ravnina prilikom zidanja ostalih redova potrebno je samo paziti na vertikalnu ravninu, odnosno na ravnost bočnih strana. Također nije samo brzina izvođenja prednost, već se olakšava i posao radniku, koji sada ima pištolj s ljepilom, a do sada je morao nositi kantu ili mu ju je netko dodavao, te je morao nabacivati mort. Tako da je u procesu morala sudjelovati i dizalica te netko tko će miješati mort, odnosno više radne snage.- oduševljeno objašnjava Jure Bajo, inženjer iz Adolf Lupp Projekta.

 

„Urednije, čišće, bolje“- složili su se inženjeri.

Vir je osim za turizam, postao zanimljiv i za stalni život, pa je tako svoj životni prostor ondje pronašao i sam direktor hrvatske podružnica Lupp-a, Andreas Döring.

-Prvi projekt izgradnje apartmana za prodaju u Hrvatskoj pokrenuli smo na Viru, na lokaciji uz samo more. Moja je želja bila pokrenuti posao u Hrvatskoj, koju jako volim i to upravo na Viru gdje i sam već pet godina posjedujem nekretninu. Naš je glavni posao u Njemačkoj upravo izgradnja, a putem ovih referentnih objekata prodiremo na tržište, gdje također imamo planove razvoja i naše glavne djelatnosti, a to je gradnja.

Razvoj samog Vira u posljednjih nekoliko godina ide u prilog našoj investiciji. Posjetili smo brojne lokacije na jadranskoj obali te uzevši u obzir sve okolnosti i parametre donijeli odluku da investicija bude ovdje. Također želimo ovim projektom pridonijeti samom otoku i vizualno te uz vrlo visok nivo kvalitete građenja.

Infrastruktura postoji, kanalizacija je već provedena, a voda iz gradskog vodovoda se u ovom trenutku već provodi do zemljišta. Kako smo morali gradilište opskrbiti vodom i prije toga, tako će budući stanari imati i riješeno pitanje zalijevanja vrta i korištenja vode za popratne sadržaje neovisno o vodovodu- pojašnjava direktor Andreas Döring.

 

Kako Vam se sviđaju objekti građeni opekom?

-Sistem gradnje mi se sviđa jer kao što možete vidjeti nema razmaka među ciglama, što pruža bolje performanse pri izoliranju objekta, a uz kamenu vunu čini mnogo bolju kvalitetu života unutar četiri zida. Osim toga nema problema ni što se tiče protupožarnih svojstava. Kontrola gradnje odvija se svakodnevno, a gradilište prate dva voditelja, jedan iz Lavčevića, drugi iz naše kompanije, kako bismo u konačnici kupcu isporučili kvalitetnu nekretninu. Mi smo hrvatska kompanija njemačkog podrijetla sa zadanim nivoom očekivane kvalitete građenja.

Već smo ugradili mnogo toga što obično u projektima nećete naći, poput nekoliko split sistema klimatizacije. Svaki stan ima ugrađen dimnjak, podno grijanje u kupaonicama i wc-ima koji su popločani do stropa. Drveni parket u spavaćim sobama nadopunjuje podne pločice velikog formata položene u svim ostalim sobama. Dekorativni paneli od prirodnog kamena i laminiranog drva konačno nadopunjuju ostatak fasade u mediteranskim bojama-, dodaje direktor Döring.

 

Zašto veliki apartmani?

-Viši standard kvalitete pružaju i veći prostori pogodni i za život. Naravno da je lakše prodavati manje apartmane, no mi na ovaj način zadovoljavamo određenu potrebu na tržištu. Pružamo visoku kvalitetu i nov standard življenja. Također su prizemni apartmani najvećim dijelom prilagođeni osobama s invaliditetom.

Ipak, ono najbolje je da rezidencija naziva „Dalmatian Seaview Residence“ uistinu to i nudi, pogled na more je zagarantiran iz svakog apartmana. Osim toga stanovi imaju sve preduvjete da postanu apartmani s četiri zvjezdice.

Želja nam je nastaviti raditi na ovom tržištu kao izvođač te dovesti određene kvalitete i iskustvo koje imamo i ukomponirati ih skupa sa domaćim snagama. S obzirom na to da u Njemačkoj imamo više od 300 aktivnih kompanija, ako je potrebno možemo nadomjestiti radnom snagom i znanjem ono što će nam ovdje eventualno nedostajati.

Nekretnine će također imati i desetogodišnju garanciju na konstruktivne dijelove a dvije godine na instalacije. Tu je i još jedna vrsta garancije, sam direktor tvrtke živi u neposrednoj blizini i primat će primjedbe kupaca.- zaključuje Andreas Döring

 

 

 


 

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Kvalitetna gradnja na Viru

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.