Masters of Building Fair: Mjesto strateškog umrežavanja visokog profila

Istaknite se među liderima i budite dio poslovne zajednice koja definira nove horizonte
  • Foto: Masters of Building Fair

Od 10. do 12. listopada Rovinj će biti domaćin najprestižnijeg međunarodnog gospodarskog događaja u Hrvatskoj – Masters of Building Fair-a.

Pod istim krovom susrest će se najsnažniji lanac gospodarstva koji uključuje investitore, developere, arhitekte, građevinsku operativu, proizvođače i prodavače (materijala, strojeva i opreme), financijske institucije, osiguravatelje, konzultante (ekonomskog, pravnog i tehničkog usmjerenja), tehnologije, energetiku i IT.

Cilj MBF-a je omogućiti njihovo visokokvalitetno i ciljano umrežavanje kroz B2B susrete, poslovne sastanke i niz networking događanja koja spajaju korisno s ugodnim, dok će se kroz predavanja, panele i izlagački dio svim sudionicima pružiti pristup najnovijim trendovima, istraživanjima i inovacijama koje mogu transformirati njihovo poslovanje.

Iza ambicioznog projekta, jedinstvenog za građevinski sektor, stoji Maja Borovina Frankić, osnivačica digitalne platforme Building.hr. U intervjuu za portal egradnja.hr predstavila je svoju viziju MBF-a.

Maja Borovina Frankić, ekonomistica, voditeljica razvoja u obiteljskoj tvrtki Spegra, osnivačica Building.hr-a i MBF-a

Potrebno je energije i odvažnosti da se krene u projekt koji ima namjeru postati vodeće događanje u građevinskom sektoru, "događaj koji će pomaknuti granice", "događaj kakav još nismo vidjeli". Čini se dosta ambiciozno, izazovno, uzbudljivo, ali i stresno pa kako ste se snalazili u svemu tome otkako je počela organizacija MBF-a?

Sigurna sam da se svi rodimo s određenim potencijalima ili ograničenjima, ali da nas ipak snažno oblikuje odgoj i okruženje u kojem odrastamo. Moji roditelji su značajno utjecali na moju sklonost, ne visokim ciljevima (ne volim za sebe reći da sam ambiciozna, već radišna), već onim ciljevima koji zahtijevaju natprosječan trud, rad i odricanje.

Što se tiče stresa, posao me ne može umoriti i posao me ispunjava. Ono što je stresno je ono što posao nosi sa sobom - balans između privatnog i poslovnog života. Bez obzira koliko radim, meni je obitelj uvijek bila i uvijek će biti na prvom mjestu. Stresno mi je kada ne mogu istovremeno biti na dva mjesta. Ipak, zahvalna sam na svemu što imam, a prilike i probleme nastojim gledati kao izazove kroz koje se raste, razvija, osnažuje...

Ovaj projekt nosi toliko pozitivan adrenalin i osobno imam ogromnu strast i motivaciju da priredimo nešto jedinstveno.

Masters of Building Fair svečano je predstavljen ovog ljeta u zagrebačkom hotelu Esplanade
Međunarodni gospodarski događaj zamišljen je kao platforma za strateško umrežavanje profesionalaca svih tržišnih segmenata

Tko vam je bio podrška na tom putu?

Najveća podrška mi je od prvog dana moja prijateljica i poslovna partnerica Matea Jerić Ćurković, koja me u zahtjevnijim danima bodrila, a u boljim danima gurala još i dalje. Sjećam se kada sam joj na samom početku 2023. rekla za ideju MBF-a te je od tada (kada smo bili nigdje) do dana današnjeg samo ponavljala: "Nije pitanje hoće li uspjeti. MBF je već uspio."

Za obitelj se podrazumijeva da su mi podrška i da bez njih ne bih mogla postići sve što jesam te su oni moj kamen temeljac.

Uz njih, mnogi su se ljudi, od kojih sam neke čak upoznala kroz ovaj projekt, uključili snažnom podrškom i svojim imenom i ugledom zagovarali ovaj projekt, a to je najveći kompliment i iskaz povjerenja koji su mi mogli dati, ali i jedan motiv više.

Naposljetku, ali ne manje bitni, svi oni koji su moji najbliži suradnici i koji su prošli sa mnom ovaj trnovit, ali vrijedan put.

Matea Jerić Ćurković, generalna direktorica i osnivačica turističke agencije Perfecta Travel, sudjelovat će u panelu Generacijska tranzicija - gdje smo danas?

Kao poduzetnica sudjelovali ste na brojnim sajmovima i konferencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Možete li usporediti gdje je Hrvatska u odnosu na slična događanja koja se organiziraju vani? Navedite inozemne primjere koji su vas nadahnuli za MBF.

Imala sam prilike biti na brojnim renomiranim događajima iz područja ekonomije, graditeljstva, turizma i nekretnina u inozemstvu. Upravo me to inspiriralo da se etablira renomiran događaj i kod nas, veličinom prilagođen našem tržištu, ali konceptom po uzoru na događaje najvišeg standarda iz inozemstva. Volim reći da je Masters of Building Fair europski standard a boutique veličine (uspoređujući ga s MIPIM u Cannesu).

Idete li u Njemačku, Italiju, Englesku... znat ćete koji su tamo najvažniji business događaji. Činjenica je da to kod nas do sada niste imali. Postoje manji događaji koji su sektorski usmjereni, ali apsolutno je nužno da iz nacionalnog i internacionalnog interesa imamo jedan velik i važan gospodarski događaj prepoznat na našem širem području.

Uvidjela sam da je najveći interes kada postoji jedna širina profila sudionika, kada pričate s onima koji odlučuju unutar neke organizacije ili tvrtke te kada je događaj organiziran na visokoj razini. Networking je nužan i dio je poslovne higijene, a u nedostatku vremena, sigurno da je najveći interes imati najvažnije predstavnike na jednom mjestu.

Predstavljanje MBF-a u Esplanadi okupilo je stručnjake iz različitih sektora povezanih s investicijama

 

Navodite "usuđujem se reći da nisu tvrtke prepoznale moju ideju, već ja njihovu potrebu". Koje ste to potrebe tržišta prepoznali kroz platformu Building.hr i suradnju s klijentima, a koje su potom i dovele do ideje o pokretanju MBF-a?

Building.hr platformu, koju sam 2017. patentirala, napravila sam u želji da svi oni koji djeluju na tržištu mogu na jednostavan način ostvarivati suradnje. Ja sam radeći u nabavi morala mahom koristiti internet pretraživanja i preporuke, što je oduzimalo jako puno vremena i bilo relativno nepouzdano, pa sam odlučila napraviti rješenje za cijelo tržište koje će tvrtkama omogućiti da su na jednom mjestu i da mogu naći ili ponuditi sve što im treba. Platforma se razvija i drago nam je da svaki dan imamo nove korisnike. Sada s Building.hr i Masters of Building Fair imamo "one stop" za investicijsko dobavljački lanac.

Kako općenito ocjenjujete stanje u građevinskom sektoru, investicijsku klimu?

Građevinski sektor zadnjih godina živi svoju renesansu. Cijene su na razini s europskima te je bilo značajnih investicija. No, bez da budem pesimistična, njih će teško biti održati na postojećoj razini, prvenstveno misleći na EU sredstva kojima se u doglednoj budućnosti, barem u ovom opsegu kakav je sada, nazire kraj.

Vjerujem da će se u segmentu nekretnina i turizma značajno ulagati u budućim godinama jer postoji prostor i potreba za podizanje turističke ponude na još višu razinu. Ne bismo trebali biti orijentirani na masovni turizam, već ono što nam je priroda dala treba čuvati i oplemeniti projektima najvišeg standarda. Tu zasigurno ima prostora za unaprjeđenje administrativnog segmenta za razvoje projekata i vjerujem da se iz godine u godinu situacija razvija na bolje.

Patrick Franolić, direktor agencije Spiller Farmer, moderirat će na MBF-u panel na temu investicijskih prilika za domaće i internacionalne developere
Denis Šikljan, developer i vlasnik DDG Grupe, uključit će se u panel o ključnim trendovima koji će obilježiti hotelijersku industriju

Ono što se pokazuje i u lošim i u dobrim vremenima, to su potreba za postroživanjem zakonske regulative, postupaka javne nabave i sankcioniranja nelojalne konkurencije. Mnogi svaštare i u utrci za profitom ostavljaju za sobom štete i po investitora i po ostale stakeholdere iz svog okruženja. Naravno, i na našem tržištu postoje svijetli, dugovječni primjeri etičnog i uspješnog poslovanja, a ja sam ponosna što je jedan od njih i naša obiteljska tvrtka.

Tvrtka Spegra u svojih 36 godina dugoj povijesti bavi se isključivo specijalnim građevinskim radovima, a moj otac, Berislav Borovina, dobitnik je počasnog doktorata Sveučilišta u Splitu. Opremljeni smo najsuvremenijom opremom, a naša najveća snaga je naš, na svima razinama, visokoobrazovan kadar među kojima je ogroman broj djelatnika koji su s nama po 10, 15, 20 godina. To je zahtijevalo iznimne napore i ulaganja. Takve tvrtke, kao što je naša, i bolje od nas iz svih drugih gospodarskih grana, treba čuvati jer to čine sve suvremene europske zemlje u cilju zaštite vlastitih gospodarskih interesa.

Od svog osnutka do danas Spegra se bavi izvođenjem specijalnih građevinskih radova. Na slici sanacija ninskih mostova nakon poplave 2017. (Foto: Spegra inženjering d.o.o.)
Sanacija Paškog mosta 2019. (Foto: Ivan Čorić)

Vaš je otac u jednom intervjuu, povodom uručenja počasnog doktorata, poručio mladima da budu odvažni i da inzistiraju na izvrsnosti u poslu kojim se bave, da ne svaštare i da se korektno odnose prema investitorima, kooperantima i drugima. Pretpostavljam da je to nešto čime se i vi vodite u svome radu.

Pročitala sam taj intervju i uistinu, sve što je naveo osjećam da je ugrađeno u mene samu. Sigurno je svatko od nas čovjek za sebe, ali od roditelja sam uistinu mogla naučiti mnogo dobroga. Ovo je nešto što bih i ja osobno poručila mladima, uz iznimku da svaštarenje možda zvuči loše, ali ako su svestrani da se ne boje onoga što to sa sobom nosi.

Nedavno sam pročitala i potpuno se slažem: većina ljudi propusti priliku zato jer je odjevena u radno odijelo. Moj otac uvijek govori da kad bi svatko znao što je iza okuke, da bi svatko bio pametan. Zato hrabro u nepoznato.

Što je to novo što MBF donosi  u odnosu na do sada viđena gospodarska okupljanja, što je to što nudi njegovim sudionicima i zbog čega je dobro, važno i korisno sudjelovati na njemu?

MBF je visokoprofilni „360" događaj koji će okupiti više od 200 panelista, preko 40 izlagača i mnogobrojne posjetitelje na prostoru od preko 5000 metara kvadratnih.

Sudionicima donosi priliku da na ekskluzivnoj lokaciji sudjeluju u događaju koji svojim opisom i konceptom filtrira goste, paneliste, posjetitelje i izlagače i daje priliku onima najboljima među nama i onima koji to žele biti.  Sudionici će imati priliku vidjeti top trendove i top proizvode iz raznih sektora, poslušati neke od najaktualnijih predavača iz svijeta tehnologije, ekonomije...  I ono najvažnije, MBF sudionicima donosi mogućnost networkinga i ostvarivanja kontakata koji su presudni za poslovanje na vrhunskoj razini. Predstavnici graditeljstva, kao jedne od najvažnijih gospodarskih grana, kao i predstavnici drugih sektora, imaju od sada priliku prezentirati se na događaju koji je na razini imidža i rezultata njihovih uspješnih tvrtki ili na razini ambicije koju imaju za budućnost.

"Nedostajao nam je jedan visokoprofilni događaj za najozbiljnije sudionike iz svijeta graditeljstva i nekretnina, a MBF će biti upravo to."

Dali smo stvarno maksimum od sebe da svaki detalj MBF-a bude iskustvo za pamćenje našim sudionicima.Vjerujem da je evidentno da se radi o projektu koji se ne može tek tako usporediti s ijednim drugim i da to govori u prilog vrijednosti koju donosimo našim sudionicima.

Događaj koji se jednom godišnje iščekuje znači snažan poslovni susret i jamči da donosi vrijednost. Vrijednost možemo osigurati ako smo svi mi, misleći pritom na razne dionike iz javnog i privatnog sektora, na jednom mjestu. Jednako tako naš je fokus na donositeljima odluka, točnije na onima koji su na visokim razinama upravljanja.

Tko je MBF-ova ciljna skupina sudionika? Kažete "nama nije cilj imati šetače". Stavljate naglasak na kvaliteti, a ne na kvantiteti sudionika.

Upravo tako. Fokusirani smo na razine odlučivanja u poduzeću te da su svi oni koji dođu „jednaki" s ostalim sudionicima. Nije bitno je li tvrtka s dva zaposlenika ili s par tisuća. Bitno je da se radi o ljudima koji su ozbiljni u namjeri svog dolaska na MBF i ozbiljni u svojim poslovnim namjerama.

Posegnuti za prodajnim stategijama i primamljivom cijenom karte samo ne bismo li napunili što više ljudi, nikako nije bilo među našim ciljevima. Isključivo nas zanima kvaliteta sudionika jer smo to dužni prema svima koji su nam pružili svoje povjerenje. Mi želimo sudionicima donositi vrijednost, a ne skupljati brojke za vlastitu promociju jer takvo što je kratkog vijeka.

Damjan Geber, arhitekt i osnivač agencije Brigada, jedan je od predavača na predstojećem MBF-u

Kakve su bile prve reakcije na najavu održavanja MBF-a?  Već na predstavljanju u Esplanadi dobili ste i podršku Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Koji sektor je do sada izrazio najveće zanimanje za sudjelovanjem i kakav je odaziv sudionika iz regije i šireg inozemstva?

Već u prvoj godini ostvarili smo međunarodni status te imamo ugledne tvrtke s drugih tržišta poput Švicarske, Italije, Slovačke.. Imamo predstavnike iz svih sektora: turizma, nekretnina, financija, energetike, graditeljstva, IT-a..

Već sada, ostvarili smo realizaciju više nego li smo postavili ciljeve i jako smo ponosni i zahvalni što smo dobili podršku ministarstava pogotovo jer se radi o sasvim novom i potpuno drugačijem događaju koji su u startu prepoznali kao koristan. Podržali su ovaj projekt i time svim sudionicima iskazali namjeru za gospodarskim napredovanjem i u ovom segmentu.

Održavanje MBF-a pozdravio je ispred Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine državni tajnik Željko Uhlir

MBF će okupliti ugledne govornike, stručnjake iz različitih dijelova gospodarstva.  Predstavite nam neke od predavača, teme o kojima će se razgovarati. Na koji način ste ih birali i dogovarali?

Tijekom više od godinu dana razgovarali smo s nevjerojatno mnogo ljudi i kristalizirali teme i sudionike.

Konferencijski program odvija se u tri dvorane u periodu od dva dana. Prvi dan više je usmjeren na privatne investicije, drugi na javne. Teme su razne: od ekonomskih, pravnih do onih vezanih za turizam, nekretnine, razvoj gradova, energetiku, održivost, inovacije i tehnologije.

Glavni govornici su svjetski poznat, višestruko nagrađivani dizajner Karim Rashid te David Biggs koji se specijalizirao za postojeće i nove zidne građevine, protupotresno inženjerstvo i forenziku.

Svjetski poznat dizajner Karim Rashid održat će predvanje na temu budućnosti dizajna
Profesor David Biggs održat će uvodni govor i sudjelovati u panelu o novim tehnologijama u protupotresnom inženjerstvu

Recite nam nešto o organizaciji izložbenog prostora?

Masters of Building Fair održat će se u prostorijama bivše Tvornice Duhana Rovinj, u samom centru prekrasnog Rovinja. Infrastruktura samog eventa prati cijelu našu ideju ekskluzivnosti i pomno smo mislili na svaki detalj.

Set-up dvorana koji smo osmislili izgleda impozantno. U glavnoj dvorani bit će dostupan moderan centralni šank, dok se šarm tvornice upotpunio s modernim business lounge namještajem i mnogim digitalnim elementima. U sklopu MBF-a, obje večeri održat će se party, a Gala večera organizira se po principu "Invite Only" u Masters Gala Hall-u nedaleko od samog  bivšeg TDR-a.

Organizacija samog događaja vodila se na najvišem nivou, a u čemu nam je svojim znanjem, iskustvom i vrijednostima pomogao niz suradnika.

 

Zašto ste odabrali upravo Rovinj kao lokaciju? Planirate li MBF seliti na druge lokacije ili ćete se zadržati u Rovinju?

Rovinj sam odabrala iz razloga što po svim parametrima odgovara konceptu koji sam zamislila - mali Cannes. Suvišno je govoriti o ljepotama Istre, a mislim da je posebno šarmantna i ugodna u postsezoni.

Rovinj savršeno korespondira ideji MBF-a, a usto je već tradicionalno domaćin drugim ekskluzivnim događanjima. Uz to imamo kapacitete Maistra Hospitality Grupe koji su nam bili važan segment u odabiru lokacije i s kojima smo ostvarili izvrsnu partnersku suradnju. Za sada nam je plan tradiciju graditi u Rovinju.

MBF je najavljen kao tradicija u nastajanju. Kako zamišljate njegovu budućnost i značaj u okruženju? S tim u vezi, kako će razvoj platforme Building.hr pratiti razvoj MBF-a, imate li neke nove ideje vezane uz platformu?

Platforma Building.hr bit će digitalni epicentar na tržištu graditeljstva, a Masters of Building Fair premium B2B meet up događaj. Cilj nam je biti najvažniji komercijalni gospodarski događaj u regiji te postati internacionalno prepoznati.

Po pitanju ideja, imam ih mnogo, ali sam se naučila strpljivosti, pustiti da me vrijeme odvede na pravi put. Cilj mi je svaki dan raditi najbolje što mogu, a sutra što donese. Za one koji hoće, uvijek ima prilika.

Luksuzne nekretnine u globalnom kontekstu, tema je panela u kojem će sudjelovati Marko Pažanin, direktor i partner u Sotheby's International Realty Hrvatska

Digitalne tehnologije transformiraju graditeljstvo, a vaš Building.hr je primjer njihove uspješne primjene. Što donosi digitalizacija, AI sajmovima i konferencijama u budućnosti? Hoće li i mogu li virtualni sajmovi zamijeniti sajmove kakve danas poznajemo?

Sigurno je da svi mi već koristimo digitalne tehnologije, međutim postoji pitanje efikasnosti određenih jer je prevelika količina podataka omogućila još težu dostupnost nekih podataka. Nedavno  sam u razgovoru sa svojim timom dala jedan slogan za Building.hr, a on je bio: "We go beyond AI". Time sam željela reći da jedna iznimno napredna tehnologija ne može dati ono što mi s Building.hr možemo.

Duboko vjerujem da se prirodna ljudska potreba za kontaktom neće iskorijeniti, dapače, nadam se da će to u vremenu tehnologija postati cijenjenije nego li je bilo.

Osobno sam pobornik tehnologija, ali isključivo onih koje nam omogućuju kvalitetniji život i rad, a ne onih koje se promovira kao idealne za eliminaciju ljudskog faktora i kontakta. Sretni smo da nekoga na drugom kraju svijeta možemo jednostavno čuti i vidjeti preko online poziva, ali još je ljepše otputovati na drugi kraj svijeta da biste pružili nekome ruku.


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Masters of Building Fair: Mjesto strateškog umrežavanja visokog profila

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.