Značaj idejnog rješenja

Vrijeme uloženo u projektni program i idejno rješenje povećava mogućnost za izgradnju kuće po mjeri vlasnika
  • Foto: Veljko Armano Linta

Projektiranje kuće, ili bilo koje druge zgrade, prilika je da se prostor „skroji“ po mjeri korisnika i po mjeri lokacije na kojoj će se kuća nalaziti. Baš kao što se ne osjećamo svi ugodno u svakom kroju odjeće, tako će kuća koja je za nekoga ispunjenje snova nekom drugom biti nepraktična, neudobna, neugodna ili ružna. Tome je tako jer svi volimo na svoj način koristiti prostor, specifičan društveni život, estetski ukus, pa i karakter i temperament koji u prostoru traže uravnoteženje… Imamo, k tome, i različite potrebe i ciljeve zbog kojih bismo htjeli graditi ili preurediti neki prostor.

 

Prostorni prikaz za idejno rješenje preuređenja stana u Parizu. Spavaća soba ujedno je i biblioteka, a čita se u visećoj ležaljci. Polica iznad nogu malo je dublja kako bi mogla poslužiti kao radna ploha, a ladice ispod kreveta pune su materijala za izradu ukrasnih predmeta koja se veselo događa na podu ili radnoj plohi. Sve po mjeri kreativnog bračnog para, koji voli i čarobne ormare pa smo ih sakrili iza zavjese.
Autor: Studio Armano Linta: Stan u Parizu s dvostrukim gnijezdom
 

KVALITETNOM PLANIRANJU PROJEKTA PREDHODI RAZGOVOR

Zato bi svaki ozbiljan projekt trebao početi temeljitim razgovorom o ciljevima, snovima, željama i potrebama svih budućih korisnika prostora. Pritom je potrebno posebnu pažnju posvetiti životnim scenarijima koji će se događati u prostoru, svakodnevnim rutinama korisnika i ugođaju koji im odgovara. Sve to treba zabilježiti, kako bi se moglo ugraditi u idejno rješenje. Ali postoje još dva razloga iz kojih je taj razgovor bitan:

Prvi je što je ponekad „kuća naših snova“ nešto što su nam u glavu "utuvili" marketing, moda, sram pri usporedbi sa susjedima ili iluzija da ćemo gradnjom riješiti osjećaj nezadovoljstva u životu. Kroz razgovor o našim stvarnim potrebama možemo raspršiti dio tih iluzija i doći bliže stvarnoj dobrobiti.

Drugi bitan element razgovora je dijalog: Uz to što imaju dužnost čuti i razumjeti klijente, arhitekti(ce) imaju dužnost upozoriti ih ako bi njihove želje mogle biti u sukobu s dobrobiti samih klijenata, odnosno korisnika prostora, ali i dobrobiti drugih ljudi (zajednice) i dobrobiti sveukupnog života na Zemlji. To je pogotovo važno danas, kada je građevinski sektor odgovoran za trećinu svjetske potrošnje energije, a time u velikoj mjeri i za sve goru klimatsku krizu.

Zabilješka svega navedenog zove se projektni program. On se dakle ne sastoji samo od popisa željenih prostorija i njihovih veličina, nego čini i opis života koji arhitektonski prostor treba udomiti i podržati. Na temelju cjelovitog projektnog programa, arhitekt može skrojiti idejno rješenje po mjeri. Ali to nije samo mjera korisnika prostora, nego je i mjera lokacije. Prilagodbom lokaciji možemo izbjeći probleme, ali i stvoriti velike prilike. Počevši od očitih stvari kao što je da ne gradimo na dijelu parcele na kojem se skuplja voda ili da orijentiramo kuću tako da je zimi sunce može lako ugrijati.

Idejno rješenje često sadrži više varijanti. Izborom varijante klijenti se zapravo odlučuju za određeni redoslijed prioriteta u uređenju i korištenju prostora. Tako je i s ovim stanom za samca u Zagrebu.
Autor: Studio Armano Linta: Stan u Zagrebu
 

RECEPT ZA DOBAR IDEJNI PROJEKT

Idejno rješenje je, dakle, prijevod projektnog programa u koncepciju kuće, a u poetskom smislu je i ključan korak u „prijevodu“ korisnika u prostor koji će ih podržavati. Idejno rješenje se obično sastoji od jednostavnih tehničkih nacrta (tlocrta, presjeka) te skica ili 3d-prikaza koji načelno prikazuju kako bi kuća mogla izgledati. Ono je temelj za odluku klijenta: To je ono što želim realizirati. Kada padne ta odluka, sve daljnje faze su zapravo tehnička razrada idejnog rješenja – složen i bitan posao, koji uvijek zadržava duh i ugođaj idejnog rješenja.

Zato je dobro, ako život to dopušta, odoljeti žurbi i preskakanju izrade projektnog programa i idejnog rješenja. Jednostavno je izabrati kuću iz kataloga. Možda je čak jednostavno i složiti nekoliko prostorija u tlocrt i reći „hoću što prije projekt i dozvolu da počnem graditi“. Štoviše, kad klijenti dođu s idejom o tlocrtu, to može biti dobar početak razgovora o željama i prioritetima koji stoje iza tog tlocrta, baš kao što slika kuće u omiljenom stilu klijenata može biti dobar početak razgovora o ukusu i ugođaju. Ali, vrijeme uloženo u projektni program i idejno rješenje povećavaju izglede da će vrijeme provedeno u korištenju kuće biti ugodno i ispunjavajuće. I to se ne odnosi samo na novu gradnju. Ako razmišljamo o kupnji nekretnine radi renovacije i adaptacije, izrada idejnog rješenja prije kupnje će nam značajno pomoći da odlučimo može li ta nekretnina doista udomiti naš život.

 

Veljko Armano Linta

Arhitekt u studiju Armano Linta: www.armanolinta.hrEdukator u timu Satelit edukacije za održivost i regenerativnost: www.satelit-edukacije.eu

 

Projektni program nije nužno samo tekst. Ovisno o senzibilitetu klijenata i arhitekata, oni mogu poprimiti različite poetične oblike, kao što je ova ilustrirana bajka iz koje je izniklo idejno rješenje za jednu čarobnu obiteljsku kuću u Gorskom kotaru.
Autor: Studio Armano Linta: Ilustrirana bajka

 

 


Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Značaj idejnog rješenja

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.