Četiri kuće za odmor

Nagrađeni projekt arhitekta Andreja Filipovića
 • Foto: Andrej Filipović vizualizacija
Nagrađeni projekt arhitekta Andreja Filipovića

Projekt "Holiday house" (IAIA2020-13407) u Funtani kraj Poreča (HR), osvojio je nagradu na natječaju »ICONIC AWARDS 2020: Innovative Architecture - Winner« u kategoriji Concept, a Tanja Herr prenosi razgovor s glavnim projektantom.

Povod našem razgovoru je gradilište u Funtani kraj Poreča, koje je trenutno u punom zamahu. Radi se o četiri obiteljske kuće za odmor, a koje su ujedno i nagrađene na nagradom ICONIC AWARDS 2020. Recite nam nešto više o tom projektu.

Novo “susjedstvo” čine četiri kuće za odmor, smještene na cca 2850 m2. Premda se nalaze na odvojenim parcelama, postoji mogućnost veza između njih. Zamišljene kao “mini-resort” samostalnih jedinica, koje po potrebi mogu činiti cjelinu. Dugo smo promišljali o urbanizmu, tipologiji i orijentaciji. Izazov je bilo i uređenje okoliša, a za što nam nije preostalo puno prostora. Stoga smo se odlučili za ravne krovove na koje smo prebacili dio sadržaja. Na ravnom terenu, udaljenom od mora, na krovnim smo terasama ostvarili željeni pogled na more.

 

Objekti gotovo da ne zaklanjaju pogled jedan drugome, a privatnost je riješena bujnim zelenilom, istovremeno osiguravajući dovoljno prirodnog svjetla za solarne dobitke zimi, ali i sprječavanje pregrijavanja ljeti uz osiguranje dovoljne količinu hlada za boravak na otvorenom u ljetnom periodu.

 

Koja ste Fibranova rješenja primijenili na objektu?

Kako su to kuće energetskog razreda A+, najprije smo riješili toplinske mostove. To nam je omogućio Fibranov Seismic temeljni jastuk, gdje se toplinska izolacija nalazi ispod temeljne ploče te  zajedno sa hidroizolacijom tvori kontinuiranu ovojnicu zgrade. Prednosti su: jednostavna, brza i kvalitetna izvedba, izbjegavanje toplinskih mostova, zaštita hidroizolacije između dva sloja toplinske izolacije, što u fazi gradnje štiti hidroizolaciju od oštećenja pri postavljanju armature.

Svi slojevi međusobno djeluju kao povezana cjelina, te u slučaju potresa ne dopuštaju  nekontrolirano klizanje slojeva. Time se štite instalacije koje prolaze kroz i ispod temeljne ploče. Važnosti protupotresne gradnje, svjedoči nažalost i nedavni potres u Zagrebu. Pored navedenog, primijenjena su i Fibranova rješenja za toplinsku i hidroizolaciju podrumskih zidova i zidova u prizemlju, te ravnih krovova, između ostalog FIBRANxps INCLINE ploče u nagibu, koje su se pokazale kao izvrsno rješenje - umjesto betona u padu imamo više izolacije, a time ujedno i manju ukupnu debljinu slojeva.

 

Fibranov Seismic sustav nudi unutar sustava zaštitu od prodora plina radona, što je relativno nov pojam u graditeljstvu. Kako, dolazite do novih informacija i koliko iz možete implementirati u svoja rješenja?

 

Sve smo svjesniji utjecaja materijala na naše zdravlje, održivost i emisiju stakleničkih plinova, na što svakako utječe potrošnja energije za grijanje i hlađenje. Građevinski sektor u EU troši cca 40% ukupne energije, a slično je i u Hrvatskoj. To našu djelatnost svrstava među najveće zagađivače okoliša. Kako bismo smanjili emisiju CO2, moramo smanjiti potrošnju energije u kućanstvima, što najjednostavnije postižemo izolacijom bez toplinskih mostova, zrakonepropušnošću, te ventilacijom s rekuperacijom.

S obzirom na to da sam certificirani projektant  pasivne gradnje i član iPHA (International Passive House Association) i redovito odlazim na stručne konferencije pasivne gradnje, stečeno znanje prenosim investitorima, ističući važnost energetski učinkovite gradnje, što nastojim implementirati u svojim projektima.

 

Ovdje je bitan i financijski aspekt, jer nitko ne želi trošiti novac bez potrebe. Kada se radi o očuvanju okoliša, a posljedično i zdravlja nas i budućih generacija, novac više nije tema. Moramo odlučno uložiti sve napore kako bismo gradili “zdravo”. Upravo zato smo koristili Fibran Seismic sustav.

 Sastav ANTIRADON temeljnog jastuka

 • završna obloga (npr. keramika)
 • cementni estrih
 • zvučna izolacija
 • temeljna AB ploča
 • FIBRANxps SEISMIC 400-L (500-L, 700-L)
 • FIBRANhydro SEISMIC T-1,8sk/sk - bitumenska dvostrano samoljepljiva hidroizolacija
 • zaštita od radona FIBRANhydro ANTI RADON T-1,5 sk
 • FIBRANxps 400-L (500-L, 700-L)
 • podložni beton
 • zbijena podloga od šljunka
 • zemlja

 

Gradilište se nalazi u Istri, gdje su uglavnom kosi krovovi, pokriveni crijepom. Vaše kuće imaju ravne krovove. Da li je bilo problema pri ishođenju građevinske dozvole? Kako ste pridobili investitora na ovo rješenje?

Graditeljsku tradiciju treba poštivati, koristiti lokalne materijale i zadržati arhitektonski identitet. No, živimo u modernom svijetu koji se odražava i na arhitekturu. Kose krovove, kao znamen svog vremena, treba zadržati gdje je to nužno, no treba dati prostora i suvremenim arhitektonskim rješenjima, posebice na mikrolokaciji koja nema neki prepoznatljiv arhitektonski identitet. Tada je moguće odgovoriti suvremenim arhitektonskim rješenjem. Velike su prednosti ravnih krovova: dodatna korisna površina, manji komunalni doprinos, a ako takav krov ozeleni, smanjuje se ljeti pregrijavanje prostorija ali i zraka u neposrednoj okolini. Kiša koja padne na zeleni krov, polako se isparava natrag u okolinu, a bilje disanjem proizvodi kisik i također isparava vlagu, čime se smanjuju prevelike ljetne temperature, a ujedno se povećava relativna vlažnost zraka.

Uz navedeno, prema prostornom se planu parcele nalaze unutar neizgrađenog građevinskog područja, gdje je dozvoljena gradnja ravnih krovova, tako da problema s građevinskom dozvolom, nije bilo. Također, prednost je u tome što je investitor veoma fleksibilan. Od početka projekta smo prošli razne opcije, od ravnih do kosih krovova, pa i njihovih kombinacija. Na kraju smo se odlučili za ravne krovove kako bi objekti dobili dodatnu korisnu površinu.

 

Niti jedan ravni krov nije ravan. Čak i minimalni nagib krovnih ploha od 1-2% usmjerava vodu  prema slivnicima. To  ste riješili FIBRANxps INCLINE pločama. Uz dano rješenje odvodnje vode kanalicama, Fibranova tehnička služba je izradila plan polaganja XPS-a. Završno rješenje, koje uključuje ostale elemente na krovu, ipak mora biti pod dirigentskom palicom arhitekta. Koliko je suradnja proizvođača materijala i arhitekta dobro došla, a koliko ga može, namećući tehničke zahtjeve, odmaknuti od osnovne ideje?

 

Ključno je da arhitekt bude uključen u cijeli proces gradnje, od idejnog rješenja, glavnog i izvedbenog projekta do praćenja gradilišta kroz projektantski nadzor. Samo uz budnu prisutnost arhitekta, moguće je osigurati izvedbu u skladu s projektom i pravilima struke. To često nije slučaj, posebice kada investitor donesi odluke bez potvrde arhitekta. Tada su često potrebne sanacije, koje nose i dodatni trošak. Ukratko, suradnja je prijeko potrebna. Tehnički zahtjevi su neizostavan dio našeg posla i moraju se poštivati, ali ne smiju diktirati arhitekturu i uvjetovati  bitan odmak od osnovnog koncepta. Te dvije komponente našeg posla moraju dati odgovore jedna drugoj, što i jest najveći izazov.

 

Gradilište je u punom zamahu, dvije od četiri kuće su došle do krova. 3D prikazi nam omogućuju da vidimo kako će to sve izgledati. Sve je puno bujnog zelenila, pa i na krovovima. Da li je to bila investitorova želja ili Vaša ideja?

Kuće se nalaze na malim parcelama, izgrađenost je maksimalna, a željeli smo stvoriti privatnost i odmaknuti se od okolnih objekata. Krajobraznim smo rješenjem stvorili oazu odvojenu od okolne izgradnje i ujedno osigurali privatnost. Krajobrazni projekt potpisuje Željko Radišić, iz OpOp studija, koji daje “final touch” arhitekturi. To je ujedno i dokaz da se arhitektura i krajobraz nadopunjavaju i čine nedjeljivu cjelinu.

 

Angažman investitora u tom procesu je velika prednost, koja omogućuje brže i fleksibilnije odluke. Uz brojne smo sastanke zajedno došli do svake ideje: moje je prijedloge investitor ili  prihvaćao ili odbijao, odnosno modificirao… i tako bismo zajedno došli do najboljeg mogućeg rješenja, koje će, nadam se, dodatno potaknuti i druge na stvaranje kvalitetne i održive arhitekture.

 

Radite li na još nekim projektima i koji su planovi za dalje?

Trenutno radim na nekoliko projekata obiteljskih kuća. Istaknuo bih projekt samoodržive montažne kuće u Istri, gdje će biti moguća cjelogodišnja proizvodnja hrane. Ta je tema naročito aktualna ovih dana, kada svjedočimo potrebi za samoizolacijom, gdje trebamo osigurati hranu za dulji period. U planu je i suradnja na natječajima, te pregovori za jedan objekt većeg mjerila. No, sada je najbitnije izdržati pandemiju, a za dalje ćemo lako.


O arhitektu Filipoviću:

Rođen 1992.godine, završio studij arhitekture u Ljubljani. Ovlašteni arhitekt prije 30-te?

Uz jasan cilj, potrebno je održati fokus i… puno raditi. Oduvijek sam želio imati vlastiti projektantski ured, bilo je samo pitanje vremena. Shvatio sam da je bolje riskirati dok sam mlad i tako je nastala aAF. – arhitektura Andrej Filipović d.o.o.

U vrijeme mog studiranja na Zagrebačkom fakultetu, nitko nam nije dovoljno glasno  govorio da biti arhitekt, znači prije svega, biti radnik, a ne umjetnik. Kako to funkcionira u Ljubljani? 

AF u Ljubljani od početka priprema studente za rad u projektantskom uredu. Početkom godine razgovora se s profesorima iz projektiranja i formiraju se timovi. Slično kao na razgovoru za  posao, gdje je potrebno imati portfolio radova i životopis. Timovi se formiraju od studenata svih godina (1.-5.). Prvi semestar se analizira lokacije u mješovitim grupama, a u drugom se semestru  radi  razrada projekta, prilagođena po godinama studija. Svi smo radili u radionicama na fakultetu, što je bila simulacija rada u projektantskom uredu. U poticajnoj smo atmosferi razmjenjivali informacije i stjecali znanja od starijih kolega. Rad se znao odužiti dugo u noć, a nakon obavljenih zadataka bi se pretvorio u svojevrsni “stručni party”.

No nitko nas na fakultetu nije pripremao za zvanje poduzetnika, učio kako doći do investitora, predstaviti se i proizvesti rješenja za sve zahtjevnije potrebe korisnika. U konačnici se sve svodi na sinergiju investitorovih zahtjeva i stručnih prijedloga koja nude najnovija tehnološka rješenja suvremene gradnje. Danas arhitekt mora biti i menadžer kako bi mogao opstati.

 

Nakon završenog studija u Ljubljani, radili ste u dva ureda ? Koje ste iskustvo ponijeli iz tog perioda?

Tijekom studiranja sam paralelno radio u manjim projektantskim uredima ili surađujući s profesorima na projektima “u fušu”.

Studirajući u Ljubljani, pitao sam se kako to funkcionira drugdje. Studentsku sam praksu odradio u Studiju UP, na projektu hotela, što mi je bio prvi ozbiljniji rad u profesionalnom okruženju.

 

Po završetku studija sam se zaposlio u 3LHD-u, gdje sam prošao sve, od idejnih rješenja, arhitektonsko-urbanističkim studija, natječaja, pa do svih faze jednog projekta. Tu  sam stekao bogato iskustvo, posebno u dijelu organizacije posla. Smatram da bi svatko trebao određeni period provesti u jednom dobro organiziranom uredu.

 

U 3LHD-u je koncentracija arhitekata vrlo velika. Za vođenje tako velikog ureda, potreban je dobro posložen ustroj. Kako je to biti mlad, željan prezentacije vlastitih ideja, u jednom velikom uredu, nasuprot ovog danas, kad ste sam sebi “šef”?

Bez obzira na ustroj i hijerarhiju, kada je u pitanju kreativni proces, u 3LHD-u su svi jednaki -  dijele se mišljenja, prijedlozi, sudjeluje na sastancima od ideje do izvedbe. Tu su uključeni svi: od studenata na praksi, pripravnika, voditelja projekata i partnera, što mislim da je ključno za profesionalni razvoj mladog arhitekta.

Biti sam sebi “šef” je velik izazov. Zadovoljstvo je biti autor projekta, no to nosi i veliku  odgovornost, da ne govorim o obujmu posla: biti “šef”, voditelj projekta, crtač, BIM manager, pa čak i tajnica.

Bitna razlika je da u uredu postoje kolege s kojima možeš prokomentirati neko rješenje, a i netko drugi je odgovoran. Zahvaljujući timu vanjskih suradnika i taj je potencijalni nedostatak još samo jedan izazov.

 

Za kraj razgovora, u ime Fibranovog tehničkog tima, mogu samo reći da se nadamo uspješnoj suradnji i na sljedećim projektima.

Autor: Tanja Herr, dipl.ing.arh.

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Četiri kuće za odmor

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.