Park Kneževa: Jedinstveno iskustvo urbanog stanovanja u centru Zagreba

Visoki standard življenja u luksuznom stambeno-poslovnom bloku postignut je posebnim tehnološkim, arhitektonskim, krajobraznim i umjetničkim rješenjima, s kojima nas je upoznao 3LHD-ov arhitekt Saša Begović
  • Foto: Jure Živković

3LHD

Kao i prethodni stambeni projekti tvrtke VMD Model, poput Bloka Bužanova i Medvedgradske, kompleks Park Kneževa zamišljen je kao „novi snažni iskorak u kvaliteti stanovanja“. 

Proizašao je iz vizije VMD Grupe, dugogodišnjeg lidera u gradnji najkvalitetnijih stambenih i poslovnih prostora, o stvaranju „izuzetnih projekata najviše razine kvalitete i arhitektonske vrijednosti, temeljenih na ekološkoj svijesti i kompleksnim tehničkim rješenjima“.

Partnera u realizaciji vizije novog stambenog bloka, koja je pod motom „novi život u zelenom“ trebala ponuditi potpuno drukčije iskustvo življenja u središtu Zagreba, pronašli su u renomiranom Studiju 3LHD, a koji je svoju izvrsnost dokazao i na prijašnjim projektima VMD Modela poput već spomenutog Bloka Bužanova.

Projekt Stambeni blok Park Kneževa nominiran je prošle godine za UHA-inu nagradu “Drago Galić” za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture iz 2022.

Interdisciplinarni pristup projektu

Projekt je pokrenut 2019. objavom javnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja za idejno rješenje stambeno-poslovne građevine na lokaciji Ulica kneza Branimira – Ulica kneza Borne u Zagrebu, a koje je u programskom i oblikovnom smislu trebalo adekvatno vrednovati lokaciju s obzirom da čini dio donjogradske blokovske strukture i dio je kulturnog dobra – Povijesne urbane cjeline Grad Zagreb.

Kao najbolje idejno rješenje odabrano je ono Studija 3LHD. Na temelju njega krenulo se u izradu projektne dokumentacije, a što je zahtijevalo, kao i mnogi drugi projekti 3LHD-a, integraciju različitih disciplina: arhitekture, krajobraznog uređenja, dizajna i umjetnosti.

Osim velikog 3LHD-ovog tima, u kompleksan projekt osmišljavanja identiteta, a zatim i izgradnje Parka Kneževa, bili su uključeni i krajobrazni arhitekti tvrtke DIONAEA-VRTOVI. Svojim pomno osmišljenim i izvedenim krajobraznim rješenjima donijeli su ambijentalnu vrijednost u prostor bloka, jedno od njegovih glavnih obilježja. 

Krajobrazni arhitekti iz DIONAEA-VRTOVA napravili su od zapuštene parcele dinamičnu i šarmantnu zelenu stambenu oazu (Foto: DIONAEA-VRTOVI)

Dizajn grafike i signalizacijskog sustava u prostoru rad je grafičke dizajnerice Lane Cavar i njezinih suradnika Narcise Vukojević i Hrvoja Živčića. Kreativni tim osmislio je vizualnu komunikaciju projekta čiju identitetsku osnovu čine „čvrsta, geometrična blok-slova u koja se upisuje obla, organska linija inspirirana prirodom“. 

Dizajn grafike i signalizacijskog sustava potpisuje kreativni tim grafičkih dizajnera na čelu s Lanom Cavar
Specijalna tipografija etaža: u podzemnom dijelu bijela u odnosu na zagasitu tipografiju u gornjim etažama
Lana Cavar dizajnirala je krivulje kao element starinske kovane ograde koja služi za zatvaranje bloka iza 21 sat, a koju su izradile vješte ruke majstora iz Slavonije

Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez truda, razumijevanja i želje za izvrsnošću investitora - VMD Modela i njegovih brojnih suradnika.

„VMD Model je vrhunski investitor koji ima kompletno posloženu menadžersku strukturu, od Nevena Mikeca pa do čitavog tima inženjera, koji imaju iskustva i koji su nam bili velika podrška“, rekao nam je Saša Begović, voditelj 3LHD-ovog arhitektonskog tima na projektu Park Kneževa.

U narednim recima naš nas je sugovornik upoznao sa svim posebnostima ovog stambenog bloka u zagrebačkom urbanom tkivu.

Saša Begović


 

Elementi bloka inspirirani zagrebačkom tradicijom donjogradskih blokova s javnim pješačkim prolazima i zelenilom

Koncept novog zelenog bloka koji pješački povezuje Branimirovu i Borninu proizašao je iz analitike donjogradskih blokova s interpolacijama tijekom različitih vremenskih razdoblja te analitike pješačkih prolaza i zelenila unutar blokova.

„Ono što je za nas bilo ključno i što je na neki način definiralo našu ideju je ustvari istraživanje tog bloka omeđenog Branimirovom, Borninom, Domagojevom i Erdödyjevom ulicom. On je dio zagrebačkih urbanističkih blokovskih inzula koje su vrlo vibrantne i vitalne, primaju na sebe apsolutno sve u posljednjih 150 godina i to je nešto što nas je inspiriralo.“

Koncept novog zelenog bloka inspiriran je analitikom susjednih donjogradskih blokova

Radi se o jednom od najvećih blokova u Zagrebu, no ono što ga definira nije samo njegova dimenzija 140 x 240 m,  koliko iznosi s prazninom, već i njegova pozicija između Klasične gimnazije i željezničke pruge.

Na području ovog vrijednog urbanog sklopa nekada se nalazila Tvornica olovaka Zagreb Penkala, kasnije su tu nastale još tri tvornice, poslije rata i poznata tvornica tekstilne industrije Nada Dimić. 

„Tijekom posljednjih 30 godina ti su se tvornički objekti ili urušili ili su uklonjeni, čime je nastalo 200 m rupe, koja je jednostavno čekala da se dogodi nešto - da se dogodi projekt.“

Prema urbanističkom planu, u bloku je bila predviđena stambena gradnja. Iako su neki od potencijalnih projekata predviđali znatno veću izgrađenost parcele, u VMD Modelu su se odlučili na manju izgrađenost u korist zelenila te je kvadratura smanjena s 30.000 na 23.000, a koja je zadovoljila sve potrebe za dobrom kvalitetom stanovanja.

Ideja pješačkog prolaza na privatnoj parceli s pravom javnog korištenja

„Ono što je nas najviše zanimalo, što nam je bilo najinteresantnije i što je bilo važno u formiranju projektne ideje, nije bilo popunjavanje bloka, odnosno ispunjavanje njegove unutrašnjosti, nego da unesemo novi urbani život u unutrašnjost tog bloka, maksimalno ga ozelenimo, učinimo ga ljepšim za život, bez prometa i s javnim sadržajima u prizemlju. To je podrazumijevalo formiranje jednog pješačkog prolaza bez imalo prometa, što je jedna od karakteristika Zagreba, a i nešto što je naš investitor jako podržao i što je bilo bitno za daljnji razvoj ideje.“

Pješačka os prolazi kroz blok i povezuje Branimirovu i Borninu ulicu, otvorena je od 7 do 21 sat, nakon čega pristup bloku imaju samo stanari i druge ovlaštene osobe

Kompletan promet, kolni i servisni, uključujući odlaganje smeća, prebačen je na dvije podzemne etaže ispod kompleksa kako bi se prolaz u potpunosti oslobodio za pješake, što je jedna od zanimljivih prednosti bloka.

Garaže i parkirna mjesta smještena su na dvije podzemne etaže ispod samog kompleksa 

Ideja prolaza na privatnoj parceli s pravom javnog korištenja inspirirana je nekim postojećim prolazima u Zagrebu, ali i primjerima iz inozemne prakse.

„Zagreb ima puno takvih zanimljivih prolaza poput Oktogona, jednog od najljepših prolaza u Zagrebu koji povezuje dvije ulice, zatim Dežmanove ulice koja je postala prolaz, Marićevog prolaza... Većina tih prolaza se javno koristi, a u privatnom su vlasništvu. Htio bih podsjetiti da je većina parkova u Parizu ili u Austriji gotovo u potpunosti u privatnom vlasništvu, dok su gradovi zaduženi za njihovo održavanje."

Zeleni ornament u susjedstvu

Važan element bloka bilo je uvođenje različitih javnih i polujavnih, privatnih zelenih zona unutar bloka, a koje su život i prolazak kroz Park Kneževa učinile ugodom za sva osjetila. Zeleni zidovi, dekorativni grmovi, upečatljiva stabla, uređeni travnjaci, nisko zelenilo, žardinjere na pročeljima zgrada, teško da ijedan prolaznik neće zastati i na trenutak upiti zeleni smiraj ove urbane oaze.

Na zahtjev investitora u svakom stanu postavljene su žardinjere s biljkama, njih čak 500

„Ključna stvar je bila da imamo to horizontalno i vertikalno zelenilo tako da profitiraju svi stanari, i bloka i susjedstva, što vizualno, što korištenjem dijelova tog linearnog zelenog prolaza. Izgradnjom Parka Kneževa okolni stanari dobili su dodatni boost, zeleni ornament na parceli koja je, nakon rušenja tvornica, 30 godina stajala napuštena. Kad uđete u blok možete osjetiti tu tišinu, zeleni efekt mirnoće, čistine, to je ono što najviše oduševljava stanare i svakoga tko prolazi blokom. Zagreb prema gore, sjeverno od Ilice, ima stvarno nekih lijepih zona sa sličnim elementima, ali nema ovakav jedan kompleks koji je relativno nov."

Zasađene biljke svojom bojom, teksturom, oblikom razigravaju izgled okoliša i pročelja zgrada te pozitivno utječu na bioklimu bloka

U dogovoru s investitorom, rubovi parcele koji gledaju prema preostalom zapuštenom tvorničkom prostoru, definirani su zelenim zidom, vertikalnom samostojećom konstrukcijom dužine 50 m i visine 12 m, prekrivenom zimzelenim penjačicama bršljana.

Dodatno, kako bi se prostor bloka Parka Kneževa u potpunosti ozelenio i vizualno ujednačio, investitor je o svom trošku u sklopu projekta uredio i energetski obnovio fasade četiri zapuštene susjedne zgrade. 

Pogled prema zapuštenom tvorničkom prostoru zaklonjen je zelenim zidom koji prekriva bršljan (lijevo)

Oblikovanje teritorija bloka

Unutar samog bloka arhitekti su htjeli ostvariti ideju vertikalnosti, uz dopuštenih 5+8 etaža.

„Jednostavno smo smatrali da su takva točkasta djelovanja unutar širokog, velikog bloka bolja i zbog susjeda, stanara, samog bloka, njegove prozračnosti i bolje kvalitete života. I to je bio najveći izazov: napraviti gustoću koja je slična urbanom bloku Zagreba, ali da sve funkcionira i da unutar bloka osiguramo tišinu i mir.“

Unutar bloka smještene su tlocrtno i visinski razvedene zgrade, čiji su volumeni u interakciji s blokovskim zelenilom

Ono što je definiralo ideju vertikalnosti unutar bloka je upravo odnos zagrebačkih donjogradskih blokova i odnos volumena.

„Kako su u susjedstvu napravljene tri vertikale po 12 katova, rekli smo da je bolje napraviti tri vertikale od osam etaža s međusobnim razmakom od oko 20 m tako da imaju vizure na okolinu, dok u odnosu na susjedne blokove taj razmak iznosi više od 30 metara. Samo da napomenem, razmak normalnih ulica u zagrebačkom bloku od Tesline, Varšavske, Bogovićeve je oko 13 m, 17 m maksimalno, možda jedino Draškovićeva ima oko 20 m.“

Četiri različite tipologije stanovanja

Kompleks čini šest volumena sa 128 stanova i osam ulaza te dječji vrtić kao zasebni paviljonski objekt. Projekt je uključio nekoliko različitih tipologija stanovanja. Svaka od njih ima određenu dodanu stambenu vrijednost u obliku vanjskog prostora – vrta, terase ili loggie koje otvaraju pogled prema blokovskom zelenilu i, ovisno o etaži, vizurama grada.

Različite tipologije stanovanja unutar volumena: dvoetažne kuće s predvrtom, stanovi s terasom, stanovi s loggiom i pogledom na grad te penthouse s terasom i panoramskim pogledom

„Onog trena kad smo napravili tri vertikale po istočnoj strani prolaza, činilo nam se da bi bilo dobro povezati ih na zapadnoj strani te smo investitoru predložili da napravimo kuće u nizu - dvoetažne stanove između 90 i 120 kvadrata s vrtom na drugoj strani. To je bila prva tipologija koja nam je bila zanimljiva: uđete u lobby, polukatom se dignete i onda ulazite doslovno u dnevni boravak. Radi se o nekih 15-ak dvoetažnih stanova koji imaju podrum, vrt, galeriju s koje se ulazi, ali su dislocirani kako bi se osigurala privatnost.“

Dvoetažne kuće u nizu s predvrtom kao privatnom zelenom zonom koju su osmislili krajobrazni arhitekti DIONAEA-VRTOVA (Foto: DIONAEA-VRTOVI)

Dvoetažni stanovi, kuće u nizu s vrtovima postoje, ali se sve manje rade, što je meni nejasno jer je, primjerice, čitava Nizozemska, kao i neke druge zemlje, poznata po ovoj vrsti stanovanja. U Zagrebu postoje townhouses na Gornjem gradu, ali on je specifičan, drukčiji, dok u centru grada mislim da tako nešto nije postojalo prije Parka Kneževa.“

Na drugoj i trećoj etaži su stanovi koji imaju velike terase, a koje se prostiru duž povezanih krovova dvoetažnih kuća. Ova druga tipologija obuhvaća stanove klasičnih, normalnih dimenzija od 70 do 140 m2.

Treću tipologiju čine trosobni i četverosobni stanovi od četvrte do sedme etaže.

„Kako investitor ima jedan zanimljiv, puno jači standard u opremanju prostora od onoga što se inače gradi po gradu, ove su loggie puno veće od onih uobičajenih. Ovdje treba napomenuti da su jezgra i nosiva konstrukcija vanjske, a sve ostalo je promjenjivo te je od faze projektiranja do izvođenja moguće prilagoditi stan.“

Panoramski pogled na Zagreb  s najviših etaža

Moderne umjetničke intervencije u lobbyjima

Osim što su vrhunski uređeni i namješteni, osam unutarnjih javnih/polujavnih prostora lobbyja ukrašeno je zidnim muralima hrvatskih umjetnika koje je, na prijedlog investitora, odabrao dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Tomislav Buntak. 
Odabrani umjetnici angažirani su na likovnom oblikovanju murala širine dva, visine četiri metra, čime su ulazni prostori dobili na jedinstvenosti i prepoznatljivosti unutar bloka, dok je samim stanarima pružen poseban doživljaj ulaska u vlastiti dom. 

Ideja o oslikavanju ulaznog prostora muralom odabranog umjetnika pojavila se još na projektu Blok Bužanova, a na Parku Kneževa arhitekti su je dodatno razvili u suradnji s investitorom
Kako su ulazni prostori kompletno transparentni, u staklu, dok prolazite dobivate dojam umjetnosti, kao da gledate u postav umjetničke galerije 

 Ostakljeno i reflektivno prizemlje s poslovnim sadržajima

Osim stanarskog kompleksa, blok sadrži i 10-ak poslovnih prostora smještenih u prizemlju zgrada uz šetnicu. 

„Sva prizemlja su ostakljena kako bi dobili tu atmosferu otvorenosti, refleksije. Kad ulazite u blok, imate refleksije koje vam proširuju vizuru.“ Kako bi se osigurao svakodnevni mirni suživota unutar bloka, investitor se odlučio za ograničen broj poslovnih prostora u prizemlju zgrada. 

„Investitor je tražio dodatne sadržaje za prizemlje, ali nije želio uvoditi ugostiteljske objekte unutar bloka zbog moguće buke. Izuzetak su slastičarna i bar s hranom, koje je izmjestio na Branimirovu i Borninu, dok su unutar bloka smješteni uslužni sadržaji: prodaja namještaja, kozmetički i frizerski saloni, poliklinike...“

Trijem kao jedan karakterističan element arhitekture dodatno proširuje prolaz, tako da smo u stvari dobili javnu zonu s javnim prizemljem velike visine, kaže arhitekt Begović

Dječje igralište koje potiče kreativnost

Prilikom uvođenja javnih sadržaja, investitor se pobrinuo osigurati prostor za igru najmlađih stanara iz bloka i okolice. Umjesto klasičnog dječjeg igrališta s ljuljačkama i toboganima, investitor je inzistirao na didaktičkim i interaktivnim igrama koje potiču kreativnost i razvoj djece kao što je abakus na zidu, podni labirint, školice, penjalice po drvetu...

Dizajn igrališta osmišljen je u suradnji s grafičkom dizajnericom Lanom Cavar i njezinim timom.

 Investitor je inzistirao na didaktičkim elementima dječjeg igrališta
Igralište je zamišljeno kao dio ukupnog javnog prostora te je dostupno svim zainteresiranim korisnicima

Dječji vrtić u cijelosti izgrađen od drveta

„Investitoru se činilo zanimljivim napraviti mali privatni vrtić od tri jedinice i kad smo odlučili da on bude neovisan paviljon, u jednom razgovoru došli smo na ideju da čitavu njegovu konstrukciju, zidove, stropove, napravimo od drveta. Inzistirali smo da se na kraju izvana „obuče“ u drvenu letvenu fasadu, a iznutra stave drveni paneli. U biti smo na nekim prijašnjim projektima uvijek radili s drvenim oblogama i onda smo rekli „ajmo malo ići iznad toga“ i to se za nas pokazalo jednim sjajnim iskustvom.“

Zgrada vrtića zamišljena je kao poseban paviljonski objekt izveden od drvenih prefabriciranih elemenata
Zidove čini sustav drvenih stupova ispunjenih letvicama, akustični stropovi izrađeni su od drvenih ploča na nosivim drvenim lameliranim gredama, fasada je od ventilirane drvene obloge, cjelokupna stolarija je drvena 

„Vrtić je projektiran šest mjeseci, za dva, tri mjeseca napravljeni su svi drveni elementi te su montirani unutar sedam do 10 dana, što nas je navelo na razmišljanje da je budućnost u prefabrikaciji drvenih elemenata.“

Vrtić je izvana obložen letvama od natur drveta koje će s vremenom potamniti

 

Vrhunska oprema i materijali za maksimalnu ugodnost stanovanja

Kvaliteta življenja u Parku Kneževa osigurana je i visokom razinom kvalitete materijala, opreme i izrade, nešto na čemu investitor inzistira u svim svojim projektima. 

U svim prostorijama ugrađeni su rekuperatori zraka s filterima za alergene te podno grijanje, sprovedeni su KNX (Smart Home) sustavi upravljanja u kućanstvu. Na svim lođama i prozorima montirani su komarnici za neometano uživanje u otvorenim prostorima. Stanovi su prostrani, odlično osvijetljeni, s vrhunskim podnim i zidnim oblogama velikih dimenzija, s visokim stropovima i funkcionalnim rasporedom soba...

Panoramske stijene i francuski prozori koji se pružaju do razine poda propuštaju velike količine prirodne svjetlosti u interijere svih stanova

Ventilirajuće fasade s keramičkim pločama i aluminijskom oblogom jamče trajnost i vrhunsku izolaciju. Nenametljive su, jednostavne, „smirene“, provučene kroz zemljani ton kao kolorističku poveznicu s industrijskim naslijeđem.

Investitor je inzistirao na ventiliranoj fasadi, na što su arhitekti predložili profilirane keramičke prefabrikate kao trajan i održiv materijal

Doprinos održivoj gradnji ugradnjom „zelenih“ aluminijskih legura

Park Kneževa ističe se i po tome što slijedi najviše standarde zelene gradnje i brige za okoliš. 

„Razrađen je sustav sakupljanja kišnice koja se čuva u posebnom spremniku i koristi za navodnjavanje; odlaganje otpada riješeno je unutar samog objekta, u podzemnoj etaži, a ugradnjom najkvalitetnijih materijala i opreme te primjenom posebnih tehničkih rješenja osigurana je niska potrošnja energije i postizanje visokog energetskog standarda A+“, navodi investitor na službenoj stranici projekta.

S obzirom na investitorov fokus na zelenoj gradnji, pri ugradnji stolarije korišteni su aluminijski sistemi renomiranog njemačkog proizvođača WICONE,  izrađeni od ekološkog aluminija Hydro CIRCAL 75R. Hydro CIRCAL je asortiman vrhunske kvalitete aluminija, izrađen od najmanje 75% recikliranog aluminija na kraju vijeka upotrebe (otpad nakon potrošnje), poput fasada i prozora koji su demontirani sa zgrada i u potpunosti reciklirani.

„Hyro CIRCAL je proizvod koji je se u potpunosti može reciklirati. Kad za koju godinu maknete taj prozor, on se može reciklirati i ponovno koristiti. Ne mogu se sve aluminijske legure tako napraviti i stoga predstavlja još jedan doprinos održivoj gradnji.“

Park Kneževa je tek drugi projekt u Hrvatskoj u kojem je upotrijebljena ova vrsta stolarije, investitor ju je prethodno koristio na svom projektu u Medvedgradskoj

Liste čekanja za svaki projekt VMD Modela

Održavanje kvalitetnijeg standarda stanovanja i nakon useljenja stanara podrazumijeva jednako kvalitetnu uslugu održavanja kompleksa, uključujući i njegove bogate hortikulture, a za što je zadužena sestrinska tvrtka VMD Servis, inače poznata po visokokvalitetnom održavanju svih objekata VMD Grupe.

Ta zaokružena priča o kvalitetnijem standardu stanovanja tijekom cijelog životnog vijeka građevine, pristup koji njeguju u svakom svom projektu, razlog je zbog kojeg svaka njihova nova nekretnina postaje jedna od najpoželjnijih i najprestižnijih lokacija za stanovanje. 

Iznimka nije bio ni Park Kneževa. Stanovi su rasprodani u rekordnom roku još u fazi gradnje upravo zbog tog povjerenja kupaca u visoke standarde izgradnje, opremanja i sigurnosti koje VMD Model provjereno ostvaruje u svakom svom građevinskom projektu.

„Nijednom stanu koji su izgradili u posljednjih 15 godina nije pala cijena, dapače, svima je narasla. Njihovi su stanovi vrhunski i ne pada im cijena jer imaju podjednako vrhunsko održavanje i to je nešto što mnogi cijene. Sve su fasade ventilirane i održavane, stropovi su visine 3.25 m, stambeni prostori su prostrani, čitav kompleks je maksimalna zelena gradnja,  izvedena na europskom nivou. Taj standard koji VMD model i VMD kao grupa imaju je stvarno za poželjeti“, komentira za kraj arhitekt Saša Begović.
 


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Park Kneževa: Jedinstveno iskustvo urbanog stanovanja u centru Zagreba

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.