Mala kuća s okućnicom za veliko uživanje

Ovaj projekt izgradnje malene kuće s velikom okućnicom odličan je primjer cjelovite upotrebe kompletnog asortimana Wienerberger.
  • Foto: Ivan Čorić

Postoji izreka da dobre stvari često dolaze u malim pakiranjima. Ovu malenu ljepoticu u Poljica Brigu prvi puta smo posjetili dok je još bila u izgradnji, visoka tek nekoliko redova cigle, ali s jasnim planom izgradnje objekta i inspirativnom vizijom uređenja okućnice. Upotrebom Tondach crijepa, Wienerberger Porotherm IZO Profi opeke i Semmelrock opločnika izgrađena je kućica s bazenom i velikom okućnicom.

Investitorica Svjetlana Vignjevac, vlasnica Tegula centra, specijalizirane trgovine za prodaju materijala i građevinske opreme renomiranih proizvođača, otkriva nam kako je inovativnim građevinskim materijalima doskočila izazovima skučenog i nepravilnog terena.

Izgradnja same kuće završena je u 12. mjesecu 2021. godine, a izgradnja okućnice nastavila se sve do samog početka turističke sezone. Ona trenutno uključuje teniski teren ( koji je multifunkcionalan te se na njemu mogu igrati mali nogomet i košarka), bazen i ekološki povrtnjak, a neumorna investitorica otkriva da planira izgraditi dječje igralište i boćalište. Kao posebnu poslasticu navodi i vertikalni uzgoj jagoda u bačvama.

Užitak je vidjeti finalni rezultat i način na koji su svi elementi, unatoč nepravilnom i skučenom terenu, posloženi u lijepu i neobičnu kompoziciju.

 

Semmelrock AirPave ploče idealan odabir uz bazen

Specifičnostima terena i izazovima s kojima je investitorica bila suočena pri uređenju okućnice ponovno su uspješno doskočili inovativni materijali Wienerberger grupacije.

Prostor oko same kuće i oko bazena pokriven je Semmelrock AirPave pločama. Obzirom da se radi o malom prostoru ograđenom zidovima, izračunalo se da na otprilike 70 m2 prostora okućnice treba napraviti otprilike 47 m dužnih kanalnih odvoda. Za usporedbu, kod manje zahtjevnih terena dovoljno je 10 m dužnih za 100 m2 terena.

Da bi se izbjegla ugradnja tolike metraže kanalnih odvoda na malom terenu, našlo praktičnije, financijski isplativije i oku ugodnije rješenje odabrane su već spomenute Semmelrock AirPave ploče.

Zahvaljujući njihovim inovativnim svojstvima, omogućuju uređenje okućnice bez betonske podloge, estriha i odvodnje oborinskih voda kroz kanalice. Ploče su debele 2 cm, velikih dimenzija 120x60 cm, porculanske i protuklizne, a postavljaju se direktno na drenažnu podlogu i šljunak.

Mogu se postavljati i na „samoštelajuće” podmetače, a sam prostor između ploče i sloja ispod njega može biti visine 3 do 7 cm. Podmetači omogućuju 3 do 5 mm razmaka među samim pločama i to je zapravo put kojim voda prolazi ispod ploča, u prazan prostor osiguran prilagodljivim podmetačima. Slojevi koji se nalaze ispod odrađuju upojnost oborinskih voda te nije potreban nikakav sistem odvodnje oborinskih voda, objašnjava investitorica i navodi da se odabir pokazao ispravnim.

Osim spomenutih prednosti Semmelrock AirPave ploče karakterizira robusnost, lako održavanje, otpornost na vanjske utjecaje, sunce, smrzavanje, slanu vodu ili kemikalije, a krasi ih i atraktivan dizajn.

Kod ovakvog polaganja podnih obloga, gdje nema betoniranja, vrlo je važno ostaviti dovoljno vremena za adekvatnu pripremu terena kako bi se izvukao maksimum iz materijala i njihovih karakteristika.

Popločavanje staza oko kuće i teniskog terena

Uz elegantne AirPave ploče izvrsno su se uklopili Semmelrock opločnici, također dio Wienerberger grupe. Investitorica je odabrala Castello Antico neotučeni opločnik, koji je postavljen na staze oko imanja te pored teniskog terena.

Semmelrock Castello Antico je opločnik prirodnog izgleda, otporan na klizanje, habanje i vremenske uvjete, a nosivost površine je uz pravilnu pripremu podloge i pravilno polaganje prikladna i za osobne automobile.

Kocke su otpornije i manjih dimenzija, a polažu se na podlogu različitih slojeva granulacije te je samim time brža ugradnja.

Također, objašnjava nam investitorica, staze su rađene u isto vrijeme kao i teniski teren te je čitava podloga izvedena u istoj ravnini. Postavljanju ploča prethodilo je nabijanje podloge valjcima.

Rubnjak je postavljen u ravnini s opločnicima i travom, a isti je također izabran iz asortimana Semmelrock.

 

Sama kućica, građena je Winerberger Porotherm IZO Profi opekom ispunjenom kamenom vunom koja je izvrstan termoizolator. Investotorica navodi kvalitetu, brzinu gradnje, mogućnost gradnje bez dodatne termoizolacije s vanjske strane kao glavne prednosti kod odabira ovog materijala.

Termoizolacija koja se nalazi unutar samog bloka opeke omogućila je znatno veću neto površinu građevine, što je na već opisanom izazovnom terenu bilo od iznimne važnosti.

Detaljnije o Wienerberger Porotherm IZO Profi opeci, prednostima koje je taj odabir donio ovom projektu i načinu gradnje s ovom opekom možete pročitati u našem prethodnom članku Život u zaleđu ugodniji je uz Wienerberger.

Za kraj valja spomenuti da je i pokrov odabran iz Wienerberger grupacije, točnije radi se o Tondach Venera mediteranskom tipu crijepa koji je, kako navodi investitorica, idealan za naše podneblje i zahtijevaju ga u građevinskim projektima. Radi se o crijepu velikog formata, omiljenom od strane izvođača jer omogućuje brzo postavljanje, a ima i mogućnost pomaka kod letvanja. S obzirom da pritom nema puno rezanja osigurava se i ušteda materijala. Da se radi o iznimno kvalitetnom proizvodu svjedoči i 33 godine garancije na crijep.

Kao dodatnu prednost kod odabira materijala investotorica navodi i proizvodnju većine proizvoda u tvornicama na području Hrvatske.

Na ovom projektu je zorno prikazano kako se uz odabir primjerenih i kvalitetnih materijala, promišljanje i pomno planiranje svih faza izgradnje mogu dobiti vrhunski rezultati unatoč izazovima koje pred nas stavlja specifičnost pojedinog terena.

Wienerberger grupacija u svom asortimanu nudi proizvode i inovativna rješenja kojima se mogu realizirati kvalitetni, dugotrajni, ekonomski i ekološki prihvatljivi projekti.

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Mala kuća s okućnicom za veliko uživanje

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.