Jesu li vlasnici Maslina Resorta pogriješili inzistirajući da 80% uređenog hotela bude custom made?

Kako je ostvarena vizija promišljeno luksuznog hotelskog resorta, nositelja oznake Relais & Châteaux?
  • Foto: Maslina Resort

Geberit

Članak objavljen u tijeku otvaranja promišljeno luksuznog resorta, dočarat će vam viziju iza Masline, koja s ponosom nosi Relais & Châteaux oznaku.

Sada je vrijeme da otkrijemo isplati li se graditi i opremati hotele koji su u tolikoj mjeri rađeni po mjeri.

Naime, unutrašnjost Maslina Resorta je čak 80% custom-made…

No ipak moramo provjeriti u kolikoj se mjeri Maslina stopila s otokom.

Krenimo od okoliša…

 

"Najbolji dan za posaditi stablo je prije 30 godina."

Arhitekti su imali zadatak sljubiti čitav resort s okolišem. U tome su uspjeli jer su savršeno iskoristili jedan od najvrijednijih luksuza…

Vrijeme.

Da su se odlučili za bilo koji drugi potez, osim čuvanja maslina i borova koji su se nalazili na lokaciji, resort bi još 20 godina stršao iz krajolika (ili bi izgubio autentičnost).

Osim ponovnog sađenja 1000 stabla, stapanje s okolišem je postignuto i korištenjem autohtonih biljaka. Zahvaljujući planski posađenim i presađenim biljkama, čak ni kada stanete ispred glavnog ulaza, nemate osjećaj da ste u resortu. Imate osjećaj da ste na nekom gotovo divljem dijelu Hvara, što vas navodi na istraživanje.

Maslina Resort
Fotografija Nikola Radovani

Jedno od prvih mjesta koje gosti istraže je plaža s toliko sitnim žalom da stvara dojam kao da je pješčana. Nalazi se samo tri minute hoda od glavnog ulaza u resort. Nadgledaju je tri visoka alepska bora, a iza leđa joj je stari maslinik i vrt s aromatičnim biljem.

Plaža okružena borovima, maslinama i začinskim biljem

 

Maslina Resort

Može se reći da se na taj način, okolišem, Maslina sljubila s otokom. Ali bez vrhunski promišljenih arhitektonskih rješenja, tako velik resort ne bi se mogao stopiti s okolinom.

 

Kako je arhitektonski studio Aalto napravio nevidljivi resort?

Na parceli na kojoj je sada glavna zgrada, prije je bio maslinik, zbog čega resort i nosi ime Maslina. Većinu tih maslina još uvijek možete vidjeti. Jedna dočekuje goste na ulazu, a još 15 stvara hlad i ugođaj oko 2 vanjska bazena.

Stablo masline u Maslina resortu

 

Maslina Resort

Čak su i borovi pred ulazom na recepciju ponovno zasađeni. Cilj je bio stopiti prostor s okolinom. Možda je zato jedan od glavnih arhitektonskih elemenata vertikalna drvena fasada od ariša koja kamuflira resort u šumu koja ga okružuje.

Ariš fasada resorta Maslina

Arhitektonski tim iz studia Aalto, na čelu s Tomislavom Alujevićem, uspio je u tome u tolikoj mjeri da je čitav resort teško primijetiti kada dolazite s mora.

No unatoč tome što je resort dobro skriven, sobe, apartmani i vile imaju pogled... Ma, slika govori tisuću riječi… 

Pogled prema moru iz Maslina resorta

Sada, prije nego se fokusiramo na interijer Maslina resorta, treba naglasiti da je, zahvaljujući terakoti koja prekriva pod, kao i ravnom balkonskom pragu, stvoren neprimjetan prijelaz između okolne crvene zemlje, vanjskog prostora resorta i interijera. To je važno za ovu priču…

Terakota pod i ravni prag balkona na terasi Maslina resorta

 

Interijer - Upotpunjavanje, ne popravljanje

Interijer je u stilu 50-ih i Azije, ali spojen s hrvatskom osobnošću i francuskim luksuzom. Puno je tu pojmova u istoj rečenici… Mogu vas navesti da mislite da će se Hvar izgubiti pod utjecajem svijeta…

No krenimo od ulaza…

Maslina umjesto recepcijskog stola ima 12 tona WOW efekta.

Maslina Resort

Blok od bračkog kamena, postavljen na tri čelična nosača, bio je prva stvar u glavnoj zgradi resorta.

Nemoguće je na bijelom kamenom bloku ne primijetiti kintsugi, japansku tehniku popravljanja zlatom. Djelo je to umjetnika Gregoria Ryana, također autor fontane pred zgradom wellnessa isto kao i unikatne mjedene kvake na glavnom ulazu u Pharomatiq.

Zanimljivo je što se kintsugi u ovom slučaju nije izvodio zlatom već mjedom. Moguće da je to napravljeno kako sjaj zlata ne bi otimao pažnju bijelom kamenu, simbolu Dalmacije. Imajući to na umu, ni riječ popravljanje u klasičnoj definiciji kintsugija ne odgovara. Onakav se komad kamena ne može popraviti. Već je savršen. Ali ga se može nadopuniti.

Zato ovaj resort nema ni recepcijski stol pa čak ni 12 tona wow efekta, već blok umjetnosti koji savršeno pokazuje filozofiju iza Masline i promišljenog luksuza. 

Hvar ne treba popravljati.
Već je savršen.
Može ga se samo nadopuniti.

Vjerojatno je dizajnerica Léonie Alma Mason inspiraciju crpila iz svog posjeta Hvaru (relativno) davne 1998. U suradnji s Internova timom savršeno je stopila unutrašnjost resorta s vanjskim prostorom. A kao što već znate, vanjski prostor savršeno je stopljen s okolišem.

Maslina Resort
Fotografija Damir Fabijanić

Léonie kaže da je to postignuto jer interijer odražava četiri glavne komponente okoliša:

   • bijelo crvene stijene
   • tamno zelene borove
   • Jadransko more
   • vjetar

Korištenje otvorenog prostora i 280 cm visokih staklenih zidova koje je postavio Skelin-Mont osigurava da se unutar javnog prostora gosti osjećaju kao da su vani u prirodi bez izlaganja vanjskim elementima.

Maslina Resort prozori

 

SKELIN MONT  GLAVNI IZVOĐAČ STOLARIJE

Inženjer Skelin Monta, Ivan Marasović, osvrnuo se na projekt Maslina:
“U sklopu projekta Maslina, koristili smo više različitih sistema, a jedan od najzanimljivijih elemenata je dvanaest metarski pivot od Jansena. Sastoji se od šest krila koja se otvaraju kao harmonika te se otvorene skrivaju među zidovima kako bi se zadržala elegancija prostora. Ugrađeni su i različiti Schüco sistemi. Za zgradu hotela korištena je serija ASS 50 s kliznim stijenama i serija AWS/ADS 65 prozori i balkonska vrata. 

U Vilama je negdje ugrađivana ASS50 serija s ASW/ADS 65, a na mjestima gdje je bilo potrebno i Schüco ASE 60 serija s panoramskim profilom Design Line. Osim velikih staklenih površina težine i po 200,300 kilograma, strukturalni kutovi, otvaraju pogled čak i iz kuta jer se staklo naslanja direktno na staklo. Prilikom montaže balkonaca, kliznih vrata, prijelazi iz unutrašnjosti sobe na vanjski dio prostora izvedeni su kao ravni prag, odnosno neprimjetan prijelaz između vanjskog i unutarnjeg prostora.”

Vila Borovina, otvori bez praga
Otvori bez prepreka

 

Strukturalni kutovi, staklo na staklu u resortu Maslinu
Spoj stakla na staklo pruža nesmetan pogled iz svakog kuta

Time se postiglo da se čitav prostor resorta otvori u svakom smislu. Važnost prozora možda se najviše osjeti na recepciji jer je prostor otvoren u tolikoj mjeri da ga kameni blok od 12 tona nije pojeo. 

A taj se prostor prirodno nastavlja prema baru i restoranu…

Po mjeri dizajnirane baršunaste fotelje, iroko drvo, crna talijanska terakota na zidovima, tamno zelene svjetiljke i stolovi od magmatskog kamena bojama i teksturama podsjećaju na misterioznu šumu.

Maslina Resort restoran
Fotografija Kate Sevo

Time se pokazuje da je Maslina već bila dio Hvara koji je samo trebalo otkriti…

I stvara se dojam kao da je Maslina produžetak otoka…

Možda zato…

 

Maslina ne inzistira na luksuzu pod svaku cijenu

Teško da umivaonik može bit luksuzniji od onih kakve Maslina ima u gotovo svim smještajnim jedinicama. Ali na primjeru umivaonika ćemo vidjeti nešto važno za razumijevanje Masline.

Kameni umivaonik u Maslini i Gebrit crna tipka

Promišljenji luksuz u Maslini je čak i u igraonici. Čak i tamo je umivaonik napravljen od jednog komada bračkog kamena. Sama igraonica, Kids Club, je umjetničko djelo. Céz’Art, francuski ulični umjetnik, naslikao je mural u dvorištu. No predivno je što je čak i tu postavljen umivaonik od bračkog kamena iako većina djece vjerojatno nije niti svjesna vrijednosti kamenice u kojoj peru ruke nakon radionica.

Maslina Resort igraonica
Fotografija Damir Fabijanić

Po minimalno jedna takva kamenica je i u sve tri vile, svih 17 apartmana i 32 sobe. Samo jedna soba nema kameni umivaonik. Radi se o sobi prilagođenoj osobama s invaliditetom. Time je Maslina pokazala da unatoč tome što su inzistirali na maksimalnom luksuzu na svakom koraku nisu resort koji žrtvuje funkcionalnost i udobnost za estetiku.

 

No Maslina pruža najvišu razinu udobnosti bez narušavanja estetike

Razinu posvećenosti udobnosti (i ekologiji) možemo vidjeti iz odabira madraca za čitav Maslina Resort. Svi kreveti imaju prestižnu verziju Coco-Mat madraca, Proteas koji se proizvode u Grčkoj, a slogan im je “Spavajte na prirodi”.

Maslina Resort madrac
Fotografija Nikola Radovani

Da bi vam pokazali u kolikoj je mjeri taj slogan točan, navest ćemo slojeve madraca. Krenimo od vrha prema dnu:

   • 6 cm prirodne gume
   • 1 cm gumiranih kokosovih vlakana pomiješanih s algama i lišćem eukaliptusa
   • 6 cm prirodne gume
   • 1 cm gumiranih kokosovih vlakana pomiješanih s algama
   • 1 cm gumiranih vlakana kaktusa
   • 2,5 cm prirodne gume
   • 1 cm gumirane konjske dlake
   • 2,5 cm prirodne gume
   • alge
   • 2,5 cm prirodne gume

No Coco-Mat, koji proizvode i drvene bicikle dostupne u resortu, nije jedini poznati brend korišten za opremanje Masline…

 

Ako je sve custom-made, jesu li koristili proizvode nekih poznatih brendova?

Naravno. Čak i kada je 80% hotela izrađeno po mjeri ne treba izmišljati toplu vodu pa se tako Maslina tim odlučio kupaonice djelomično opremiti proizvodima provjerenih marki. Geberit Sigma vodokotlići sa promjenjivom tipkom, koja prati boje kupaonica i wc-a. Kada u sobi u kojoj smo odsjeli je djelo poznatog talijanskog proizvođača, a duga je 175 cm i duboka 75 cm.

Geberit vodokotlić sa zlatnom tipkom

 

Drvena kada u kupaonici Maslina resorta

Skoro pa je se može nazvati privatnim bazenom…

No oni koji odsjedaju u apartmanima i vilama ne moraju drvenu kadu zvati bazenom jer imaju prave, privatne bazene. U svim pravim bazenima su instalirani uređaji za elektrolizu.

Maslina Resort bazen
Fotografija Kate Sevo

Čitav resort je spojen na biofilter za kanalizaciju. Glavna zgrada i hotel povezani su na vlastiti biofilter. Ostatak kompleksa (Vile, Spa, A-Bay Bar) povezan je s biološkim filterom koji posjeduje trajektna luka Stari Grad, još jedan znak uspješne suradnje između Masline i otoka Hvara.

Treba napomenuti i da je Maslina Resort trenutno u procesu djelomične tranzicije na napajanje solarnim panelima (Smarteff Energy) čime će se uštedjeti 120,000 kilovata energije godišnje. Time će se osigurati da promišljeni luksuz bude još više usklađen s prirodom.

A kako bi taj luksuz bio dostupan što većem broju ljudi…

 

Maslina nudi 3 jako različite vrste smještajnih jedinica

Investitori su mudro u resortu razvili tri različite cjenovne razine smještajnih jedinica. Sobe, apartmane (od njih 17, čak osam ima privatne bazene) i vile.

Malina Resort vila
Fotografija Kate Sevo

Trenutno se piše novo poglavlje Maslina Resorta jer se gradi 5 luksuznih vila i još 12 apartmana. Tu vam se možda pruža jedinstvena prilika. Više o tome kasnije…

Sada treba spomenuti već izgrađene vile. Kao i u glavnoj zgradi resorta, 80% svega u vilama je napravljeno po mjeri. A bilo je tu mnogo mjerenja jer Vila Borovina i Vila Litica imaju po 300 m², a Vila Uvala 500 m².

Za opremanje su korišteni samo pomno odabrani i iznimno luksuzni materijali…

Maslina Resort vila
Fotografija Kate Sevo

Kade od Corian materijala izvana prevučene iroko drvom, kreveti od hrastova i uzglavlja od mjedi, dizajnerske sofe, mjedene kvake, Rosso Levanto mramor, zeleni mramor iz ​​Guatemale, zelena glazirane kamena lava, ratan (bečka slama)...

Maslina Resort vila
Fotografija Kate Sevo

Dovoljan pokazatelj posvećenosti Internova tima je to što su ​​završni sloj bojanja Filomuro vrata za Vilu Liticu odradili na lokaciji kako bi se osiguralo da se stope sa zidom.

Dobija se dojam da vrata ni nema…
No…

 

Ima li Maslina Resort još neke skrivene poruke?

Sve u Maslini nosi poruku. Značenje iza linija u znakovima napravljenim od corten čelika gotovo je nemoguće otkriti.

Maslina Resort
Fotografija Damir Fabijanić

Umjetnost iza tih linija djelo je Rero Studia. Jednostavan, ali profinjen Verdana font razbijen je vodoravnim linijama koje simboliziraju slobodu, napredak, kontrolu i samokontrolu.

Ovisi kako gledate na svijet, to mogu biti i temelji uspjeha i temelji luksuza.

A sjećate se da je u promišljenom luksuzu od iznimne važnosti da se okoliš, arhitektura i interijer stope jedno s drugim?

Zahvaljujući vrhunskim timovima to su u potpunosti ostvarili. Maslina djeluje kao Hvar u malom. Ne samo bojama i teksturama, već i energijom.

Pošto čak osam apartmana i sve vile imaju privatne bazene, oni mogu predstavljati Maslinu u malom.

A ako je Maslina Hvar u malom, svaka Maslina u malom gostima stvara dojam da je jedan od najboljih otoka na svijetu samo njihov.

Maslina Resort

Ta gotovo neprimjetna gradacija je odličan pokazatelj dubinski promišljenog luksuza.

Nevidljivi prijelaz iz otoka u kontroliranu divljinu okoliša resorta, preko skrivene arhitekture, javnog prostora koji je mimikrija Hvara, sve do unutrašnjosti soba…

Time se postiže da gosti čitav boravak na Hvaru povezuju s Maslinom, a Maslinu povezuju s čitavim otokom.

Zato mislimo da…

 

Nije bila pogreška napraviti 80% Maslina Resorta po mjeri

Na svakom koraku se osjeti promišljenost i luksuz koji se mogu postići samo korištenjem vrhunskih materijala i prilagođavanjem prostoru koji se oprema. Jedna od prednosti koju su vlasnici ostvarili opremanjem resorta po mjeri je što gosti gotovo da ne znaju gdje Maslina počinje, a Hvar završava. Time je stvoren dojam kao da je Resort već bio tu, samo ga je trebalo otkriti.

Vjerujemo da će tako biti i s novih pet vila i 12 apartmana koji će označiti početak novog poglavlja brenda Maslina. Pa ako tražite iduću investiciju možda vas razveseli što i vi možete postati dio tog novog poglavlja.

Maslina Resort
Fotografija Nikola Radovani

Vjerujem da ćete ovdje, na eGradnji na vrijeme saznati pojedinosti o investicijskim prilikama u Maslini.

No, ako želite biti među onima koji prvi dobiju takve informacije, pretplatite se na Maslina newsletter i pomozite im ispisati novo poglavlje turizma na Hvaru. 

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Jesu li vlasnici Maslina Resorta pogriješili inzistirajući da 80% uređenog hotela bude custom made?

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.