Zašto je važno prilikom ugradnje solara na ravnim krovovima misliti i na zaštitu od požara?

Kako kvalitetno i sigurno projektirati, graditi i obnavljati zgrade s implementiranim zelenim tehnologijama te značajno smanjiti rizik od izbijanja i širenja požara?
  • Foto: ROCKWOOL

Solarni paneli na zgradama koje gradimo, u kojima radimo i živimo uskoro više neće biti stvar izbora, već zakonska obveza.

  • Od 2027. ta će se obveza odnositi na nove zgrade javne namjene i komercijalne zgrade, korisne površine veće od 250 m2.  
  • Od 2028. na sve postojeće zgrade javne namjene korisne površine veće od 2000 m2 i sve postojeće zgrade veće od 500 m2 koje se podvrgavaju značajnoj obnovi ili mjeri za koju je potrebna administrativna dozvola.
  • Od 2029. solarni standard važit će za sve postojeće zgrade javne namjene, korisne površine veće od 750 m2. 
  • Od  2030. za instalaciju fotonaponskih sustava morat će biti spremne sve nove stambene zgrade i sve garaže koje su povezane sa stambenom zgradom, a od 2031. postojeće zgrade javne namjene korisne površine veće od 250 m2.

Rezultat je to nedavnog službenog usvajanja revidirane i ojačane Direktive o energetskim svojstvima zgrada, čije odredbe između ostalog, obvezuju države članice Europske unije na postepeno postavljanje solarnih instalacija na krovove novih, retroaktivno i određenih postojećih zgrada, kad je to tehnički pogodno te ekonomski i funkcionalno izvedivo. 

Solarni paneli postat će neizostavni dio građevinske prakse koja će u svojim projektima morati učinkovito i kvalitetno odgovoriti na sve izazove vezane uz ubrzani prelazak na obnovljive izvore energije

Jedan od najvećih izazova je ublažavanje rizika od izbijanja požara uslijed povećane elektrifikacije u zgradama, koju donosi integriranje tehnologija temeljenih na sunčevim ćelijama (solarni paneli) i litij–ionskim baterijama (sustav pohrane energije, e-vozila)

Što kao investitor možete poduzeti u svojim projektima kako bi rizik od izbijanja požara u vašoj zgradi, opremljenoj zelenim tehnologijama, bio sveden na minimum?

 

Nove zgrade morat će se projektirati tako da se „optimizira njihov potencijal za proizvodnju solarne energije na temelju sunčevog zračenja u krugu zgrade“
 Uvođenje solarnog standarda jedan je od ključnih koraka u transformaciji energetskog sektora prema održivoj i energetski neovisnoj budućnosti EU

Rizici od požara povezani sa solarnim panelima

Slučajevi požara povezani s novim tehnologijama najčešće se vežu uz (samo)zapaljenje litij-ionskih baterija u e-vozilima. U odnosu na njih, učestalost požara povezanih s kvarom na fotonaponskim sustavima je manja, no za očekivat je da će se njihovom masovnom ugradnjom povećati i njihov udio u crnoj statistici požara. Osim toga, iako se rijeđe događaju, posljedice požara na automobilu ili proizvodnom pogonu, primjerice, neusporedive su s ekonomskog, socijalnog i svakog drugog aspekta.

Nekoliko je rizika povezanih s krovnim solarnim panelima, a koje u svojim projektima morate razmotriti:

  • solarni paneli su pod naponom i mogu biti izvor iskrenja, odnosno požara,
  • dođe li do požara, paneli mogu spriječiti širenje topline u atmosferu i usmjeravati požar natrag na krovnu konstrukciju, uslijed čega se požar intenzivira, brže širi te ga je teže ugasiti,
  • vatrogascima je otežan pristup zbog visine na kojoj je izbio požar, dok je njihova osobna sigurnost također ugrožena jer postoji mogućnost strujnog udara.

Povećajte sigurnost svoje zgrade postavljanjem negorivog izolacijskog materijala

Ako i dalje smatrate da požari uzrokovani novim zelenim tehnologijama predstavljaju zanemariv rizik, tada zapratite eksperta za protupožarstvo, istraživača sa Zavoda za gradbeništvo Slovenije Grunde Jomaasa i uvjerite se u prave razmjere šteta koje mogu izazvati. 

Eksperimenti njegova istraživačkog tima pokazali su kako fotonaponske instalacije povećavaju mogućnost zapaljenja uslijed kvara bilo koje električne komponente sustava, kao i bržeg širenja požara na veće područje, pri čemu ugradnja negorivog izolacijskog materijala značajno smanjuje širenje požara. 

Postavljanje negorive izolacije ispod solara preporučena je mjera opreza kojom se u startu smanjuje rizik od posljedica požara, a posebno se preporučuje u slučaju postojećih zgrada, koje mogu imati gorive krovne konstrukcije i izolacijske materijale.

 

ROCKWOOL nudi rješenja za sigurnu zelenu tranziciju vaše zgrade

Sa svojom proizvodima od negorive kamene vune kao provjerenim rješenjima za pasivnu zaštitu od požara, ROCKWOOL Grupa spremna je odgovoriti na sve kompleksnije zahtjeve okruženja za stalnim poboljšanjem protupožarne zaštite, kako tijekom postavljanja solarnih panela, tako i tijekom životnog vijeka zgrade.

Paolo Migliavacca, direktor ROCKWOOL Italija izjavio je na nedavno održanoj konferenciji EU Fire Safety Day

Podržavamo zelenu tranziciju ekonomije i društva Europske unije u kojoj se, zahvaljujući legislativi i Solarnoj inicijativi, mijenja i koncept zgrada, a s time i cijeli građevinski sektor. Nažalost, svjesni smo da na tom putu povećana elektrifikacija povlači sa sobom i određene probleme po pitanju sigurnosti, no s negorivim materijalima od kamene vune koje je naša industrija u mogućnosti proizvesti, možemo osigurati postizanje oba standarda: energetske učinkovitosti i protupožarne zaštite.

Paolo Migliavacca (drugi zdesna), direktor ROCKWOOL Italija. konferencija EU Fire Safety Day (Foto: Dražen Najman)
Zelena tranzicija EU mora biti sigurna tranzicija, poručili su sudionici konferencije, čije je održavanje podržala i ROCKWOOL Grupa (Foto: Dražen Najman)

ROCKWOOL protupožarna rješenja: štite ljudske živote, imovinu i konstrukciju zgrade 
 

Zašto odabrati ROCKWOOL rješenja za zaštitu od požara?

U slučaju izbijanja požara, kako onog na krovu uslijed zapaljenja panela, tako i onog unutar zgrade uzrokovanog požarom na punionici ili na e-automobilu u garaži, na sustavu pohrane energije ili, primjerice, onog nastalog uslijed kućnog punjenja vašeg e-romobila, prednosti ROCKWOOL negorive izolacije mogu biti presudne u spašavanju ljudskih života i ograničavanju materijalne štete uzrokovane požarom. 

Kamena vuna ROCKWOOL:

  • štiti vaše konstrukcije od oštećenja,
  • sprječava brzo širenje plamena i ograničava ga na određeni dio zgrade, štiteći obližnje stanove i zgrade od oštećenja,
  • omogućuje stanarima više vremena za bijeg i zaštitu imovine,
  • stvara sigurnije okruženje za vatrogasce pri suzbijanju plamena.

Požar može započeti u bilo kojem dijelu zgrade, zato ugradite protupožarnu izolaciju gdje god je to moguće.

ROCKWOOL izolacija od negorive kamene vune podnosi temperature iznad 1.000 °C, zadržava vatru i spriječava njezino širenje te je ključni element sigurnosti ne samo krovova, već cijele zgrade

Krovovi s panelima moraju biti prohodni i pogodni za održavanje

Ugradnja i održavanje panela na krovu, pogotovo onom ravnom, kao jednom od najprikladnijih mjesta za njihovo postavljanje, povećava zahtjeve za tehničke parametre krovova, čega investitori često nisu svjesni.

Ti se zahtjevi moraju uzeti u obzir već u fazi projektiranja, kako bi se izbjeglo oštećenje toplinskog izolacijskog materijala ili hidroizolacijske membrane uslijed povećanog opterećenja i intenzivnog prometa na krovu.

Obično se prilikom projektiranja kod ravnih krovova ne uzima u razmatranje točkasto opterećenje izolacije od kamene vune, a što se kasnije javlja kao problem. Stoga, uslijed postavljanja fotonaponskih panela i očekivanog održavanja, klijent često ostane razočaran područjima koja zahtijevaju popravak zbog nakupljanja vode i oštećenja membrana, upozorava ROCKWOOL.

Tijekom izgradnje krova,  a zatim instalacije i održavanja panela, stvara se znatna količina prometa na ravnom krovu, zbog čega faktor prohodnosti izolacijskog sustava postaje iznimno bitan

Dvoslojne ploče od kamene vune – najotporniji proizvod za ravne krovove sa solarnim panelima

Kao rješenje za ovaj problem ROCKWOOL preporučuje ugradnju njihovog najizdržljivijeg proizvoda: Hardrock 1000 ploče od kamene vune dvoslojne gustoće za izolaciju ravnih krovova

Hardrock 1000 je naš proizvod s najboljim mehaničkim performansama, što uključuje najbolju vrijednost točkastog opterećenja na tržištu kao i visoku vrijednost tlačne čvrstoće. Namijenjen je za primjenu na ravnom krovu, posebno kad je potrebno redovito održavanje i gdje se zahtijeva veća izdržljivost pri hodu (točkasto opterećenje) i tlačna čvrstoća (statičko opterećenje).- objasnili su u ROCKWOOLU

Primjena jedinstvenog proizvoda na tržištu - ploče kamene vune dvoslojne gustoće Hardrock 1000  preporučuje se na ravnim krovovima gdje se zahtjeva veća izdržljivost pri hodu kao i visoka tlačna čvrstoća

Ne štedite na tehnologijama, instalacijama i održavanju panela

Nakon što ste povećali otpornost vaše zgrade na požare, ugradnjom negorivih izolacijskih materijala, projektirali svoje krovove tako da budu otporni na dodatna opterećenja, unaprijedite protupožarnu sigurnost zgrade odabirom najkvalitetnije tehnologije te stručne usluge instalacije i održavanja.

Instalirajte ono što je provjereno, odobreno i to na ispravan način, od strane certificiranih radnika, obučenih za postavljanje i održavanje. Tijekom instalacije ne smijemo raditi prečace na uštrb sigurnosti, primjerice, odabrati najjeftinije panele koji nisu odobreni, upozorila je Birgitte Messerschmidt, direktorica istraživanja u američkom Nacionalnom udruženju za zaštitu od požara (NFPA) u sklopu svojeg gostovanja u Zagrebu.

Birgitte Messerschmidt, NFPA, konferencija EU Fire Safety Day (Foto: Dražen Najman)


 


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Zašto je važno prilikom ugradnje solara na ravnim krovovima misliti i na zaštitu od požara?

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.