Kako je napuštena staja postala Dvor?

Vila Dvor raskošna je kamena kuća u srcu Istre, koja je renovacijom stajske zgrade doživjela potpunu preobrazbu.
  • Foto: KO R I D O R 2 7
Vila u Istri

Kada investitor ima mogućnost urediti prostor baš onako kako želi te pritom angažirati najbolje stručnjake i dati im vremena koliko je potrebno, tek tada nastaje jedinstven projekt koji odiše originalnošću i toplinom.

Projekt vile Dvor upravo je takav projekt u kojem je nekadašnji istrijanski dvor, točnije stajska zgrada sa dvorištem preuzela sasvim novu ulogu.

Projekt uređenja vile Dvor trajao je dosta dugo dok stvari nisu potpuno sjele na svoje mjesto. 

Za izgradnju i uređenje kao glavni izvođač pobrinula se poznata istarska tvrtka Istra/Bau.

Vila Dvor građena je po naputcima ministarstva kulture RH – uprave za zaštitu kulturne baštine, a tvrtka Istra-Bau posjeduje licencu za rad na objektima koji su pod zaštitom kulturnih dobara RH.

 

Izgradnja 

Gradnja je trajala gotovo godinu dana, a obuhvaćala je projekt ključ u ruke. Dugotrajnost izvedbe opravdana je njenom kvalitetom. Naime, vila je u potpunosti sagrađena prirodnim materijalima. Vanjski kameni zidovi su također otkriveni i u interijeru, kompletno dvorište i interijer obloženi su kamenom, a posebnu toplinu prostoru pružaju i posebni drveni podovi te umjetničkom rukom žbukani zidovi. 

Drveni su podovi rađeni po mjeri za svaku prostoriju zasebno, a načinjeni su od starih restauriranih drvenih hrastovih podova; podne su daske na pojedinim mjestima duge i više od četiri metra. Sve je ručni rad i izuzetno skup proces načina izrade podova.

Svi žbukani zidovi obrađeni su ručno rađenom restauratorskom žbukom i patinirani prirodnim zemljanim pigmentima – pigmentiranje i patiniranje izvodio je Arsen Pletenac, koji restauratorske tehnike nakon studija u Hrvatskoj usavršava na studiju u Londonu.

Drvene krovne grede su samo djelomično očuvane, a veći dio ih je dokupljen i obrađen na licu mjesta.

Interesantan je i podatak da su originalne kamene škrilje ( ploče ), koje su prvotno pokrivale staju, ponovno obrađene i prilagođene ugradnji iznad podnog grijanja u ulaznom dijelu objekta. Riječ je o pločama težine više od 200 kg, a komentar izvođača radova je hard work!

 

 

Uređenje krajobraza 

Istra-Bau je isporučila šest maslina starih oko 250 godina uz spektakularan prijevoz labudicom zatvaranjem prometa na pojedinim mjestima radi podizanja telefonskih i strujnih linija, radi velike visine tereta. Vrlo je zahtjevno da takve stare masline ujedno i „prežive“ ponovnu sadnju. Ipak, sve do jedna maslina se primila za tlo.

Najveće zasluge za to te brigu za masline, cjelokupno uređenje i njegu travnjaka, kamenjare kao i sadnju ostalog bilja preuzima tvrtka Fa. Bonsai ( Danijel Beletić ).

 

Posađeno je i začinsko bilje, kako bi gosti mogli na najprirodniji način začiniti vlastita jela.

Dovršenoj kući, koja je posjedovala prekrasne kvalitetne i prirodne materijale trebalo je zatim udahnuti dizajnerski štih. Dvije godine nakon kompletne izgradnje vile dizajnerski tim Artep anavi pristupio je kompletnom uređenju interijera.

 

Projekt uređenja interijera vile Dvor by Artep anavi 

Kad dobijete zadatak uređenja interijera, uz funkcionalne zahtjeve te smjer uređenja, bitno je otkriti što govori mjesto na kojem je kuća smještena, kao i povijest koju krije.

Vila Dvor nas je dočekala uređena, s definiranim podovima i zidovima, a trebalo joj je udahnuti dušu (oživjeti). 

Kad stvarate prostor iznova neizmjerno je lakše jer možete sve teksture, boje i funkcije kreirati te na kraju upotpuniti namještajem, rasvjetom i opremom, ali sve što smo zatekli na vili Dvor bilo je vrhunski napravljeno – od kamenih podova, parketa a pogotovo zidova izrađenih umjetničkom rukom. 

Od namještaja je jedino bila definirana kuhinja koja je odskakala od smjera uređenja u kojem smo željele ići. Bila je to tradicionalna kuhinja s klasičnim udlagama na vratima. Uz blagoslov Investitorice izmijenjene su sve fronte a zadržana kamena ploča. Nakon te preinake kuća je počela poprimati sadašnji izričaj.  

Sve ormare, garderobe i dio stolova smo dizajnirale, a izvela ih je tvrtka Ar-area.

Pri izboru namještaja i rasvjete vodili smo se time da postignemo mekan, topao ugođaj doma s balansom modernog i starog, dizajnerskog i povijesnog. Svaki oblik je potcrtan bojom ili teksturom kako bi se dodatno istaknula njegova uloga u cjelokupnoj slici.

Kako su zidovi bili izrađeni s lijepom teksturom i bojom nismo ih opterećivale s dodatnim slikama i ukrasima. Jedini plošni element u interijeru su tri iznimno moderne tapiserije iznad centralnog kamina u dnevnom boravku.

Poseban naglasak dale smo pomno biranim perzijskim tepisima koji se uvlače u sve prostorije tako podcrtavajući toplinu i posebnost parketa i kamenih ploha. 

Htjele smo postići igru mekanih i čvrstih tekstura, tamnih i svijetlih tonova, sjene i svjetla te začiniti prostor nenametljivim dizajnerskim i povijesnim namještajem kako bismo dobili prostor koji jednako diše iznutra i izvana. Prostor u kojem se osjećate ugodno i sretno.

I na kraju, svaka priča o interijeru je priča i o investitoru jer o njemu ovisi krajnji ishod.

 

Vila Dvor je na prodaju i više informacija možete zatražiti telefonom: +385 98 565 572

 

 


Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Kako je napuštena staja postala Dvor?

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.