Kako upotpuniti menadžerske kompetencije u graditeljskom sektoru?

O razlozima upisa, ali još važnije, koliko im je program studija MBA in Construction koristio u nastavku karijere razgovarali smo sa troje bivših polaznika.
  • Foto: Arhiva Terme Tuhelj

U današnje vrijeme vodeći ljudi iz građevinskog sektora suočeni su sa sve kompleksnijim zadacima. Osim izvrsnih tehničkih znanja, menadžerska znanja i vještine te dodatna znanja iz područja ekonomije, a također i prava, informatike i humanističkih znanosti postaju ključ uspjeha na rukovodećim pozicijama.

U pravilu, u sklopu tradicionalnih studijskih programa nedostaju takva potrebna interdisciplinarna znanja, s kojima rastu kompetencije i lakše se premoste mnogobrojni izazovi suvremenih projekata u građevini. Stoga ne čudi da sve više stručnjaka prepoznaje važnost dodatne izobrazbe te su u potrazi za cjelovitim programom koji bi im to omogućio.

 

MBA in Construction, međunarodni poslijediplomski specijalistički studij, pri Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu nameće se kao kvalitetan odgovor na izazove s kojima se menadžeri građevinskog sektora suočavaju.

Polaznici stječu dodatne kompetencije iz područja važnih za poslove upravljanja u graditeljstvu: opće poslovno upravljanje, ekonomija i građevinski predmeti. Znanje se stječe kroz interaktivne oblike nastave, potiče se suradnja među polaznicima te polaznicima i predavačima, a u nastavi se maksimalno koriste primjeri iz graditeljske prakse. MBACon je ujedno i međunarodni studij jer na većini predmeta sudjeluju i nastavnici iz inozemstva. Po završetku programa polaznici stječu titulu univ.spec. 

Za uspješno upijanje i primjenu novih znanja, što bolje upoznavanje i suradnju potreban je potpuni fokus, stoga se predavanja održavaju u nekoliko modula na izdvojenoj lokaciji, konkretnije u Termama Tuhelj. Sve do kraja prosinca u tijeku su upisi u novi nastavni program, koji započinje u rano proljeće 2023. 

O dojmovima pohađanja studija MBA in Construction, razlozima upisa, kako i koliko im je zapravo koristio u nastavku njihove karijere razgovarali smo sa troje „bivših studenata”.

Svaki od sugovornika kroz svoju priču potvrđuje da je kao polaznik ovog studija stekao važna znanja i kompetencije koje primjenjuje u svakodnevnom poslovanju.

Kao važan benefit svi ističu suradnju i stvaranje dugoročnih veza sa stručnjacima na područjima koja ih interesiraju, bilo da se radi o predavačima ili drugim „kolegama studentima” koji donose svoje iskustvo iz prakse i spremni su ga podijeliti.

Detaljnije o samom MBA in Construction poslijediplomskom studiju, izboru predmeta, predavačima, načinu i mjestu održavanja predavanja te kompetencijama koje ćete steći nakon završetka možete pronaći na web stranicama studija.

 

OLIVER KUMRIĆ – Direktor u vlastitoj tvrtki za upravljanje projektima i savjetovanje u graditeljstvu, Decode d.o.o.

U kojem ste momentu vaše karijere odlučili upisati MBA i zašto?

MBACon sam upisao 2005. godine sa željom za usavršavanjem u području razvoja i upravljanja investicijskim projektima i managementa u graditeljstvu.

Moj prvi posao bio je vezan za upravljanje projektima te ekonomsko tehničke analize investicijskih projekata, a upravo manjak znanja o ekonomskim aspektima građevinskih projekata nagnao me da potražim dodatnu edukaciju.

Koliko ste zadovoljni stečenim znanjem i kako vam danas ono služi u poslovanju?

Bio sam jako zadovoljan novim znanjima od samog početka te sam ih već tijekom trajanja studija testirao i implementirao na moj tadašnji svakodnevni posao.

Naime, dobio sam priliku otići u Teheran, raditi u projekt managementu tima na izgradnji jednog od najvećih stambeno poslovnih objekata u tom dijelu svijeta u tom trenutku.

Obzirom na iznimno zahtjevno okruženje, članovi tima su se vrlo dinamično izmjenjivali, a ja sam primjenjujući nova znanja povećavao efikasnost realizacije, dobivao nove zadatke i prilike te vrlo brzo napredovao do voditelja jednog značajnog segmenta projekta i na kraju projekta dobio pohvale i ponude za odlazak na druge projekte u inozemstvu.

Pored profesora i predmeta iz graditeljstva, koje sam uglavnom poznavao, mnogo su mi značili predmeti iz ekonomske domene koje sam do tada vrlo slabo poznavao, a koji su mi pomogli da bolje razumijem ekonomski/financijski aspekt graditeljskih projekta, upravljanje ljudima te općenito funkcioniranje poslovnih sustava i managementa u graditeljstvu.

Posebno značajno i zanimljivo je bilo slušati profesore sa stranih partnerskih sveučilišta, koji su svaki iz svog segmenta, prenosili svjetska znanja i iskustva.

Smatrate li da ste po završetku programa bili pripremljeni uvesti i neke novitete u poslovanju, odnosu sa zaposlenicima i suradnicima?

Apsolutno, ovaj studij je puno više od novih teoretskih znanja. On je sublimacija tradicionalne teorije i suvremenih praktičnih znanja, domaćih profesora iz domene graditeljstva i ekonomije, kao i stranih stručnjaka.

Dodatan benefit su znanja i iskustva koja vam prenesu ostali polaznici, svi redom istaknuti stručnjaci i vrhunski pojedinci, ponajbolji iz tvrtki iz kojih dolaze i iz područja kojima se bave.

Također, istraživanje za moj završni magistarski rad na temu "Priprema i koncipiranje javnih graditeljskih projekata te prezentacija uočenih problema i prijedloga rješenja" bili su povod pozivu na poziciju pomoćnika ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Kome biste u građevinskoj branši preporučili ovaj studijski program?

Ovaj studij preporučio bih svakome tko ima želju proširiti svoja znanja o građevinskim projektima te o poslovanju u graditeljstvu općenito.

Uvjeren sam da je znanje najveći jamac boljeg međusobnog razumijevanja svih sudionika i struka na jednom projektu, a u konačnici boljih i kvalitetnijih projekata koji će najbolje služiti društvu i okruženju u kojem nastaju.

Nadam se da će budući iskorak studija MBA in Cosntruction biti prema zemljama u regiji, što će omogućiti polaznicima da razmjenjuju regionalna znanja i iskustva i pružiti im prilike za još snažniji networking i nove poslovne prilike.

Ukratko da li je upis poslijediplomskog studija MBA in Construction bila ispravna odluka?

Iz moje perspektive MBA in Construction je iskustvo koje ne bih mijenjao, stekao sam nova znanja, osobito iz ekonomskih predmeta, a ogroman benefit bila su i međunarodna iskustva te način prenošenja znanja inozemnih predavača.

I nakon završenog MBACon studija, nastavio sam se dodatno obrazovati, tražeći dodatna znanja koja su mi u pojedinoj fazi poslovne karijere trebala. Imam diplome sa NYU, Harvarda, Stanforda i Berkeley-a i mogu reći da je znanje koje sam dobio na MBA in Construction bila izvrsna osnova za sve što je nakon toga slijedilo.

 

MARKO ŠIMAC, šef odjela za gospodarenje cestovnom infrastrukturom u tvrtki Hrvatske ceste d.o.o.

Što Vas je ponukalo da upišete MBA in Construction poslijediplomski studij?

Građevinski fakultet u Zagrebu, smjer organizacija građenja završio sam 2002. godine. Pri završetku fakulteta bio sam demonstrator i asistent profesorici Marizi Katavić, koja je jedna od pokretačica ovog poslijediplomskog studija.

Nakon 15 godina stručne karijere, tijekom transformacije od inženjera do ponajprije konzultanta, a kasnije menadžera, 2018. godine sam shvatio da mi ipak nedostaju kompetencije iz područja upravljanja ljudima i poslovnim procesima pa sam odlučio upisati MBA in Construction. Dakle, radi se o kompetencijama koje inženjeri ne usvoje kroz svoje redovno obrazovanje, primjerice upravljanje ljudskim resursima, računovodstvo, strateški menadžment i slično.

Možete li nam opisati na koji način se odvija nastava te koliko ste zadovoljni stečenim znanjem?

Princip rada na MBA in Construction – u je learning by doing, dakle radi se u malim timovima uz jako puno praktičnog rada. Uz moderiranje predavača odmah se uče konkretna i primjenjiva znanja, uči se iz realnih primjera, donose se odluke i slično.

Osim toga, bitno je naglasiti da se predavanja odvijaju na izdvojenoj lokaciji, unutar okruženja gdje se možete neometano samo tome posvetiti. Imate pristup mentorima sa iskustvom i izvan samih predavanja. Upravo ta zajednička druženja izvan predavanja su izvor raznih dodatnih stručnih i primjenjivih znanja kako od mentora i predavača tako i od drugih kolega studenata iz struke. Tu se u opuštenoj atmosferi dijeli znanje i iskustvo.

Arhiva Terme Tuhelj

Veliku vrijednost za mene predstavlja postojanje hrvatskog i stranog predavača na svakom kolegiju. Strani predavači daju poseban uvid u to kako se posao obavlja u inozemstvu i time nam prenose jako dragocjena iskustva.

 

Smatrate li da ste po završetku programa bili pripremljeni uvesti i neke novitete u poslovanju, odnosu sa zaposlenicima i suradnicima?

Brojni moji kolege kao i ja prolaze ili su prošli transformaciju od inženjera do menadžera, voditelja tima ili projekta gdje se od nas više ne traže samo tehničke kompetencije već primjerice motiviranje tima, asertivni pristup rješavanju problema i konflikata i slično. Sve se to uči u sklopu programa MBA in Construction i primjećujem kako se vidi razlika između kolega koji su pohađali program i koji nisu.

Stečene kompetencije svakodnevno unapređujem i nadograđujem se. Učenje za mene nikada ne prestaje. Trenutno sudjelujem u nekoliko inovativnih projekata, primjerice BIM (Building Information Modeling označava proces izrade projekata iz područja graditeljstva kroz izradu virtualnog trodimenzionalnog informacijskog modela građevine, sa naglaskom na suradnji svih sudionika u procesu projektiranja i sudionika u gradnji), digitalne transformacije itd.

Što mislite tko ima najviše koristi od pohađanja ovog studija i kome biste ga preporučili?

Ovaj program prvenstveno je namijenjen inženjerima različitih struka koji sudjeluju u inženjersko-investicijskim projektima, no mogu ga pohađati i ekonomisti i pravnici koji sudjeluju na takvim projektima, primjerice na području građevine, energetike, telekomunikacija, ekologije itd.

Osim potrebnih znanja i kompetencija, što Vam je još donio MBACon?

Osim do sada opisanih stečenih znanja i kompetencija, najvrijednije što sam stekao sudjelovanjem na MBA in Construction su ljudi. Mreža kolega, suradnika i prijatelja među kojima se nastavlja osobna i poslovna suradnja nakon studija.

Upravo u tom smislu pokreće se i MBA Alumni kojem je cilj okupljanje prethodnih generacija polaznika, čiji sam ambasador. Planiramo okupljanje otprilike jednom u pola godine, posjete projektima koje vode kolege sa MBA – a, posjete inozemnim profesorima i slično, sa svrhom održavanja kontakata i razmjenom znanja i iskustva. Osim toga sve prati i dobra zabava.

 

MAJA JERMAN VRANIĆ, direktorica Odjela za zaštitu okoliša i održivi razvoj u konzultantskoj i projektantskoj tvrtki Ekonerg – Institut za energetiku i zaštitu okoliša d.o.o. u Zagrebu

Možete li nam ukratko opisati čime se bavite i u kojem trenutku ste odlučili upisati MBA Con?

Diplomirala sam kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu (dipl.ing.kem.)

Obavljam stručne poslove zaštite okoliša i prirode i imam više od 20 godina rada u području zaštite okoliša i prirode te održivog razvoja. Sudjelovala sam i vodila izradu studijske i projektne dokumentacije u području zaštite okoliša, energetike, gospodarenja otpadom, industrije i komunalne infrastrukture. Imam iskustvo u pripremi i vođenju EU sufinanciranih projekata, izradi komunikacijskih strategija i planova te komunikaciji i vidljivosti projekata financiranih u okviru EU fondova.

MBA in Construction sam upisala u trenutku preuzimanja većih odgovornosti u Ekonergu. Željela sam steći znanje i razumijevanje glavnih funkcija poslovnog upravljanja.

To mi je bio velik izazov, jer sam se iz područja zaštite okoliša i prirodoslovlja usmjerila na specijalističku izobrazbu u području poslovnog upravljanja u graditeljstvu. Razlog tome je što sam uz opće poslovno upravljanje i ekonomiju željela odslušati i položiti i određene građevinske predmete.

Moj posao u zaštiti okoliša većim dijelom je vezan za fazu pripreme i licenciranje projekata uključujući zaštitu okoliša i prirode u poslovima gradnje. To je glavni razlog zašto sam se odlučila upravo za stjecanje dodatnih kompetencija iz različitih područja važnih za upravljačke poslove u graditeljstvu.

 

Iz kojih područja ste stekli najviše novih kompetencija i kako ste zadovoljni stečenim znanjem?

Stečenim znanjem sam zadovoljna, učila sam i od predavača i od kolega. Studij je interaktivan i usmjeren je interdisciplinarno razmišljanje o poslovanju, upravljanju ljudima, komunikaciji, poslovnim procesima, projektima i financijama.

Stekla sam određene poslovne i komunikacijske vještine koje koristim u poslovanju i koje mi pomažu u vođenju suradnika i organizaciji posla.

 

Smatrate li da ste po završetku programa bili pripremljeni uvesti i neke novitete u poslovanju, odnosu sa zaposlenicima i suradnicima?

Svakako sam po završetku programa bila spremnija za upravljanje složenijim projektima u dijelu najranije faze razvoja projekata. Jasnije prepoznajem rizike i moguće uzroke neostvarenja projekta kao što su loša komunikacija, nedovoljno planiranje resursa, nerealni vremenski raspored, loši zahtjevi projekta, pa i nedostatak podrške zainteresiranih strana.

Sve izazove nastojim timski riješiti sa svojim kolegama i suradnicima, uz maksimalnu prilagodbu i timsku interakciju. Potenciram timski rad uz što jasniju komunikaciju i uvažavanje individualnih vrijednosti, znanja i vještina te stavova i emocija. Nastojim povećati motivaciju i zadovoljstvo svojih kolega i suradnika kako bismo zajedno ostvarili što bolji poslovni uspjeh, uspjeh kolektiva i pojedinačni uspjeh.

Kome biste u građevinskoj branši preporučili ovaj studijski program?

Ovaj studijski program preporučila bih svima koji žele steći znanje i bolje razumijevanje svih glavnih funkcija poslovnog upravljanja u graditeljstvu, neovisno iz koje branše dolaze.

Što biste istakli kao najvažniju prednost pohađanja MBA in Construction studija?

Ostvarila sam nove kontakte i proširili su mi se vidici u poslovnom području. Određena saznanja s predavanja koristim u jednom širem okviru pri rješavanju različitih situacija i poslovnih izazova, od ugovaranja do realizacije poslova i vođenja odjela.

Detaljnije o samom MBA in Construction poslijediplomskom studiju, izboru predmeta, predavačima, načinu i mjestu održavanja predavanja te kompetencijama koje ćete steći nakon završetka možete pronaći na web stranicama studija.

 

 

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Kako upotpuniti menadžerske kompetencije u graditeljskom sektoru?

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.