Stay at home projekt

Projekt inspiriran epidemijom korona virusa
  • Foto: Armin Mešić
Kuća Stay at Home

Ako Vas je pandemija inspirirala da i sami izgradite kuću na osami, udaljenu od urbanih središta, Stay at home je inspirativan projekt koji vrijedi razmotriti kao mogućnost.

Projekt „Ostani kod kuće“ inspiriran je situacijom u kojoj smo se našli tijekom 2020. godine i pandemijom koja rezultira potrebom (izoliranog)  boravka u zatvorenom prostoru bilo da smo se ondje zatekli primorani ili slobodnom voljom.

Prvi kat zamišljen je kao koncept otvorenog prostora za cjelodnevni boravak, gdje nam se sve nalazi pri ruci. Četiri visoka odjeljka, svaki orijentirana prema drugoj strani svijeta, tvore sadržajne niše s jedinstvenom interpretacijom prostora. Uz nišu za čitanje tu se nalazi i niša za trčanje, spavaća niša ili spavaća soba i sauna. Na drugom katu nalazi se servisna soba, zajedno s vanjskim terasama za vježbanje joge ili promatranje zvijezda.

Objekt je konstrukcijski izveden s kombiniranom čeličnom konstrukcijom i armiranobetonskim elementima. Kuća je postavljena na "V" stupovima, što pruža osjećaj sigurnosti svojim povišenim položajem u odnosu na tlo.

* Prizor iz filma "The Revenant" bio je inspiracija i odredio raspoloženje i stil u ovom okruženju.

Riječ je o projektu koji je nedavno izabran kao pobjednički u sklopu natjecanja "Arhitektura i mega događaji-pandemija i prostor"

Sarajevski arhitekt Armin Mešić iz arhitektonskog studija Fo4A Arhitektura autor je ovog projekta, za koji kaže:

Promatrajući nova pravila koja se nameću kroz socijalnu distancu vjerujem kako će doći do prilagođavanja u projektiranju poslovnih prostora kao što su kolektivni ured, javne zgrade i sl. Fokus se stavlja na čovjeka i njegovu sigurnost što je u svemu i pozitivna stavka.

Rekao bih da ćemo uskoro sve više tražiti lokacije van urbanih dijelova te da tip kolektivnog stanovanja neće biti toliko zastupljen koliko će to biti objekti individualnog karaktera posebno oni van gradova. Primjećujemo da veliki broj ljudi teži ka formiranju samoodrživog domaćinstva gdje mogu odvojiti dio vrta za uzgoj povrća, voća i slično. Budući objekti bi trebali biti samoodrživi uz mogućnost stvaranja električne energije, pitke vode itd.

 


Autor: Armin Mešić, dipl. ing. arh.

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Stay at home projekt

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2023 T&S d.o.o.