Međunarodno priznanje za Ines Vlahović i održivu primjenu morske trave s Bačvica

Morska trava s Bačvica oblikovana u Voga T-SEA, osvojila nagradu za dizajn u Seoulu
  • Foto: Seoul Design Award

Projekt Voga, nastao u suradnji nagrađivane produkt dizajnerice Ines Vlahović i ekološkog društva Picigin Bačvice, osvojio je treću nagradu za održivi dizajn na prestižnom međunarodnom natječaju Seoul Design Award 2023.

U konkurenciji radova pristiglih iz 46 država, stručni žiri sastavljen od 28 eminentnih imena s područja dizajna, arhitekture i urbanizma s različitih kontinenata, uvrstio je hrvatski projekt baziran na uporabi morske trave kao ekološki održivog materijala, među 10 najboljih.

Svi nagrađeni radovi, razvrstani po kategorijama, na inovativan i kreativan način nude rješenja za kompleksne probleme svakodnevnog urbanog življenja, promiču socijalnu i ekološku održivost te pridonose skladnoj povezanosti ljudi, društva i okoliša.

Tako je glavnu nagradu u Seoulu osvojio Air Design Studio iz Tunisa. Inspiriran rimskim i grčkim amforama u kojima se držalo maslinovo ulje i voda, tuniski studio dizajnirao je Amforu, spremnik opremljen solarnim panelima koji oponaša prirodni proces kondenzacije, pretvarajući zrak u vodu.

U prosjeku može proizvesti 30 litara svježe vode dnevno, količinu dovoljnu za 15 do 20 ljudi. Projekt je prepoznat kao ekonomično i održivo rješenje problema nestašice pitke vode u brojnim zemljama svijeta.

Za inspirativnost je posebno nagrađen paviljon za uzgoj kamenica i ekoturizam u Angsili, rad Chat Architectsa sTajlanda. Napravljen od bambusovih skela, paviljon u donjoj etaži služi kao farma za uzgoj kamenica, dok je gornja platforma zamišljena kao gastro prostor za turiste. Projektanti su na ovaj način htjeli doprinijeti oživljavanju zamrle tradicije uzgoja morskih plodova po kojoj je Angsila inače bila poznata.

Održivi dizajn nužnost

Seoul Design Award ujedno služi kao međunarodna platforma za umrežavanje dizajnera i organizacija koji u svom radu duboko promišljaju ulogu dizajna u stvaranju bolje budućnosti. Prilika je to za razmjenu iskustava, inspirativnih ideja i novih trendova, kroz sudjelovanje na različitim sajmovima, radionicama, izložbama i konferencijama koje prate dodjelu priznanja, a kojima je nazočila i naša predstavnica.


„Iznimno sam počašćena ovom nagradom te vjerujem da Seoul Design Award čini veliku stvar za sve nas promičući održive i dugoročne vrijednosti i projekte. Ne znam je li održivost trend ili potreba za opstankom. Upravo se o ovom pojmu razgovaralo u Seoulu na popratnoj konferenciji. Osobno vidim da su sve kolege koje sam tamo upoznala na tom putu, ali isto tako držim da bismo svi trebali dublje zaroniti u tom smjeru bez obzira na posao koji radimo i mjesto na kojem živimo. To je uostalom i tema ovog natječaja, da malim promjenama možemo unaprijediti svakodnevni život“, komentirala je dizajnerica projekta Ines Vlahović.

 


Cilj Voge bio je otkriti vrijednost morske trave, lokalnog naziva lažina ili maž, kao prirodnog materijala kojim obiluje jadranska obala, konkretno popularno turističko okupljalište plaža Bačvice te uključiti članove lokalne zajednice u aktivnosti koje promiču primjenu ovog materijala na korist ljudi i okoliša.

 

Morska trava u dizajnu

U sklopi projekta dizajniran je niz proizvoda nastalih upotrebom osušene morske trave, a za čije su sakupljanje bili zaduženi članovi društva Picigin Bačvice, dok su krojačice udruge Kamensko koja je bila angažirana za šivanje eko jastuka od prirodnih navlaka kao što su lan i pamuk, punjenih zatim listovima lažine osušene na suncu i vjetru.

Inspiriran oblikom čajne vrećice, dizajn T-SEA jastuka „prenosi priču o osnovnim vrijednostima, otvarajući mogućnost novog pogleda na predmet suvremenog življenja. Svojim šuškanjem i mirisom mora poziva na emotivnu interakciju i kontakt s našom iskonskom prirodom“.

Osim što je u potpunosti ekološki prihvatljiva, morska trava odlikuje se izvanrednim toplinskim i zvučnim izolacijskim svojstvima. Zahvaljujući svojoj kompleksnoj strukturi i visokom udjelu soli, štiti od elektromagnetskog zračenja, otporna je na plijesan i truljenje te je gotovo nezapaljiva. Kao takva pokazala se zahvalnom i često korištenom organskom sirovinom u dizajnerskom radu Ines Vlahović pa je tako, primjerice, njezina u potpunosti razgradiva termo ambalaža od morske trave nagrađena prvim mjestom na Zagreb Design Weeku 2019.

Voga kao izložbeno-prodajni prostor

Govoreći o svom najnovije nagrađenom projektu, Vlahović ističe kako Voga nije isključivo proizvod, već projekt koji prikazuje na koji način možemo koristiti prirodne resurse, u ovom slučaju morsku travu, kako bismo pridonijeli dobrobiti cijele zajednice koja nas okružuje. To je vrijednost koju je žiri prepoznao i nagradio.


„Već niz godina radim s morskom travom i komuniciram s pojedinim članovima ekološkog društva Picigin Bačvice pa je ova suradnja bila logičan izbor za razvoj projekta Voga. Mislim da je to bilo unatrag dvije godine kada me nazvao investitor, inače član udruge, i zatražio da proizvode od morske trave upotrijebimo u uređenju novog prostora speciality coffee shopa Voga na Bačvicama. Odmah u startu prihvatio je prijedlog da se cijelo društvo uključi u ovaj projekt. Tako su nastali jastuci i sjedišta od prirodnih materijala, punjeni lažinom, a koji služe kao dekor interijera Voge. Trenutno u dogovoru s investitorom razvijamo koncept kako prostor Voge pretvoriti u izložbeno-prodajni prostor gdje će se moći kupiti proizvodi od morske trave s plaže Bačvice i time podržati rad društva“, kaže Vlahović.

Zbog radova u tijeku, svi zainteresirani za suradnju mogu se obratiti direktno Ines.
„Interes za proizvodima postoji, do sada su mi se javili brojni poduzetnici iz Hrvatske i inozemstva“, dodaje dizajnerica.

O autorici

Ines Vlahović, rođena Splićanka s radnom adresu u metropoli, diplomirala je produkt dizajn na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu te je za svoje radove nagrađivana na nekoliko međunarodnih natjecanja (Henkel Central and Eastern Europe Art Award, Index Design To Improve Life, Thirteenth International Design Contest Trieste Contemporanea, Zagreb Design Week). Primarni interesi su joj održivi dizajn i korištenje prirodnih materijala u duhu cirkularnosti i poštivanja ekološkog sustava. Članica je Hrvatskog dizajnerskog društva te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Međunarodno priznanje za Ines Vlahović i održivu primjenu morske trave s Bačvica

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.