Malena, topla kuća sa svim preduvjetima za posve ugodan život u gorju

Second home ideja realizirana u Ravnoj Gori
  • Foto: Ivica Ivčević

Minimalna i jedinstvena kućica sa dvostrukim i dvostrešnim kosim krovom, građevina je koja će se svidjeti gotovo baš svakome. Dva sanitarna čvora, odvojene spavaće sobe na katu te prizemni prostor otvorenog tlocrta, s izlazom na natkrivenu stražnju dvorišnu terasu, smjestili su se u potpunom skladu, pod svega 90 metara kvadratnih.

Središte kuće čini dnevni boravak otvorenog koncepta s kuhinjom i blagovaonicom. Lijeno uživanje na kauču potaknuto je popratnim elementima poput kamina, televizije i velikog prozorskog okvira.

Ispred glavnih prozora, u srcu kuće, otvara se scenografija zelenog i šumovitog Gorsko kotarskog krajolika, s pogledom prema susjedstvu na pristojnoj udaljenosti. Samostojeća kućica u svoj svojoj jednostavnosti predstavlja jedinstvenu ljepotu arhitekture, čiji svaki kutak odiše toplinom doma, iako se u njemu zapravo ne živi.

Prizemlje otvorenog tlocrta, foto: Ivan Čorić

Može li se takav rezultat postići bez odlične suradnje s arhitektom kojem investitor vjeruje?

Investitori, do tog trenutka potpuno neupućeni u proces projektiranja i gradnje, a bez imalo iskustva u renoviranju, krenuli su postupno u realizaciju vlastite kuće. Njihova je ideja bila, kao što to često bude kad investitori kreću u projekt prvi puta, da će sva briga oko gradnje i izgleda ovog, za njih drugog doma, biti prepuštena arhitektu od ideje do realizacije. Naručit će kuću po želji, dobiti željeni nacrt, a majstori će napravit sve i predati im ključeve gotove kuće. No vrlo brzo su shvatili kako je njihov unaprijed zamišljen scenarij daleko od realnosti.

foto: Ivica Ivčević

-Mi nismo imali blage veze kako se kuća gradi, naše očekivanje je bilo da arhitekt sve nacrta i mi na kraju dobijemo ključ u ruke. Zamišljali smo da će to izgledati kao da idemo kupiti auto, da će nam arhitekt sve organizirati, a mi samo platiti i gotovo.-objasnio je vlasnik kuće Hrvoje Šepić.

Odabir arhitekta po preporuci

Odabrali su arhitekta, Dinka Uglešića, s kojim su po preporuci prijateljice startali od nule.

Iako su smatrali kako će sve biti napravljeno bez njihovog uplitanja, kao marketinški stručnjaci najprije su arhitektu napisali brief o tome tko su, zašto je njihova kuća smještena ovdje, a ne dublje u šumi. Što im je bitno, a što nebitno te kako misle da će koristiti prostor.

"Više smo pisali o nama nego o samoj kući. Bilo nam je jedino važno da kuća ne bude velika, da ima dvije spavaće sobe i veliki dnevni boravak. To su bili svi naši uvjeti."

Drveni štaglji kao nit vodilja projekta

Investitori su inspiraciju pronašli u obližnjoj kući, u vlasništvu arhitektice Polak, koja je u cijelosti obložena drvom. Drvom obloženi šajeri/štaglji s kosim krovovima također su ih podsjećali na njihov budući dom.

foto: Ivica Ivčević

"Arhitekt je došao s rješenjem, koje smo mi s gnušanjem odbacili. Rekli smo mu: Dinko ti nisi normalan, nema šanse da radimo kuću s ta dva krova. Onda nas je on, svojim psihološkim pristupom argumentirano uvjerio, zašto će upravo ova kuća ovdje najbolje odgovarati."

Investitore je osvojio tlocrt u kojem su odmah mogli zamisliti svoje vikende i second home vrijeme. U cijelom procesu, mrvicu nesigurni, jer do tog trenutka nisu imali baš nikakvog iskustva s gradnjom, najvažnije im je bilo vodstvo arhitekta, na kojeg su se morali potpuno osloniti.

Kompletno arhitektonsko rješenje im je prilikom izvođenja radova sasvim sjelo na svoje mjesto. No, s nekoliko izvedenih sitnica ipak nisu zadovoljni, a radi se upravo o onim detaljima na kojima su oni sami inzistirali. Ističu kako bi kompletna kuća bila savršeno izvedena da su uvažavali ama baš svaki arhitektov prijedlog.

-Dinka smo našli tako što nam je prijateljica preporučila projektanta koji je i njenu kuću projektirao. S njim smo radili kompletan projekt. Jedino što smo u projektu napravili krivo, jesu oni elementi na kojima smo mi inzistirali da ih arhitekt uvaži i provede. Mi smo znali što hoćemo, ali nismo uopće imali ideju kako to napraviti te je arhitekt postigao da sve napravimo onako kako smo htjeli, ali na način da to uopće nismo ni mogli zamisliti unaprijed. Danas mi je neshvatljivo da itko gradi kuću bez arhitekta.-ispričao je vlasnik kuće.

Arhitektura male obiteljske kuće

Projektni zadatak zahtijevao je rješenje male obiteljske kuće s ograničenim sredstvima, u području s gorskom klimom, izraženim padalinama i niskim temperaturama. Kako se građevina planirala na samom rubu naselja, postojeći pejzaž i kadriranje vizura iznutra prema van odredilo je konačnu veličinu otvora u odnosu na namjenu i korištenje prostorija. Inicijalna je želja investitora bila drvena fasada, koja se obzirom na ukupni budžet pokazala prezahtjevnom, pa je konačni volumen rezultat htijenja projektanata da na logičan, konceptualno jednostavan način, pokuša djelomično zadržati traženu (željenu) oblogu, koja će izravno komunicirati s okolišem.

U prizemlju, koje je oko pola metra uzdignuto od kote građevinske čestice, smješta se ulazni prostor s vanjskim ulaznim podestom, jedinstveni prostor kuhinje, blagovanja i dnevnog boravka koji zauzima veći dio prizemlja te mali sanitarni čvor (WC). Na sjevero-zapadnoj strani nalazi se veća natkrivena terasa sa pristupom iz zone blagovanja te direktno iz dvorišta. U istom se prostoru nalazi i jednokrako stubište za pristup potkrovnoj etaži.

Potkrovni dio građevine unutar dvostrešnog (u jednom dijelu višestrešnog) krova nagiba ploha 45° sačinjen je od hodnika, čija je jedna strana otvorena prema zračnom prostoru prizemlja te dvije spavaće sobe i kupaonica.“- opisao je projekt njegov autor, arhitekt Dinko Uglešić

Dječja spavaća soba u potkrovlju kuće, foto: Ivan Čorić

Od prodaje stana u Zagrebu do izgradnje drugog doma u Gorskom Kotaru

- Prodali smo stan u Zagrebu, gdje smo otišli u podstanare. Zatim smo umjesto u kupnju novog stana, odlučili uložiti u izgradnju nove kuće u Ravnoj Gori. Mislili smo da će biti dovoljan budget od prodaje stana, a cijela ideja je bila izgraditi second home. Kuća se počela graditi 2021. od travnju do srpnja. Zatim smo morali potjerati izvođače i naći potpuno nove. Osim konstrukcije i zemljanih radova, sve su nam napravili lokalni majstori i s njima smo bili vrlo zadovoljni.-

Nisam ranije razmišljao o estetici niti o suradnji s arhitektom, no tek kad smo realizirali našu kuću shvatili smo koliko je lijepa i koliko nam je značila suradnja s arhitektom kao osobom koja se školovala za ovaj posao. Danas nam je ova kuća izrazito ugodno mjesto, kojem drvo daje jedan poseban ambijent pa zato sve više i više vremena provodimo u njoj, a jednog dana planiramo preseliti za stalno.-zaključuje zadovoljni vlasnik.

Odabir prozora

Radi ograničenog budgeta razmatrali su PVC prozore, koji su im najprije bili jedina opcija. No projektant je i ovaj put od početka navijao za odabir drvo-aluminijskih prozora, radi ambijenta iznutra i održavanja izvana. Njegov je prijedlog odmah bio da se odaberu prozori iz tvornice Lokve, jer je iz vlastitog je iskustva znao kako izgledaju i koje su kvalitete bili oni na njegovim ranije realiziranim objektima. Pošto je čitav projekt išao u smjeru realizacije ideja i prijedloga projektanta, i ovaj je put prevladao prvi arhitektov prijedlog, koji je uspješno usvojen, nakon malo lutanja.

- Prozori iz Gorskog kotara djelovali su nam najkvalitetnije od svega što smo do tada vidjeli, da smo morali birati između austrijskih, slovenskih i hrvatskih prozora uvijek bismo odabrali Lokve. Jer kupnja tih prozora za nas znači poticanje radnih mjesta u Hrvatskoj, a potvrdili smo svoju odluku posjetom tvornici u kojoj smo shvatili kako rade vrhunski posao.-objašnjava vlasnik kuće.

 
foto: Ivica Ivčević

"Danas se naš čitav dnevni ritual vrti oko prozora, pošto je kuća smještena u blizini šume, u večernjim satima spuštamo sve rolete. Buđenje izgleda tako da se rolete podižu za 1/5 dok još palimo vatru i šetamo u pidžamama, a kad se potpuno otvori pogled kroz prozore, to za nas označava i početak novog dana."- slikovito prenosi naviku pri korištenju kuće njezin vlasnik.

Ugođaj toplog doma postignut drvenim unutarnjim elementima

Priča je išla tako da su vlasnici kuće maštali o kompletno drvenoj kući, da bi se na kraju zadržali tek mjestimice na drvenim fasadnim oblogama. Pod interijera obložen parketom, drveni stol i stepenice uz drvene prozorske okvire, unijeli su u prostor savršenu dozu drva kojim se postigao topao i umirujući ambijent. U prizemlju su smješteni prozori van standardne veličine, dnevni boravak krasi prozor površine 340*190, s bočne strane smjestio se onaj u dimenziji 190*230, a kuhinju krasi dnevno osvjetljenje koje dopire kroz otvor veličine 250*65.

foto: Ivan Čorić

Konačno Lokve drveni prozori više nisu samo detalj, već ključni element u arhitekturi objekta, zaključuje domaćin Hrvoje Šepić.

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Malena, topla kuća sa svim preduvjetima za posve ugodan život u gorju

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.