Sveučilište u Splitu, pod vodstvom rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića odlučilo je dislocirati studijske programe pa je studij Hotelijerstva i gastronomije preseljen u Makarsku.
Projekt rekonstrukcije i prenamjene rad je arhitektonskog ureda JA ARHITEKT iz Splita, koji čine arhitektice Josipa Rogošić i Andrea Dujić.
Povijesni samostan renoviran je u moderni studij hotelijerstva i gastronomije pružajući inspirativno okruženje za buduće stručnjake u hotelijerstvu. Osim što se radi o prvoj fakultetskoj ustanovi u Makarskoj, projekt je to od iznimne važnosti za čitavu srednju Dalmaciju, posebno zbog činjenice da je grad sa širom okolicom jedno od najrazvijenijih turističkih područja.
Ova rekonstrukcija nije samo revitalizirala zgradu samostana, već je pridonijela lokalnoj zajednici i stvorila prostor za obrazovanje i usavršavanje budućih stručnjaka u sektoru hotelijerstva i gastronomije.
Postignuta je simbioza između povijesne arhitekture, jer se radi o zaštićenoj kulturnoj cjelini Franjevačkog samostana i crkve i suvremenih potreba obrazovnog sektora.
Arhitektonske intervencije
Projekt je obuhvatio niz arhitektonskih intervencija kako bi se samostan prilagodio novoj javno-obrazovnoj ustanovi. Očuvanje povijesnih elemenata kombinirano je s modernim pristupom dizajnu interijera. Bilo je nužno stvoriti funkcionalne prostore za učenje, istraživanje i primjenu znanja.
Objekt se prostire na tri etaže na kojima se nalazi ukupno šest predavaonica (po dvije na svakoj etaži). Predavaonice su kapaciteta za 35 studenata, iznimka je velika predavaonica na 2. katu koja ima 63 sjedeća mjesta.
Uz predavaonice projektirani su i kabineti za profesore, prostor studentske referade i portirnica. Svi prostori hodnika stvaraju proširenu komunikaciju, odnosno postaju prostori zadržavanja i druženja studenata. U odnosu na postojeće stanje, najveću intervenciju doživio je glavni ulazni prostor, gdje je izvedeno novo trokatno stubište i dizalo.
Što se tiče vanjskog dijela, preoblikovano je glavno ulazno stubište te je izvedena rampa i dodatna kamena stuba, kako bi se ulaz prilagodio osobama smanjene pokretljivosti. Također, vodilo se računa i o uređenju eksterijera, odnosno novog kamenog popločenja te hortikulturnom uređenju okoliša.
Opremljenost interijera
Koncept interijera zamišljen je kao svojevrstan kontrast između novog i starog. Željeli smo naglasiti sve dodane elemente (stubište, dizalo, javni hodnici sa sanitarijama) modernim materijalima i bojama.
U prostorima dominiraju terazzo porculanske pločice, antracit metalna ograda novog stubišta, klizna vrata crvene boje, koja naglašavaju sanitarije. Kod tretmana zaštićenih elemenata interijera, a u suradnji s konzervatorima, nastojali smo maksimalno replicirati izgled i boje originala starih 300 godina.
To se najviše očitovalo u boji vanjske stolarije (prozori, škure i ulazna vrata) kao i unutarnje stolarije, odnosno postojećih zaobljenih vrata u predavaonicama. Prilikom obnove najvrjednija su vrata u ulaznom lobiju sa dvostrukim staklenim krilima i polukružnim zabatom u boji slonove kosti.
Površine podova svih predavaonica izvedene su prema originalnom hrastovom parketu u tehnici slaganja riblje kosti pod kutom od 45 stupnjeva. Pokretni namještaj predavaonica je klasičnog izgleda da se što neposrednije uklopi u kontekst nove namjene zgrade. U zonama proširenih hodnika nalaze se pametne sofe i stolovi sa električnim priključcima za računala da se osim druženja i okupljanja ti prostori mogu koristiti za povremeni rad.
Budućnost obrazovanja i doprinos lokalnoj zajednici
Otvorenje Studija Hotelijerstva i gastronomije predstavlja korak naprijed u obrazovanju budućih stručnjaka u turističkom sektoru Srednje Dalmacije. Osigurava visokokvalitetno obrazovanje u skladu s potrebama modernog tržišta rada, pružajući studentima priliku da steknu praktično iskustvo i vještine koje će im pomoći u karijeri.
Ova transformacija Franjevačkog samostana u moderni obrazovni centar predstavlja primjer sinergije između povijesti, arhitekture i obrazovanja. Projekt je dao nov život povijesnom lokalitetu, stvarajući prostor za rast i razvoj budućih generacija stručnjaka u području hotelijerstva i gastronomije. Kroz ovaj projekt, lokalna zajednica dobiva obnovljenu zgradu koja će dalje doprinositi kulturnoj baštini i razvoju turizma u Makarskoj.
Total design pristup
Ovaj projekt je za nas značio mnogo i u smislu veličine, ali najviše zbog svih faza projekta tj. total design pristupa. Inače se vrlo rijetko projekti realiziraju u svim fazama ( idejni, glavni, izvedbeni projekt, interijer…..), a mi smo imale sreću da se nakon projektiranja uključimo i u projektantskom nadzoru svih radova.
Jako puno smo naučile o izvedbi i generalno se za manje urede to iskustvo stječe tijekom puno godina rada u struci. Također, vođenje projekta za državnu instituciju nosi svoju kompleksnost i razinu stručnosti koje smo morale u hodu intenzivno usvajati kako bi uspjeli dovesti projekt do kraja.
Po pitanju dizajna interijera imale smo potpunu slobodu, dok su konzervatori više-manje odredili izgled eksterijera i okoliša.
Od papira do realizacije prošlo je pune četiri godine u kojima smo narasle zajedno kao JA tim (Josipa i Andrea), ali i upoznale toliko kolega različitih struka koji su sudjelovali na putu i ono što je nama možda na koncu i najdraže što se sve to skupa radilo za boljitak mladih generacija koje u maloj sredini, kao što je grad Makarska, unose novu pozitivnu energiju.
AUTOR: Andrea Dujić, mag.ing.arch.urb.