Stanovanje i arhitektura novih zgrada poticane stanogradnje u Sv. Filip i Jakovu

Kako je izgledao postupak projektiranja i gradnje te koja je postavka stanovanja u POS stanovima, otkriva Tihomil Matković iz ureda OPA
  • Foto: Ivan Čorić

Bjelin

Društveno poticana stanogradnja (Program POS) provodi se pod APN-om, a sastoji se od izgradnje stanova, odnosno stambenih zgrada, organiziranom tako da se ostvaruje svrhovito korištenje javnih i drugih sredstava za pokriće troškova, osigurava povrat tih sredstava, omogućuje prodaja stanova uz obročnu otplatu, pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih, u pogledu kamata i rokova otplate te omogućuje davanje u najam izgrađenih stanova uz mogućnost otkupa istih. Maksimalna cijena stana iz Programa POS-a iznosi 1.350 € po m² korisne površine stana. -izvor APN.hr

Na brdašcu iznad magistrale, sjeverno od centra Sv. Filip i Jakova, u studenom 2021. godine započeti su iskopi temelja, a početkom 2023. izgrađene su četiri stambene zgrade sa po šest stanova, pojedinačne neto korisne površine oko 400 m2

U svibnju 2023. godine novim su suvlasnicima POS zgrada udijeljeni ključevi njihovih stanova.

Arhitektonski ured Tihomila Matkovića po prvi je puta pristupio natječaju za projekt POS stanova, a zatim i kao pobjednički ured projektirao i gradio stambene zgrade u Sv. Filip i Jakovu.


-Ovo je prva POS zgrada koju smo radili, nekad smo se bavili stanovima, međutim ovo je prvi posao koji smo napravili za POS. POS ima svoje specifičnosti, postoji detaljno definiran standard koji u principu traži prostorno vrlo racionalne stanove i zgrade visoke kvalitete, a kako ne rade svi arhitekti jednako, tako ima i boljih i loših primjera funkcionalnosti stanova iz programa POS-a. Specifičnost POS-a je i to da zgrada mora zadovoljiti te propise, a istovremeno biti povoljna za gradnju.- objasnio je autor projekta, arhitekt Tihomil Matković.

Standardiziran sustav osigurao uspješan posao izgradnje


Iako se natječaji ove vrste najčešće svode na odabir najjeftinije ponude, vi ste se svejedno prijavili, što vas je motiviralo na taj korak?

Na žalost je uvijek riječ o najjeftinijoj ponudi, ne primjenjuju se kriteriji koji vrednuju dodatne kvalitete, pa stoga rezultati znaju nekada biti bolji, a nekad lošiji.

Mi smo u jednom trenutku shvatili kako postoji opcija da se sustav od 24 stana standardizira, kako bi se napravile četiri gotovo jednake zgrade te smo time osigurali da možemo relativno povoljnom cijenom ući u natječaj, koji smo zatim i dobili.

Zgrada je tipska, sve četiri su gotovo jednake i elementi se ponavljaju unutar i izvan zgrade.

Iako je bilo zadano šest tipologija stanova uspjeli smo projektirati jednu zgradu, koja minimalnim varijacijama na temu može biti primjenjiva za sve zahtjeve.

Zašto vam je bilo važno dobiti natječaj?

Htjeli smo pokazati da se može napraviti dobar stan unutar detaljnih i skromnih prostornih ograničenja POS-a te na tako zahtjevnoj lokaciji, koja je imala striktno propisane parametre prema urbanističkom planu. Nije bilo puno prostora za velike iskorake. Na prvi pogled jako kompleksan zadatak koji je postavljen za stanove, finalno se posložio u jednu razumljivu tipologiju, koju smo uspjeli primijeniti na sve.

Stanovi s funkcionalnim tlocrtima i pogledom prema moru

Koji su bitni iskoraci kojima ste to i postigli?

Riječ je o novom naselju koje se razvija unutar Svetog Filip i Jakova, očekuje se relativno gusta izgradnja na cijelom nizu parcela koje su tamo definirane, dakle jedno brdašce iznad magistrale, sjeverno od centra Svetog Filip i Jakova, sa lijepim pogledima prema moru.

Međutim, pogledi će djelomično biti pokriveni drugim gradnjama koje se tamo događaju. Mi smo gledali da uvijek ostvarimo dijagonalni pogled iz stana, kako bi omogućili da se jednog dana, kada sve bude izgrađeno, između zgrada i dalje ostvaruje taj dobar pogled na more.

To smo postigli tako da svi stanovi u sve četiri zgrade imaju jugozapadno dijagonalno postavljenu loggiu, koja gleda prema moru i središtu mjesta. Neki stanovi na najvišim katovima imaju fenomenalne poglede, koji će vjerojatno i ostati nakon susjednih izgradnji. No, svi će stanovi i dalje kroz taj dijagonalni procjep imati određeni pogled prema moru.

Zgrade su tako organizirane da se u svakoj nalazi 6 stanova, s po dva stana na katu, površine 60 i 77 kvadratnih metara, koji su odvojeni stubištem, a svaki se stan otvara na 3 strane svijeta. Postignute su odlične mogućnosti prirodnog prozračivanja, uz najmanje moguće međususjedsko ometanje. Zgrade su naravno izuzetno toplinski učinkovite te zadovoljavaju zahtjev za zgrade gotovo nulte energije, tzv. nZEB.

Udobnost življenja

Što se tiče udobnosti življenja, kako ste udovoljili ovim potrebama?

Kod tipologije stana postavili smo da se iz stubišta ulazi u veliki dnevni boravak, čime se reduciraju hodnici i dobiva vizualno prostran i atraktivan prostor odmah nakon ulaza u stan. Iz tog prostora ulazi se u ostale dijelove stana, kupaonica i wc su odvojeni radi privatnosti,  a kuhinja je djelomično skrivena u niši sa vlastitim prozorom. Mala količina hodnika doprinijela je dodatnim prostornim kvalitetama stanova. Svi stanovi imaju vanjsko spremište u prizemlju ili podrumu te parkirno mjesto.

Što će u ovim objektima stanari zajednički održavati?

Između zgrada smo postavili širi prostor, gdje djeca imaju zajednički dio za igranje i to je nešto što će sami stanari morati održavati. A osmislili smo ga kako bi stanari, a to su najčešće obitelji s malom djecom, mogli kvalitetnije koristiti i vanjske prostore.

U odnosu na nekakvo standardno projektiranje ovaj ste put morali osmisliti kompletnu zgradu sa skromnim budgetom, koje ste kompromise pritom obuhvatili?

Standard POS-a nalaže zadane očekivane kvadrature, spavaće sobe su relativno male. Imali smo i dodatni zahtjev naručitelja, u ovom slučaju to je općina Sv. Filip i Jakov, koja je tražila da se dnevni boravci rade tako da se iz njih može izdvojiti još jedna soba.

Svi su stanovi projektirani tako da postoji mala niša dnevnog boravka, namijenjena za moguću naknadnu ugradnju dodatne sobe. U konačnici su i sami kupci iskazali interes za izvedbom dodatne sobe unutar stanova.

Odabir kvalitetnih proizvoda u opremanju stanova

Kako ste birali materijale za unutarnje uređenje?

Kako je riječ o javnoj nabavi, često se zahtjevi za efektnom kvalitetom teže ostvaruju. Kao projektantski nadzor u suradnji s izvođačem, uspjeli smo naći kompromis unutar cjenovnog razreda i postići najbolju tehničku i estetsku kvalitetu materijala koji ugrađujemo. Dobili smo dosta dobre parkete i dosta dobru keramiku, vrlo kvalitetnu unutarnju i vanjsku stolariju. Kuća je građena od betona, što joj osigurava i dugotrajnu stabilnost.

Svi stanovi su opremljeni dizalicama topline, kojima je riješen i ugrađen sustav koji osigurava grijanje i hlađenje. Unutarnje jedinice su također ugrađene u same stanove, što nije uvijek slučaj, nekad se znalo događati da se u stanovima POS-a taj dio opreme ne isporuči. Mislim da smo ostvarili maksimum za ovakvu zgradu.

Kako to da ste se u osnovi odlučili za betonsku konstrukciju?

Kako su urbanistički uvjeti bili vrlo rigorozni, praktički nismo imali niti mjesta za druge materijale. A nakon potresa koji su u međuvremenu zadesili Hrvatsku, zgrada od betona ulijeva veće povjerenje u dugotrajnost čvrste konstrukcije.

Temeljem čega ste birali materijale poput podnih obloga?

Tehničkom dokumentacijom je bilo detaljno raspisana tražena kvaliteta tako da je izvođač, u trenutku kad je došlo do radova, ponudio varijante unutar cjenovnog razreda i uspjeli smo ostvariti i dovoljno visoku kvalitetu ugrađenih proizvoda poput hrastova parketa tvrtke Bjelin.

Svu ste dokumentaciju također vi radili?

Mi smo, s kolegama suradnicima drugih struka, radili troškovnike i svu dokumentaciju, idejni, glavni, izvedbeni projekt i troškovnike za javnu nabavu. Kuća je u izvedbi ugovorena „ključ u ruke“, jer tako to radi APN, međutim i unutar toga je izvođač imao obvezu pitati projektanta te smo i kroz projektantski nadzor sudjelovati u odabiru konačnih materijala.

Od ugovaranja posla do realizacije tržište su pogodile promjene

Kada se definira budget i materijali kojima će se graditi zgrada?

U fazi projektiranja definira se budget. Mi moramo troškovnički predvidjeti kvalitetu koja se očekuje, ne možemo, niti ne smijemo prema zakonu o javnoj nabavi definirati dobavljača, niti sam konačni izgled. No unutar cjenovnog razreda, tj. kvalitativnog razreda koji definira i cjenovni razred, uspjeli smo zajedno s izvođačem pronaći kvalitetna rješenja. 

Koliko je APN fleksibilan s obzirom na tržišne promjene?

Tržišne promjene kojima svjedočimo u zadnjih godinu-dvije dana sigurno nisu išle u korist izvođaču radova, koji je naravno ugovorio izvođenje prije svih ovih promjena na tržištu, tako da smo mi jako zadovoljni što je izvođač uspio doći do kraja projekta, a bez prevelikih i prekompliciranih iskoraka, kakvi se redovito u zadnje vrijeme viđaju na svim gradilištima.

Primjećujem zaobljene uglove kuće, jeli to i potpis arhitekta Matkovića?

Htjeli smo napraviti jednu zgradu koja je u svakom slučaju, zbog tlocrta stanova, izuzetno efikasna i to nam je bio glavni cilj, a arhitekturu tj. oblikovanje same zgrade smo išli raditi tako da sve buduće promjene, koje se mogu dogoditi u životu jedne zgrade, poput zatvaranja loggia ili zatvaranja vanjskih uvučenih katova, na neki način već u startu ili onemogućimo ili napravimo takvim da ako se i dogode ne budu jako vidljive.

U ovom slučaju nemamo niti balkona, koji bi mogli unerediti arhitekturu, kada bi se oni preuređivali. Nemamo ni uvučen zadnji kat, nego smo uvlačili prizemlje kako bi onemogućili vizualno jako vidljivu promjenu zgrade, ako se ikada dogodi nekakva preinaka.

Osnovno oblikovanje smo zapravo napravili izmicanjima otvora i zaobljenim uglovima kojima zgrade „mekše“ smještamo u prostor, a nije se moglo puno drugačije niti napraviti kako bismo ostali unutar očekivanja relativno skromnih financijskih uvjeta POS-a te vrlo rigoroznog Prostornog plana, gdje smo išli do gotovo stopostotnih ispunjenja normativnih uvjeta, kako bi realizirali zadani stambeni program.

Kako se postižu zaobljeni uglovi?

Izvedbom u fasadi, imali smo specijalni detalj koji su izvođači morali napraviti. Nije im bilo odmah jasno niti jednostavno kada su krenuli, a nakon prve kuće do četvrte smo sve usavršili.

Pretpostavljam da ste u svim potrebnim fazama bili prisutni na projektu?
Jesam naravno!

Stanari izrazito zadovoljni novim stanovima

U POS stanove ovog se ljeta uselilo 24 obitelji, pretežno mladih s djecom, koje već istinski uživaju u življenju na jednoj od ljepših lokacija u okolici Zadra, gdje se unutar pješačke zone nalazi i osnovna škola. Posebno ih veseli što im se djeca bezbrižno igraju pred zgradom, a stanovi im pružaju mirnu bazu kvalitetnog življenja.

Zavirili smo u stan obitelji Škara te se uvjerili u funkcionalnost tlocrtnog rasporeda. Uz ulaz se odmah nalazi wc, a prostran dnevni boravak s blagovaonicom ima izlaz na loggiu s pogledom prema morskom plavetnilu. Pričaju nam kako su jako zadovoljni sa stanom, a posebno blizinom dječjih soba, jer su se najmlađi od prvog dana smjestili u svoje prostorije, gdje samostalno spavaju čitavu noć.

Podne obloge od hrastova drva protežu se kroz čitav prostor, dok su sanitarni prostori i kuhinja, obloženi pločicama. Kažu kako im se parketi sviđaju estetski, jer im se sav namještaj jako lijepo uklopio s njima, a unose i toplinu u interijer.

-Živjeli smo u zajednici te prešli iz 120 kvadrata u 77, sada smo prezadovoljni, jer su ovdje sve mlade obitelji, ugodno je i novo. Kad smo se prijavljivali na natječaj za POS, bili smo tek 40-i na listi, no kasnije su mnogi odustali i lista je došla do nas- objasnili su nam zadovoljni stanari.

Zašto odabrati Bjelinove gotove parkete u stambenoj izgradnji?

Prednosti troslojnih parketa su mnogostruke, među njima se svakako ističu kvaliteta, trajnost, jednostavno polaganje, veća dimenzijska stabilnost, otpornost na habanje, rokovi isporuke i izvedbe te estetske i druge karakteristike.

Činjenica da parket ne treba brusiti niti lakirati govori u prilog brzine montaže ovakvog poda. Također, jednostavnost polaganja omogućena je najsuvremenijim „5G klik sistemom" za postavljanje podova kao plivajuće instalacije. Osim toga parketi su pogodni i za podno grijanje.


Bjelin parketi dolaze u nekoliko klasa i nekoliko vrsta završnih obrada te ih je moguće uklopiti u svaki stil uređenja. U Svetom Filip i Jakovu je postavljen COUNTRY PLUS Parket Hrast 3-strip (gl10) OP (2200x200x14,5).- objasnili su predstavnici tvrtke Bjelin.

 


Naručitelj: AGENCIJA ZA PRAVNI PROMET I POSREDOVANJE NEKRETNINAMA, Savska cesta 41/VI, Zagreb
Projektant: OPA - ORGANIZACIJA ZA PLANIRANJE I ARHITEKTURU d.o.o., Vlaška 81a, Zagreb, arhitekt Tihomil Matković
Izvođač radova: CONSTRUCTA TERRA d.o.o., Ulica Domovisnkog rata 6, Zadar
Nadzor i konzalting: ZEM NADZOR d.o.o., Palinovečka 19d, Zagreb

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Stanovanje i arhitektura novih zgrada poticane stanogradnje u Sv. Filip i Jakovu

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.