Dogradnja i obnova kamene starine koja poštuje identitet Brača

Identitet kuće zamišljen je kao putovanje iz tradicionalnog, intimnijeg prostora, u nov prostrani prostor inspiriran tradicijskom gradnjom s očaravajućim pogledom na Nerežišća, polje i Donji Humac
  • Foto: Robert Matić

Projekt renovacije i nadogradnje kamene kuće u Nerežišćima, proizašao iz arhitektonskog ureda Branka Juras, očarao nas je svojom arhitekturom podjednako kao i životni put njezinih vlasnika. Prije nekoliko godina doveo ih je s kozmopolitskog Manhattana na drugi kraj svijeta, u jedno tipično, mirno dalmatinsko mjesto na otoku Braču. Susretljiva investitorica podijelila je s nama vlastite utiske o otočkom životu:

„U New Yorku sam živjela 25, moj suprug oko 18 godina, ali oboje smo bili spremni iskusiti život izvan SAD-a. Odrasli smo u ruralnim sredinama tako da nam i nije bio toliki šok razmišljati o preseljenju na Brač. Da, nedostaju nam muzeji i mogućnost odlaska u različite etno restorane, ali smo zauzvrat u Nerežišćima  pronašli predivne gostoljubljive susjede, prirodu, mir i tišinu, nešto što posebno cijenimo obzirom da dolazimo iz bučnog New Yorka. Zahvalni smo na toploj dobrodošlici u ovo mjesto gdje smo u međuvremenu stekli dobre prijatelje. Ovdje vlada puno veći osjećaj zajedništva nego u SAD-u, i to je jedna od stvari kojoj smo težili kada smo se odlučili preseliti.“

 

brač nerežišća
Američki bračni par pronašao je svoj novi dom u selu Nerežišća na otoku Braču (Foto: Marijan Katić)

 

Dvije kuće srušene, na preostale nadograđen novi dio

Nakon dolaska u Hrvatsku 2018., u potrazi za novim domom bračni par posebno se zainteresirao za objekt na zapuštenom imanju u Nerežišćima. Kako bi provjerili njegov potencijal za renovaciju i nadogradnju, putem zajedničkog prijatelja kontaktirali su arhitekticu Branku Juras.

„U svojim projektima dosta radimo s kamenim kućama i ovdje smo odmah vidjeli puno potencijala. Mjesto je još uvijek dosta nedevastirano, nije izgubilo svoj šarm s ilegalnim velikim mastodontima, objekt se nalazi na posebnoj lokaciji, odmah ispod crkve, ima predivan pogled na dolinu. Postojeći objekt imao je dogradnju koju je trebalo u potpunosti srušiti. Radilo se zapravo o četiri kamene kuće koje je preuzela priroda te su s vremenom „srasle“ jedna s drugom. Dvije kamene kuće su ostavljene i na njih se nadogradio novi dio“, objašnjava arhitektica Juras.

 

stare kamene kuće brač

 

 

obnova kamene kuće

 

Obnova i dogradnja bračke kamene kuće u Nerežišćima 

Sa svojom kolegicom iz arhitektonskog ureda, Sandrom Lukač, projektirala je rekonstrukciju i dogradnju kuće uz optimalno poštivanje morfologije tradicijskog mjesta i zatečenog stanja. Dogradnjom koja prati tradicionalnu tipologiju, arhitektice su stvorile nizani sklop koji poštuje identitet mjesta.

 

rekonstrukcija dogradnja kuće

 

 

kamena kuća brač
U obnovi je maksimalno poštivana tradicionalna morfologija dalmatinskog naselja (Foto: Marijan Katić)

 

„Svima nama bilo je važno da kuća ostane u harmoniji s okruženjem. Zadržali smo tradicionalni izgled kamenih kuća uz ulicu i crkvu te smo u nadogradnji što više koristili lokalni kamen. Promijenili smo oblik krova kako bi bio usklađen s ostalim kućama, ali smo zato u ovom novom dijelu mogli biti inovativniji, kreativniji s veličinom otvora i upotrebom suvremenijih materijala“, kaže vlasnica.

 

kamene kuće brač
Uz ulicu i crkvu zadržan je tradicionalni izgled kamenih kuća (Foto: Marijan Katić)

 

„Iako kuća, odnosno selo, nije pod konzervatorskom zaštitom, razgovarali smo s konzervatoricom zaduženom za Brač, a koja nas je usmjerila na određenu morfologiju. Mi smo u toj nadogradnji zapravo pretpostavili kako bi taj sklop prije izgledao, samo smo ga stavili u suvremeni kontekst“, dodaje arhitektica.

Jasna distinkcija vanjske obloge novog i starog dijela

Razlika između starog i novog dijela najočitija je na vanjskoj oblozi. Dvije renovirane kamene kuće imaju puni kameni zid debljine oko 60 cm s malim otvorima, drvenim gredama i tradicionalnim krovom od kupa kanalice, dok je novi dio izveden u betonskom plaštu s većim otvorima, ima kameni krov i obložen je najpoznatijim bračkim kamenomSveti Petar, izvađenim iz kamenoloma u Donjem Humcu. Isti kamen korišten je u uređenju interijera kao podna obloga u dnevnom boravku i na terasi. 

 

brački kamen kuća
Površinska obrada kamena vapnenca u eksterijeru razlikovala se od one u interijeru (Foto: Robert Matić)

 

„Birali smo uzorak  najsličniji starom kamenom. Kamen je ručno obrađen i kamenoklesar Robert Perović je baš zdušno radio na toj kući i poštivao sve naše detalje“, ističe arhitektica.

U dogradnji maksimalno iskoristili stari kamen

Kako su investitori u gradnji željeli koristiti što više lokalnih materijala, kamenoklesar ih je od samog početka savjetovao o vrstama kamena, njihovoj klasifikaciji prema svojstvima i kvaliteti i mogućnostima završne obrade, ovisno o mjestu primjene na objektu. Prirodnim kamenom obnovljen je suhozid oko imanja, a maksimalno je iskorišten kameni materijal s nekadašnje dogradnje koju je u projektu bilo potrebno ukloniti.

„Robert je iskoristio taj kamen za uređenje novih kamenih stuba u unutarnjem i vanjskom dijelu kuće. Stube koje vode u moju sobu i glavnu kupaonicu te one prema donjem vrtu, napravljene su upravo od tog kamena“, doznali smo od vlasnice.

 

kamen sveti petar brač
Investitori su u projektu željeli maksimalno iskoristiti prirodni kamen (Foto: Robert Matić)

 

Putovanje iz tradicionalnog u novo tradicionalno

Identitet kuće svojevrsno je putovanje koje se u potpunosti osjeća prelascima iz tradicionalnog, intimnijeg i introvertiranog dijela, u novo tradicionalno, otvoreni prostor s uokvirenim vizurama krajolika.

 

interijer kamena kuća
Vlasnica je smjestila svoju radnu sobu u starom, renoviranom dijelu kuće (Foto: Robert Matić)

 

„Ono što je meni najzanimljivije je upravo taj prelazak iz starog dijela, u kojem točno možete osjetiti to drvo i kamen vidljive iznutra, u nešto potpuno novo, gdje vam se otvaraju pogledi na selo. U prvoj kamenoj kućici smješteni su njihovi radni prostori. Druga kamena kućica je glavni ulaz, funkcionira kao poveznica između starog i novog dijela. U njoj se penjete stubištem i ulazite u novi dio, kuhinjski prostor koji vodi u dnevni boravak s kaminom i izlazom na terasu. Prema želji investitora, spavaće sobe smještene su u prizemlju te imaju direktnu vezu s terenom“, opisala nam je arhitektica.

Šarm u interijeru unose brojne umjetnine i dizajnerski komadi namještaja

Uređenje unutarnjeg prostora u potpunosti je osmišljeno od strane samih investitora.

„Ono što je nama bilo najvažnije u interijeru je udobnost. Dobro osvjetljenje i podno grijanje također su bile važne stavke. U svim sobama provedeno je podno grijanje na vodu i jako smo zadovoljni, zimi rijetko kad moramo koristiti dodatne izvore grijanja. S izolacijom nismo imali problema pa čak ni u starom dijelu, koristili smo dvokomponentnu hidroizolaciju od DRACO-a“, rekla nam je vlasnica.

Bračni par veliki je zaljubljenik u umjetnost i dizajnerske komade namještaja koji prevladavaju u njihovom interijeru. Većinu toga dopremili su iz Amerike, dok im je u odabiru preostale potrebne opreme po sobama – stolova i stolica, podnih lampi, kauča, kreveta pomogla TRIKA iz Zagreba.

 

namještaj interije uređenje
Pianca sivi kauč, blagovaonski stol Desalto, blagovaonske stolice Very Wood, slika Rodgera Roundyja (Foto: Robert Matić)

 

Kako i ona i suprug preferiraju prirodni izgled i zemljane tonove, točno su znali što žele vezano uz podne obloge, boje, zidne tapete i rasvjetu. Pri odabiru zastora za prozore, zidnih tapeta i drugih detalja, poput uzglavlja na krevetu u gostinjskoj spavaćoj sobi, surađivali su s tvrtkom Balducci iz Splita.

Uz pomno birani namještaj, brački kamen na podu, harmo stijenku koja se u kutu može potpuno otvoriti bez stupa, upečatljivost dnevnom prostoru daju i izloženi umjetnički radovi iz dugo prikupljane kolekcije bračnog para.

„Tijekom godina, svatko za sebe skupio je svoju malu umjetničku kolekciju . U dnevnoj sobi izloženi su suprugovi radovi i slika Rodgera Roundyja. Iz moje kolekcije su crno-bijele fotografije koje možete vidjeti u mojoj radnoj i glavnoj spavaćoj sobi.“

 

interijer kamena kuća
Bračni par velik je zaljubljenik u umjetnost (Foto: Robert Matić)

 

Sami uredili svoje radne prostore

Vlasnica nam je ispričala kako su se ona i suprug dogovorili kako će svatko urediti svoju radnu sobu sukladno svom osobnom ukusu i potrebama. Ona je svoju uredila kao knjižnicu, on je za svoju nabavio kameni mozaik iz Libanona s motivom masline. Mozaik je dopremljen u sanducima, slagao se na licu mjesta, a oboje se slažu da je on jedan od najljepših detalja u kući.

 

mozaik kamena kuća
Mozaik pristigao iz Libanona slagao se na licu mjesta (Foto: Privatni arhiv)

 

mozaik kuća
Foto: Privatni arhiv

 

Kuhinja s visećim Scavolini elementom

Kuhinja, smještena u središnjem dijelu nove kuće, nadovezuje se na dnevni boravak i terasu, gdje bračni par također voli objedovati.

„Kuhinja je smještena iznad glavnog ulaza, dijela u kojem je nekada bila stara konoba i koji je bio dosta mračan u prizemlju. Htjeli smo ostaviti otvor za što više svjetlosti koja dopire iznad vrata i trebali smo još jedan otvor za stubište. Brankino rješenje je savršeno – stubište se proteže u pozadinskom dijelu konobe, što nam je osiguralo dovoljno prostora za kuhinju između dva otvora“, opisuje vlasnica. 

 

interijer kamena kuća
 S gornje etaže može se pozdraviti gosta koji ulazi u kuću (Foto: Robert Matić)

 

kuhinja interijer kuća
Kuhinja je smještena između dva otvora (Foto: Robert Matić)

 

Zbog položaja stubišta, umjesto na zid, odlučili su objesiti kuhinjske elemente na čeličnu gredu. Viseći element u aluminiju s armiranim staklom je Scavolini dizajn, podna obloga i elementi kuhinjskog otoka su iz Casa Solisa iz Dugopolja. Kuhinjske pločice heksagonalnog oblika su Urban Hexagon dizajn.

Stubište - komunikacija između starog i novog dijela

Centralno mjesto komunikacije između novog i starog dijela, unutarnje stubište napravljeno je po mjeri u kombinaciji čelika i gazišta od drveta hrasta.  Isti obiteljski stolarski obrt iz Kaštela izradio je i sva unutarnja i vanjska drvena vrata, drvene prozore i škure na starom dijelu kuće.

 

stubište kuća
Osvjetljeno stubište, funkcionalni i dekorativni element interijera (Foto: Privatni arhiv)

 

Dio kupaonske opreme custom made

Većina sanitarne opreme u kupaonicama su različiti brendovi nabavljeni u CREDO-u. 
Kupaonski ormarići za umivaonike u sve tri kupaonice, kao i vrata ormara od ratana u spavaćoj sobi, su custom made prema njihovom dizajnu.

 

kupaonica kuća
Onix mozaik pločice kao zidna obloga u kupaonici (Foto: Privatni arhiv) 

 

ormar ratan
Custom made vrata od ratana u spavaćoj sobi (Foto: Robert Matić)

 

Ekološka osviještenost vlasnika

Na svom imanju investitoru su pokazali i ekološku osviještenost. Na krov garaže i južni dio krova na novom dijelu, postavili su solarne panele.

Energetska učinkovitost  nije nešto oko čega smo fanatični, ali pokušavamo biti svjesni toga koliko trošimo, tako da smo od samog početka znali da želimo postaviti solarne panele. Poput ostalih Bračana, i mi imamo kamenu gusternu podno kuće u kojoj se skuplja kišnica s krovova, a koju ja koristim za zalijevanje vrta. Također koristimo prirodna sredstva u kući i vrtu.“

 

solarni paneli energetska učinkovitost
Solarni paneli postavljeni su na krov garaže i južni dio krova na novom dijelu (Foto: Robert Matić)

 

solarni paneli brač
Foto: Nikola Škarić

 

Pogled koji iznova oduševljava

Na naš upit u kojem dijelu kuće najviše uživaju, investitorica odgovara:

„Teško se odlučiti između starog i novog dijela kuće. Stari dio su više intimniji prostori, nekako u hrvatskom, dalmatinskom stilu, volimo u njima osjetiti njihovu prošlost. Novi dio je otvoren prostor, više u američkom stilu. U njemu imamo osjećaj prostranosti koji nas je i privukao ovom imanju. Kupili smo ga zbog starih kamenih kuća i, pogotovo, zbog pogleda. Mislim da je taj pogled nešto što nas iznova oduševljava svaki put kad se penjemo u kuću.“

 

brač kuća pogled
Pogled koji oduševljava vlasnike (Foto: Robert Matić)

 

Vizualizacija rekonstrukcija i dogradnja kamene kuće Brač

 

Tlocrt prvog kata kamene kuće i dogradnje
Tlocrt kata

 

Tlocrt drugog kata renovacije i dogradnje
Tlocrt drugi kat


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Dogradnja i obnova kamene starine koja poštuje identitet Brača

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.