Suvremena logistika poštanskih usluga

Za ljubitelje prirodnih materijala
  • Foto: Edin Tuzlak

Hörmann

Novi sortirni centar Hrvatske pošte, opremljen je Hörmann vratima, što pridonosi većoj brzini dostave.

Hrvatska pošta nametnula se u zadnjih nekoliko godina kao najznačajnija logistička tvrtka u Hrvatskoj te jedan od najuspješnijih poštanskih operatera u regiji. Više od 2500 poštara svakoga dana dostavi milijun pošiljaka, a 1016 poštanskih ureda u 800 naselja najveća su maloprodajna mreža u državi. 

Hrvatska pošta, kao vodeći logističar na tržištu, danas je digitalno inovativna tvrtka koja povezuje korisnike, tvrtke i zemlje. Digitalizacija je temelj koji pokreće razvojnu strategiju Pošta2022., dok nova tehnologija predstavlja kralježnicu u naporima gotovo 10.000 radnika, koji svakodnevno povezuju Hrvatsku. Zahvaljujući ulaganjima, danas Hrvatska pošta surađuje s najvećim svjetskim tvrtkama s kojima ih veže partnerski odnos.  

Također, pošta intenzivno ulaže u razvoj digitalnih usluga i tehnoloških noviteta poput internetske trgovine Žuti klik i kripto mjenjačnice, a postavljanjem paketomata korisnicima je ponuđen novi dostavni kanal, u potpunosti prilagođen suvremenim potrebama. Obnova voznog parka i nabava električnih dostavnih vozila te gradnja električnih punionica, prioriteti su u tranziciji prema održivom poslovanju i brizi za okoliš.  

Poštanski uredi pretvoreni su u lokacije na kojima korisnici osim poštanskih, mogu obaviti bankarske, osiguravateljske, telekomunikacijske i maloprodajne usluge, a temelji za razvoj i uvođenje novih usluga stvoreni su velikim ulaganjima u modernu infrastrukturu. Hrvatska pošta u posljednjih pet godina uložila je gotovo milijardu kuna u novu i modernu sortirnu mrežu, a najveći i najmoderniji objekt u ovom dijelu Europe svakako je Novi sortirni centar u Velikoj Gorici

 

Kako to da je donesena odluka o izdvojenoj lokaciji novog centra te u kojem smislu je nova lokacija doprinjela današnjem poslovanju? 

Novi sortirni centar smješten je uz važno prometno čvorište. Lokacija je strateški odabrana na rubu Zagreba te u blizini međunarodne zračne luke „Franjo Tuđman" uz prilaz autoceste i brze ceste. Pri odabiru lokacije imali smo na umu i dugogodišnji trend u logističkoj industriji kojeg karakterizira izlazak iz urbanih sredina i premještanje operativnog poslovanja na periferiju.

Izgradnjom NSC-a proširili smo tehnološke kapacitete i potpuno automatizirali razvrstavanje pošiljki. U središtu logističkog centra nalazi se stroj za automatsku razradu paketa s kapacitetom od 15.000 pošiljaka po satu, a obrađuje pakete mase od 100 grama do 30 kilograma. Uz njega se nalaze i sustavi za automatsko sortiranje pisama, koji mogu očitati i do 230.000 pisama u satu. 

O strateškim prednostima logističkog centra razgovarali smo sa Zvjezdanom Nemet, iz Sektora upravljanja nekretninama Hrvatske Pošte.

 

O kakvom se objektu radi te koliku površinu zemljišta i zgrade zauzima? 

Projekt Novog sortirnog centra zamišljen je i realiziran u dvije faze. Prva faza se sastoji od administrativne zgrade, sortirnice, visokog regalnog skladišta, trafostanice, kotlovnice, Data centra i pratećih prostorija. Izgradnja 1. faze počela je u svibnju 2017., a objekt je svečano otvoren u rujnu 2019. godine. Ukupna bruto površina je 32.000 m2.

U tijeku je izgradnja 2. faze projekta u sklopu koje se gradi poslovni objekt površine 6.000 m2 s uredskim prostorima, a planirani rok završetka izgradnje je krajem ove godine.  

 

Koliko dugo je trajalo projektiranje, a koliko gradnja te tko je autor projekta? 

Ugovor o izradi projektne dokumentacije potpisan je u listopadu 2013., a građevinska dozvola za 1. fazu izgradnje izdana je u prosincu 2014. godine. Izvedbeni projekt završen je u travnju 2015., a izgradnja 1. faze trajala je dvije godine. Autor projekta je tvrtka „APZ inženjering d.d.", a glavna projektantica je  Vida Formanek, dipl. ing. arh.

 

Kako je sama zgrada prilagođena radnicima?

Radnicima je svakog dana na raspolaganju restoran u kojem mogu pojesti topli obrok ili popiti kavu, a na svakom katu administrativne zgrade nalazi se i čajna kuhinja. Radnici su dobro prihvatili novu radnu sredinu, a dodatno je poboljšana i operativnost jer je poslovanje s nekoliko bivših lokacija centralizirano u jednom objektu. Obzirom da je Novi sortirni centar smješten u Velikoj Gorici, za radnike smo organizirali poseban autobusni prijevoz, koji polazi iz centra Zagreba uz stajanje kod Avenue Malla, te prevozi radnike na posao i s posla u definiranim terminima.  

 

Je li dovršeno sve što je prvotnim projektom bilo planirano ili je dolazilo do izmjena projekta tijekom gradnje te ako jest, kakvih? 

Tijekom gradnje je bilo manjih izmjena zbog promjena u tehnološkim procesima. Osim toga, mijenjale su se pozicije utovarnih/istovarnih rampi za velika i mala vozila. Imali smo i zahtjeve za izgradnjom praonice za vozila, kompresorske stanice, punionice suhih baterija, ugradnje kabela za napajanje buduće solarne elektrane, ugradnje kabela za napajanje paketskog stroja te manjih izmjena u pregrađivanju prostora. Osnovna namjena i gabariti objekta se nisu mijenjali. 

Jedan od ključnih elemenata u brzini dostave jesu i industrijska vrata i pretovarne rampe Hörmann, kojih je 48.  

 

Kako je odabrana oprema  i koliko je bilo zahtjevno uskladiti projekt s pretovarnom tehnikom? 

Na objektu je ugrađeno ukupno 48 raznih Hörmann industrijskih vrata. Brzokretna vrata od PVC-a na pozicijama unutarnjeg transporta, robusna rolo vrata za prijem velikih dostavnih vozila, te sekcijska vrata s pretovarnim rampama na pozicijama prilaza raznih dostavnih vozila. Hörmann vrata zadovoljila su visoko postavljene standarde koje zahtijeva logističko poslovanje s brojnim ulaznim i izlaznim točkama u jednom modernom logističkom centru kao što je Novi sortirni centar u Velikoj Gorici.  

 

Što je bio najvažniji uvjet pri odabiru vrata? 

Najvažniji uvjet bila je poznata i potvrđena kvaliteta Hörmann vrata i pretovarne tehnologije. Dostupnost servisa i brza reakcija popravka u slučaju nezgode, što je vrlo važan faktor kod logističkih dostavnih centara. 

 

Kako su se vrata uklopila u finalni izgleda interijera i pročelja zgrade? 

Vrata su ugrađena u prostor sortirnice i visokog regalnog skladišta, koji čine zasebne konstrukcijske cjeline, a predstavljaju i važan vizualni element prostora.

 


Autor projekta: APZ inženjering d.d.

Glavna projektantica: Vida Formanek, dipl. ing. arh

Autor teksta: Andrijana Jurin, dipl.oec.

 


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Suvremena logistika poštanskih usluga

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.