Sustav grijanja, hlađenja i ventilacije u neboderu Dalmatia Tower

Kako se griju, hlade i ventiliraju uredski i hotelski prostori splitskog neboder Dalmatia Tower
  • Foto: Ivan Čorić, egradnja.hr

Neboder Dalmatia Tower Split, sa svojih je 135 metara visine najveći neboder u Hrvatskoj. Poseban je i po tome što unutar istoga objekta objedinjuje potpuno suprotne djelatnosti i usluge, koje pruža svojim korisnicima i gostima. 

Neboder je podijeljen u tri funkcionalne cjeline: od nulte etaže do 3. kata predviđene su za ugostiteljske sadržaje i konferencijske dvorane, zatim etaže od 3. kata do 15. kat namijenjeni su uredskim prostorima, a katovi od 17. do 27. su smještajne jedinice hotelskog lanca Marriott.
Posebnost nebodera je kat br.16, na kojem se nalazi wellness centar hotela Marriott sa pogledom koji oduzima dah.

 

Kako je namjena nebodera raznolika, a vrsta korisnika unutar njega potpuno različita, tako je i sa tehničkog aspekta za potrebama grijanja, hlađenja, ali i pripreme tople potrošne vode velik izazov projektirati i instalirati cjelovito, fleksibilno, a istovremeno energetski učinkovito rješenje za ugodan boravak u sobama hotela, kao i uredskim prostorima te konferencijskim dvoranama.

Foto: Daniel Herendi

Za klimatizaciju nebodera, uredskih prostora i hotela, ugrađeno je rješenje s Daikin VRV 4 freonskim sustavima. Sustavi se sastoje od unutarnjih jedinica smještenih u prostorijama i od vanjskih jedinica smještenih većinom na krovnoj etaži objekta, a manji broj njih u okolišu nulte etaže.

Prema željama investitora i dizajnera interijera odabrane unutarnje jedinice za klimatizaciju prostora su pod stropne izvedbe i „nevidljive“ su izvedbe, odnosno ugrađene su kompletno u spuštene stropove. U neboderu je ukupno ugrađeno 545 Daikin unutarnjih jedinica.

Prednost izbora Daikin VRV sustava najviše dolazi do izražaja u malom potrebnom prostoru za smještaj vanjskih jedinica na krovu. Ukupno je na Dalmatia Toweru ugrađeno 57 vanjskih jedinica, a mala tlocrta površina uređaja omogućava projektantima fleksibilni smještaj uređaja a investitoru značajne uštede na kvadraturi potrebnoj za tehničke potrebe.

Kako je u sklopu nebodera i hotel visoke kategorije onda su i potrebe za potrošnom toplom vodom vrlo velike i rigorozne, a sustav za pripremu vode i njegova instalacija značajno zauzima prostor unutar nebodera. U tom pogledu na ovom projektu sustav nije dupliran pa je izborom Daikin VRV uređaja sa sustavom povrata topline (tzv. Daikin VRV Heat Recovery) isti sustav za grijanje i hlađenje upotrijebljen za grijanje potrošne tople vode.

Tako se upotrebom otpadne topline i tijekom perioda hlađenja objekta ali i tijekom perioda grijanja s minimalnim troškovima zagrijava i sanitarna topla voda. Uz prethodno navedeno VRV uređaji spojeni su i na grijače/hladnjake ventilacijskih klima komora, koje pripremaju svjež zrak za potrebe ventilacije prostorija unutar nebodera.

Svi instalirani Daikin sustavi su međusobno upravljački povezani preko Daikin iTM sustava (Daikin intelligent Touch Manager), ali i BacNet integracijskog modula pa je upravljanje i nadzor svih Daikin uređaja omogućen sa jednog mjesta u neboderu, ali i sa dislocirane lokacije putem internet pristupa. 

Ukupno je na neboderu Dalmatia Tower instalirano uređaja rashladnog kapaciteta 2,16 MW i ogrijevnog kapaciteta 2,61 MW.

 


 


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Sustav grijanja, hlađenja i ventilacije u neboderu Dalmatia Tower

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.