Tvornička Nolte kuhinja izvedena po mjeri prostora

Primjer odlične Nolte kuhinje projektirane i izvedene u suradnji s arhitekticom
  • Foto: Ivan Čorić

Kad se na projektu nađu stručnjak za oblikovanje prostora i stručnjak za realizaciju zamišljenog, zajedničkim snagama mogu postići nevjerojatne rezultate.

Kompletna rekonstrukcija stare kamene kuće uvijek je velik izazov kako za arhitekte tako i za izvođače i vlasnike. Što maknuti, a što ostaviti, gdje je zdrav zid i koliko je konstrukcija čvrsta neka su od glavnih pitanja koja se postavljaju kod ovakvih projekata.

U ovom slučaju virska je katnica očuvana u jednakim gabaritima, ali učvršćenih zidova, s novom međukatnom konstrukcijom i novim krovištem naslonjenim na drvenu konstrukciju.

Jednostavnost oblikovanja fasade toplinskom izolacijom, novim prozorima i vratima, nadopunjuje se kamenom traventina na pročelju prizemlja te manjom ekstenzijom, koja obložena crnim pločama tvori podnožje terase objekta.

Tonovi koji se pojavljuju na fasadi prelijevaju se i u interijer objekta, a ispod ogoljene drvene konstrukcije krovišta nalazi se impresivna kuhinja, koja čini središnju točku obiteljskog stana veličine 90 m2.

Iako na prvi pogled ograničene ukupne zidne površine od 3.50 m2, ova se kuhinja u konačnici proteže čitavim zidom, tvoreći lažne ormare i ondje gdje ih nema.

Kuhinja u boji sahara s crnim detaljima zidne vitrine, gornjih ormarića i kvarcne ploče, već pri ulasku u kuću definira povezanost vanjskog i unutarnjeg uređenja kakvoj se niste nadali.

-Kuhinja zauzima vrlo važnu ulogu u tlocrtu te je i prvi element koji ćete vidjeti pri ulasku u kuću. Problem je predstavljala nedovoljna površina zida širine 3.5 m, koja nije bila odgovarajuća kako funkcionalno, tako ni estetski.

Kreirali smo rješenje koje će kuhinju učiniti vizualno većom, što smo postigli tako da smo frontama u istoj boji obložili ormare i izbačene zidne površine povezavši ih u jednu cjelinu. Šank se također dizajnerski uklopio u prostor te stvorio nove ormariće i više funkcionalnog prostora za kuhanje i čišćenje.- objasnila je arhitektica Agisa Gashi iz ureda Minimal 20 Studio.

Nit vodilja pri uređenju interijera ove jednostavne kuće, koja je rekonstruirana ne tako jednostavnim zahvatima, bila je upravo jednostavnost. Minimalizam u interijeru je trebalo postići odabirom namještaja u custom made varijanti.

-Za početak smo znali da projekt mora biti custom made i da ne možemo odabrati nešto što je već završeno. Otići u neki salon namještaja i staviti kuhinju iz njihove ponude u prostor, u ovom slučaju nije bila opcija. 

Posjetili smo dva prodajna salona koja se profesionalno bave ugradnjom tvorničkih kuhinja i potom smo odabrali Nolte.

Naime, na početku svoje karijere radila sam za jednu tvornicu iz Italije i iz iskustva znam kakva je razlika između tvorničkih kuhinja i onih koje se izrađuju od rezanih materijala.

Znali smo da ćemo kad odemo kod profesionalaca specificirati svaki detalj i izraditi projekt kakav smo zamislili. U konačnici dobili smo kuhinju jednaku kao u projektu- objasnila je zadovoljna arhitektica.

-U Nolte salonu su odmah shvatili ideju koncepta te ga izveli perfektno!. Mi smo bili jako opčinjeni time da ne ostaje niti pet milimetara neiskorištenog praznog prostora na zidu. U konačnici je ispalo kao da je prostor rađen nakon kuhinje.-

Kako je kuhinjski prostor nastao i rastao

Arhitektica je projektirala interijer i unutar projekta vrlo detaljno osmislila finalni izgled kuhinje.

-Kroz međusobnu suradnju pronašli smo rješenje i osmislili kako će izgledati kuhinja izrađena tvorničkim elementima. - objašnjava Zrinka Starac, vlasnica salona Nolte.

Valja naglasiti kako ovakav jedan projekt ne bi bio izvediv bez kvalitetne montaže, zapravo majstora koji će izvesti sve ono što smo mi zamislili. Najveći izazov bio je to da se na desnoj strani zida nalazi niša te su fronte ormara morale postići ravninu na neravnim postojećim zidovima adaptirane kamene kuće.

Fronte u boji sahara u lak mat varijanti su trenutno najtraženija varijanta. Velika je prednost što ova boja izgleda vrlo elegantno jer prostoru daje prozračnost, a korisnik pritom dobiva element koji se jako lijepo nadopunjuje s toplim i hladnim bojama radne plohe i recimo gornjih ormarića.

Ova kuhinja predstavlja jednu jako lijepu izvedbu u navedenom tonu, koja svojom kvalitetom i konačnom izvedbom potvrđuje kako je rezultat suradnje između arhitekta i stručnjaka za izradu tvorničkih kuhinja ključ za izradu jedinstvenih projekata. Kao vrlo važan argument pri odabiru ovakve investicije je i garancija kvalitete, kakvu isključivo tvornički proizvedeni elementi mogu pružiti.- zaključuje Zrinka Starac, vlasnica Nolte salona.

 

Autor: Andrijana Jurin, dipl. oec.

Projekt: Minimal 20 Studio
Referenca: Nolte studio Zadar
 

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Tvornička Nolte kuhinja izvedena po mjeri prostora

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.