Kad dvoje arhitekata projektira svoj dom

Zavirite u dom koji su za vlastite potrebe projektirali i uredili mladi arhitekti
Stan u Zadru koji su uredili arhitekti
  • Foto: Dora Barović i Lovre Predovan

Mladi su, zaljubljeni i oboje arhitekti. Lovre Predovan iz tvrtke BLOCK-PROJEKT i Dora Barović iz tvrtke APLAN zajedno su projektirali i uredili stan za vlastite potrebe u Zadru. Kako je tekla zajednička suradnja te kakav je finalni rezultat saznali smo u zanimljivom razgovoru.

Vezano za zajedničku suradnju Lovre u šali kaže da je on projektirao stan, a onda Dora korigirala. Realno, imali su jako puno ideja oko kojih su se većinom slagali te su ih zajednički isprobavali kroz nacrte, 3D varijante i vijećanja.

Lovre je više tehnički tip, dok Dora više naginje ka umjetnosti i voljna je povremeno žrtvovati funkcionalnost i komociju radi estetike, što Lovru nikako ne karakterizira. Zajedničkim snagama došli su do optimalne kombinacije izrazito funkcionalnog, a ipak vizualno lijepo uređenog interijera. Ispričali su kako su za projektiranje utrošili dosta vremena te da je zapravo teže projektirati za sebe jer se svakog jutra budiš sa novom idejom koja onda znači sate i sate crtanja.

Stan se nalazi u Zadru, na petom katu stambene zgrade, a velik je otprilike 95 m2. Usprkos trendu da se u ovoliku kvadraturu uguraju čak tri spavaće sobe, odlučeno je da im više odgovara veći dnevni prostor te je izmijenjen izvorni projekt. No, i dalje u slučaju potrebe, postoji mogućnost dodavanja treće spavaće sobe, naime, sve instalacije za treću sobu su pripremljene, odvojena je rasvjeta, prekidači i klima.

Lovre kaže kako nije pobornik trenda da većina stanova na tržištu koja prelazi 80m2 posjeduje 3 spavaće sobe. Neki investitori grade stanove tako da povećavajući broj kvadrata povećavaju i broj spavaćih soba, dok dnevni prostor uvijek ostaje iste veličine.

Zahvaljujući takvom razmišljanju njihov dnevni dio velik je otprilike 40 m2 i koncipiran kao veliki otvoreni prostor gdje se nalaze dnevni boravak, kuhinja, blagovaonica i lođa. Ostatak stana otpada na takozvani intimni dio a sastoji se od dvije spavaće sobe i dvije kupaonice. Sam ulaz u stan nalazi se u sredini.

Vođeni funkcionalnošću ulazni dio su naši arhitekti iskoristili za ugradbene ormare rađene po mjeri kako bi se na najbolji mogući način iskoristio svaki kutak. Među ormare ubacili su i praktičnu nišu sa ogledalom i klupicom na koju se može i sjesti.

Ulazni dio zajedno sa kuhinjom čini tamni box ili kubus, odnosno 'crnu kutiju' koja se onda vizualno odvaja od ostalog prostora, iako su zapravo povezani. Nešto poput prostorije u prostoriji, objasnila je Dora. Unutar kubusa nalazi se kuhinja L oblika sa kuhinjskim otokom i barskim stolicama. Ugradbeni kuhinjski uređaji doprinose 'sve je na svom mjestu' dojmu, a posebno atraktivan je strop crnog kubusa gdje se postavljena ugradbena rasvjeta i napa koja lebdi nad kuhinjskim otokom.

Dizajn kuhinje Lovre je prepustio Dori jer ipak je to najljepša i najskuplja prostorija u stanu. Kuhinja je pretežno mat tamnosive (antracit) boje, a kao kombinacija iskorištena je bijela boja za fronte gornjih elemenata i radnu ploču. Prema Dorinoj ideji i nacrtima izradio ju je po mjeri lokalni stolar. Isti stolar radio je i ostali namještaj u stanu izrađen po mjeri, a dvoje arhitekata za njega imaju samo riječi hvale.

Što god sam ja tražio, on je rekao, može smislit ćemo nešto, objašnjava nam Lovre te dodaje da je osim kvalitetom izvedbe jako zadovoljan i cijenom usluga.

Nasuprot tamnog kubusa smjestile se se prozračna blagovaonica i dnevna soba. Prirodna svjetlost dopire kroz prozor u dnevnoj sobi te veliku kliznu staklenu stijenu kroz koju se izlazi na lođu veličine otprilike sedam m2.

Čitav dizajn interijera, izuzev tamnog kubusa, izveden je u svijetlim tonovima, kombinaciji bijele, svijetlosive i furnira, a podove krasi topli hrastov parket.

Unatoč „ziheraškoj” kombinaciji boja, svojim idejama i kombinacijama raznih oblika arhitekti su uspjeli postići da ovaj prostor ne bude nimalo dosadan.

Počnimo od niske komode u dnevnoj sobi, jednostavno dizajnirana, izrađena po mjeri od iveral ploča, proteže se čitavom dužinom zida, a u kutu se nadopunjava bijelim ugradbenim ormarima te policama. Ova kombinacija omogućuje da sve sitnice budu uredno pospremljene na svom mjestu, a svojom preciznošću i fluidnošću mami oduševljenje. Ispod prozora sa zavidnim pogledom smješten je radni stol za kojim često nastaju nove kreativne ideje.

Sivi kauč zauzeo je središnju poziciju u dnevnoj sobi, a društvo mu pravi neobična plava fotelja, oboje iz kreativne proizvodnje Prostorie. Uz plavu fotelju, ovu pretežno monokromatsku priču razbijaju i narančaste Connubia sjedalice u blagovaonici koje su kupljene u Meblu.

-Za sve fiksne komade namještaja u stanu koristili smo neutralne boje jer se vrlo lako kombiniraju, a bojama smo se poigrali na manjim elementima i dekorima koje je lakše zamijeniti, objašnjava Dora.

Jednostavnost i funkcionalnost pratila je i projektiranje rasvjete. U većini prostora ugrađena je led ugradbena rasvjeta, a prostor iznad stola u blagovaonici lijepo upotpunjavaju dvije elegantne Dawn crne visilice iz asortimana tvrtke Intra lighting.

„S rasvjetom smo posebno zadovoljni. Crne visilice, iako su nježne, čvrsto definiraju prostor blagovanja i daju dinamiku. Na zid iza blagovaonice odlučili smo postaviti 3 keramičke skulpture koje je izradila moja teta, Nevia Barović Vukelić, a kojima smo zaokružili čitavu priču u skladnu cjelinu.“ ispričala je Dora.

Dizajn kupaonice prati priču ostatka interijera, odabrane su jednostavne, no opet luksuzne kombinacije svijetlog mramora i sivih pločica, efektno okruglo ogledalo te moderna ugradbena kupaonska sanitarija. Rasvjeta je i ovdje ugradbena, a u ormaru rađenom po mjeri ima dovoljno mjesta za sve potrepštine te za skrivanje bojlera.

Na ulazu u spavaću sobu najprije nas dočekuje garderoba izrađena po mjeri, a iza nje tek ulazimo u prostor za spavanje sa krevetom.

Osim lijepog prostora, naši arhitekti pri projektiranju mislili su i na ugodnost življenja, stoga su uz grijanje na struju preko dizalica topline branda Mitsubishi koje su ugrađene u cijelu zgradu ugradili i energetski učinkovito podno grijanje na vodu, tvrtke Uponor.

Dvoje arhitekata još ne živi zajedno, Dora živi i radi u Zagrebu, gdje trenutno radi na preuređenju vlastitog stana, a ondje joj naravno pomaže i Lovre. Unatoč velikoj ljubavi koju gaji za interijere, Dora kaže da bi se voljela malo odmaknuti od toga te više projektirati arhitekturu. S druge strane gradnja, projektiranje i poslovno planiranje je nešto čime se Lovre svakodnevno bavi. Ta različitost ih zapravo čini jako dobrim timom jer drugačije gledaju na projekte te brzo identificiraju probleme i dolaze do dobrih rješenja tako da izuzev ovih stanova za osobnu upotrebu često poslovno surađuju i na drugim projektima.

 


Fotogalerija

Dnevni prostor i rasvjeta u domu dvoje arhitekataUgradbeni ormari u ulaznom prostoruUgradbeni ormari, niša i ogledaloKuhinja i ulazni prostor izrađeni po mjeriTlocrt stanaDizajn kuhinje u obliku tamnog kubusaDizajn kuhinje u obliku tamnog kubusaDizajn kuhinje u obliku tamnog kubusaNiska komoda po mjeri u dnevnom boravkuDizajn dnevne sobeBlagovaonica i lođaDizajn dnevne sobeDnevni prostor i rasvjeta u domu dvoje arhitekataDawn visilice tvrtke Intra LightingNamještaj po mjeri u dnevnom boravkuDizajn kupaoniceDizajn kupaonice Ugradbena garderoba

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Kad dvoje arhitekata projektira svoj dom
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2023 T&S d.o.o.