Dojmovi i zanimljivosti sa BAU sajma 2023

Kako je bilo na BAU sajmu 2023. doznajte čitajući dojmove posjetitelja, arhitektonskog ureda Urbani Prostor
  • Foto: Messe München GmbH, Markus Broenner

Od 17. do 22. travnja u Münchenu se održao Bau 2023 – vodeći sajam za arhitekturu, građevinske materijale i sustave. Za utiske sa sajma i nekoliko informacija o tvrtkama ili inovacijama koje su ih se najviše dojmile obratile smo se tvrtki Urbani Prostor d.o.o. , koja se bavi poslovima projektiranja i gradnje, a čije su djelatnice posjetile sajam.

Zanimalo nas je što bi posebno istakle i to iz perspektive struke, odnosno građevinara i arhitekata. Jedna od djelatnica prvi put je posjetila Bau sajam i vratila se prepuna dojmova. Iako je znala da je u pitanju 200 000 kvadrata izložbenog prostora, kaže da uopće nije mogla zamisliti veličinu, organizaciju i sve novitete i tehnologije koje je tamo doživjela te da bi svakako voljela ići svake godine, a kolege iz ureda se slažu.

Od brzih rolo vrata do ploča koje ne pucaju iako se po njima skače

Za početak su istakle brza rješenja za industrijska vrata tvrtke EFAFLEX safe high speed doors. Tehnologija se većinom koristiti u industrijskim prostorima, no postoje i prilagođene varijante koje se mogu ugraditi u javne, društvene pa čak i stambene prostore. Na svom štandu izložili su garažna rolo vrata koja se podižu i spuštaju unutar 2.5 sekunde.

Tvrtka SOLROOF predstavila je limene krovove sa integriranim solarnim panelima.

-Poanta je u tome da ti paneli ne izgledaju kao solarni paneli, estetski odlično izgledaju i pristaju uz limeni krov. Izvrsno su rješenje za kose krovove i stvarno krase prostor, doznali smo od naših sugovornica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @solroof_de

Messe München GmbH, Sebastian Resch

U razgovoru sa drugim kolegama iz struke s kojima su provodili vrijeme na sajmu i izmjenjivali dojmove došli su do zaključka da su svi oduševljeni inovacijama koje su u posljednjih nekoliko godina razvijene u proizvodnji okova i kvaka. Osobito su ih se dojmile kvake bez rozete koje, najjednostavnije rečeno, izgledaju kao da su sastavni dio vrata i vrlo su impresivnog dizajna. Od izlagača ovakvih kvaka istakle su DND i GRIFFWERK.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GRIFFWERK (@griffwerk)

Messe München GmbH, Markus Broenner

SIKA je razvila svoj 3D printer, velike brzine, čak 33 cm/s. Printer može varirati uzorkom, a isprintani oblici mogu se koristiti kao dekoracija u prostoru ili se unutar isprintanog oblika može stavili armatura i naliti beton te oblik služi kao oplata.

Messe München GmbH, Sebastian Resch
 
Messe München GmbH, Diar Nedamaldeen

Također, predstavili su i proizvod koji još nije na tržištu, a radi se o izolacijskom materijalu koji se ugrađuje u krov te ako dođe do pucanja ili prokišnjavanja krova, ugrađeni materijal se pretvori u želatinu i zaustavlja curenje.

Pokazali su i ploče, napravljene od kombinacije cementa i gipsa po kojima se doslovno skakalo, a one su se izvijale i nakon toga vraćale natrag u svoju formu.

Zanimljiva i neobična rješenja za staklene stijene

Dosta vremena provele su u izložbenom prostoru tvrtke AIR-LUX. Tvrtka je razvila inovativni koncept koji usiše sav zrak oko staklene stijene i potpuno ga zabrtvi (air-lux sealing concept). Zahvaljujući ovoj tehnologiji mogu proizvoditi prozore u raznim organskim oblicima, primjerice okrugli, ovalni i razni drugi oblici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by air-lux (@airluxwindow)

Također izložili su i jedna vrata gdje je staklo zavojito skupa sa profilom. Od proizvođača su saznale da zapravo ni jedna takva vrata nisu prodana, ali su ona pokazatelj arhitektima koliko daleko mogu razmišljati jer svojom tehnologijom pronalaze individualizirana rješenja za svaki arhitektonski izazov.

-Zavojita vrata su zapravo povod da se arhitekti zaustave na štandu i pitaju čemu služi takav dizajn, a tada predstavnici zapravo objasne što se sve može postići zavojitim stijenama i pokažu primjere staklenih stijena netipičnih oblika koje zaista jesu ugrađeni u neke objekte, objasnile su nam naše sugovornice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by air-lux (@airluxwindow)

Tvrtka AIR-LUX u ponudi također ima staklenu stijenu koja se uvlači u pod (descending windows), a najveća staklena stijena koja se uvlači u etažu ispod je ove godine ugrađena u Jumeirah Resortu u Dubaiju.

Oduševile su ih i staklene klizne stijene sa sakrivenim donjim profilom u ravnini poda koje izrađuje ista tvrtka.

-Kada otvorimo takvu stijenu, budući da se okvir nalazi u podu ostaje vidljiv otvor, no tome se doskočilo vratašcima koja pokrivaju nastali otvor i sprečavaju nakupljanje prljavštine i ostavljaju izvrstan estetski dojam. Također, mehanizam ovih vrata ne uključuje četkice koje bi ga mogle usporavati ili nejednako zatvarati, sadrži samo jednu četkicu s donje strane staklene stijene koja služi za održavanje čistoće u otvoru u podu, nastavile su priču naše sugovornice.

Ideje za uređenje fasade

Da se naizgled odmaknemo od tehnologije i vratimo dizajnu, tvrtka MOEDING koja se bavi keramikom predstavila je inovativne oblike, boje, uzorke i glazure za keramičke fasade i sve mogućnosti, ljepotu i kreativnost koja se upotrebom keramičke fasade može postići.

-Moj dojam je bio da što god zamisliš možeš pronaći kod njih, stvarno su me oduševili, jako je luksuzno, da radim nešto za sebe definitivno bi razmislila da koristim nešto iz njihovog asortimana, oduševljeno je prepričala naša sugovornica.

Foto: Urbani prostor
 
Foto: Urbani prostor

Osim keramikom fasade se mogu ukrašavati i metalnim mrežama. Tvrtka KÄUFERLE izložila je metalne mreže koje se mogu koristiti kao ukras na fasadi ili kao ograda na unutarnjem ili vanjskom stubištu, balkonu, terasi i slično. Jako su elegantne i njihovom upotrebom mogu se postići zanimljiva kreativna rješenja.

Messe München GmbH, Markus Broenner

Originalni izlagači

-Jedan od izlagača koji nam je zapeo za oko originalnošću je svakako tvrtka SCHÖCK koja je između ostalog predstavila Isokorb, elemement koji se koristi za prekid toplinskog mosta kada se primjerice ugrađuje balkon. Znači, oni su ugradili Isokorb, s jedne strane stavili veliki komad leda, a s druge strane beton te su ogolili šipke. Naravno kad dodirneš šipku u ledu hladna je, a šipku u betonu topla je. Da stvar bude još bolja u bloku leda su izdubili mjesto za zamrzivač u kojem su držali sladolede koje su dijelili posjetiteljima. Na ovaj način pokazali su djelovanje proizvoda, a istodobno zainteresirali i oduševili publiku.

-Također izvrstan marketing napravila je i tvrtka HÖRMANN, koja je na samom ulazu u BAU sajam postavila svoje brendirane vrećice. Kasnije smo u svakom dijelu sajma stalno viđali posjetitelje koji su nosili Hörmann vrećicu, ispričale su nam naše sugovornice iz tvrtke Urbani prostor.

 

AUTOR: Marina Čelica, dipl. oec.

 


Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Dojmovi i zanimljivosti sa BAU sajma 2023

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.