Autentično ostvarenje uspješne kvarnerske priče

Interijer složen kao priča
  • Foto: Hrvoje Saršon

Kako uređenjem interijera ispričati priču koja će gostu istovremeno izmamiti osmijeh, pružiti mu maksimalnu udobnost i oduševiti ga u svakom detalju? 

Posjetili smo dizajnericu interijera Irenu Vlaović, koja je s nama podijelila sve zanimljivosti i izazove s kojima se suočila za vrijeme rada na projektu uređenja Ville Leucolea.

Uređenje kuće za odmor na otoku Cresu u vrijeme korona krize već je u samom startu bio izazovan projekt, što zbog nabave materijala, što zbog pristupačnosti otoka.

Bilo je potrebno mnogo preinaka, promišljanja detalja i mijenjanja planova na licu mjesta, jer zbog logistike nisu bili ostvarivi prvotno zamišljeni planovi.

Prije svega želim naglasiti kako smo projekt stvarali sa poznatim investitorima, koji su već od ranije poznavali moj pristup uređenju interijera i prepustili su mi sve odluke sa maksimalnim povjerenjem. Do takve suradnje ne dolazi se jednostavno niti preko noći, ali za ovakav rezultat baš to je bio ključ uspjeha.- Objasnila je dizajnerica Vlaović

Podloga uređenju eksterijera i interijera bila je postavljena zadanim tlocrtom arhitekture i krajobrazne arhitekture. Autorice su arhitektica Tatjana Berton i krajobrazna arhitektica Davorka Mališa.

No, započevši s osmišljavanjem interijera dizajnerica Vlaović je zaokrenula priču u korist povezivanja kuhinje i vanjskog prostora, iskoristivši kuhinjske ormare kao prolaz u 'skrivenu prostoriju' vešeraja. Kako sama kaže, uvijek nastoji izvući ono najbolje od prostora i pronaći nesvakidašnja zanimljiva rješenja.

Dizajn i arhitektura osluškuju okolinu i nisu nametnuti već u ravnoteži s prirodom

-Inače pristupam uređenju interijera sa tri varijante, prva je u potpunosti moja, druga malo prilagođena željama investitora, a treća još malo prilagođenija. U ovom se slučaju realizirala moja prva varijanta uređenja.-

Kako se investitori bave maslinarstvom, tema maslina i Mediterana sama se postavila. Iz teme je proizašla zelenkasta paleta tonova, od tamno zelenih okvira otvora do svijetlo zelenih vrata svih prostorija i namještaja.

Drvo masline ovdje je sveprisutan element, a svježe ubrane maslinove grane unose pravi mediteranski ugođaj.

Priča se nadopunjuje svijetlo plavim zidnim oblogama, koje predstavljaju Mediteran. A pod nazivom vile Leucolea krije se odgovor odakle je priča potekla. Iz masline koja daje bijeli plod.

Kod pristupa osmišljavanju interijera bilo je potrebno udovoljiti standardima za dobivanjem četiri zvjezdice u smještajnoj jedinici. Kako je projekt rađen 2017., zbog raznih zapreka pri dobivanju građevinske dozvole tek se 2019. krenulo raditi na uređenju interijera.

Kako se svake godine mijenjaju pravila za kategorizaciju objekta, već se pred samo uređenje ukazala potreba za povećanjem kupaonica.

-Smatram kako bi bilo idealno pristupiti uređenju interijera već u fazi nastajanja projekta, dok je interijer tek na papiru. Idealno bi bilo da interijerist prati mape struje, grijanja i hlađenja te ponajprije otvora. U ovom projektu možete uočiti jedan detalj koji redovito koristim, a to su vidljive utičnice. Naime u kućanstvu struja može biti skrivena iza elementa, no u turizmu je ovo jako bitno korisnicima, kako bi uvijek mogli posegnuti za napajanjem sve brojnijih uređaja.-

Kompletan namještaj u interijeru rađen je po mjeri, od stolova, vanjskih stolića, kuhinje, ormara, ormarića i kreveta. Prednost je ta što kao interijerist imam punu podršku supruga koji izrađuje namještaj za naše projekte.

Sav namještaj izrađen je od furniranog iverala uljene završne obrade sa vidljivim fragmentima drva. Na taj smo način ostvarili želju za dobivanjem površine koja se i prilikom eventualnog oštećenja neće značajno mijenjati, tj. zadržat će štih, a obnova istih je puno jednostavnija.

Jednako tako i zidne obloge, inače rađene od izdržljivog HDP materijala, služe kako bi se očuvali zidovi prilikom boravka gostiju. A primjerice zid od umjetnog kamena, osim što daje toplinu prostoru, također je postavljen na ključnim mjestima izloženim oštećenjima, poput stubišta. Kad se jednom takav zid ošteti nije ga potrebno mijenjati niti popravljati, već on izgleda kao da je takav postavljen.

Pravi kamen je još jedan element koji se proteže eksterijerom te je njime obložen vanjski prostor i prostor oko bazena. Vanjska kuhinja, čija je glavna konstrukcija betonska, obložena je upravo istim pravim kamenom kako bi se priča još bolje povezala. Pritom je oblik bazena posebno dizajniran za ovu kuću i baš ga ta zanimljivost izdvaja od ostatka ponude na tržištu.

Rasvjeta objekta i stropna rasvjeta također je pomno planiran element kojim se postižu različiti ambijentalni ugođaji.

Pet sjajnih zvjezdica kao potvrda za kvalitetno odrađen posao

Vlasnici vile spremno su čekali ocjenu inspektorica za dodjelom četiri zvjezdice, no uspostavilo se kako vila zaslužuje i onu najsjajniju petu zvjezdicu, zahvaljujući tome što su zadovoljili baš sve kriterije.

Kuća veličine 120 m2 u prizemlju i 60m2 na katu prava je poslastica u kojoj će uživati posjetitelji internetskih stranica, a posebno svi oni koji će imati priliku u njoj provesti svoj godišnji odmor.

Stiliziranjem prostora postignut wow efekt

-Obično su luksuzne kuće opremljene luksuznim materijalima i renomiranim proizvođačima, a moja je ideja uređenja prostora postići mekši pristup. Sva oprema i detalji dobavljeni su iz standardnih dućana. Konačni rezultat je uživanje u boravku bez opterećenja da će se nešto oštetiti ili uništiti. Detalji i dekoracije kod uređenja većinom su stigle iz Zara home kolekcije, a za projekt su i specijalno oslikane slike.

Jedan zanimljiv detalj je element sirove vune na dekorativnim vijencima istaknut na unutarnjem kaminu i vanjskoj napi. Ideja je bila unijeti teksturu vune, kako bi se priča povezala sa lokalnom ovčarskom tradicijom na Cresu. Tako se u dnevnom prostoru pojavljuju i dekorativni jastučići izrađeni od umjetne vune.

Stilizacija prostora planirana je oko dva tjedna, kako bi se naručili svi potrebni detalji, a postavljanje stilskih elemenata radila sam u dva navrata. Prvi put sam obišla nekretninu, fotografirala dekoracije te proučavala što sve nedostaje u prostoru. Na temelju tog sam radila dopunu i finishirala priču.

Finalni rezultat je tradicionalna arhitektura objekta s modernim pristupom uređenju.

AUTOR: Andrijana Jurin, dipl. oec.


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Autentično ostvarenje uspješne kvarnerske priče

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.