Kako zaštititi gradilište od krađe?

Ugradnja sustava tehničke zaštite jedan je od najučinkovitijih načina nadzora gradilišta i odvraćanja potencijalnih počinitelja od krađe
  • Foto: Ivan Čorić

Krađe vrijednog materijala, opreme i radnih strojeva učestala su pojava na otvorenim gradilištima diljem Hrvatske, posebice duž Jadrana gdje je najveći intenzitet gradnje. Krade se sve, od raznih alata, drvenih, oplatnih, električnih i izolacijskih materijala, metalnih i plastičnih cijevi, drvenih gredi, bakra, agregata, kablova, ulja iz radnih strojeva, bagera, naftnih derivata, klima, sanitarne opreme, rasvjetnih tijela, skela, konstrukcija pa čak i eko WC-a.

Kontaktirajte Zaštitu CDS BOND

gradilište nadzor
Na gradilištima se krade sve, od opreme, materijala do radnih strojeva

 

Kako bi osigurali svoju imovinu na gradilištu tijekom i izvan radnog vremena, smanjili rizik od eventualnih financijskih gubitka i zastoja u gradnji izazvanih krađom, domaći građevinari sve češće ulažu u različite visokokvalitetne sustave nadzora, među kojima se upotreba kamera za monitoring gradilišta pokazala kao jedno od najefikasnijih rješenja.

Na gradilištu kradu i kooperanti

Za MEŠIĆ COM,  tvrtku s dugogodišnjim iskustvom u gradnji objekata različite namjene, poduzimanje određenih sigurnosnih mjera predostrožnosti bio je logičan i profesionalno odgovoran korak u zaštiti njihovog modernog projekta izgradnje stambene zgrade u Zagrebu. 

zaštita gradilišta Bond kamere

 

stambena zgrada zagreb
Gradilište stambene zgrade u Zagrebu, novi moderan projekt tvrtke MEŠIĆ COM

 

Novo gradilište u Cankarevoj ulici od  potencijalnih uljeza 24 sata dnevno štite sustavi tehničke zaštite tvrtke CDS-Bond.
Tvrtka je u proteklih 30 godina instalirala 3500 alarmnih i video sustava tehničke zaštite na objektima različite namjene. Među više od 1400 klijenta, veliki broj njih je upravo iz građevinskog sektora. 
O sustavima nadzora i zaštite objekata u izgradnji od krađa, razgovaramo s Danielom Mandićem, voditeljem marketinga u CDS-Bondu.

 

gradilišta tehnička zaštita
Video nadzor pozitivno utječe i na smanjenje krađa od strane zaposlenika

 

„Na mjesečnoj bazi pokrivamo veliki broj aktivnih gradilišta u Hrvatskoj. Njihova brojka varira kako se zatvori jedno, a otvori drugo gradilište. Klijentima iz ovog sektora važne su dvije stvari. Sigurnost samog objekta, žele spriječiti da im netko nešto odnese, bilo da se radi o nepoznatoj osobi koja će doći s kombijem i ukrcati paletu pločica ili o djelatniku, kooperantu koji želi uzeti nešto materijala za sebe, a što se na gradilištu nerijetko događa. Također im je važno da u slučaju krađe posjeduju snimku koju će proslijediti policiji kako bi se uhvatio sumnjivac ili da naši djelatnici iz dojavnog centra, kada uoče krađu, pošalju policijsku patrolu.“

Procjena ugroženosti objekta

Prije same ugradnje određenih sustava zaštite, potrebno je izvršiti procjenu ugroženosti objekta kako bi se mogao dati prijedlog optimalne pokrivenosti za maksimalnu sigurnost.

„Stručni tehničar CDS-Bonda napravit će na terenu sigurnosnu procjenu, razgovarati s voditeljem gradilišta o njemu bitnim stavkama koje treba zaštititi na gradilištu. Često je to ulaz u gradilište, zaštita alatnice...“

 

gradilište sigurnost kamera
Zaštitni sustavi postavljaju se na temelju sigurnosne procjene gradilišta

 

Motrenje gradilišta iz udobnosti doma

S aspekta sigurnosti, klijenti se najčešće odlučuju za video nadzor. Kao jedan od sustava tehničke zaštite, video nadzor omogućuje prepoznavanje i identifikaciju počinitelja, arhiviranje digitalnog video zapisa u trajanju od 20 i više dana ovisno o kapacitetu instaliranog hard diska te, ukoliko dođe do kaznenog djela, snimka može poslužiti kao dokaz u slučaju sudskog spora. Jedna od prednosti je nadzor preko mobitela, gledanje live stream kamera preko smartphonea, s bilo koje lokacije u svijetu.

 

video nadzor gradilište
Video nadzor je najčešći oblik tehničke zaštite na gradilištima

 

„Najveća prednost ovog sustava je što klijentu u svakom trenutku omogućuje uvid u sve. Ne samo što može vidjeti tko neovlašteno ulazi, krade, nego može pratiti i tijek same gradnje, vidjeti kako njegov objekt raste iz dana u dan i pritom ne mora biti fizički prisutan na gradilištu jer se može spojiti na video nadzor preko mobitela i/ili web aplikacije na računalu.“

 

kamera krađa gradilište
 Klijent se putem mobitela može spojiti na video nadzor i vidjeti što se događa na gradilištu (Foto: CDS-Bond)

 

Provalnici i ako vide kamere, ne znaju snimaju li one interno ili uživo.

„I tu najčešće pogriješe i budu uhvaćeni, jer ne znaju da se sve nadgleda u realnom vremenu.“

Optimizacija troškova nadzora

Taj je vid zaštite golema ušteda za investitora, ističe Mandić.

„Prije su investitori imali čuvare kao fizičku zaštitu na gradilištu, ali to je veliki financijski izdatak . Ne možete imati jednu osobu, već par njih kako bi se pokrila smjena, dodajte tu zamjene i druge stavke i ta se cifra na godišnjoj razini samo penje. Trošak nadzora je daleko manji s video kamerama nego sa zaštitarima, a cijene usluga rangiraju se ovisno o veličini gradilišta.“

Kamere usklađene sa senzorima

U sklopu video nadzora često se ugrađuje i bežični sustav alarma ili kombinacija bežičnog i žičnog sustava. Uz osiguranu dobru internetsku vezu na gradilištu, jedno s drugim savršeno funkcionira, kaže Mandić.

 

alarmni sustav zaštita
Najbolja opcija tehničke zaštite je kombinacija alarmnog i video nadzornog sustava (Foto: CDS-Bond)

 

„Bežični alarm sustav AJAX je najpouzdaniji. Može se postaviti na bilo koju lokaciju unutar gradilišta bez ikakvog dodatnog kabliranja, što je inače neophodno u slučaj žičanog sustava alarma. Kamere su usklađene s alarmnim senzorima koji su povezani s centralnim dojavnim sustavom tvrtke CDS-Bond, gdje dispečeri 24 sata dnevno prate događanja na lokacijama.“

Psihološki učinak natpisa „objekt pod video nadzorom“

Kao preventivna zaštita, na nekim gradilištima koristi se i zvučno upozorenje u slučaju neovlaštenih upada.

„U slučaju neovlaštenog ulaza, dežurni operativac spoji se na govornu obavijest i zvučno upozori osobu da napusti područje.“

 

zaštita gradilište
Korištenjem različitih mjera zaštite ostvaruje se snažan psihološki učinak na potencijalne počinitelje

 

Još jedno rješenje koje se pokazalo učinkovitim u odvraćanju nepoželjnih posjetitelja je postavljanje cerade po GDPR-u s upozorenjem da je objekt pod video nadzorom.

„Po nekom mojem iskustvu, provalnici najčešće pokušavaju ući na gradilišta koja nemaju tu oznaku. Svojim korisnicima zato preporučujemo da na gradilište postave ovu ceradu jer ona ima snažan psihološki učinak tako što potencijalnog počinitelja odbija od počinjenja kaznenog djela“, savjetuje Mandić.

 

Kontaktirajte Zaštitu CDS BOND


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Kako zaštititi gradilište od krađe?

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.