Otmjen dizajn interijera nadahnut putovanjima i starim filmovima

Art Deco glamur, dašak engleske edvardijanske elegancije i ugođaj francuskog bistroa formirani u efektnu priču o zapanjujućem dizajnu interijera u Varaždinu
  • Foto: Matko Huđ

Geberit

Zavirite u upečatljivo uređen stan čije je uređenje inspirirano zanimljivom životnom pričom investitorice, Vlatke Vidaček, kćeri vlasnice stana. Vlatka je u dizajn životnog prostora utkala detalje koji je podsjećaju na život u New Yorku, putovanja po svjetskim metropolama i stare filmove.

Okidač ovoj inače predivnoj i inspirativnoj priči zapravo je jako tužan twist (obrat). Naime i Vlatka i njezina majka Nevenka u kolovozu 2020. obje ostaju udovice te se kći na neko vrijeme vraća kod majke u obiteljsku kuću u Varaždinu.

„Bilo je grozno vrijeme COVID – a i karantene u Hrvatskoj, sjedile smo u kući i trebao nam je neki projekt da zaokupimo misli nečim pozitivnim” prisjeća se Vlatka prepričavajući kako je uređenje počela u svojoj djevojačkoj sobi odakle je krenuo domino efekt koji je završio preuređenjem čitavog stana.

Uz dvije spomenute dame na projektu dizajna interijera je sudjelovao arhitekt Matko Huđ i njegovi kolege, a svi skupa odradili su hvale vrijedan posao.

Investitorica kaže kako je uređenje stana trajalo oko osam mjeseci, što je otprilike duplo duže od planiranog. Iz iskustva je naučila da adaptacije najčešće traju duže i koštaju više nego što se na početku optimistično predvidi, ali bez obzira na sve ne skriva svoje zadovoljstvo finalnim rezultatom.

Inspiracija i vizija za uređenje

Investitorica navodi kako su arhitekt Matko Huđ i njegov tim dobili jako zahtjevnog klijenta jer je u dizajn jednog prostora željela uklopiti kombinaciju raznih stilova koji su je nadahnuli dok je putovala i živjela u inozemstvu, maksimalistički stil dizajnera Katie Ridder i Anthony Baratta i neku svoju interpretaciju svih tih utjecaja.

Osim toga, postojala je snažna želja da osvježi životni prostor te razveseli mamu i bratovu obitelj tako da svi zajedno stvore nove uspomene u živahnom i ugodnom ambijentu. Priznaje kako su se malo čudili njenim idejama i željama, malo ih ispravljali i polirali, ali se nije puno odstupalo od njezinih vizija.

-Željela sam nešto živahno i drugačije, uklopiti elemente koji me vesele, bez obzira na stil, na vremensko razdoblje, ili da li se to prema uvriježenom mišljenju slaže...primjerice elementi Art Deco glamura koji me vesele u Waldorf Astoria hotelu u New Yorku ili hotelu Savoy u Londonu, dašak engleske edvardijanske kuhinje, ugođaj francuskog bistroa i zajedničkog ručka za obiteljskim stolom uz klupicu, zatim i malu tamnu biblioteku kao u Raffles hotelu u Singapuru sa osvijetljenim policama za moje drage knjige i uspomene s putovanja.

-Ono što definitivno nisam željela je stan bez boja, sive, bijele i bež neutralne kombinacije kojima većina teži kad igra na sigurno. Ne bojim se rizika s bojama, uvijek se može prefarbati! Svi su se čudili, kako to ja zamišljam cijelu malu sobu u tamnoplavoj boji u kombinaciji sa lakiranim policama. No, krajnji rezultat je odličan, tamna boja daje malim sobama posebnu intimu i ugođaj. Članovi moje obitelji jako su zadovoljni, a moje nećakinje uživaju u čitanju upravo u plavoj sobici.

Dizajn interijera kojim dominira elegancija

Ako bi dizajn ovog interijera opisivali jednom riječju to bi onda bila elegancija, koja apsolutno dominira u svakom dijelu stana. Bajkovite štukature krase većinu zidova , a tu je i vješta manipulacija kontrastima svijetlih i tamnih nijansi koja se proteže stanom. Od boja se ističe bogata tamnoplava nijansa, te zlatni detalji koji je naglašavaju.

Zanimljiva tamnoplava kuhinja rađena je po mjeri, s frontama od punog drva, a u istoj nijansi izrađena su i mala restoranska vrata sa staklenim oknom u sredini. Kontrast je postignut bijelim zidovima te radnom pločom u boji svijetlog mramora.

Zlatni detalji provlače se kroz ručkice i zidne metalne police, a cijeli dojam zaokružen je odabirom retro kućanskih uređaja marke Smeg iz linije Cortina u antracit varijanti, koji dizajnom i završnom obradom sa detaljima u boji starog zlata unose dašak romantike, podsjećajući nas na davna minula vremena. Istodobno svojim tehničkim karakteristikama zadovoljavaju sve potrebe današnje moderne kuhinje.

U produžetku se nalazi tamni blagovaonski stol i stolice u kombinaciji sa mekanom klupicom u toploj smeđoj nijansi.

Bijela dvokrilna francuska vrata vode nas u prostrani dnevni boravak gdje prevladavaju nešto svjetliji tonovi, a ponovo se možemo uvjeriti koliko štukature mogu podići dojam prostora. Ovdje su korištene preko cijelih zidova te na spoju zida i stropa. Uz veliki prozor smještena je siva kutna garnitura, a pored nje oble fotelje u toploj smeđoj boji. Upravo ovaj kutak vlasnica Nevenka izdvaja kao najdraži u čitavom stanu.

Podovi su obloženi drvenim parketom u tamnoj nijansi, a sveprisutna zlatna je ponovo pronašla svoje mjesto te krasi metalne dijelove namještaja i rasvjetu.

Zvijezdi ovog interijera, već spomenutoj nijansi tamnoplave, vraćamo se detaljima na stubištu, spavaćoj sobi, te maloj biblioteci i sobici s klavirom.

U spavaćoj sobi njome je naglašen zid iznad kreveta i fotelja, stubište je osim plavih zidova sa štukaturama ukrašeno i zidnom tapetom sa zlatnim geometrijskim uzorkom, a malu biblioteku krase i zidovi i police u ovoj boji. U sve tri prostorije proteže se bijeli strop sa štukaturama kao kontrast dominantnoj tamnoplavoj i zlatni detalji, najčešće kao metalni dijelovi rasvjete.

Ova kombinacija se pokazala kao pun pogodak jer unatoč dominaciji tamnoplave boje stan izgleda prozračno i prostrano, a s druge strane iznimno elegantno i intimno.

Intimna elegancija nastavlja se i u prostoru kupaonice

Kontrasti i zlatni detalji nisu zaobišli ni dizajn kupaonice, a ovdje se otišlo i korak dalje te su za tamnu nijansu korištene crne keramičke pločice visokog sjaja kojima se suprotstavljaju čak tri vrste pločica - bijele, uzorak svijetlog mramora te geometrijski crno-bijeli uzorak na podu. Kupaonica je opremljena modernom sanitarnom opremom, a sva kozmetika i ostale potrepštine vješto su skrivene u ugradbenom namještaju.

Jedan od završnih dodira luksuza u kupaonici je Geberit Sigma tipka u crnoj boji s dizajnerskim prstenima u crnom kromu. Odabir prave tipke za vodokotlić može napraviti malu, ali značajnu promjenu u ukupnom dizajnu kupaonice. Geberit tipke za aktiviranje ispiranja kombiniraju vizualnu eleganciju s inovativnim funkcijama i raznim raskošnim završnim detaljima te predstavljaju osobni odraz individualnog stila. Dostupne su u raznim materijalima, primjerice staklo, kamen, drvo i plastika te u modernim bojama i s dodatnim funkcijama poput filtera zraka, beskontaktnog aktiviranja i sličnog. Sve izvedbe možete istražiti u konfiguratoru: tipkezaaktiviranje.geberit.hr

Namještaj u kuhinji, ugradbeni ormari i vrata rađeni su po mjeri, od materijala koristilo se puno drvo ili MDF ploče. Dosta detalja naručeno je iz inozemstva, a veći komadi namještaja kupljeni su u salonima namještaja u Hrvatskoj.

Postoji li razlika u ponudi između Hrvatske i Amerike?

-Ovisi, cijene namještaja i aparata europskih proizvođača (primjerice talijanska sofa za radnu sobu, ili nizozemske fotelje, aparati za kuhinju) slične su kao i u Americi, čak je u Americi europski namještaj i skuplji (za prosječnog Amerikanca talijanska sofa spada u otmjeni namještaj, a tržište je preplavljeno jeftinijim kineskim proizvodima). S druge strane u Americi postoji puno veći i raznovrsniji izbor, tako da bi cijeli projekt, ukupno gledano, bio završen lakše, brže i jeftinije.

-Ono što mi je posebno nedostajalo, a što je u Americi lakše pronaći, je restaurirani namještaj ili namještaj sa zanimljivim porijeklom. To je u Hrvatskoj skupocjena rijetkost i stekla sam dojam da Hrvati više cijene i radije kupuju nove stvari (pa makar i plastiku) nego staro drvo. Na primjer, u Americi se održavaju aukcije namještaja, od hotela do holivudskih zvijezda do susjeda, stare stvari idu na prodaju. Primjerice, kad se glumica Glenn Close selila iz New Yorka u Montanu prije tri godine, otvorila je vlastitu kuću i u tri dana prodala sve na aukciji – bila sam sretna što sam uspjela kupiti dosta njenih stvari, od namještaja do knjiga i Božićnih ukrasa. Također, mogli ste nabaviti i lustere ili namještaj iz Waldorf Astorija hotela, koji je zatvoren prije nekoliko godina zbog preuređenja. Takve stvari sa zanimljivim porijeklom u Americi lako pronalazim, a u Hrvatskoj nikako. Pokušala sam čak kontaktirati i hotel Esplanade u Zagrebu, prekrasan primjer Art Deco stila, zanimalo me da li možda imaju kakve arhitektonske detalje ili lustere, sačuvane od prije preuređenja, ali nisu imali. A ja jednostavno više volim stare stvari sa zanimljivom pričom nego nove.

Koliko Vam je općenito bilo teško opremiti stan u Hrvatskoj?

-Nema poteškoća ako tražite nešto standardno, novo i moderno, od talijanskog i nizozemskog namještaja do švicarskih sudopera i španjolskih pločica, dobar je izbor. Teško je ako želite nešto neobično ili fino ručno rađeno, primjerice ručkice za kuhinjske elemente ili kvake za vrata. Mi nažalost nismo uspjeli naći u Hrvatskoj nekoga tko to lijepo i kvalitetno radi. Kvalitetnih bravara i stolara u Hrvatskoj ima, ali teško ih je naći i uglavnom ne izrađuju takve fine stvari.

Na primjer, stolar koji nam je radio sva unutarnja vrata je jako kvalitetno odradio posao, ali se čudio kad smo tražile francuska vrata za dnevnu sobu, ili restoranska vrata s okruglim oknom i rukohvatom. Odlično je to odradio, ali ovo mu je bilo prvi put da izrađuje nešto malo drugačije.

Objavu je omogućio GEBERIT.HR

Autor: Marina Čelica, dipl. oec.


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Otmjen dizajn interijera nadahnut putovanjima i starim filmovima

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.