Uređenje moderne kuće za odmor inspirirano tradicijom soli i kamena

Ugodna i opuštajuća atmosfera u interijeru i eksterijeru Salt and Stone, luksuzne kuće s bazenom u Ninu
  • Foto: Karlo Vukić

Dok toplinski val ne posustaje i temperature bilježe maksimume, razmišljamo o osvježenju u moru ili bazenu, a neki se od nas zatvaraju u rashlađenu kuću, uživajući u dobroj knjizi, filmu, druženju s obitelji i prijateljima ili opuštenijoj radnoj atmosferi. Ili možda sve navedeno? Donosimo priču o luksuznoj kući za najam u blizini mora sa nesvakidašnje uređenim bazenom, gdje prirodni kamen garantira trajnost i raskošnu ljepotu, a nakon kupanja može se uživati u dodatnim sadržajima. O gradnji, uređenju i atmosferi koja se htjela postići pri uređenju kuće za odmor, ispričali su nam arhitektica Agisa Gashi iz ureda Minimal 20 Studio te vlasnik kuće, Kole Gashi.

Salt and Stone Villa smjestila se u najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu Ninu, opasanom kamenim zidinama, u neposrednoj blizini ninske Solane i Muzeja soli te pruža lijep pogled na tradicionalnu proizvodnju soli u plitkim bazenima morske vode, gdje sol nastaje polaganim prirodnim procesom, pod utjecajem mora, sunca i vjetra.

-Svaka bura nam u vilu donese sol. Na kamenu zaista bude soli. Kamen smo donijeli mi, a sol je oduvijek bila ovdje. Zato smo kuću i nazvali Salt and Stone, odnosno Sol i Kamen, objasnio je vlasnik.

Na mjestu kuće za odmor, nekoć je stajala dvokatnica starijeg datuma izgradnje, koja je potpuno renovirana i pretvorena u opuštajuću oazu odmor. Za većinu građevinskih i finih završnih radova zaslužna je tvrtka Delta Group d.o.o.

Tirkizna oaza u bračkom i traventin kamenu

-U vanjskom ambijentu željeli smo naglasiti tradiciju i ljepotu gradnje prirodnim kamenom. Kao oblogu u bazenu i oko bazena koristili smo brački kamen. Njegov nježni svijetli ton izvrsno se uklopio sa traventin kamenom, tamnije pastelne nijanse i rupičaste strukture, kojim smo ukrasili fasadu vile i zid sa slapom iznad bazena. U našem studiju volimo raditi s kamenom i često ga koristimo u svojim projektima. 

Zahvaljujući svijetlim tonovima kamena, u bazenu smo postigli efekt tirkizne oaze, koja mami i zadržava pogled.  Profinjen ukras u bazenu su kamene stube te kamena „fotelja” pored istih. Kad se u nju udobno smjestite aktivira se hidro masažni mehanizam integriran unutar bazena,  nešto kao jacuzzi u bazenu. 

Za odvodnju oborinske vode ili vode koja se prelije iz bazena ugrađena je Star Drain linijska kanalica, izrađena od PVC – a s rešetkom od anodiziranog aluminija, otpornog na sol i klor, belgijskog proizvođača PCK Belgium, čiji asortiman i savjete oko odvodnje možete potražiti kod tvrtke Malo Misto d.o.o.. Zahvaljujući tankom i elegantnom dizajnu, kanalica je izvrsno „sjela” u prostor oko bazena, a izvedba u crnoj boji zaslužna je za zanimljiv kontrast svijetlom eksterijeru.

Ovakva linijska odvodnja pogodna je za pješačko opterećenje, odnosno za prostore oko kuća ili bazena te terasa, a osim u crnoj boji, rešetka je dostupna u sivoj ili corten steel varijanti.

Za uređenje okućnice sadili smo mediteranske biljke i grmove te stabla masline, nastojeći sačuvati tradicionalan mediteranski ambijent uz dodatak palmi pored bazena. Odluka je pala na palme jer ostavljaju dojam luksuza i egzotike, a gosti teže takvom ugođaju te sve češće žele i zanimljive slike s odmora, objasnila je arhitektica.

Foto: Minimal 20 Studio 
 
Foto: Minimal 20 Studio

Uređenje bazena i okućnice oplemenila je ambijentalna vanjska rasvjeta za uživanje u večernjim satima. 

Otvorene vizure

-Budući da se vila nalazi u blizini ceste, okućnica je izvedena u dvije razine. Manji dio terena, neposredno do ceste je nešto niži, a ostatak je u razini kuće. Odlučili smo se za ovu soluciju kako ne bi morali raditi visoki zid oko kuće, jer nipošto nismo željeli zatvoriti vizure ni iznutra ni izvana kako bi posjetitelji mogli uživati u pogledu. Vođeni tom idejom osmislili smo prozračnu ogradu oko kuće i na balkonu, koja pruža sigurnost, ali dozvoljava slobodan pogled, nastavila je arhitektica.

-Naglasak smo stavili na vanjski prostor i željeli smo napraviti nešto ekskluzivno. U pogledu je moguće uživati i iz vile, zahvaljujući velikim staklenim površinama i kliznim stijenama. Osim pogleda na more, planinu Velebit i stari grad Nin, staklene stijene omogućuju neposredni kontakt i povezanost sa okućnicom i bazenom. Tako da osim uživanja u pogledu gosti imaju mogućnost kontrole nad djecom. Iz dnevnog boravka, „master” spavaonice, saune, jacuzzija i konobe puca otvoren pogled prema bazenu, dvorištu i najmlađima, nadovezao se vlasnik vile. 

Uživanje van ljetnih mjeseci

Zvuči idealno za uživanje u ljetu, no pri uređenju Salt and Stone Ville otišlo se i korak dalje. Naime, ako je kuća iznajmljena van najtoplijeg ljetnog perioda, postoji mogućnost grijanja bazena, a dodatno je osmišljena spa zona sa saunom i jacuzzijem. Spa zonu sa kućom i konobom povezuje stakleni prolaz tako da gosti, ako ne žele, ne moraju imati kontakta sa vanjskim uvjetima, kad nije dovoljno toplo da se može koristiti vanjski bazen. 

Odabrane su tamnije boje za stvaranje intime i lakšu relaksaciju, a također i kao kontrast svijetlim tonovima vanjskom prostoru bazena.

-Volumen od stakla, odnosno prolaz najzanimljiviji je za mene kao arhitekta. To je nova tema koju smo dodali postojećoj zgradi, ali vrlo je lagan i nenametljiv. Željeli smo sačuvati formu stare kuće, bez puno promjena i intervencija, a ovaj prolaz je izvrsno nadopunjava ne remeteći originalni oblik. Osim toga, funkcionalan je za goste kuće, a ujedno jako lijep i efektan, navela je arhitektica Gashi. 

Stakleni prolaz također je popločan bračkim kamenom, čime se eksterijer elegantno uvukao u unutrašnje uređenje vile. Rasvjeta, slike na zidovima, zelenilo i fotelje oblih linija dodatno doprinose ugođaju. 

Tradicionalna konoba

Uz kuću, također povezana staklenim prolazom, smještena je konoba sa velikim drvenim stolom, manjom ljetnom kuhinjom te kaminom u kojem se može peći meso ili riba, a gosti vile mogu iskusiti čari dalmatinske konobe. 

-U konobi smo željeli sačuvati tradicionalni element pa smo koristili grublje teksture za zidove od lomljenog traventin kamena, ostavili otvoreno drveno krovište, odnosno vidljive drvene grede, a i sam kamin je zidan u tradicionalnoj formi sa ciglama, čime smo postigli ugodnu atmosferu, ispričala je arhitektica.

Nastavak luksuza i u interijeru

Vila je podijeljena na dva stana, ulaz i prilaz su podijeljeni tako da je moguć najam pojedinačnih apartmana ili cijele vile za više gostiju. U interijeru prevladavaju bogate sive nijanse, kombinirane sa crnim, zlatnim i drvenim detaljima, keramika velikog formata te udoban tapecirani namještaj. 

Posebno zanimljive su „master” spavaća soba i kupaonica izvedene u jedinstvenom prostoru sa upečatljivim kamenim umivaonikom. 

-U ovoj sobi nismo željeli običnu kupaonicu, stoga smo stvorili jedinstven prostor u kojem se nalaze krevet i garderoba, zatim kada i prostor za vježbanje uz veliku staklenu stijenu za uživanje u pogledu. Centralnu točku ove prostorije čini otok sa kamenim umivaonikom. Želja nam je bila sve elemente povezati u cjelinu, stoga nismo koristili zidove. Prostor tuša i toaleta odvojili smo tamnom staklenom stijenom jer je u ovom dijelu kupaonice ipak potrebno malo privatnosti, zaključila je arhitektica. 

Opuštanje uz ugodne temperature

Za optimalnu temperaturu i opuštanje u vili, uz gotovo nečujan rad, zaslužni su Daikin Sensira klima uređaji.

Vlasnicima vila za odmor važno je gostima ponuditi ugodno okruženje, uklopiti jedinice klime u dizajn interijera te omogućiti brzo postizanje željene temperature prostora uz što veću energetsku učinkovitost uređaja, jednostavnije održavanje i manje račune za električnu energiju

Daikin Sensira nudi optimalan omjer svega navedenog. Opremljena je energetski učinkovitim tehnologijama koje automatski prilagođavaju snagu i tako smanjuju potrošnju energije i buku. Jedinica koristi ekološki prihvatljivu radnu tvar R32, koja znatno smanjuje utjecaj na okoliš, ali i potrošnju energije. 

Sensiru odlikuje izuzetno visoka učinkovitost: energetski razred A++ u modu rada hlađenja i energetski razred A+ u modu rada grijanja, a moguće ju je povezati i na wifi adapter i tako imati još bolju kontrolu nad troškovima. Dodatan bonus je i Daikin program lojalnosti Stand By Me, kojim se uz standardno jamstvo proizvođača od 3 godine ostvaruju dodatne 2 godine jamstva. 

Za vrhunske performanse, uz kvalitetu samog uređaja, potrebno je i kvalitetno ugraditi klima- uređaje, a preporučuje se i servis svih jedinica jednom godišnje. Čisti filteri omogućuju učinkovitiji rad i zdravije okruženje uz manju potrošnju energije. 
 


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Uređenje moderne kuće za odmor inspirirano tradicijom soli i kamena

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.