KUĆA BAŠTINICA: Od devastirane nekretnine do šarmantne kuće za odmor u povijesnoj jezgri grada Krka

Pažljivo odabranim alatima i materijalima, arhitektonski ured DIA vratio je staroj gradskoj kući nekadašnji sjaj s rukopisom suvremene arhitekture
  • Foto: Srđan Hulak, DIA d.o.o.

Kako bismo uopće krenuli opisivati rekonstrukciju i uređenje interijera kuće za odmor smještene unutar bedema grada Krka, potrebno se vratiti na glavno inspirativno ishodište cijelog ovog projekta proizašlog iz ureda DIA d.o.o. za konzalting i inženjerske usluge iz Nedelišća.

Ovaj mali obiteljski ured, koji predvodi arhitektonski bračni par Vesna i Reno Vrbanec sa svojim sinom, krajobraznim arhitektom Jurom Vrbancem, u protekle je 34 godine projektirao i kroz stručni nadzor gradnje pratio realizaciju niza projekata koji uključuju uređenje javnih prostora, interijera, obiteljskih, stambenih, poslovnih i javnih zgrada.

Iako svakom projektu, neovisno o investitoru, pristupaju s maksimalnom angažiranošću, njihova je posebna arhitektonska strast, slobodno je nazovimo tako, rekonstrukcija građevina u užim, zaštićenim gradskim povijesnim jezgrama.

 

Arhitekti u ulozi privatnih investitora

 

„Ljubav prema očuvanim gradskim jezgrama započela je prije više od 30 godina u povijesnoj jezgri grada Varaždina, gdje smo rekonstruirali više poslovnih, stambenih i javnih zgrada. Tu smo susretali razne investitore koji su preuređivali male „spomenike“ kulture i kroz naše ideje dodavali vrijednost starim, često devastiranim gradskim jezgrama, a sve uz uspješnu suradnju s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu. Uvijek tražeći nove izazove, krenuli smo i kao privatni investitori u uređivanje starih kuća pod brendom “Baštinica“ te proširili djelatnost i naše tvrtke DIA na turizam pod istim brendom“, opisuje nam početke Reno Vrbanec, glavni projektant „Baštinice“.

 

baštinica dia
Arhitektonska obitelj Vrbanec iz Nedelišća bavi se uređenjem starih kuća u okviru svog brenda "Baštinica", foto: DIA d.o.o.

 

Njegovu arhitektonsku obitelj oduvijek su privlačile oronule i često devastirane kuće u koje nitko nije htio ulagati. U njima su, kaže, otkrivali skrivene posebnosti i vrijednosti u širem kontekstu lokacije.

„Mišljenja smo da svaka kuća/zgrada unutar stare jezgre grada ima svoju skrivenu priču koju treba oživjeti promišljenim arhitektonskim rukopisom. Pritom treba pažljivo odabrati alate i materijale kojima se starini vraća stari sjaj i istovremeno razaznaje rukopis suvremene arhitekture.“

 

Rekonstrukcija u zaštićenim povijesnim jezgrama - zahtjevan proces s velikim brojem sudionika

 

Početak ulaganja startao je 2000. godine malom obiteljskom kućom za odmor u gradskoj jezgri grada Krka. Nakon toga pokrenut je i brend „Baštinica“.

„Baštinica je naziv za rekonstruirane kuće u užim zaštićenim povijesnim gradskim jezgrama Zagreba i Krka gdje je investitor DIA i/ili mi osobno. Krenula je s malim stanom u Tomićevoj ulici u Zagrebu, koji smo preuredili kao stan za našeg krajobraznog arhitekta, a nastavila se u Zrinskoj ulici grada Krka gdje smo uredili još pet stambenih jedinica/apartmana smještenih u dvije kuće.“

 

nekretnine krk
Kuća Baštinica nalazi se u mirnoj pješačkoj uličici zaštićene povijesne jezgre grada Krka, foto: Srđan Hulak

 

Posljednja Kuća Baštinica kupljena je 2019. godine kao devastirana nekretnina s malim dvorištem i kamenim uličnim portalom. Postojeća zgrada je višekratno mijenjala namjenu te je parcijalno obnavljana i stalno prilagođavana potrebama vlasnika i korisnika. Tim nizom intervencija unutar zgrade, kao i neartikulirane dogradnje u dvorištu vrlo niske oblikovne i tehničke razine, kuća je u pojedinim segmentima izgubila svoj izvorni izgled, no u DIA-i su odmah prepoznali njezin potencijal.

„Rekonstrukcija u zaštićenim povijesnim jezgrama je kompleksan proces koji uključuje velik broj sudionika u svim fazama projektiranja i gradnje do same realizacije, tako da možemo reći da su sve faze procesa naše Baštinice bile jednako zahtjevne. Cijeli proces, od kupnje nekretnine, projektiranja, rekonstrukcije pa do stavljena u funkciju, trajao je pet godina. Pola vremena potrošeno je na projektiranje s dobivanjem građevne dozvole, a isto toliko za radove na rekonstrukciji s uređenjem interijera.“

 

baštinica krk
U DIA-i su prepoznali potencijal stare gradske kuće s malim dvorištem i uličnim ulaznim kamenim portalom, smještene unutar bedema grada Krka, foto: Srđan Hulak

 

krk gradska jezgra
Na zadovoljstvo gostiju, kuća se nalazi u blizini glavnog trga, plaže, restorana i ostalih zanimljivih sadržaja u gradu, foto: DIA d.o.o.

 

Materijali korišteni u skladu s konzervatorskim uvjetima

 

U procesu rekonstrukcije, čitavu kuću s dvorištem bilo je nužno promatrati isključivo kao jednu cjelinu, naglašava arhitekt:

„Bilo kakvi parcijalni zahvati njene obnove, naročito na vanjštini, nisu opravdani i ne mogu se dozvoliti ako nisu u skladu s pravilnom prezentacijom u konačnici! Cjelovitom obnovom kuća dobiva na arhitektonsko - oblikovnoj vrijednosti, a širi prostor ulice na ambijentalnoj kvaliteti, što svima treba biti u interesu.“

Svi materijali na pročelju korišteni su u skladu s konzervatorskim uvjetima.

 

rekonstrukcija kuće
 Pažljivim projektiranjem arhitektonskih detalja, predmetni materijali produljuju vijek povijesne zaštićene kulturne baštine – Baštinice, foto: Srđan Hulak

 

„Kuća je obnavljana u tradicionalnim materijalima: kameno ziđe, drveno krovište prekriveno kupama kanalicama, nova drvena - ariš stolarija po uzoru na postojeću, boje modre galice u dogovoru s konzervatorima, vanjsko popločenje kamenom boje i teksture po uzoru na lokalni kamen - paljeni tamni kirmenjak, završno obrađen četkanjem. Sav kamen na postojećoj kući - popločenja, stepenice, erte prozora i vrata ponovo se iskoristio i ugradio.“

Od suvremenih materijala korišteni su armirani beton, čelik, staklo i drugi materijali kojima se postigla konstruktivna stabilnost zgrade, a njezina toplinska i zvučna izolacija podigla na nivo važećih normi.

 

Posebnosti apartmana upotpunjene dodatnim sadržajima

 

Kuća ima dva dvoetažna stana: Platinum Apartman 4 i Delux Apartman 5, sa zajedničkim ulaznim dvorištem. Apartmani su kategorizirani s pet zvjezdica i svaki od njih ima svoje posebnosti upotpunjene dodatnim sadržajima.

U Platinum Apartmanu 4, smještenom u prizemlju i na 1. katu, to su hidromasažna kada i sauna.

 

hidromasažna kada
U ponudi Platinum Apartmana 4 su odabrani wellness sadržaji, foto: Srđan Hulak

 

sauna kuća za odmor

 

Na 2. katu i potkrovlju, Delux Apartman 5 osvaja svojom terasom i galerijskim prostorom, formiranom „ribarskim“ mrežama i prekrasnim pogledom na more preko krovova starog grada i zvonika katedrale.

 

apartman krk
Aduti Delux Apartmana 5: galerijski prostor s elementom ribarske mreže, terasa i pogled na more preko krovova, foto: Srđan Hulak

 

kuća za odmor
foto: Srđan Hulak

 

kuće iznamljivanje
foto: Srđan Hulak

 

apartman iznamljivanje
foto: DIA d.o.o.

 


Moderna i učinkovita Daikin Sensira uklopljena u interijer apartmana

 

Za maksimalan komfor gostiju te za potrebe brzog zagrijavanja i hlađenja prostora u apartmanima su ugrađena dva multi-split sustava s osam unutarnjih Daikin Sensira klima uređaja.

Zidne jedinice su u rasponu veličina od 2,5 kW i 3,5 kW. Standardno su opremljene inverter  tehnologijom koja automatski prilagođava snagu i tako ostvaruje najmanju potrošnju energije i uštedu električne energije. Zahvaljujući radnoj tvari R-32 uređaji postižu visoku energetsku učinkovitost (energetski razred A++ u hlađenju) i imaju manji ekološki otisak CO2.

 

daikin klima uređaj
Svojim elegantnim dizajnom i tihim radom, Daikin Sensira savršeno se uklopila u u interijer spavaće sobe Platinum Apartmana 4, foto: Srđan Hulak

 

grijanje hlađenje klima
Inverter tehnologija donosi veću uštedu energije i tiši rad bez vibracija, foto: Srđan Hulak

 

Model Sensira kao i svi Daikin klima-uređaji, omogućuje tvorničko jamstvo do 5 godina putem programa vjernosti Stand By Me.

  Daikin Sensira - visoka učinkovitost, pouzdanost, potpuni komfor i jednostavno upravljanje
  Daikin Sensira - visoka učinkovitost, pouzdanost, potpuni komfor i jednostavno upravljanje  

 

Intimna unutarnja dvorišna oaza

 

Zajedničko ulazno dvorište sastoji se od zelenih otoka koji kreiraju intimne zone za goste apartmana, a posebno čarobno, kaže Vrbanec, izgleda navečer uz diskretnu toplu rasvjetu.

 

apartman kuća krk
Diskretna topla rasvjeta povećava ambijentalnost unutarnjeg dvorišta u večernjim satima, foto: Srđan Hulak

 

rasvjeta dvorište

 

rasvjeta dvorište
foto: Srđan Hulak

 

„Na samom ulazu je maslina koja svojom dimenzijom, formom i volumenom sprečava direktnu vizuru prolaznih korisnika Delux Apartmana 5 na centralnu terasu i bazen Platinum Apartmana 4. Velika korita, kao mali zeleni vrtovi na gornjim terasama, po vertikali sprečavaju  međusobnu vizualnu komunikaciju između različitih korisnika. Sve biljke su autohtone i primjerene primorskoj klimi: maslina, lovor, ružmarin, lavanda, penjačice jasmin i ukrasna lozica te neki cvjetni detalji.“

 

krajobrazno uređenje
Dvorište je projektirao krajobrazni arhitekt Jura Vrbanec, foto: Srđan Hulak

 


maslina dvorište

 

 Interijer u funkciji ugodnog odmora

 

Uređenje interijera Kuće Baštinice opisat ćemo kroz Platinum Apartman 4. Arhitekt Reno Vrbanec prvo nas je upoznao s organizacijom prostora.

„Platinum Apartman 4 ima u prizemlju malo dvorište, centralnu terasu i hidromasažnu kadu/bazen izveden prema našem projektu, a oko kojeg su smješteni prostori dnevnog boravka, kuhinje, kupaonice, saune i jedne atraktivne sobe. Dodatne dvije sobe s kupaonicama nalaze se na katu, od kojih jedna, master, ima i svoju zasebnu terasu. Vanjski prostori na dvije etaže međusobno komuniciraju izmicanjem stropova po horizontali i vertikali, tako da dobivamo prirodnu cirkulaciju zraka visine kroz dvije etaže te posebnu igru odbljeska svjetla bazenske vode s njene površine na kamenom zidu.“

 

kuća za odmor interijer

 

uređenje kuća za odmor
Trostruko ostakljene ALU klizne stijene na granici su centralne natkrivene terase prema unutarnjim obodnim prostorima i imaju ulogu povezivanja interijera i eksterijera u jednu cjelinu

 

apartman krk
Master spavaća soba sa zasebnom terasom

 

spavaća soba apartman

 

terasa apartman

 

Kao investitorima, primarno im je bilo uložiti u građevinsko zanatske radove i instalacije, u sve što dugoročno produžuje vijek trajanja jedne kuće. U uređenju interijera naglasak je prije svega stavljen na funkcionalnost i udobnost prostora.

„U interijer smo ulagali po principu da naš gost dolazi u mali grad s puno restorana, starina, kulturnih sadržaja, prekrasnih plaža te da su gostu najvažniji kvalitetni krevet i dobar tuš. Sve ostalo je nadogradnja ugodnog odmora. Detalji su pomno birani po dizajnu, boji i cijeni.“

 

rasvjeta interijer
Rasvjeta je pomno odabrana, ovisno o namjeni prostora, vodeći računa o toplini LED svjetla (2700-3000 K),foto: Srđan Hulak

 

rasvjeta interijer

 

čelični lim
Perforirani čelični lim, rezan/bušen CNC strojevima prema dizajnu investitora, koristio se za nove moderne ispune ograde stubišta te novih vrata na terasama


čelični lim

 

Različite obrade podova i zidova

 

Uz kamen, kao glavni element popločenja, u interijeru su korištene suvremene LVT tople podne obloge, dok su podovi i zidovi u kupaonicama na bazi sistema mikrocementnih premaza. 

„U kući nema keramičkih pločica. Sve je izvedeno tradicionalno, završnom obradom ploha bez fuga.“

 

mikrocementni premaz
Podovi i zidovi u kupaonicama su na bazi sistema mikrocementnih premaza, foto: Srđan Hulak

 

Unutar prostora uočljive su različite obrade zidova.

„Zidne obloge rađene su po principu jasnog odvajanja starog ziđa, s vidljivom kamenom strukturom i/ili grubom vapnenom žbukom, od novih montažnih gips - kartonskih pregrada  glatkih površina.“

 

kameni zid interijer
Nova unutarnja vrata izvedena su kao „skrivena“ vrata koja se gube u zidnim plohama, a sve kako bi se izbjeglo kontriranje tradicionalnoj drvenoj fasadnoj stolariji, foto: Srđan Hulak

 

Gosti oduševljeni hidromasažnim bazenom i „rupom u stropu“

 

Dio prizemlja u Platinum Apartmanu 4 je wellness prostor koji se sastoji od saune i hidromasažne kade kao dijela terase.

„Sauna je klasična „infra“ namijenjena za dvije osobe, s posebnim ugođajem mirisa drveta, suho zračna zagrijana na 60 Cº.  Nakon maksimalno 30 minuta boravka u njoj, super je spustiti se u toplu vodu hidromasažne kade smještenu tik do nje ili, tko može, pod hladan tuš smješten u obližnjoj kupaonici.“

 

hidromasažna kada
Hidromasažna kada ukopana je u teren, protuklizno obrađena  tamnom bojom i diskretno osvijetljena toplom LED rasvjetom, foto: Srđan Hulak

 

hidromasažna kada apartman

 

interijer apartman
Gostima najdraži dio Platinum Apartmana 4, foto: Srđan Hulak

 

„Do sada se našim gostima najviše svidio prostor prizemlja s dvorištem, posebno „rupa u stropu“ iznad bazena te igra svjetla i sjene koja boravak u hidromasažnom bazenu, uz dobro društvo, pretvara u nezaboravan doživljaj. Naši prijatelji jednom su komentirali: Prekrasno izgleda na fotkama, a u stvarnosti je još ljepše. Jedno je sigurno, da biste doživjeli našu Baštinicu, morate nas posjetiti ovdje na Krku“, poručuje Reno Vrbanec.

Tlocrt rekonstrukcija Baštinica

 


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

KUĆA BAŠTINICA: Od devastirane nekretnine do šarmantne kuće za odmor u povijesnoj jezgri grada Krka

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.