Stanovanje pod kosim krovom i obiljem dnevnog svjetla

Kako je vrlo atraktivan stan u potkrovlju privukao mladu obitelj u manje atraktivan dio grada?
  • Foto: Velux

Posjetili smo obitelji Milković, koja je svoje mjesto pod suncem pronašla u novom dvoetažnom stanu okupanom obiljem dnevne svjetlosti, topline i prostranosti.

velux milković

 

Obitelj je tražila idealan stan zbog dolaska novog člana

Najprije su živjeli u manjem stanu u širem centru Zagreba, a dolazak prinove za obitelj Milković ukazivao je na potrebu za povećanjem životnog prostora. Krenuli su u potragu za novom nekretninom, tražeći onu koja će im pružiti dovoljno kvadrata i soba za proširenje obitelji, ali i ugodan boravak u vlastitom domu.

velux krovni prozori

Razgledavajući stanove, nevoljko su pristali pogledati jednu nekretninu u Blatu, kvartu koji im na prvu nije bio opcija. Iva je zamalo predahnula uvidjevši kako im tlocrt u pregledanoj nekretnini ne odgovara i kako neće preseliti u Blato. Stoga su se pri odlasku s gradilišta odlučili okrenuti automobilom u obližnjoj uličici.

velux dvokatnica blato

 

Sve se promijenilo zbog nekretnine koja ih je privukla

Baš je taj trenutak bio sudbonosan jer se pred njima ukazala novoizgrađena zgrada, manjih dimenzija. Dvokatnica s kosim krovom i mnoštvom krovnih prozora, koja se upravo stvorila pred njihovim očima, našu je sugovornicu Ivu instant podsjetila na dom. 

velux krovni prozori blato
 

Do maločas nepoželjan dio grada za nju je odjednom postao poželjna opcija. Kasnije je još i shvatila kako se u svim europskim metropolama življenje koncentrira oko velikih shopping centara, a blizina Arena centra i svih potrebnih sadržaja ovdje pruža značajnu prednost i čini kvart Blato prilično atraktivnim.

Nije sve išlo glatko

Nekretnina u kojoj su odmah poželjeli živjeti, najprije nije imala niti jedan stan na raspolaganju, i bili su silno razočarani što su zakasnili. No dogodio se čudesan preokret kad je investitor Vučković nakon nekoliko dana uputio poziv obitelji Milković, obavijestivši ih da je kupac većeg dvoetažnog stana netom odustao od kupovine. Zadan im je zatim vrlo kratak rok, od svega dva dana, za donošenje finalne odluke o kupnji.

Donošenje finalne odluke o kupnji stana

Najprije su ponovno revidirali sve prednosti stana. Tlocrti su im predstavljali ugodan prostor za življenje koncentrirano u više stambenih zona. 

velux tlocrt kat

 

velux tlocrt galerija

Veliku prednost činio je smještaj dječjeg prostora s kupaonicom i spremištem kod ulaznog dijela. Osim mnogo dnevnog svjetla i prostrane terase posebno ih je privukao 7m visok otvoreni koncept stana s galerijom, gdje mogu uživati u dnevnim aktivnostima, kuhanju i relaksaciji. Intimni roditeljski dio na katu, s pripadajućom prostranom kupaonicom, u dodiru s nebeskim svodom, zaokupio je svu njihovu pažnju. 

velux krovni prozori dječja soba

 

velux krovni prozori spavaća

 

velux prozori kupaonica

 

Kompletan stan još je bio u fazi izgradnje onda kad su morali donijeti odluku. U toj je fazi komunikacija s investitorima Vučković, uz odlične 3d vizualizacije interijera, bila od iznimne važnosti pri donošenju odluke. Sve se posložilo baš tako da se Milkovići odluče za useljenje i ugrabe ovu za njih idealnu priliku. Kako stan pri kupovini još nije bio završen, vlasnica je u toj fazi donijela neke ključne odluke o korištenju budućeg prostora, odabravši pritom mjesto za opuštanje, koje je danas njezin omiljeni kutak opremljen petrolej naslonjačem.

velux naslonjač prozori

 

„Ovaj ugođaj koji čovjek ima ovdje je stvarno poseban, a uz to neki nam prijatelji znaju doći i kazati kako nikada nisu vidjeli ljepši stan.”

Stan koji pruža dojam stanovanja u kući

Investitori, a ujedno i arhitekti projekta upravo su odabirom kosih krovova stvorili mnogo više kvadrata kao i osjećaja prostranosti. Stan obitelji Milković, neto površine 113 kvadrata, zapravo je korisne površine 127 kvadrata, a kako je svaka soba ujedno smještena pod kosinom te opremljena VELUX krovnim prozorima velikih dimenzija i prostranom lođom s mjestom za roštiljanje ostvaren je dojam boravka u kući.

velux kosi krovovi

 

velux kosi krovovi

 

Uz to, nekoliko zasebnih zona u stanu uistinu pomaže uspostavljanju odvojenosti onda kad je to ukućanima najpotrebnije. Tako se primjerice kćerka može nesmetano zabavljati s prijateljicama u svom dijelu stana, pošto je dječja soba smještena uz ulazni dio, a uz sam ulaz nalazi se i kupaonica.

velux krovni prozori zagreb

 

Tehnička rješenja na krovnim prozorima čine stanovanje ugodnijim

Vratima je odvojen prostor dnevnog boravka, blagovaone i kuhinje, koji čini jedan loft s visokim galerijskim prozorom, a taj je prozor ujedno vrlo važan prilikom kuhanja ili zadržavanja ustajalog zraka.

velux prozori kuhinja

 

„Ja tu kuham, imam sve ukućane na oku, ali i koristan prostor na terasi.“

Senzori koji prepoznaju povećanu vrijednost CO2 aktiviraju otvaranje krovnih prozora, propuštajući prirodnu ventilaciju te čineći boravak u zimskim mjesecima još ugodnijim. Stanovanje u ovako velikom stanu s mnogo krovnih prozora može biti izazov ako se ostave otvorenima za vrijeme kiše, no već su u startu u svim Vučkovićevim stanovima svi prozori bili opremljeni senzorima za kišu. 

Kako bi još više uživali u interijeru, stvarajući ambijent u skladu sa vanjskim utjecajima i unutarnjim raspoloženjem, stanari su krovne prozore dodatno opremili komarnicima i unutarnjim sjenilima.

velux prozori sjenila

 

Troškovi grijanja iznenađujuće niski

Nakon prve zime provedene u stanu, obuzimao ih je strah da će vrlo prostrani kvadrati i galerijske visine od 7 metara prouzročiti i visoke režijske troškove. Na njihovo oduševljenje trošak energenata u zimskim mjesecima bio je izrazito nizak, zapravo duplo niži od troškova u njihovom prvom, duplo manjem stanu, pa im ni dan danas nije jasno kako su to postigli. Očigledno je kvalitetna gradnja u kombinaciji s odlično izoliranim prozorima doprinijela bezbrižnom zagrijavanju zimi. Osim toga, obilje zimskog sunca nerijetko smanjuje potrebu za grijanjem.

velux prozori galerija

S druge strane u ljetnim mjesecima vrlo jednostavno mogu zamračiti sve svoje prostorije vanjskim roletama te time umanjiti zagrijavanje za nevjerojatnih 70%.

velux vanjske roletne

 

„Na prvu su mi se svidjeli brojni krovni prozori i odmah sam vidjela taj stan kao savršeno mjesto za život. Stan u kojem imam osjećaj boravka u kući.“

velux blagavaonica

 

Stan u potkrovlju s galerijskim prostorom još i godinu dana nakon useljenja izaziva osmijeh na licu oduševljenih stanara koji su zavoljeli sve u i oko stana. Nekretnina im pruža osjećaj življenja u kući i to u odličnom kvartu uz redom mlade susjede, prostran interijer, obilje dnevnog svijetla i niske troškovi grijanja i hlađenja u vrlo prostranim kvadratima.  

 


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Stanovanje pod kosim krovom i obiljem dnevnog svjetla

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.