Luksuz s izraženom osobnošću domaćina

Raskošna i koloristička vila Puntulina oaza za odmor i ugodan život
  • Foto: KORIDOR 27
Vila Puntulina, Bale

Smještena u Balama, usred istarskih pašnjaka, vila Puntulina prepuna je neočekivanih iznenađenja.

 

Dok se interijerom isprepliću koloristički zidni crteži i zidovi u boji, a podna ploha hrabro zauzima poziciju obilježavajući granicu između odmora i rada, boravka i kuhinje, priča se nadovezuje drvetom u spavaćem dijelu.  

 

Uz maksimalno poštovanje prema minulim vremenima očuvana je uspomena na kameno ziđe, koje se razgolićuje kroz čitav prostor postojeće nekretnine.

Interijer veličanstvene površine od 600 m2 ispunjen je u svakom kutku nevjerojatno iznenađujućim detaljima, a ukupan dojam ne samo na nas kao promatrača, već na gosta koji u kući boravi, je da ondje nalaze vlastiti dom, koji u svakom smislu oduševljava.

Svaka stvar koju radim u svom životu mora imati neki smisao, pa sam tako i kuću željela napraviti smisleno. Želja mi je bila da se ja u vlastitom domu osjećam ugodno. Ne da dođem u kuću gdje je već netko postavio sliku, lampu. Savjetodavno u smislu da mi netko otvori vidike može, no ipak ja želim odlučiti gdje ću i što napraviti. Tako sam imala nekakvu ideju što bih htjela. Kako je ovo spoj starog i novog time sam se vodila tijekom čitavog uređenja - objašnjava vlasnica.

 

Od kupovine nekretnine do izgradnje

Dio stare seoske kuće bio je na prodaju prije tri godine, kada su se sadašnji vlasnici odlučili na kupnju prvenstveno kuće za život, koja će u ljetnim mjesecima ugostiti turiste.

 

Stara kamena kuća, koja je nekad bila staja, uređena je kao otvoren prostor sve do krovišta i ogoljenih krovnih greda, a posjeduje samo jednu spavaću sobu i profesionalno opremljenu kuhinju. Stari dio kuće spaja se s novogradnjom, koja se naslanja na kameni zid, povezuje njime i vodi prema šarolikom prostoru moderne kuće, čiji izbor fasade u zemljanim tonovima poštuje povijest prostora uz koji se naslonio.

 

Arhitekte Semira i Dalilu Zubčević, iz ureda ERTA d.o.o.  / ATELIER13 ZT, smo odabrali na temelju referentnih radova koji su nam se svidjeli na području okolice Rovinja, a njihovi su uredi smješteni u Beču i Rovinju. Prvu godinu nakon kupnje odmah smo krenuli s projektiranjem kuće te ishodovanjem potrebnih dozvola, da bismo sljedeće dvije godine posvetili izgradnji i uređenju kuće,- objašnjava investitorica.

 

 

Dinamika gradnje objekta

Najprije su dogovore s radnicima čekali prema njihovim slobodnim terminima, kojima su se postepeno prilagođavali. Također su polako odvajali prihod svojih ugostiteljskih objekata te na taj način polako gradili kuću.

Sama izgradnja je trajala kako su pribavljali sredstva za investiciju, a nastojeći se što manje zaduživati. Također je bilo potrebno investirati dva stana kako bi se dovršio projekt kuće za odmor i življenje.

 

 

Za uspješan projekt potrebno se uživjeti u svaki detalj

U početku nismo bili sasvim prisutni, jer nismo razumjeli što to znači projektirati kuću, iz tog razloga došlo je do naknadnih izmjena projekta, kako smo bili više upućeni u sami projekt.

Ja nisam razumjela kako će to sve izgledati, no kad je sve krenulo dolazilo je i do izmjena, dodavanja prozora, micanja zidova itd. U čitavom projektu imali smo veliku sreću da su arhitekti razumjeli naše želje i uvažili ih. Radilo se o odličnoj suradnji.

 

 

Opremanje objekta odvijalo se postepeno shvaćanjem potreba kroz življenje

Kad smo počeli uređivati nismo imali projekt, već smo interijer uređivali živeći u objektu. Dan prije zatvaranja granica nabavili smo pločice za svih pet kupaonica. No, dalje smo namještaj nabavljali polako i postupno. Tako smo stari namještaj nabavili iz jedne stare kuće u Rovinju, koji je njima bio viška. Osim vrlo malo namještaja, stolari su nam radili po mjeri ormare, krevete i stolove.

 

 

Light on je tvrtka koja nam je radila plan rasvjete i davala savjete kako projekt učiniti što zanimljivijim. Po mom ukusu ima i previše svjetla. Samo utičnica imamo više od 250. A svu smo rasvjetu birali preko kataloga i koristili smo nekoliko vrsta rasvjete koje smo posvuda postavili.-

 

Iza zidnih tapeta krije se priča

 

 

Prva stvar koju sam napravila još u fazi dok je sve bilo samo beton i dok nisam znala odakle krenuti je vizija pop arta u tom prostoru, koju je izazvao moj sin stojeći u polumraku uz upaljenu cigaretu. To je bio prvi nekakav klik koji je odredio smjer uređenja prostora.

 

Ubrzo sam čitajući Gloriu naišla na reportažu o umjetnici iz Rijeke Mirni Sišul, gdje sam vidjela njezine tapete. Tako sam došla na ideju kako ću urediti zid od 50 kvadrata tapetom, čiji će ona biti autor. Pet hollywoodskih glumica kao glavni motiv bile su prvi ukras u našoj kući i odredile smjer daljnjeg uređenja prostora.

Selma Hayek, koja ja također oslikana na tapeti je jednom prilikom bila u našem restoranu te sam željela da i za buduće naraštaje ostane uspomena iz naših ugostiteljskih dana.-

 

 

Stakleni otvori najveći izdatak

 

 

Sustav grijanja i hlađenja odvija se preko dizalica topline i podnog grijanja. Da može vlasnica bi smanjila protupožarne proizvode poput stakla i vrata jer su s obzirom na limitiranu ponudu na tržištu dosta ograničavali kreativnost u osmišljavanju prostora.

 

 

Najveći financijski izdatak u projektu bila su vrata, prozori i stakla. A svaka soba objekta inspirirana je karakterom njihove djece.

 

Zaključak projektantice

Arhitektica Dalila Zubčević komentirala je projekt vile Puntulina kazavši kako je građenje u povijesnom kontekstu uvijek velik izazov za arhitekta. Ideja projekta, repeticija volumena karakteristične istarske kuće i prožimanje starih i novih prostora je naravno nešto što ne možete često realizirati. Iz tog razloga savjetuje investitorima neka bez straha krenu u projekt očekujući samo najbolje, ali ostavljajući i rezervu novaca sa strane za slučaj da se pojave nepredviđeni troškovi.

 

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Luksuz s izraženom osobnošću domaćina

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.