Kad je u stanu namještaj po mjeri i želji vlasnika

S puno ormara po mjeri do uvijek urednog doma
  • Foto: Edin Tuzlak

Predstavljamo vam stan uređen za osobne potrebe veličine 70 m2 u centru zagrebačke Trešnjevke, u blizini svih pratećih sadržaja za ugodno življenje. Glavnu riječ o uređenju i dizajnu vodile su upravo vlasnice/investitorice, majka i kći. Stan je u potpunosti renoviran: postavljene su nove instalacije struje, vode i grijanja, ugrađene nove podne obloge, zamijenjena vanjska i unutarnja stolarija, a zidovi kompletno obrađeni (rabiciranje, gletanje i ličenje).

Ipak, najveće zadovoljstvo koje čini komfor življenja predstavlja namještaj izrađen po mjeri.

„Namjerno imamo puno ormara kako bi vrlo brzo postigle dojam urednosti i uživale u vlastitom domu”- otkriva nam Tihana Topčić, investitorica

Naše investitorice, a ovom prilikom i dizajnerice interijera otkrivaju kako su imale samo svoj izvor inspiracije i želju da se stvori ugodan, vizualno atraktivan i odlično iskorišten prostor u svevremenskim neutralnim tonovima i kvalitetnim materijalima, koji se zatim, ovisno o budućoj navali ideja, može nadograđivati novim detaljima.

Obzirom da je stan u prvotnom stanju projektiran sa dosta nezgodnim i teško iskoristivim nišama, kako bi se izbjegla polovična rješenja dobivena kupovinom gotovog namještaja, odluka je pala na izradu namještaja po mjeri. Ovom odlukom su glavni nedostaci stana, poput neiskoristivog hodnika ili niša u prostoru, postali oku primamljivi ugradbeni ormari, koji osiguravaju dovoljno skladišnog prostora i ostavljaju dojam čistoće, urednosti i prozračnosti interijera.

Osim ugradbenih ormara u hodniku, dnevnoj sobi te spavaćim sobama, po mjeri je rađena i kompletna kuhinja sa ugradbenim aparatima. Investitorice navode kako su same prema svojim potrebama kompletno osmislile i skicirale vanjski izgled namještaja te unutarnji raspored polica, ladica i vješalica.

Ideje i skice u stvarnost su pretočile zahvaljujući sveobuhvatnom asortimanu tvrtke Iverpan gdje su na jednom mjestu pronašle sav materijal potreban za realizaciju zamišljenog. Za početak ističu široku lepezu materijala te boja i uzoraka. Iako je kod njih prevladavala želja za svijetlim i neutralnim tonovima, ipak su birale između pedesetak nijansi bijele.

https://egradnja.hr/sites/default/files/2022-12/Stan%20Iverpan%20%2823%29_0.jpg

Za kuhinju, koja je također kompletno rađena po mjeri, izbor je pao na akrilne ploče visokog sjaja čija je baza MDF (Medium Density Fiberboard), a dekor je Meringa sjaj odnosno bijela boja koja je vječni klasik. Kuhinja je izvedena jednostavno, ujednačeno i nenametljivo s daškom luksuza i elegancije. Tome svakako doprinosi Blumov podizni okov Aventos HK-S s kojim se jednostavno, na dodir prsta, otvara fronta ormarića. Ovaj mehanizam je idealan za moderne kuhinje bez ručkica.

Skladni kuhinjski ormarići protežu se od poda pa sve do stropa, čime se realizirala ideja maksimalne iskoristivosti dostupnog prostora, a njihova unutrašnjost skriva inovativne mehanizme za što učinkovitiju organizaciju posuđa te lakoću i užitak upotrebe. Odgovarajuća radna ploča, Schock granitni sudoper, praktična slavina s fleksibilnim gumenim crijevom također su odabrani u Iverpanu.

Na sličan način realizirala se ideja za ugradbeni ormar. Odabrane su iveral ploče u klasičnoj kombinaciji bijelog dekora i Hrasta Ontario. Kao zanimljiv detalj investitorice navode efektne crne ručke različitih duljina, koje su rezane prema njihovim željama te ističu kako se u Iverpanu prilagođavaju željama klijenata. Investitorice su i za ormare odabrale vješalice na izvlačenje koje olakšavaju svakodnevni život zbog bolje organizacije i dostupnosti odjeće.

Kao dio adaptacije stari pod od parketa zamijenjen je SPC Vinil Solid Pro podnim oblogama u dekoru drveta, čija je jezgra izrađena od kompozitne kamene smjese sa zaštitnim gornjim UV slojem. Ove ploče su otporne na vlagu i vodu te na ogrebotine, a u potpunosti su antibakterijske i 100% higijenske. Omogućuju gotovo nečujno hodanje, a investitorice ističu i da se iznimno lako čiste. Pored svega toga kažu da izgledaju jako prirodno, kao pravi parket, doslovno.

Iz bogatog Iverpan asortimana odabrale su i bijele rubne letvice kako bi još više naglasile ljepotu ovih kvalitetnih podova koji izvrsno oponašaju prirodno drvo.

Izgled prirodnog drva izvrsno se nadopunjava sa Top2Floor pločicama mramornog uzorka koje su postavljene u kuhinji, hodniku i sanitarnim prostorijama.

Ovako temeljito i bezvremenski obnovljen prostor obogaćen ugradbenim namještajem po mjeri na ključnim pozicijama, kako bi se dobila bolja funkcionalnost i iskorištenost prostora, bilo je jednostavno i zabavno nadopuniti komadima gotovog namještaja i detaljima koji mu daju završni šarm.

Investitorice navode da su sve potrebno za uređenje stana kupile u trgovinama u Hrvatskoj. Pa su tako redom komoda, polica za knjige, vitrina za čaše, stol i sjedalice u blagovaonici te razni ukrasi i detalji iz poznatih trgovina namještajem, dostupnih u Hrvatskoj. Sami odabir namještaja je bio pravi izazov i užitak.

Svaki detalj u stanu pomno je odabran s puno ljubavi i estetike, prilagođen željama i ukusu vlasnica.

Posebno su oduševljene rasvjetom. Izbor rasvjetnih tijela i raspored po željama vlasnica dao je dodatni šarm, ugodu i eleganciju.

Uz navedeno, vlasnice su u stan uspješno smjestile i nekoliko sentimentalnih komada naslijeđenih od svojih predaka. Stara šivaća mašina Pfaff i drveni kovčeg unose štih minulih vremena u inače suvremeno opremljen prostor i doprinose opuštajućoj atmosferi lođe na kojoj se nalaze.

Na pitanje o najdražem kutku stana ne skrivaju svoj ponos konačnim rezultatom i tvrde da se ne mogu odlučiti za najdraži kutak. Na kraju priče se odlično osjećaju u svakom dijelu stana i tvrde da bi se bez zadrške ponovo upustile u ovakav projekt unatoč izazovima i izgubljenim živcima koji su pratili ranu instalacijsku fazu adaptacije.

Poručuju kako ne treba lako odustajati od svojih ideja te kako se one uz suradnju sa stručnim suradnicima većinom mogu uspješno i brzo realizirati.

 

AUTOR: Marina Čelica, dipl. oec.

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Kad je u stanu namještaj po mjeri i želji vlasnika

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.