Intervju s arhitektom Ivanom Jovanovićem: Građevinska industrija se mora transformirati

Budućnost prostora leži u transformaciji građevinske industrije ka obnovljivom modelu koji može postojati u suživotu sa prirodom umjesto njezine isključive eksploatacije
  • Foto: Darren Chin
Gardens by the Bay

Stručna konferencija koja se odvija u sklopu Sajma arhitekture i graditeljstva Arhibau.hr ove godine bavi se temom „Prostor budućnosti / Budućnost prostora”. Trodnevni program stručne konferencije održava se od 27. do 29. rujna 2023.godine, u vremenu od 11:00 do 18:30 sati, na Zagrebačkom velesajmu, a kao najavu, uvod i poziv na prijavu za sudjelovanje na konferenciji donosimo intervju sa jednim od glavnih predavača konferencije, Ivanom Jovanovićem, konzultantom za održivost i okolišnim inženjerom, iz londonskog ureda tvrtke Atelier Ten te registriranim arhitektom u Republici Srbiji. Prema programu stručne konferencije, izlaganje gospodina Ivana Jovanovića, na redu je 28. rujna s početkom u 11:00 sati. Kolika je važnost održivih projekata, koja je tema njegovog predavanja te zašto posjetiti stručnu konferenciju ArhiBau.hr 2023 samo su neki od detalja koje smo saznali kroz intervju. 

„Zašto ne bismo učili i iz fantastičnih primjera koje će naše kolege prezentirati na konferenciji? Siguran sam da će kvaliteta prezentacija i projekata koje ćemo vidjeti na ArhiBau.hr stručnoj konferenciji biti izuzetna. Budućnost projektiranja se stvara upravo sada, na ovakvim konferencijama i svi bi trebali biti dio te budućnosti.”

Ivan Jovanovic, foto: Morley von Sternberg
 

Međunarodna karijera i interes za održive projekte

Možete li s nama podijeliti bitne zanimljivosti o sebi, kako i kada ste započeli inozemnu karijeru u UK te gdje ste se školovali?

Diplomirao sam na Arhitektonskom Fakultetu u Beogradu 2003, dok sam u isto vrijeme radio sa legendarnim distributerom ArchiCAD software-a Ivanom Hajzlerom. ArchiCAD je prvi pravi BIM alat i to iskustvo mi i danas pruža samopouzdanje da pojednostavim sve što vidim u ovoj „džungli od građevinske industrije”. Držao sam tečajeve i odlazio na konferencije diljem Europe pa i u Hrvatskoj te upoznao mnoge ljude ,s kojima sam i danas ostao prijatelj. Veselim se susretu sa svima njima prilikom održavanja ArhiBau.hr sajma

Spomenuti posao mi je otvorio vrata prema internacionalnoj karijeri sa britanskom kompanijom BDSP, koja je imala (i još uvijek ima) ured u Beogradu. S obitelji sam 2005. godine preselio u London i sve do danas se bavim bioklimatskim projektiranjem u građevinskoj industriji posvuda u svijetu. 

Odakle interes za zelene, održive i energetski učinkovite projekte? Koliko je važno promovirati upravo takve projekte i raditi na njima?

Ja sam pobornik budući da to zaista volim. Moglo bi se reći da mi je interes za zelene projekte oduvijek bio genetski kodiran jer sam i kao arhitekt uvijek bio zainteresiran samo za bioklimatske zgrade. Danas, gdje god da putujem najprije tražim bioklimatske lekcije iz tradicionalne arhitekture. 

WWF HQ, foto Morley von Sternberg

Sada imamo i konkretne dokaze da više nemamo drugog izbora osim projektiranja održivih zgrada, posebno ako želimo nastaviti živjeti bez straha od posljedica klimatskih promjena

Kako biste objasnili pojmove održive arhitekture i održive gradnje?

Održivost” je jednostavno razumjeti kao pojam, obzirom da podrazumijeva ravnotežu između prirode i ljudskog svijeta. Čovječanstvo odavno troši 3 do 5 puta veće resurse no što ih naš planet može podnijeti, održivost više nije dovoljna. Moramo početi vraćati prirodi ono što smo joj uzeli, učiniti da projekti postanu obnovljivi za prirodu pa samim time i za ljude koji u njoj žive.

Atelier Ten pomaže klijentima, arhitektima i lokalnim vlastima postaviti ambiciozne ali ostvarive principe i ciljeve

Kojim poslovima se bavi tvrtka Atelier Ten i kako doprinosi održivosti?

Atelier Ten je počeo kao firma za “zeleni inženjering” sa MEP (strojarske, električne i vodovodne instalacije) instalacijama. Riječ “zelene zgrade” je mnogo puta promijenila svoje značenje, ali je fokus u Atelier Ten-u ostao na održivosti. Iz Londona se ured tvrtke AtelierTen proširio na zapadnu i istočnu obalu i sada broji 150 konzultanata održivosti, a naše podružnice nalaze se i u Singapuru, Bangkoku te Australiji. Danas smo tvrtka sa gotovo 400 zaposlenih na 4 kontinenta. 

Uključeni smo u planiranje zelenih zgrada svih razmjera, svugdje u svijetu u posljednjih 35 godina. Mnogi naši projekti su Net Zero zgrade (energija, voda, ugljični dioksid), a neki od njih su čak certificirani od strane “Living Building Challenge”, najzahtjevnijeg sustava za certifikaciju na svijetu.

Gardens by the Bay, foto Darren Chin

Postali smo poznati diljem svijeta po dizajnu velikih i ikoničnih staklenih botaničkih vrtova, nakon što smo izgradili Gardens by the Bay u Singapuru. To je bio uvod u projektiranje Google Headquarters u Kaliforniji i Londonu i Jewel Changi aerodroma. Svi oni su imali slične izazove kad su željeli postići kvalitetan unutarnji prostor okupan svjetlošću i pun vegetacije, ali komforan za ljude i održiv
Nastupamo na svim kontinentima, od malih paviljona za World Expo i jedinstvenih instalacija za eminentne umjetnike do urbanističkih i infrastrukturnih planova za naselja i gradove.

Jewel Changi, foto Timothy Hursley

Naš doprinos počinje prije no što napravimo “brief” za klijenta, a ponekad i prije no što se pronađe odgovarajuće zemljište. Pomažemo klijentima, arhitektima i lokalnim vlastima postaviti ambiciozne ali ostvarive principe i ciljeve, definiramo viziju koja inspirira i ujedinjuje tim oko iste svrhe

Jewel Changi, CFD model i analiza protoka zraka i čestica vode, Atelier Ten

Dajemo savjete na bazi prvih principa građevinske fizike, kad je bitno da se brzo donese odluka, a kad je problem kompleksan, posežemo za analizama protoka energije, vode, emisije CO2, materijala, svjetla, sunca, prozračivanja, termičkog i vizualnog komfora, ili drugim proračunima važnim za  projekt u tom trenutku. Često razvijemo nove metode za parametarski dizajn, kako bismo arhitektima dali slobodu u projektiranju. Povezujemo različite alate i kalkulacije ili radimo direktno sa proizvođačima opreme i materijala prilikom razvoja novih proizvoda (primjerice kada razvijamo rashladnu gredu, ventilacijsku jedinicu, panele sa PCM materijalom i slično.)

Poznati smo kao inovatori iako nemamo neku specijalnu formulu ili metodu za isto. Sve to radimo na svakom projektu, pošto je to dio Atelier Ten kulture i vjerujemo u naše iskustvo i znanje.

Najveći izazovi projekata Gardens by the Bay i Jewel Changi

Najavljeno je kako ćete na stručnoj konferenciji ArhiBau 2023 prezentirati projekte Vrtovi uz zaljev u Singapuru i Jewel Changi, singapurski aerodrom. Zašto su izabrani baš ti projekti?

Gardens by the Bay (GBTB) i Jewel Changi su građevine u harmoniji sa prirodom i pokazuju nam koliko nam je potrebna povezanost sa prirodom. U GBTB, morali smo prvenstveno osigurati optimalne uvjete za prirodne ekosisteme, umjesto za posjetitelje, dok je u Jewel Changi terminalu bilo obrnuto, fokus je bio na putnicima i njihovom odmoru i regeneraciji nakon predugog putovanja avionom.

Gardens by the Bay, foto Emma Marchant & Greg Thomas
 
 
Jewel Changi, foto Timothy Hursley

Usprkos tome, oba prostora su postigla osjećaj “divljine” i zapravo izgledaju vrlo slično. Ovo iskustvo nam je dalo veliko samopouzdanje za sljedeće projekte kao sto su WWF HQ u Britaniji, Google HQ, Uber HQ, NVIDIA HQ, Qingdao Kingdom of Water i mnogi drugi.

Google London KGX1, foto Hayes Davidson

Možete li nam ukratko objasniti u kojem smislu je tvrtka Atelier Ten sudjelovala na ovim projektima, koji su bili najveći izazovi? Jeste li osobno radili na ovim projektima?

Atelier Ten je bio MEP inženjer za glavni projekt i dva bioma kao i konzultant za održivost. 

Nema sumnje da je najveći izazov za GBTB bio “brief” klijenta. Ključni zadatak je bio izraditi staklene vrtove koji troše manje od 50% energije prosječne poslovne zgrade u Singapuru. To je nevjerojatan izazov obzirom da su stakleni vrtovi nevjerojatno gladni za energijom, kako bi se klimatizacijom postigla alpska i mediteranska klima u tropskom Singapuru. Također, potreban je maksimalan protok sunčeve svjetlosti da bi vegetacija opstala, što izaziva značajno zagrijavanje vrtova i neodrživ termički komfor za posjetitelje, koji smo morali postići pametnim rješenjima.

Gardens by the Bay, foto Darren Soh
 
Gardens by the bay, foto Atelier Ten Patrick Bellew

Ne samo da smo uspjeli smanjiti potrošnju energije za GBTB na manje od 50% tipične komercijalne zgrade, nego smo, također, uspjeli napraviti prve Net Zero Carbon (CO2) staklene vrtove u svijetu te primjer cirkularne ekonomije značajno ispred svog vremena.

Jewel Changi je imao isti zadatak u smislu unutarnje klime, sa dodatnim izazovima. Najveći zatvoreni vodopad na svijetu koji dominira klimom u prostoru i mijenja zakone fizike sa kojima inženjeri rade. Da bismo to postigli, morali smo napraviti kompleksan Computational Fluid Dynamics (CFD) model sa simulacijom čestica vode. Za tu je svrhu izrađen 1:1 model u pravoj veličini u LA-u, koji verificira naše rezultate. Danas je Jewel Changi nacionalni ponos Singapura i najveći broj posjetitelja ne čine putnici, već građani Singapura, koji dolaze kako bi uživali u prirodi i snimili Instagram post ili kako bi se vjenčali.

 
Jewel Changi, foto Timothy Hursley

Ja nisam radio na ovim projektima ali sam ih posjetio. Tehničko znanje i anegdote su vrlo dobro sačuvane, jer je gotovo čitav originalni tim još uvijek dio Atelier Ten tima.

Gardens by the Bay, foto  Atelier Ten

Postoje li odstupanja stvarnih troškova od onih predviđenih ovim projektima?

U našoj industriji gotovo uvijek moramo korigirati troškove tijekom projekta jer je tržište vrlo promjenjivo, a procesi kompleksni. Optimizacija troškova (value engineering) je normalna stvar na svim projektima, osobito na vrlo kompleksnim projektima, koji nastoje postati „ikone”. Dizajneri koji su proaktivni i znaju kako ponuditi alternativu, a istovremeno sačuvaju originalnu viziju, uspješno prolaze kroz ovaj proces.

Grad koji će koristiti samo obnovljivu energiju

Koji je bio najizazovniji projekt na kojem ste radili u svojoj karijeri ili možda na kojem projektu ste najviše naučili i zašto?

Radeći na urbanističkom planu održivosti (Sustainability masterplan) za novi industrijski grad-luku u Saudijskoj Arabiji, Oksagon, svi moji intelektualni resursi su bili rastegnuti do maksimuma. Tu sam najviše naučio radeći sa jednim od najboljih arhitektonskih ureda u svojoj karijeri, danskom tvrtkom BIG, kao i sa nekim od najvećih stručnjaka za pročišćavanje vode, kultivaciju hrane, zaštite okoliša, vodikovu ekonomiju, autonomni prijevoz, obnovljive izvore energije, pametne gradove i slično. Oxagon je futuristički grad koji će koristiti samo obnovljivu energiju, ima samo javni i autonomni prijevoz te industriju budućnosti 4.0 koja rukovodi sa kružnim tokom resursa, gdje otpad iz jednog procesa postaje primarni resurs za drugi ili za kultivaciju hrane.

Međutim za mene osobno, najveći je izazov napraviti pomak u našoj industriji. U tom pogledu jako sam ponosan na sveučilišne projekte sa irskim uredom Grafton Architects u Peruu, Francuskoj i Londonu, budući da su te zgrade uspjele inspirirati ljude da budu bolji i nose vrlo optimističnu poruku za generacije nakon nas. 

Zašto sudjelovati na konferenciji ArhiBau.hr 2023

Što biste poručili čitateljima zašto trebaju sudjelovati na konferenciji ArhiBau 2023?

Građevinska industrija i arhitekti kao duhovni motor te industrije imaju ogromnu ulogu u transformaciji naše industrije ka obnovljivom modelu koji može postojati u suživotu sa prirodom umjesto da je samo eksploatira. Moramo promijeniti mnoge loše navike te prihvatiti nove koncepte i metode koje nam struka, istraživanja i priroda nude.

Također zašto ne bismo učili i iz fantastičnih primjera koje će kolege prezentirati na konferenciji?

Gardens by the Bay, foto Craig Sheppard
Jewel Changi, foto Timothy Hursley

Ja ću pokazati naše iskustvo i podijeliti kako se mi adaptiramo na nove metode izgradnje, inovativne i prirodne materijale, obnovljive izvore energije, klimatske promjene, eksploziju populacije, probleme sa zagađenjem zraka i vode i slično. Znam da Hrvatska ima fantastičnu tradiciju arhitekture i briljantne arhitekte budući da sam imamo zadovoljstvo raditi sa nekima od njih. Siguran sam da će kvaliteta prezentacija i projekata koje ćemo vidjeti na ArhiBau stručnoj konferenciji biti izuzetna.

Budućnost projektiranja se stvara upravo sada, na ovakvim konferencijama i svi bi trebali biti dio te budućnosti. 

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Intervju s arhitektom Ivanom Jovanovićem: Građevinska industrija se mora transformirati

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.