Kako projektirati i opremiti fitness dvoranu kao poticajan prostor za vježbanje?

O uređenju interijera Dvorane detaljno su nam ispričali arhitekti Nika Dželalija i Krešimir Renić iz zagrebačkog ureda Onda Arhitektura
  • Foto: Jure Živković

Zapitate li se kako na vas djeluje uređenje interijera omiljenog prostora za vježbanje? Može li sam prostor djelovati kao motivacija? Investitor i projektanti dvorane za vježbanje jednostavnog, ali upečatljivog naziva „Dvorana” na zagrebačkim Vrbanima polaze od ideje da može.

O uređenju interijera Dvorane razgovarali smo s autorima projekta Nikom Dželalijom i Krešimirom Renićem, koji su zaslužni za ovakav rezultat.

Ideja vodilja kod uređenja ovog interijera bila je stvaranje prostornog plana koji osigurava privlačne i funkcionalne prostore za vježbanje te jednostavno snalaženje u prostoru. Vodilo se računa o prostranosti, ventilaciji, osvjetljenju te ugodnoj atmosferi, kako nikakvi vanjski čimbenici ne bi mogli omesti motivaciju vježbača.

„To je mjesto gdje vježbaš, gdje nastupaš. Tamo prolaziš kroz emocionalne i energetske uspone i padove. Jedan trenutak se vučeš, a drugi oslobađaš nadljudsku snagu.„

Investitor je imao želju dugoročnog brendiranja, a uređenje interijera je bio jedan od načina kako postići prepoznatljivost i snažno usaditi želju za korištenjem prostora.

Projekt je započeo sa tri varijante idejnog rješenja i maketom, koje su projektanti predstavili investitoru. Na temelju najboljeg rješenja nastavili su zajedno razrađivati priču, ali i funkcionalne zahtjeve koje je dvorana morala zadovoljiti ovisno o fluktuaciji korisnika u svakom dijelu dana.

Kvaliteta opremanja vrlo je važna

Unaprijed je isplaniran točan broj ormarića i mogućnost pregrada dvorana na nekoliko manjih, kako bi se prostor što bolje prilagodio čestim promjenama kapaciteta i programa vježbanja.

Osjećaj prostranosti i prozračnosti važan je vježbačima te su projektanti pri uređenju mnogo pažnje posvetili upravo tome.

Ideja je bila tlocrtno osloboditi pročelje kako bi se dobio pristup prirodnom svjetlu s obje strane i kako bi se iskoristila prirodna ventilacija. Zbog toga su svlačionice i sanitarni čvorovi sa stubištem i dizalom smješteni u pozadini tlocrta.

Također, uz prirodno osvjetljenje i pristup svježem zraku kroz otvore nije se štedjelo na umjetnoj ventilaciji, koja je postavljena u dvoranu, a ni na stručnom projektiranju prikladne rasvjete tvrtke IBF d.o.o. za svaki dio prostora dvorane.

Impresivnih 1600 mprostora dvorane je zanimljivom kombinacijom različitih materijala, zidnih obloga i pregrada te igrom s rasvjetnim tijelima i intenzitetom rasvjete podijeljeno na više prostora; prostranu teretanu, tri veće i dvije manje dvorane za vježbanje, dvoranu za masažu i rehabilitaciju te recepciju i lounge. (zona za odmor)

Dvoranom dominira veliki otvoreni prostor sa spravama za vježbanje izduženog tlocrta. Zidovi su obloženi ogledalima, a naglasak je stavljen i na adekvatnu rasvjetu. U ovom dijelu dvorane rasvjeta je linearna i jačeg intenziteta kako bi se dobio dojam ritma, discipline i reda. Ovakva kombinacija ogledala i rasvjete približava nas traženom dojmu prostranosti i beskonačnosti prostora.

foto: Sanja Tušek

Ulazni dio, smješten uz dizalo i stubište čine recepcija i zona za odmor, a zatim prostor za yogu i pilates. U ovom dijelu dvorane išlo se na mekši i pitomiji dojam od prostora teretane na koju se pruža pogled s ulaza. Opuštajuća atmosfera postignuta je kombiniranjem različitih obloga, zidova i pregrada od šperploče, zagasitih boja, namještaja izrađenog po mjeri, proizvodnje POLIBOX te ponovno rasvjete.

foto: Sanja Tušek

Za razliku od prostora teretane rasvjeta je izvedena ambijentalno. Vješto je skrivena iza perforiranih akustičnih zidnih obloga te ujedno služi kao signalizacija i usmjerava kretanje korisnika. Linearna stropna rasvjeta koja se nastavlja iz prostora teretane ovdje je ublažena uvođenjem spuštenog metalnog stropa.

Dvorane za vježbanje smještene su u kutovima tlocrta što je omogućilo prirodno osvjetljenje i prozračenost kroz otvore. Osim toga ni ovdje ne izostaje pomno isplanirana rasvjeta te ogledala smještena na zidovima. Dodatno, dvorane se mogu podijeliti u nekoliko manjih dijelova kako bi se optimalno prilagodili potrebama korisnika koji u njima vježbaju.

Svlačionice se nalaze u pozadini tlocrta, a projektirane su na način da imaju ulaz/izlaz na 3 različite strane, ali je pogled prema unutra blokiran kako bi se sačuvala intima. Odabir materijala i rasvjeta ponovo su prilagođeni kako bi se stvorio dojam privatnosti i ugode u prostoru.

Za uspješan projekt uređenja prostora vrlo je važna i odlična suradnja s arhitektima 

Danas, nakon godinu ipol korištenja, vlasnik Dvorane, koji vodi još pet dvorana za vježbanje, Ivan Kvesić, ističe kako mu je angažiranje arhitektonskog ureda za projekt uređenja ovog prostora bio najbolji zbor. Ovo je bila njegova prva suradnja s arhitektima iz ureda Onda Arhitektura, a najveće zadovoljstvo u planiranju projekta pričinjala mu je njihova dostupnost. Na svaki njegov upit i nedoumicu ističe kako su arhitekti odgovorili odmah, a baš to je igralo važnu ulogu za uspješnost samog projekta.

foto: Jure Živković
 
foto: Sanja Tušek

-Od starta su uvažavali moje želje, a i ja sam usvojio njihove ideje. Vodili su me kroz proces i po prvi put sam se odlučio na hrabru i kompleksniju varijantu projekta. Odabrali smo drvo, cvijeće i neutralne tonove te gumirani pod, a kompletan je projekt i tehnološki bio jako zahtjevan. Ugrađena je odlična rasvjeta te ventilacijski sustav. Najveća potvrda dobro obavljenom poslu jesu reakcije svih posjetitelja, koji imaju potrebu iskazati svoje oduševljenje prostorom.

Arhitekti su apsolutno opravdali sve moje zamisli i još više od toga.-

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Kako projektirati i opremiti fitness dvoranu kao poticajan prostor za vježbanje?

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.