Dunatovi Dvori - otočka tradicija čvrsto isprepletena s modernim dizajnom

Priča o obnovljenom ljetnikovcu koji se uređenjem interijera i okoliša perfektno uklopio u ambijent zadarskog otoka
  • Foto: Siniša Gulić

Geberit

Arhitektica Iva Klepo Lepur koju vjerojatno poznajete sa profila minimalizam.zivot.prostor te njezin obiteljski ured Projekting d.o.o. ,u kojem rade tata Krešimir i brat Tomislav Klepo, potpisuju dizajn heritage hotela i restorana Dunatovi Dvori na otoku Ugljanu u mjestu Preko. Arhitekte je dočekao potpuno ruševan tradicionalno otočki kameni objekt i ambiciozan plan investitora Stjepana Dunatova da ga se pretvori u maestralnu oazu za opuštanje i uživanje sa elementima otoka koji se provlače kroz gastro delicije u restoranu i samo uređenje objekta.

Kako je teklo uređenje, koji su materijali i zašto korišteni te nekoliko zanimljivosti sa gradilišta saznali smo u razgovoru sa arhitekticom Ivom Klepo Lepur.

-Bilo je izazovno radi rokova, dosta stvari se moralo brzo odlučiti i onda se kasnije preispituješ da li je donesena najbolja odluka, no danas kada pogledamo sve zajedno jako smo zadovoljni. Sam projekt radili smo otprilike 6 mjeseci, a interijer se radio u hodu, trebalo nam je otprilike godinu i pol dana da sve bude gotovo.

Nekad ljetnikovac obitelji Dunatov, danas preuređeni heritage hotel s restoranom

Pri prvom susretu s građevinom, arhitektica je zatekla godinama zapušten kameni objekt u neposrednoj blizini mora, međukatna konstrukcija se raspala jer nije izdržala zub vremena, no u suradnji sa investitorom Stjepanom Dunatovom bilo je lako uočiti potencijal koji nudi. Investitor je zapravo praunuk vlasnika Carla Dunatova, jednog od zadarskih proizvođača likera Maraschina, a zapušteni objekt bio je nekadašnji ljetnikovac obitelji Dunatov. Stoga odluka da se objekt preuredi u heritage hotel sa vrhunskim restoranom zapravo i nije daleko od njegove originalne namjene.

Investitor, Stjepan Dunatov je ujedno i kuhar, koji živi i radi u Opatiji. Iza njega stoje godine rada, ulaganja i razvijanja ukusnih kreativnih jela. Njegova želja je bila da vrhunskom smještaju pridruži kvalitetnu hranu, a otočka tradicija i sve blagodati isprepliću se s modernim na svakom koraku, otok se odražava u hrani, ali i u uređenju.

Nova fasada unikatnog tona za vintage dojam

-Pri uređenju smo imali prilično raširene ruke, jer je investitor maksimalno vjerovao u ono što možemo ponuditi. Naša želja je bila zadržati postojeće gabarite kuće i unijeti u nju mrvicu modernog. Dakle osnovni element kuće je doista ostao kakav je i bio, čak i pod istim nagibima krova, ispričala je arhitektica.

Mrvica modernog je zapravo nadstrešnica, kombinacija čelične konstrukcije i ariša, koja je poslužila da se naglasi ulaz i dala malo akcenta i kontre fasadi.  

Za fasadu je zaslužan Arsen Pletenac. Svoje znanje izučio je u Londonu, a tehnikama kojima radi dodao je još malo heritagea u cijelu priču. Uz svoje prirodne, mineralne pigmente, na licu mjesta na parceli, zagrabio je zemlju koju smo iskopali za bazen te zamiješao potpuno unikatan ton za hotel.

Korištena tehnika imitira izgled fasada kako su se nekad radile. Fasada je nepravilna, teksturirana, ton ovisi od doba dana i količine svjetla te se mijenja od toplijih bež sve do hladnijih tonova, što daje zanimljivu dinamiku čitavoj priči. Pored toga, fasada nije izvedena kao današnje, savršeno glatka, glatkih bridova, prije stotinjak godina nije bilo načina da se postigne takav efekt. Jednostavno rečeno, pustili smo je da izgleda kao jako dobro očuvana stara fasada.

Ono što je možda najvažnije, zgrada se izvrsno uklopila u prostor i budući da je veća od ostalih u okruženju uspjeli smo izbjeći da prenapadno sjedne u prostor, nastavila je priču arhitektica.

Originalni kamen i dekor drva u sobama

U hotelu je trenutno 12 soba, od čega su dvije obiteljske, a cilj je bio izvući maksimalan broj jedinica smještaja, ali nikako na uštrb komfora. Bazen je smješten na stražnjem dijelu parcele s namjerom da, ako jednog dana bude potrebno, s prednje strane ima dovoljno prostora za širenje hotela, a napravljena je i priprema za još jedno krilo hotela.

-U sobama smo ostavili postojeći kamen, koji smo lijepo uredili, ispjeskarili i ponovo fugirali, bilo je zaista šteta skriti tradicionalni način gradnje na otoku. Da malo utoplimo kamenu priču i dobijemo „hotelskiji” izgled u sobe smo dodali dosta dekora drveta, gdje se jako vodilo računa da svi „drveni elementi” budu izrađeni od istog dekora, kako bi se postigao otmjen izgled. Za stolarske radove bila je zadužena stolarija Haus i jako sam zadovoljna pedantnošću kojom su svi elementi izvedeni.

Na podove u sobama postavljene su vinil ploče, ipak se negdje moralo malo uštedjeti, a vinil ploče su izvrstan način uštede uz zadržavanje visoke razine estetike, pojasnila je arhitektica Iva. Kao ukras na zidove su postavljene slike motiva otoka čiji je autor, pogađate, također s otoka.

Terrazzo pločice i Geberit za razigranu eleganciju i kvalitetu u kupaonicama

-Za dizajn kupaonice investitor mi je dao otvorene ruke da odaberem što smatram prikladnim. Obzirom da se radi o kući staroj 130 godina izbor je pao na terrazzo, jer je to nešto što se zaista koristilo dugi niz godina i zaista ga se može naći u zgradama povijesne važnosti.

Izabrala sam dosta neutralan terrazzo, koji me asocira na neka stara vremena, ali je ovdje moderno interpretiran. Nekad smo terrazzo uglavnom mogli naći na podu, no ja sam ga stavila na zid jer su kupaonice manje kvadrature pa sam htjela naglasiti taj jedan zid.

Umjesto terrazza za dio kupaonica odabrali smo drugu vrstu keramike koja imitira kamen, a također je korištena kao akcent na jednom zidu. Ostatak keramike je neutralne sive boje. Za svu keramiku zaslužna je tvrtka Neutra.

Neutralnu bazu naglasili smo crnim metalnim postoljima na koje su postavljeni zdjelasti umivaonici i podžbukne slavine.

Kupaonice u većim sobama imaju i francuske prozore, dakle klasična balkonska vrata sa staklenom ogradom, što oduševljava pojedine goste, jer mogu sve rastvoriti te uživati u pogledu na more.

Ogledala, rađena po mjeri imaju diskretnu pozadinsku led rasvjetu koja dodatno naglašava zid i svojim ovalnim oblikom omekšavaju strogi kockasti dizajn.

Pri uređenju svih hotelskih kupaonica koristili smo ugradbeni Geberit, koji je sad već postao standard u većini gradnje. Smatram da je danas, bilo da se radi o novogradnji ili rekonstrukciji, besmisleno ne postaviti ugradbeni vodokotlić. Geberit je tu bio pionir i jednostavno kad projektiramo koristimo Geberit.  Čak je i riječ koju koristimo za ugradbeni vodokotlić zapravo Geberit, kao što se nekada govorilo Kaladont. Geberit je postao mjera i simbol za taj proizvod, obrazložila je arhitektica, završavajući priču o dizajnu kupaonice.

Geberit uređaj za automatsko ispiranje pisoara sa infracrvenim aktiviranjem te Geberit Delta 50 tipka ispiranje WC školjke osiguravaju čistoću i lako održavanje objekta te se stapaju sa uređenjem kupaonice. Foto: Andrijana Jurin

Jedan od glavnih razloga odabira Geberit vodokotlića u projektima kao što su Dunatovi dvori je sigurnost koju Geberit kao proizvođač osigurava investitorima i arhitektima koji su ga izabrali. 
Geberit ugradbeni vodokotlići stvoreni su za desetljeća korištenja. Jedan smo od rijetkih europskih proizvođača sanitarnih proizvoda koji više od 50 godina sam proizvodi sve dijelove ugradbenog vodokotlića. Zato mirne savjesti možemo jamčiti trajnost proizvoda i dostupnost rezervnih dijelova čak 50 godina.”- pojasnila je Petra Žigman iz Geberita

Restoran u hotelu pruža vrhunski gastro i vizualni doživljaj

Lokalne namirnice iz vlastitog vrta ili drugih proizvođača otoka važan su dio ponude restorana u sklopu hotela. Osim vrhunske hrane restoran gostima pruža i vrhunski vizualni ugođaj. Smješten je na izvrsnoj poziciji sa pogledom na more, bazen i hotel.

-Važan element u restoranu je metalni šank, koji je poprskan octom i ostavljen da korodira, nakon čega je Arsen Pletenac opet izveo svoju magiju i prebojao ga da izgleda kao moderan vintage. Također, prema želji investitora u skolpu šanka postavljena je i velika indukcijska ploča koja omogućuje pripremanje i prezentiranje hrane uživo.

 

 

Za rasvjetu je zaslužna tvrtka Idea Lighting, a većinom je korištena ugradbena rasvjeta u kombinaciji sa visilicama. Najzanimljiviji dio je upravo rasvjeta restorana i recepcije. Za recepciju su odabrane visilice od bambusa, neobičnog oblika, a postavili smo ih cijelu šumu iznad recepcije i dobili vrlo zanimljiv efekt, osvrnula se arhitektica.

-U projekt je bilo uključeno jako puno izvođača iz cijele Hrvatske i bilo je strašno zanimljivo doći na gradilište i biti prevoditelj izvođačima iz različitih krajeva, koji su se našli zajedno na istom projektu. Također,bila je prilična „gužvica” jer je jako puno toga radilo u isto vrijeme. Nisam bila voditelj radova, jer taj netko mora biti tamo cijeli dan, svaki dan, a to je bilo neizvedivo. Stoga je radove vodio lokalni inženjer građevinarstva iz Preka, a ja sam dolazila otprilike jednom tjedno, ispričala je Iva, prisjećajući se zabavne atmosfere s gradilišta.
 

 


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Dunatovi Dvori - otočka tradicija čvrsto isprepletena s modernim dizajnom

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.