PRIORA I MATERRA: Specijalna bolnica i hotel u kojima se briga o zdravlju, elegancija i luksuz susreću s prirodom

Umirujuća priroda slavonske ravnice u funkciji je stvaranja poticajnog okruženja za oporavak pacijenata i holističkog pristupa odmoru
  • Foto: K O R I D O R 2 7

Internacionalni medicinski centar Priora i hotel Materra dva su najnovija investicijska pothvata Žito grupe, najveće poljoprivredne i prehrambene grupacije u Hrvatskoj. Do sada poznata po svojem djelovanju u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, izgradnjom dvaju objekata u Čepinu, grupacija je napravila značajan iskorak u svom poslovanju s ciljem razvoja potencijala Slavonije kao prepoznatljivog odredišta u zdravstvenom turizmu.

 

Stvoriti dodanu vrijednost u zajednici

„Otkako postoji, Žito grupacija djeluje kao društveno odgovorna tvrtka koja na različite načine ulaže u sredinu u kojoj živimo i djelujemo. U posljednjih 10 godina taj je aspekt djelovanja posebno došao do izražaja, poput renovacije Sokolskog doma, koji smo uzeli u zakup na 40 godina kako bismo napravili jedan od najmodernijih gimnastičkih centara u Europi. Po isteku zakupa, zgrada ostaje Gradu Osijeku. Smatramo da Slavonija ima puno potencijala i da Žito kao velika tvrtka ima odgovornost ulagati i razvijati je kao regiju“, kaže predstavnica Žito grupe, Josipa Pipunić.

 

bolnica priora čepin
Jednostavna fasada Priore podijeljena je u tamnija i svjetlija polja, što je ostvareno različitom granulacijom i tonom završnog sloja

 

Ideja o specijalnoj bolnici razvila se iz dugogodišnjeg prijateljstva predsjednika Uprave Žito grupe, Marka Pipunića, i povratnika iz Münchena, prof.dr.sc. Milomira Ninkovića, jednog od najboljih liječnika u svijetu u području plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije te kirurgije šake.

„Kako su obojica s ovih područja, bilo je lako izabrati Slavoniju kao mjesto koje žele dodatno osnažiti. Za njih, odgovor na pitanje gdje je centar svijeta ovisi o perspektivi. Njihova ideja bila je jasna – dovesti svijet u Slavoniju i Slavoniju učiniti svjetskom, svojem kraju danas i budućim generacijama sutra, ostaviti nešto što će imati dodanu vrijednost i doprinijeti općenitom boljitku regije. Tako se i razvila ideja o specijalnoj bolnici kao jednom referentnom centru u kojem će se razvijati nove generacije vrhunskih liječnika“, objašnjava Josipa Pipunić.

 

Solarni paneli i geotermalne bušotine za energetsku učinkovitost

Objekti su smješteni na velikoj površini koja, zajedno s prostorom Mesne industrije Dobro, broji 320.000 m2 i koju Žito grupa razvija posljednjih deset godina. Hotel i bolnica nalaze se na međusobnoj udaljenosti od 500-tinjak metara te se svojim uslugama nadopunjuju, a u istom krugu smješten je i restoran Crna svinja te event room Terra Negra.

 

hotel materra čepin
Oba objekta startala su s radom u veljači ove godine

 

„Iako je hotel samostalan, on se jako lijepo nadopunjuje sa specijalnom bolnicom i restoranom Crna svinja. Poslovni partneri, gostujući liječnici i pacijenti koji dolaze iz različitih dijelova svijeta, u principu spavaju kod nas u hotelu, a objeduju u Crnoj svinji“, kaže predstavnica Žita.

Oba objekta imaju solarne panele na krovu i na nadstrešnicama parkirališta. Dodatno, pored hotela nalaze se 84 geotermalne bušotine, dubine od 100 do 120m, za grijanje/hlađenje, objekt je gotovo pa samoodrživ, a nije isključena ni mogućnosti zelenog certificiranja u budućnosti, za što je već pripremljena i odgovarajuća dokumentacija. U promišljanju zelene budućnosti hotela, investitor je koristio usluge savjetovanja o zahtjevima EU taksonomije, održive gradnje i međunarodnog DGNB certifikata putem GREENiKA poslovnog savjetovanja.

 

solari energetska učinkovitost
Solarni paneli i geotermalne bušotine, energetski učinkovita gradnja Materre (Foto: Sirrah projekt)

 

geotermalne bušotine
Foto: Sirrah projekt

 

Posađeno više od 400 novih stabala

Sama pozicija oba objekta u prirodi nametnula je važnost očuvanja i oplemenjivanja krajobraza. U sklopu uređenja perivoja koji povezuje dva objekta, prema projektu krajobrazne arhitektice Monike Kamenečki i arhitektice Anete Mudronja Pletenac posađeno je više od 400 stabala i raznoliko grmoliko bilje.

 

hortikulturno uređenje
Značajna sredstva izdvojena su za krajobrazno uređenje okoliša

 

„Želja je bila pacijentima i gostima omogućiti potpunu privatnost i cjelovito opuštanje. Poslije zalaska sunca, iz hotela se vidi samo mrak i čuje samo tišina, što je danas vrlo rijetko i vrijedno iskustvo“, opisuje Josipa Pipunić.

 

Sigurnost i higijena na prvom mjestu

Projektno rješenje Priore potpisuje zagrebačko-ljubljanski dvojac Davor Katušić i Jana Kocbek iz 2K arhitektonskog ureda.

Prostor veličine 6.500 m2 proteže se na pet etaža: podrum, prizemlje i tri kata. U podrumu su prateći prostori poput strojarnice, garderoba nemedicinskog osoblja, spremište materijala i centralna sterilizacija. 

U prizemlju su smješteni caffe bar, laboratorij i sedam ordinacija dentalne medicine. Prvi kat predviđen je za polikliničke djelatnosti i upravu bolnice. Na drugom katu je plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija, stacionar i operacijski blok s dnevnom bolnicom. Na trećem katu su tehnički prostori i solarni paneli.

 

priora bolnica
Skluptura balerine Regardta Van Der Meulena u perivoju bolnice, posveta Jeli, prvom hrvatskom baletu napisanom upravo u Čepinu (Foto: Tomislav Šilovinac)

 

U uređenju specijalne bolnice prioritet je bio zadovoljiti kompleksne funkcionalne zahtjeve i osigurati maksimalnu razine higijene. Bolesničke sobe opremljene su visokokvalitetnim Stiegel Meyer bolesničkim krevetima, dok su pregledni kreveti u ordinacijama iz slovenske tvrtke Novak.

 

ordinacija uređenje

 

Tri operacijske sale obložene su staklenim panelima i opremljene najsuvremenijom tehnologijom, uključujući i robotsku kirurgiju.

„Operacijske sale obložene su kaljenim staklom talijanske tvrtke Operamed, kako bi se omogućila maksimalna razina higijene i time zaštitilo pacijente od neželjenih infekcija.“

 

priora operacija

 

Prozračan i svijetli prostor za ugodniji boravak i oporavak

Kroz oblikovanje zgrade i uređenje interijera željelo se stvoriti modernu zdravstvenu ustanovu u kojoj ljudi, zaposlenici i pacijenti žele boraviti i u kojoj se osjećaju ugodno i opušteno. Iz svih ordinacija i čekaonica pruža se pogled na slavonske ravnice ili okolni uređeni perivoj kako bi pacijentima boravak u bolnici bio što ugodniji. Centralni hol ostakljen je kroz sve etaže, i s ulične i dvorišne strane objekta, čime se ostvaruje maksimalna povezanost s okolišem i omogućuje ulazak prirodnog osvjetljenja.

 

namještaj interijer
Sav tapecirani namještaj presvučen je posebnom antibakterijskom, nezapaljivom i lako perivom Spradlingovom tkaninom SILVERTEX

 

„Suradnjom našeg tima inženjera i liječnika s 2K arhitektonskim uredom, arhitekticom Biserkom Gorski, projektanticom tehnologije te ostalim projektantima i izvođačima, ostvarili smo sve želje. Odmaknuli smo se od klasičnih bolničkih boja, drvenom stolarijom dali smo prostoru toplinu, a terrazzo keramikom i namještajem ugodnih jesenskih tonova unijeli dodatnu ugodu u prostor“, ističe Jelena Kapraljević, arhitektica i voditeljica investicijskih projekata.

 

interijer uređenje
U opremanju interijera korišteni su uglavnom trajni materijali, laki za održavanje

 

namještaj opremanje
Završna podna obloga u hodnicima i čekaonicama bolnice izvedena je u kombinaciji FMG keramike i Tarkett PVC obloge

 

Uobičajena strogoća i asketizam bolesničkih prostora ublaženi su u operacijskim salama fotografijama prirode, a u bolesničkim sobama zidnim tapetama različitih motiva. 

 

zidne tapete interijer
Dekorativni elementi poput zidnih tapeta pridonose umirujućem, estetski ugodnom ambijentu specijalne bolnice

 

Već na samom ulazu u bolnicu, pacijente će dočekati zanimljiva kružna instalacija koja, kažu u Žitu, predstavlja njihov odnos prema ljudima:

„Pacijent je za nas centar svega, početak i kraj, sve se vrti oko njega, znanje i tehnologiju koristimo kako bismo mu povećali kvalitetu života. Excellence is Our Priority, slogan je naše ustanove.“

 

priora bolnica
Kružnu instalaciju na recepciji izveo je Tech Garden

 

Materra – hotel usred polja

Ideja investitora o poštivanju i uronjenosti u prirodu dobiva svoj puni smisao u uređenju wellness i wholeness hotela Materra s četiri zvjezdice.


Oliver Grigić i Branimir Kljaić radili su idejno rješenje hotela, daljnju razradu projekta građevinska tvrtka Sirrah projekt. Za projekt interijera bili su zaduženi Martina Salitrežić i Mislav Salitrežić iz Sirrah projekta te Josipa Pipunić i Jelena Kapraljević iz Žito grupe.

 

materra hotel
Materra: 61 smještajna jedinica, etaža wellnessa, zajedničke prostorije: kafić, restoran, sala za sastanke

 

„Iako nemamo more, blagoslovljeni smo predivnom ravnicom. Naša ideja bila je stvoriti hotel usred polja, vodeći se principom da taj objekt ne narušava prirodu. Sukladno značenju imena hotela – Majka Zemlja, u uređenju interijera nastojali smo odraziti našu predanost prirodi i zemlji na kojoj se nalazimo“, komentira Josipa Pipunić.

 

materra interijer
 Priroda je u fokusu već pri samom ulasku u hotel: pogled na atrij s četiri posađena stabla ginka

 

„Općenito imamo puno staklenih površina kojima usmjeravamo pogled naših gostiju prema  prekrasnoj slavonskoj ravnici. Odlučili smo se na blago bakrena stakla koja imaju puno bolju zaštitu od insolacije ljeti. Kako u prizemlju i na prvoj etaži nema standarde zaštite od sunca, tu smo pojačali kvalitetu stakla da bismo smanjili insolaciju u prostor. Kompletnu vanjsku stolariju hotela i bolnice izvela je lokalna firma Solium“, nadovezuje se Jelena Kapraljević.

 

Prirodna i kulturna baština ravničarskog kraja kao inspiracija

Arhitektica iz Žitovog internog tima i Martina Salitrežić iz Sirrah projekta detaljno su nas upoznale sa svim zanimljivim arhitektonskim rješenjima u interijeru Materre, inspiriranim ponajviše prirodnom i kulturnom baštinom Osječko-baranjske županije i općenito ravničarskog kraja u kojem se hotel nalazi.

„Ideja je bila inkorporirati arhitektonski definirane forme objekta te ih u interijeru prožeti mekoćom i udobnošću. Cjelokupna shema boja poigrava se sa zemljanim tonovima, s akcentima u terakoti te velikom količinom prirodnog zelenila, kako bi se granica između vanjskog i unutarnjeg prostora što više izbrisala.“

Značajan naglasak stavljen je na korištenje prirodnih materijala koji se mogu pronaći u slavonskom podneblju. Dominira hrast, od kojeg su izvedeni parketi i veći dio namještaja.

 

interijer materra
Artisan stolice, Pedrali separi, Secto lusteri, dekorativna pregrada od Marazzijevih pločica koja podsjećaju na tapetu

 

„Cijeli koncept hotela prati tu logiku minimalizma, jednostavnosti, to smo pokušali provući kroz cijeli interijer. Korišteni su zemljani, blagi tonovi, počevši od keramike, stolarije, namještaja, zavjesa... Vrlo je važna bila i suradnja s lokalnim i regionalnim proizvođačima gdje god je to bilo moguće - Prostoria, Artisan, Nunc..., ali i mladim umjetnicima poput Marije Šurine i Josipa Jelenčića.“

 

Dizajnerska rasvjetna rješenja u prizemlju

U prizemlju hotela ističe se nekoliko zanimljivih rasvjetnih rješenja:

Dekorativna rasvjeta u ulaznom holu i na recepciji je proizvod belgijske tvrtke  LLLL. Njihovi lusteri su specifični zbog načina na koji raspršuju svjetlo. Umjesto klasičnih žarulja, LED traka provučena je po samom rubu rasvjetnog tijela obavijenog u prozirnu tkaninu, tako da cijela forma svijetli ostavljajući vrlo nježan i prozračan dojam.“

 

rasvjeta interijer
LLLL LED lusteri skulpturalnog oblika nalikuju visećem umjetničkom djelu u prizemlju hotela

 

Prostori restorana i caffe bara, smješteni u prizemlju, suptilno su povezani kako bi u konačnici ipak imali različit karakter.

„Osmišljen je isti tip metalne konstrukcije kao baza ili okvir. U caffe baru je rasvjeta s pomoću stakla i sjenila zadržana unutar tog okvira te je usmjerena prema šanku, dok je u restoranu konstrukcija oslobođena pregrada pa nam tamo i rasvjeta i biljke „bježe“ izvan njega. U restoranu još imamo Secto lustere koji su se svojim materijalom (drvo) uklopili u ostatak interijera, a navečer ujedno stvaraju ugodan ambijent raspršujući sjene po okolnom prostoru.“

 

interijer uređenje
U kombinaciji s rasvjetnim elementom separe je osmišljen kao barijera koja stvara intimniju atmosferu u inače vrlo otvorenom, potpuno ostakljenom prostoru

 

restoran interijer
Dizajnerski Secto lusteri od drveta ističu ambijentalnost prostora restorana u večernjim satima

 

dizajn interijer
Interijer caffe bara inspiriran je rasterom polja i tradicionalnim košarama od šiblja, s glavnim fokusom na kombinaciju akustičnih panela, pletenih sjenila, nježnih i blagih tonova

 

U sobama podno grijanje, parket, kvalitetni madraci

U kombinaciji s Materrinom estetikom, kvalitetni madraci i posteljina, zvučna izolacija, hidraulično podno grijanje koje pokreće električna energija iz geotermalnih izvora te odabrani prirodni materijali doprinose smirujućem i opuštajućem ambijentu soba  na 2. i 3. katu. Kako bi se ispratila priča o Slavoniji, podovi svih smještajnih jedinica prekriveni su parketom od hrastovine, a što nije baš čest slučaj u hotelima, ističe arhitektica Martina Salitrežić.

Među 61 smještajnom jedinicom, predsjednički apartman ističe se svojom kvadraturom i uređenjem. Sastavljen je od više smještajnih jedinica te ima najljepši pogled, orijentiran južno, prema poljima.

 

interijer uređenje
Podne obloge u sobama slagane su na način kako bi evocirale drveni seljački pod

 

interijer hotel
U kupaonicama smještajnih jedinica postavljene su Marazzi pločice, dimenzija 60 x 60 cm, u toploj bež nijansi

 

Sanitarni prostori Priore i Materre opremljeni GROHE linijama proizvoda

Na projektu hotela ugrađene su neke od najpoznatijih Grohe linija proizvoda poput Lineare samostojeće miješalice, Essence kade, Euphoria termostatskog tuš sistema, zatim Euro WC školjka bez ruba sa sporospuštajućom WC daskom te Essentials galanterija.

U slučaju Priore korištena je šira paleta proizvoda: također je odabrana WC školjka bez ruba iz Euro linije u setu sa sporospuštajućom WC daskom, ali i kuhinjske te kupaonske Eurosmart miješalice sa štednim perlatorima, dok su u pojedinim javnim prostorijama ugrađene senzorske Eurosmart Cosmopolitan miješalice, a za apartmane više kategorije Lineare proizvodi kao i galanterija Essentials.

 

grohe miješalica
Od elegantnog dizajna do vrhunske tehnologije integrirane u svaki proizvod, Grohe je investitoru ponudio sveobuhvatno rješenje za sanitarno opremanje objekata

 

grohe kupaonica
U opremanju, investitor je izrazio veliko zanimanje ne samo za estetsku stranu Grohe proizvoda, već i za performanse, kvalitetu i mogućnosti uštede

 

grohe proizvodi
Grohe proizvodi pružaju trajnost i sigurnost ispunjavajući pritom najviše standarde kvalitete


 

1.500 m2 balansiranog hedonizma

„Izgradili smo ovako prostran wellness prostor kako bismo obogatili iskustvo posjete lokaciji, stvarajući potpuno novu nišu. U ponudi usluga i proizvoda u wellnessu naglasak je na holističkom pristupu, prirodnim metodama i neinvazivnim tehnikama. Željeli smo gostima pružiti jedinstveno iskustvo wellnessa, educirati ih o važnosti ravnoteže i uravnoteženog hedonizma te unaprijediti kvalitetu njihovog života“, objašnjava Josipa Pipunić.

 

sauna wellness
Relativno minimalističkim dizajnom istaknut je dojmljiv pogled koji se sa svih točaka, pa čak i iz sauna, pruža na okolna polja i ravnicu

 

wellness materra
U Materri, i vježbanje u moderno opremljenoj teretani postaje užitak u jedinstvenom okruženju

 

Arhitektica Jelena Kapraljević opisala nam je kako je ulaz u wellness zamišljen kao tranzicijski prostor u područje potpunog opuštanja:

Drveni podovi i mekani tepisi naglašavaju prijelaz iz zone soba ili relativno javnog prizemlja. Također, u prostoru recepcije moguće je isprobati proizvode koji se koriste u hotelu. Kao podna obloga u wellnessu korištene su porculanske pločice talijanskog proizvođača Iris FMG s protukliznim svojstvima i posebne teksture koja daje osjećaj kao da hodate po prirodnom terenu.“

 

wellness hotel
 Prostor i ponuda wellnessa inspirirani su prirodom

 

wellness uređenje
Na wellness etaži gosti se mogu opustiti u bio, finskoj ili parnoj sauni

 

Posebno očaravajuće u prostoru djeluju lusteri danske tvrtke Moooi, odabrani zbog svog dizajna koji podsjeća na prolistale grane drveća, simbol revitalizacije koji se uklapa u Materrinu ideju wellnessa.

 

rasvjeta interijer
Moooi lusteri kao simbol revitalizacije

 

Unutarnji grijani bazen, vanjski jacuzzi

U fokusu prve etaže su unutarnji grijani bazen i vanjski jacuzzi. Kao i ostatak wellness prostora, zamišljeni su kako bi pogled korisnika usmjerili prema okolišu, s odabirom materijala koji osigurava komfor.

Kako je cijeli prostor bazena okružen staklenom stijenom, povezanost s vanjskim prostorom dodatno je naglašena unošenjem elementa drvene pergole u interijer. Letvice su izrađene od aluminija s efektom drveta kako bi se osigurala trajnost konstrukcije te olakšalo održavanje radi velike vlage koja je karakteristična za bazenske prostore. Dekorativnim stropom otvorenog tipa prikrivaju se instalacije u stropu, a koje su neophodne zbog prozračivanja prostora. 

 

grijani bazen
Unutarnji grijani bazen otvara se prema jugoistoku što ranoraniocima pruža mogućnost uživanja u izlasku sunca

 

bazen inox
Prostor bazena nudi savršenu kombinaciju luksuza i elegancije

 

Sam jacuzzi, kao i bazen, izveden je od nehrđajućeg čelika čime se osigurava najveća moguća razina higijene, dok je izvana uronjen u oblogu od termički obrađene tikovine otporne na vlagu i druge vremenske utjecaje. 

 

jacuzzi inox
Jacuzzi za opuštanje pod otvorenim nebom uz jedinstveni pogled na okolicu

 

Rasvjeta na prostoru jacuzzija i ostalim vanjskim dijelovima hotela podijeljena je u dvije kategorije.

„Prva je osnovna funkcionalna rasvjeta, koja na svim balkonima, terasama i drugim vanjskim prostorima osigurava sigurnost i ugodnost korisnika. Druga je dekorativna rasvjeta, posebno integrirana u elemente fasade kako bi istaknula karakteristične arhitektonske elemente, a da pri tome ne odvlači pozornost korisnika hotela.“ 


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

PRIORA I MATERRA: Specijalna bolnica i hotel u kojima se briga o zdravlju, elegancija i luksuz susreću s prirodom

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.