Prozori i vrata u dječjem vrtiću unijeli prostranost, prozračnost i mnogo dnevne svjetlosti

Privatni dječji vrtić Vrapčić, koji ispunjava sve standarde i pedagoške normative, otvorio je svoja vrata i prozore za stotinu zadarske djece.
  • Foto: Ivan Čorić

Kako se dječji vrtić Vrapčić, koji u Zadru djeluje od 2008. nakon punih 14 godina poslovanja preselio na novu adresu Put Kotarskih Serdara 62?

Nakon dugogodišnjeg iskustva u struci, osnivačica Danijela Riđič i ravnateljica Sanja Barić odlučile su u Zadru otvoriti vrata privatnog vrtića Vrapčić smještenog u kvartu Belafuža. Skučeni prostor prijašnjeg vrtića, 14 godina kasnije, zamijenjen je novim i modernim prostorom veličine 750 m2.

U današnje je vrijeme put do otvaranja novog vrtića vrlo zahtjevan i dugotrajan proces, a pronaći adekvatan objekt u koji će se uklopiti novi kvadrati vrtića poseban je izazov. U ovom slučaju prevagnula je ljubav prema poslu. Novi „Vrapčić” samo je dokaz da ako nešto istinski želiš i trudiš se ostvariti, tada ćeš pronaći svoj put.

-Naša vizija je bila pružiti djeci veći prostor sa puno dnevne svjetlosti koji se jednostavno prozračuje te ima mogućnost da što duže za lijepih dana boravimo na svježem zraku. Također, želja nam je bila da uređenjem interijera stvorimo prostor koji potiče na igru, maštu i kreativnost od malih nogu.-

Neki od koraka koji su bili potrebni kako bi se ovakav projekt realizirao od početka do kraja su sljedeći:

  • zadovoljiti sve normative i pedagoške standarde te ishodovati dozvole od ministarstva za odgoj i obrazovanje, kao i sve potrebne dozvole od agencije za odgoj i obrazovanje
  • proći sve tehničke preglede, protupožarne i mjere zaštite na radu
  • dozvole za rad od županijskog ureda i potrebnog inspekcijskog nadzora
  • dobiti dozvole grada Zadra za subvencioniranje

U Vrapčiću je na novoj adresi ukupno pet odgojnih skupina, a zapošljavaju 10 odgojiteljica i dva pomoćna djelatnika. Imaju i stručni tim koji se sastoji od pedagoga, psihologa, medicinske sestre, a njihova radna mjesta sufinancira grad.

Da je ovaj vrtić doista drugačiji potvrđuju to i integrirane glazbene radionice te mogućnost učenja engleskog i talijanskog jezika.

Uređenje prostora vrtića

Investitor i graditelj je u suradnji s projektnim uredom postavio tlocrtno rješenje unutar postojećeg objekta te odabrao materijale. U prizemlju vrtića smještene su dvije jasličke skupine, a na katu tri vrtićke skupine. Prostorije u zapadnom krilu objekta posjeduju više balkonskih vrata kojima se izlazi prema pripadajućim terasama. Kvaliteta građevinskog materijala pritom je od ključne važnosti, kako bi trajno služila potrebama za čestim otvaranjem i zatvaranjem te jednostavnim održavanjem čistoće i urednosti.

Za obilje dnevne svjetlosti također su zaslužni mnogobrojni prozori na istočnoj strani, koji skupa sa krovnim otvorima, ostakljenjima između prostorija i balkonskim vratima zaista pružaju osjećaj boravka u prozračnom i prostranom prostoru. Dnevna svjetlost tako nesmetano utječe na dobro raspoloženje odraslih kao i onih najmlađih koji čitav dan borave u vrtiću.

U zgradi vrtića ugrađena je stolarija tvrtke Miral, koja je izrađena od vrhunskih peterokomornih PVC profila sa tri brtve, njemačkog proizvođača Aluplast. Stjenke su ojačane sa dva mm debljine čeličnog pocinčanog ojačanja, a mehanizmi tj okovi njemačkog proizvođača Siegenia potvrđuju pouzdanost i svjetski prepoznatu kvalitetu.

Ulazna vrata termo65 vs, u boji ral 7016- antrazit mat, sa sigurnosnom bravom pružaju zaštitu od buke i vanjskih uvjeta. Stakla na čitavom objektu su termoizolacijska dvoslojna s vanjskim staklom stop-sol supersilver sivim. Kao zaštita od sunca na prozorima su korištene PVC rolete sa aluminijskim lamelama u istoj boji, ral 76.- objasnio je Goran Horvat iz tvrtke Miral, čiji prozori su zaslužni za obilje svjetla u prostoru.

-Tvrtka Miral radi na području čitave EU, a naše ćete proizvode naći i u Kanadi. Poslujemo od 1996. godine te trenutno zapošljavamo 135 radnika. Kako smo od 1999. zastupljeni na području Hrvatske gdje imamo i podružnicu tako baš ovdje sudjelujemo u velikom broju javnih projekata.

Još neki od projekata s kojima se ponosimo su OŠ Bukovac, OŠ Središće, Zoološki vrt u Zagrebu. Radimo bolnice, crkve, stambene zgrade, APN, hotele.

Možemo sa svojom ponudom odgovoriti na sve zahtjeve tržišta, a potvrda nam je i to što radimo s najboljim projektantima u RH.- nadovezuje se Horvat

Osim obilja svjetlosti, pastelni tonovi dječjeg namještaja, koji je za čitav vrtić izrađen po mjeri, pružaju osjećaj topline i udobnosti. Oblikom, bojom i funkcionalnošću posebnu pažnju privlače stolovi koji se mogu slagati u različite veličine i oblike i tako se prilagođavaju svakodnevnom vrtićkom tempu. Omogućuju rad u skupinama različitih veličina, individualan rad te se jednostavno „sklanjaju sa strane” za stvaranje dodatnog mjesta za igru.

Na njih se lijepo nadovezuje podna obloga uzorka drveta, izvedena od vinil ploča Gerflor za lake korake dječjih stopala i udobnost sjedenja na podnim površinama.

Vanjsko igralište s toboganom, penjalicom i ljuljačkama također je lijepo uklopljeno u dvorištu zgrade te čini svakodnevni boravak na svježem zraku još ugodnijim.

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Prozori i vrata u dječjem vrtiću unijeli prostranost, prozračnost i mnogo dnevne svjetlosti

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.