Postoje mjesta koja vas doista znaju natjerati da se zaljubite na prvi pogled. Mjesta u kojima je sve točno onako kako ste zamišljali. Na mene je tako djelovao susret s Domaine de Murtoli, fascinantnom destinacijom jedinstvene mediteranske ljepote.
Govorimo o jednom od najljepših luksuznih hotelskih imanja u Europi smještenom na samom jugu Korzike, koji se prostire površinom od 2.500 hektara divlje netaknute prirode i 10 km pješčane obale.
Unatoč višestrukim izazovima s kojima se morao suočiti, nasljednik posjeda Poul Conarelli vođen intuicijom i jasnom vizijom odlučio se na obnovu posjeda u potpunom duhu autentične Korzikanske kulture. Inspiriran lokalnim resursima koje teritorij posjeduje i nudi već stoljećima: stočarstvo, vrtlarstvo, maslinarstvo, ribolov, vinogradarstvo, arhitektura, bioraznolikost... Uspio je pretvoriti Murtoli u oazu iz snova koja spaja luksuz i održivost.
Od pastirskih utočišta do luksuznih vila
U pastoralnom ambijentu koji se prostire od nebesko plavog mora do plodnih polja, gustih šuma i stjenovitih planina, obnovljena su pastirska utočišta, stare ovčare iz XVII st. (Bergèrie) u izuzetno privlačne, gotovo bajkovite kuće posebnog šarma. Drevna su skloništa u potpunosti restaurirana i odlično reinterpretirana u autentičnom stilu otočne arhitekture.
Kameni zidovi, terakotni podovi,stari crijep, prirodne boje i vapno samo su poneki od detalja koji daju evokativnu snagu izuzetno profinjenom rustikalnom ambijentu. Nemoguće je ne primijetiti s koliko je ukusa u potpunom skladu osmišljen eksterijer. Gotovo da pruža dojam kao da je sve već odavno bilo tu, od ogradnih kamenih zidova, mirisnih vrtova i pitoresknog bazena koji podsjeća na jezero.
Beskonačan krajolik i nekontaminirana priroda prevladavaju imanjem. Od bukve i maslinika do mediteranske makije, lavande, ružmarina i helichrysuma. Sasvim je uobičajeno vidjeti krave i ovce na ispaši bogatih livada i polja.
No, kao što smo već spomenuli, Murtoli je prvenstveno farma, poljoprivredno eko imanje koje se može pohvaliti konsolidiranom proizvodnjom visoko kvalitetnih vlastitih proizvoda lokalnog podrijetla.
OD FARME DO GASTRONOMIJE
Poljoprivredna farma "La Ferme de Murtoli" posebno je ponosna na svoje vrtne proizvode počevši od uzgoja voća i povrća s iznimno bogatim organoleptičkim svojstvima, odnosno kako ponosno ističe agronom Toussaint Canarelli: “u potrazi smo za drevnim asortimanima kako bismo postigli što kvalitetnije proizvode za naše posjetitelje“. Bilo da se radi o ponudi u našim vilama ili pak u restoranima.
Farmu upotpunjuje stado goveda i teleta, te 500 korzikanskih ovaca. Na Murtoliju se koriste samo najbolji svježi lokalni mesni i riblji proizvodi i ostale delicije s farme, voće i povrće iz vrta, maslinovo ulje iz vlastite uljare, sirevi iz vlastite sirane, perad, mlijeko, jaja, med, divljač, začinsko i divlje bilje. Skladnu cjelinu s farmom dodatno upotpunjava i čuveni vinski podrum s bogatom enotekom najboljih autohtonih i francuskih vina i poznatih šampanjaca.
Gastronomska ponuda u Domaine de Murtoli sastoji se od tri restorana koji nude posve različita kulinarska iskustva na originalnim lokacijama u izuzetno profinjenim i fascinantnim ambijentima. U skladu s četiri godišnja doba pripremaju se jela inspirirana korzikanskom kulinarskom tradicijom.
"La Table de la Plage" drevna je ribarska koliba na samoj plaži pretvorena u jednu od najšarmantnijih lokacija na imanju s neodoljivim kontrastom boja u okruženju mediteranske makije i čarobnoj alkemiji svih nijansi. Ovdje se poslužuje gurmanska kuhinja s odličnim izborom morske svježe ribe i rakova, uz obavezno roštiljanje mesnih delikatesa.
Restoran "La Table de la Grotte" vodi vas u još jednu gastronomsku avanturu. Unutar sugestivne prirodne špilje s panoramskim terasama smjestio se restoran koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Sve se doima kao na nekom filmskom setu, stvoren da bude originalan scenarij za ponudu lokalnog terroira i tradicionalnih korzikanskih jela.
Seoska kuća "La Table de la Ferme" u potpunosti odiše atmosferom koja grije dušu. U rustikalnom ambijentu toplih boja i velikog kamina, restoran na Farmi idealno je mjesto za okupljanje u prohladne jesenske večeri i degustacije kreativne kuhinje chefa Laurenta Renarda. Kako bi iskustvo bilo upotpunjeno svakako vrijedi spomenuti da su uz dobru gastronomsku ponudu dodali i onu enološku. Sommelier Quentin Goepfert odvesti će vas u daleki svijet vinskih okusa gdje imate priliku degustirati legendarna vina koja će oživjeti sva vaša osjetila.
Aktivnosti u prirodi Murtolija
Samo poimanje mjesta Demaine de Murtoli ukazuje na to da se radi o izuzetno interesantnom konceptu i ne klasičnom poimanju luksuza. Mali zemaljski raj užitka i mira izvanredni je uzor gostoprimstva u okruženju nekontaminirane prirode. Jedan od rijetkih koji je otvoren gotovo tijekom cijele godine od travnja do početka siječnja.
Ljudi ovdje dolaze uživati i prepustiti se čarima Korzikanske prirode uz to sudjelovati u raznim programima koje Domaine de Murtoli nudi. Uživanje u šetnji, u moru, u Wellnesu, jahanju, igranju golfa, posjeti vinogradima i poljima, tečajevima korzikanskog kuhanja, u botaničkim i arheološkim izletima, u degustacijama hrane i vina, u obilaženju lokalnih mjesta i ostalim sadržajima, predstavljaju samo neke od brojnih aktivnosti koje ovdje možete doživjeti.
Osjećaj neraskidive veze s okolinom prati vas tijekom čitavog boravka na Murtoliju dok istovremeno nude mirnoću intimnog i ugodnog utočišta.
Više o temi ovdje: https://www.murtoli.com/
Tekst je nastao u suradnji Tonke Kukin i Doris Dugić. Prijevod sa francuskog omogućio je David Janković.