Od trupca do vrhunskog drvenog prozora proizvedenog u Hrvatskoj

U hrvatskom mjestu Lokve smjestila se najveća domaća proizvodna hala prozora u izvedbi drvo i drvo-aluminijski okvir
  • Foto: Ivan Čorić, egradnja.hr

U samom srcu Gorskog kotara u Lokvama, nalazi se tvornica prozora koja s ponosom nosi ime svog mjesta. Osobno smo obišli tvornicu, razgovarali sa direktorom Markom Mihelčićem, koji nas je svojom pričom uveo u svijet obrade drvenih profila do izrade ekskluzivnih prozora.

Tvrtka Lokve d.o.o. danas je vodeći proizvođač drvenih i drvo-aluminijskih prozora u Hrvatskoj te u industriji drvenih prozora jedina na tržištu prakticira zaokruženu proizvodnju, od trupaca iz lokalnih šuma do finalnog proizvoda. Drvo-aluminijski prozori predstavljaju visoku kombinaciju kvalitete i dizajna. Drvo iznutra izvrsno se uklapa u moderne, ali i tradicionalne interijere unoseći dašak topline u prostor. Aluminijski vanjski profili osiguravaju otpornost i dugovječnost prozora, smanjujući potrebu za održavanjem.

Tradicija i razvoj tvrtke Lokve

Uz današnju suvremenu proizvodnju tvrtka Lokve d.o.o. diči se najprije tradicijom. Sama tvornica postoji već jako dugo, nekoć prva pilana s pogonom na vodu od 1952. ponosno je nosila titulu najsuvremenije pilane. Prva proizvodna linija formirana je 1973. godine, kada i započinje proizvodnja drvenih prozora.

-Tvrtka postaje obiteljski posao 1994. godine. U početku smo proizvodili drvene prozore standardnih dimenzija, za poslijeratnu obnovu na prostoru čitave Hrvatske. Paralelno s tim, razvijali smo i vlastito tržište, jer smo znali da će se taj balon jednom ispuhati. Orijentirali smo se na domaće i inozemno tržište te standardiziranu, masovnu proizvodnju počeli transformirati u projektnu proizvodnju i proizvode visoke kvalitete po mjeri. Sada praktički svaki prozor radimo u različitim dimenzijama i različitog dizajna, to je i dalje prozor, ali na potpuno drugačiji način.- ispričao je Mihelčić.

Današnje poslovanje

Prvi drvo-aluminijski prozor predstavili su 2001. godine, a od 2012. godine proizvode prozore za niskoenergetsku i pasivnu gradnju.

Više od 50% proizvodnje orijentirano je inozemnim tržištima. Lokve prozori izvoze se u Italiju, Austriju, Njemačku, Švicarsku, Nizozemsku, svoje su mjesto pronašli čak u Južnoj Koreji i Lebanonu, dok uskoro putuju i za Novi Zeland.

U Hrvatskoj je već nekoliko godina fokus na maloprodaji, a prošle godine otvoren je i showroom, izložbeni salon u kojem kupci mogu razgledati modele prozora, kliznih stijena i dodatne opreme te saznati korisne informacije. 

Zaokružena proizvodnja u Hrvatskoj

-Proizvodnja počinje izvlačenjem trupaca iz lokalnih šuma u Gorskom kotaru, koji zatim dolaze u pilanu. Obzirom da radimo prozorsku stolariju, svaki trupac okrećemo i uzimamo ono najbolje od njega. Slikovito to možemo nazvati „biftek od trupca”. Najkvalitetnije lamele koriste se za stolariju, dok se od ostatka proizvodi drvna građa, daske i slično. Drvo nakon pilane odlazi u vlastite sušare te pri postizanju vlažnosti od 12% odlazi na finalnu preradu.

Najmoderniji strojevi su jaka snaga proizvodnog pogona

Za preradu se koriste moderni strojevi sa CAD/CAM tehnologijom i implementiran sustav u kojem se kompjuterom planira i prati proizvodnja kroz sve segmente proizvodnog procesa. U tom dijelu pogona imaju instalirane sustave, koji konstantno raspršuju vodenu paru, kako bi se kontrolirala vlaga u zraku i izbjeglo savijanje drva, zbog preniske ili previsoke količine vlage u zraku.

Preko skenera, koji očitava markerom obilježene nepravilnosti, režu se svi kvrgavi i nepravilni dijelovi koji se mogu naći na lameli dužine četiri metra. Zbog ovog procesa rezanja i otklanjanja kvrgi ostaje mnogo manjih komada lamela, koje se zatim dužinski spajaju u jednu veliku lamelu.