Interpolacija kao odgovor za luksuzno stanovanje u centru Zagreba

Birate li stan prema lokaciji i kvaliteti gradnje i znate li koja su bitna imena investitora na hrvatskom tržištu?
  • Foto: Miro Martinić

Hörmann

Odabrali smo projekt koji zaslužuje posebnu pozornost, a radi se o interpolaciji u starogradskoj jezgri grada Zagreba, na lokaciji Ribnjak, gdje je izgrađena nova dizajnerska zgrada pred kojom ćete se zasigurno makar nakratko zaustaviti i zanimat će vas tko ju je gradio, a tko projektirao.

Interpolacija u arhitekturi znači suvremeno arhitektonsko-urbanističko ostvarenje, smješteno unutar gusto izgrađenog gradskog tkiva, s jasno izraženim povijesnim stilskim obilježjima. U ovom se slučaju interpolacija zbiva između izgrađenog bloka zgrada, a izražena povijesna obilježja očituju se kroz modernu inačicu starogradskog erkera, tj. izbačenih lođa na fasadi.

Ventilirana staklena fasada na Ribnjaku
Ventilirana staklena fasada i izbačene loggie

Realizacija moderne arhitekture stambenih zgrada, pronašla je svoje čvrsto uporište na području užeg zagrebačkog centra. Na Ribnjaku je završen objekt s ventiliranom fasadom i modernim izričajem, koji poštuje povijesni element. Posebnost ovoj priči daje arhitektonski pečat Davora Matekovića, a projekt je realiziran zahvaljujući investitoru Mešić com-u.

Upoznajmo Mešića

Ahmet Mešić 1980. godine osniva građevinski obrt iz kojeg se 1993. godine razvija tvrtka Mešić com d.o.o. Do danas su izgradili i prodali više od 1300 stanova na području zagrebačke županije. Jedino vrijeme kada su na kratko zaustavili stanogradnju i izvodili građevinske radove, putem javne nabave, bilo je 2014. godine. 

Trenutno grade po 120 stanova na lokacijama Dugave i Dubrava. Na adresi Baruna Filipovića grade 364 stana, s čijom izgradnjom su počeli krajem prošle godine. Projekt Baruna Filipovića gradi se u dvije faze: 187 stanova u jednoj i 187 stanova u drugoj fazi. Prvu fazu bi trebali završiti u ljeto 2024. godine, a druga ovisi o ishođenju građevinske dozvole. 

Zgrada sa 17 luksuznih stanova na lokaciji Ribnjak, zbog koje smo upriličili razgovor, upravo je u fazi useljenja, a za kupnju je dostupno još osam stanova. Novi vlasnici su kupnjom investirali u nekretninu koja će služiti za dugoročni najam. 

Pogled prema zelenilu iz svih dijelova stana

U razgovoru s Adnelom Mešićem, predstavnikom jedne od najuspješnijih tvrtki orijentiranih na stanogradnju, saznajemo kako su se od starta odlučili na drugačiju arhitekturu, onu o kojoj će se pričati po gradu kao i to kako su birali najbolje materijale pri gradnji ekskluzivnih stanova u Zagrebu.

Odabir arhitekta i suradnja

Otkriva nam da su arhitekta Davora Matekovića iz ureda Proarh odabrali na temelju njegovih ranijih referenci, a takva lokacija u centru grada događa se rijetko pa i zaslužuje posebnu pozornost.

-Mi smo preuzeli taj projekt prije nekih četiri – pet godina. Postojeći projekt za lokaciju smo u potpunosti mijenjali i to ponajprije zato što smo htjeli da dnevni boravci budu okrenuti prema ulici Ribnjak, s pogledom na park i katedralu, dok smo spavaći dio smjestili u mirnijoj zoni, s dvorišne strane. Imali smo drukčija očekivanja što se tiče cijene u trenutku kad smo krenuli s projektom, jer je tržište bilo potpuno drugačije, zatim kako je tržište dizalo cijenu tako smo i mi dizali cijenu i shodno tome ulagali u projekt i opremu s kojima smo opravdali tu cijenu.-

Predvorje zgrade
Stubište zgrade na Ribnjaku

Prijedloge i projektna rješenja prilagođavali su uzimajući u obzir vlastito iskustvo življenja u luksuznim nekretninama te su davali povratnu informaciju projektantu. Radi potpunog komfora stanara projektirana su dva stubišta i dva lifta, kako bi se u svaki stan moglo ući direktno iz lifta. 

Dodatno, svaki vlasnik stana ima svoju privatnu garažu opremljenu Hörmann Renomatic garažnim vratima i Supermatic motorom sa bluethoot prijemnikom. Površina garažnih vrata u RAL 7016, popularnoj antracit boji, prati tamni interijer garažnog i stubišnog prostora.  Svaki stan ima osiguran parking za minimalno dva automobila. 

Garažna vrata Renomatic otvaraju se putem aplikacije

Lift iz garaže vodi vas direktno u stan, a svaka su vrata dodatno zaštićena protuprovalnom bravom te ih otvarate beskontaktnom karticom

-Vizualno je projekt rađen prema prijedlogu projektanta, ali smo unutarnji dio tlocrta mijenjali i usmjeravali prema vlastitom iskustvu i željama.- ispričao je investitor Mešić

Dinamika projektiranja i gradnje

Zgrada je bila u potpuno ruševnom stanju, a najprije su krenuli sa ishođenjem dozvola, odmicanjem ostataka građevine i zaštitom građevinske jame. Godinu ipol dana čekali su samo izdavanje dozvola kako bi mogli započeti s radovima. Oko nove godine 2019.-2020. objekt je bio u fazi iskopa zaštitne jame, baš kad se dogodio i zagrebački potres

-Bili smo u panici oko toga što se dogodilo na samoj lokaciji uslijed potresa, jer smo kopali dvije poluetaže i jednu cijelu etažu te smo se zabrinuli da nije okolno tlo sa zgradama završilo u rupi, međutim ništa se nije pomaklo s mjesta. Moram kazati koliko god je korona usporila tržište ovih normalnih nekretnina, toliko je potres zakucao novu normu. Ružno je reći, ali potres je graditeljstvo i stanogradnju vratio u neku normalu. Konkretno, izgradnjom nove zgrade napravili smo uslugu postojećima jer se naš objekt naslanja novom betonskom konstrukcijom nosivih zidova na postojeće-objašnjava dalje Mešić.


Sadržaj i izgled građevine

Zgrada se sastoji od pet katova i 17 stanova. Po svakom katu iz svakog od dva stubišta nalaze se dva stana, a na vrhu se nalazi penthouse, koji se dogodio naknadno, nakon što je kupac odlučio spojiti oba stana na etaži. Svaki stan je s dnevnim prostorom okrenut prema uličnoj strani, gdje ima i loggiu, a na dvorišnoj strani, gdje su spavaći prostori, svi prizemni stanovi imaju i vrtove. 

-Odnos prema blokovskom urbanizmu i karakterističnim elementima uličnog platna najbitniji je dio projektiranja interpolacija u formiranim, zaštićenim dijelovima grada i prema tome se tako i odnosimo. Intrepolaciju na Ribnjaku možemo klasificirati kao interpolaciju metodom kontrasta- gdje se interpolacija ne smatra pukim popunjavanjem prostora, već stvaranjem nove vrijednosti. Cjelovitost povijesnog ambijenta Donjeg grada je zadržana, ali je kvalitativno unaprijeđena upotrebom novih materijala i tehnika, pritom ne narušavajući urbano tkivo i naslijeđe te poštujući zatečene mase, mjerila i ritam.- dodali su u uredu Proarh. 

Vitraplan sekcijska industrijska vrata na ulazu u dvorište zgrade

Hörmann podiže ljestvicu objekta

-Ovaj projekt predstavlja high level a da opravdamo lokaciju, projekt i cijenu iskreno ne znam tko osim Hörmanna ima tako prepoznatljiv brend na našem tržištu, od vrata do ostale ponude sve je vrhunske kvalitete. Od Hörmanna smo odabrali ulazna vrata u garaže i u dvorište zgrade. Ulazna vrata u dvorište su vrata koja se uklapaju sa fasadom, u istom tonu stakla, što prvotno nije bila zamisao projektanta, no naknadno smo se odlučili fizički odvojiti privatni dio od ulične strane, a morali smo naravno napraviti što sličnije staklenoj fasadi, tu je Hörmann ponudio rješenje.-argumentirao je Mešić.

-Na pročelju su ugrađena Hörmann Vitraplan sekcijska industrijska vrata. Staklenom oblogom iz standardne ponude Hörmann savršeno se nastavljaju na staklenu fasadu zgrade stvarajući neprekidan vizualni niz. Vitaplan vrata za posebne projekte izrađena su od aluminijskih profila sa Duratec ostakljenjem u sivoj boji, a radi se o vrsti akrilnog materijala koja je izrazito otporna na udarce i ogrebotine. Dvorišna su vrata također opremljena niskim L okovom s okretnim mehanizmom koji zauzima svega 200 mm prostora, tako je postignuta puna visina i omogućen nesmetan prolazak vozila.

Jednostavna staklena fronta djeluje vrlo atraktivno. Osim staklenih obloga Vitraplan vrata za ulaz u garaže sada dolaze i sa 8 novih obloga u suradnji sa Alucobondom i Trespom.

Vrata na frekventnim prolazima izuzetno je važno opremiti pojačanim oprugama i odgovarajućim pogonom. Motor WA 500 FU, koji ih pokreće postiže brzinu kretanja samih vrata od 1 m/s. Izvana se podižu daljinskim upravljanjem ili mobitelom preko bluetooth prijemnika kroz Hörmann aplikaciju. Iznutra se vratima upravlja senzorom, a zatim se automatski spuštaju nakon prolaska automobila.- objasnila je Marina Jovišić iz Hörmanna.

Fasada

S prednje je strane staklena fasada, koju je radio KFK, a ta je ulična fasada koštala milijun eura. Prednja strana, koja gleda na katedralu je kompletno u staklu, a tu je još i dvostruko staklo kao vanjska fasada. Kada otvorite prozor u dnevnom boravku imate 30ak cm lufta gdje struji zrak, a samim time je smanjena buka. Išli smo na najviši nivo kojim se postiže što veća udobnost stanovanja i zapravo nemate dojam da ste na ulici Ribnjak, koja je izrazito prometna. 

Na projektantski nagovor smo s dvorišne strane odabrali ventiliranu fasadu, kako bismo dobili zlatnu boju i dojam luksuza, a ujedno dobivamo i fasadu koja je dugovječnija u smislu lakšeg održavanja i trajnosti.

Pogled iz spavaće sobe prema mirnom zagrebačkom vrtu

-Obzirom na prometnu ulicu, kako bi maksimalno ublažili utjecaj buke, koristimo dvostruku staklenu fasadu u čijem međuprostoru postavljamo podizne skrinove kao zaštitu od pogleda. Jednoličnost i monotonost staklene fasade remetimo lođama u obliku erkera, kao tipičnom elementu donjogradske gradnje. Erkeri, iz čelične konstrukcije, ovješeni su na ab konstrukciju objekta, sa svoje unutrašnje strane obloženu istog mrežom u zlatnoj boji. Izmjenjivanjem svojih pozicija na svakoj etaži stvaraju dinamičnu strukturu na glatkoj površini tamne staklene fasade. Staklo i istegnuti metal- nadopunjava arhitekt Mateković.

Kritike na cijenu

-U ovom trenutku cijena od 7990 eura po kvadratu više nije niti visoka, posebno kad se usporedi s cijenom novogradnje na drugim atraktivnim lokacijama u Zagrebu. Bitna je razlika i to da je stara građevina u potpunosti odnesena i na njenom je mjestu izgrađena nova stambena zgrada. Svjesni smo da svaka roba ima svog kupca. Zgrada je odlična, no bit će još ljepša kada se potpuno usele stanari.- zaključuje Adnel

Pogled prema Ribnjaku iz dnevnog boravka jednog od kupljenih stanova

Ribnjak je njihov prvi luksuzni projekt, a drugi je realiziran u Petrinjskoj. Dok trenutno nemaju u planu slične projekte, naglašavaju kako će im biti drago da se ostvari još jedna ovako luksuzna nekretnina. 

Zanimljiv projekt u Petrinjskoj ulici

-Dosta je drugačiji oblik same zgrade u Petrinjskoj, a arhitekt je također Mateković. Ondje se nalazi ukupno 7 stanova, prvotno je planirano 12 stanova tj. tri po etaži od ukupno četiri etaže, no htjeli smo ići na veće i luksuznije stanove, pa smo onda iz prvobitne verzije izbacili treći stan iz svake etaže. Kako se pojavio kupac za penthouse, tako smo zadnju etažu odmah u početku spojili u jedan stan i prodali ga kao penthouse. Taj je projekt upisan u zemljišne knjige i svi građevinski radovi su gotovi, ostaju tek kozmetički detalji.-


U projektu Ribnjak čak su 43 parkirna mjesta

Na Ribnjaku su ukupno 43 parkirna mjesta na 17 stanova, a ugrađeno je 18  Hörmann Renomatic garažnih vrata i ulazna sekcijska vrata Vitraplan. Osim stanova, u prizemlju zgrade nalazi se jedan poslovni prostor površine 240 m2.

Dodatne prednosti projekta

Projekt je poseban i po tome što su odabrani kvalitetni materijali pri opremanju stanova, a uveden je i sustav pametne kuće te se grijanje i hlađenje može podešavati automatski.
 

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Interpolacija kao odgovor za luksuzno stanovanje u centru Zagreba

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.