Ukusi se razlikuju, netko voli kič, netko minimalizam, no svatko će se osjećati posebnim prilikom uživanja u jednostavno a ukusno uređenom blagdanskom stolu luksuznog hotelskog restorana.
Kako ćete takav stol unijeti u vlastiti dom već ovih blagdana? Zašto ne biste praksu blagdanskog dekoriranja uveli svake nedjelje ili nekad usred tjedna? Na ova pitanja potražili smo odgovor kod Mie Antunović, vlasnice tvrtke Moel koja proizvodi i distribuira luksuzne proizvode za kućanstvo, ugostiteljstvo i turizam, od stolnjaka, salveta do dekorativnih jastučića i posteljine.
Nedostatak ponude na tržištu potaknuo je vlasnicu brenda na proizvodnju
Mia Antunović , poslovanje je započela proizvodnjom luksuzne svijeće. Nedavno uvodi u ponudu luksuznu posteljinu, a kako je osoba zaljubljena u profinjeno uređenje interijera u jednom trenutku otkrila je da ne može pronaći fine stolnjake i ubruse koji dolaze u kompletu. Upravo je to bio povod za pokretanjem proizvodnje stolnjaka i ubrusa u Hrvatskoj.
„Set stolnjaka i ubrusa u kompletu tako je jednostavna stvar koja podiže čitav ambijent”
Mijini bazični setovi dolaze u bež, tamno bež i bijeloj varijanti, a ovaj se odabir boja jako dobro uklapa u svim prigodama i u svaki ambijent.
Odabirom dekoracija stvorite prvi dojam za pamćenje
Prezentacija je dio dojma koji ostavljate, kad nekog upoznajete u prve tri sekunde stvarate prvi dojam, a jednako je i sa dekoriranjem vašeg stola. Posebno uređen stol ostavit će snažan dojam na svakoga, a djelovat će i poticajno na finu komunikaciju te može i neugodnu raspravu odvesti u pravom smjeru.
Spoj kvalitete i estetike
Hrvatska tvornica sa tehnologijom tkanja, omogućila je proizvodnju stolnjaka i ubrusa baš kakvu je Mia i zamislila. Damastno tkanje, poznato i pod nazivom žakard, čini tkaninu zanimljivom jer ona sadrži ornament, koji se ističe posebnim sjajem zbog atlasnog veza. Još jedna posebnost tkanja krije se u gerung rubovima. Mia nam je objasnila kako su „obični uglovi” zadebljani na krajevima, jer se preklapaju, dok se gerung uglovi rade tako da se završeci spajaju u trokut, pa budu jednake debljine kao i ostatak ruba.
Upravo se u takvim sitnicama otkriva razlika između proizvoda masovne proizvodnje i onih dizajniranih za posebne prilike.
Kad je posebna prilika za ukrašavanje stola?
„Najviše me ljuti kad vidim da starija generacija stalno sve čuva za posebne prilike, pa im tako i sam Božić prestaje biti posebna prilika jer se boje da ne bi slučajno uništili dugo čuvane proizvode. Baš iz tog razloga proizveli smo tkaninu koja se pere na 95 stupnjeva te će kvaliteta stolnjaka i salveta trajno ostati očuvana.
Smatram da treba mnogo češće koristiti sve te kuhinjske dekoracije. Vrijeme je da ljudi konačno sebe stave na prvo mjesto i da si priušte bolji komad dekorativne tkanine u kućanstvu. Želim da ga osim blagdana također izvade i onda kad su samo oni kao obitelj za stolom, neka nam ne bude samo dolazak gostiju povod da se osjećamo kao u hotelu ili luksuznom restoranu.
Ipak vodimo računa da u vlastitom domu ne treba pretjerivati sa ukrasima za stolom, već radije postavite one manjih dimenzija uz koje ćete nesmetano posluživati hranu.”- zaključuje Mia
Kako postaviti stol?
Što se tiče postavljanja stola tu sam tradicionalna, najprije se postavlja plitki pa duboki tanjur, s lijeve strane tanjura ide vilica, s desne se postavlja nož, koji je okrenut oštricom prema tanjuru.
Desno od noža dolazi žlica. Čaša se postavlja ravno iznad vrha noža, desertna žličica i vilica iznad tanjura. Beštek za predjelo postavlja se s vanjske strane i ovisno o broju jela postavlja se broj bešteka pored tanjura, a set se zatim koristi od vanjskog prema unutra.
Ubrus tj. salveta se postavlja unutar plitkog tanjura i na njega se zatim postavlja duboki, a ako imate ukrasne ringove ili želite posebno dekorirati vaše ubruse, tada ih postavljate unutar dubokog tanjura.
Za blagdanski stol također preporučujem koristiti prigodni pribor za jelo, ujednačen set tanjura i ako imate svakako koristite kristalne čaše. Pritom odvojite čašu za vino od one za posluživanje vode.
Neka vaši blagdani budu prilika za ugodno obiteljsko druženje i razgovor uz opuštenu atmosferu kao u najluksuznijem hotelskom restoranu jer upravo vi to zaslužujete!