Koji su kriteriji odabira prozora u pasivnim kućama?

Zašto su prozori tako važni u projektiranju Pasivne Kuće i zašto bi zgrada zahtijevala više energije da ih uopće nema?
  • Foto: Gealan

I najbolji prozori na svijetu imaju znatno lošije toplinske karakteristike od izoliranog vanjskog zida u kojeg se ugrađuju. Prozori su ujedno i najskuplji dio ovojnice, a kroz njih gubimo velik dio energije. Zašto su onda prozori tako bitni i zašto bi zgrada zahtijevala više energije da ih uopće nema?

Gealan S9000 Lumaxx

Odgovor leži u staklu. Ostakljeni dio prozora može propustiti sunčevu energiju unutar prostora, što niti jedan drugi građevni element ne može. Sva sunčeva energija koja je zračenjem ušla u prostor pripomaže zagrijati prostor zimi, što znači da manjak energije moramo nadomjestiti sustavom grijanja.

Kakve veze imaju radijatori s prozorima u Pasivnoj Kući?

Tu dolazimo do prozora kakve želimo u Pasivnim Kućama. Spomenuli smo da kroz prozore najlakše gubimo toplinu zimi, zbog razlike u temperaturama između tople unutrašnjosti i hladnog vanjskog zraka. U Pasivnim Kućama uvijek nam je u interesu odabrati prozore koji će tijekom sezone grijanja propustiti više  dobitaka u obliku sunčevog zračenja, nego li će izgubiti topline zbog razlike u temperaturi unutarnjeg i okolišnog zraka provođenjem topline. Upravo zbog toga, prozore u Pasivnim Kućama ponekad zovu „radijatorima“ s obzirom da predstavljaju „izvor“ topline.

 

prozor toplina
Prozori gealan S9000 Lumaxx u pasivnoj kući predstavljaju izvor topline

 

Građa prozora

Na prozore često gledamo vrlo jednostavno, ne gledajući dalje od materijala ili boje, ali svaki prozor se sastoji od 3 osnovne i vrlo bitne komponente:
   
   1. Staklo
   2. Odstojnik (distancer; letvica; eng. spacer)
   3. Okvir

 

prozor komponente
Tri važne komponente prozora: staklo, odstojnik, okvir

 

Staklo je jedini dio prozora koji je proziran i propušta svjetlost. Također utječe na to koliko jasno vidimo boje kroz njega ili koliko dobro izolira buku. Kad govorimo o slojnosti, najčešće govorimo o dvoslojnim ili troslojnim staklima. Komore koje zatvaraju slojevi stakla ispunjene su zrakom ili drugim plinom, a sami slojevi stakla su premazani posebnim premazima koji utječu na njegova svojstva. Koliko staklo dobro provodi toplinu izražavamo faktorom toplinske provodnosti (Ug), a koliki postotak sunčeve energije propuštaju u prostor solarnim faktorom (g).

Gealan prozorsko staklo
Koliko stakla dobro provode toplinu izražavamo faktorom toplinske provodnosti (Ug), a koliki postotak sunčeve energije propuštaju u prostor solarnim faktorom (g)


Stakla koja imaju prozori u Pasivnim Kućama su generalno troslojna, punjena Argonom zbog prethodno spomenutog principa da rezultat primljene i izgubljene energije bude pozitivan i kako površina stakla nikada ne bi bila dovoljno niska da bi izazvala osjećaj „hladnoće“ u blizini prozora.

Odstojnik je letvica koja povezuje slojeve stakla na rubovima i tako zatvara komore s plinom. On je najslabija karika prozora jer ima značajno lošija toplinska svojstva od samog stakla. Najčešće možemo vidjeti aluminijske odstojnike (one srebrne letvice na rubu stakla) koji su najlošiji oblik odstojnika koji postoje… Koristeći takve odstojnike, možete dobiti 20% lošije izolacijske karakteristike prozora i priuštiti si mogućnost kondenzacije na unutarnjem rubu stakla. Prečesto imamo priliku vidjeti iznimno kvalitetna i skupa stakla ugrađena pomoću loših odstojnika, čime je promašena investicija. Kod Pasivnih Kuća primjenjuju se kompozitni (nemetalni) odstojnici kako ne bi narušili izolacijska svojstva vašeg prozora.

Prozorsko staklo, odstojnik i profil
Odstojnik je letvica koja povezuje slojeve stakla na rubovima i tako zatvara komore s plinom

 

Okvir je „kostur“ vašeg prozora. Izrađuju se od različitih materijala, ali neovisno o materijalu možemo naći okvir koji ima nisku toplinsku provodnost (Uf). Nešto što je jako zanemareno jest širina okvira prozora. Što je okvir širi, manje imamo stakla, što rezultira manjim solarnim dobitcima i lošijim toplinskim karakteristikama ukupnog prozora s obzirom da okvir generalno ima lošije karakteristike od stakla pa ga želimo imati što manje.

Gealan S9000 Lumaxx nudi spoj odličnih toplinskih karakteristika s minimalnom širinom okvira od samo 103mm.

 

 

okvir prozor
Širina okvira treba biti što manja radi većih solarnih dobitaka i boljih toplinskih karakteristika ukupnog prozora

 

Kombinacija svih navedenih komponenata, širine profila i krilnost prozora daju konačnu vrijednost prolaska topline prozora (Uw), koja je drugačija za svaki prozor različite dimenzije!

Kako izabrati dobar prozor?

Što se tiče boje, materijala ili drugih vizualnih karakteristika, to možete odlučiti vi kao investitor. Toplinske karakteristike svih dijelova prozora trebaju definirati relevantni projektanti uz potkrijepljen proračun koji prikazuje ukupnu potrošnju zgrade.

 

projektant pasivna kuća
Toplinske karakteristike dijelova prozora definira projektant pasivnih kuća na temelju ukupne potrošnje zgrade

 

Kod Pasivnih Kuća, karakteristike svih elemenata prozora preporučuje projektant Pasivnih Kuća (CPHD), koji vrlo precizno može dobiti rezultat koja kombinacija elemenata pruža idealan omjer potrošnje energije i potrebne investicije. Primjerice, koliki solarni faktor stakla je idealan za vaš slučaj ne može se odrediti bez detaljnog proračun potrošnje energije čitave zgrade, a isti značajno utječe na potrošnju energije grijanja i hlađenja, a pri tome i na veličinu te cijenu vašeg sustava grijanja/hlađenja.

Gdje nabaviti prozore za Pasivnu Kuću?

Za Pasivnu Kuću možemo koristiti prozore svih proizvođača koji svoje proizvode imaju testirane prema uvaženim standardima, a to je većina. Dodatna prednost je ako određeni proizvođač svoj proizvod certificirao od strane Passive House Instituta. Ukoliko jest, isti proizvod se nalazi u javnoj bazi komponenata za Pasivne Kuće koja sadržava popis svih komponenata čiju kvalitetu je provjerio PHI te za njih nisu potrebne dodatne izjave i provjere. Neki od certificiranih prozorskih okvira proizvođača Gealan su:  S9000, Kubus i Linear.

 

pasivna kuća barban
U Pasivnoj Kući Barban, prvoj u Hrvatskoj koja će biti certificirana prema PH standardu, ugrađivani su GEALAN profili

 

Kako prepoznati dobru ponudu za stolariju tj. prozore?

Kvalitetna ponuda za stolariju koja prikazuje da ponuđači imaju elementarno znanje o prozorima treba sadržavati minimalno popis dijelova prozora i njihovih značajki, a to su:
   
   1. Staklo s izjavom o svojstvima koja minimalno sadržava:
       a. Proizvođača
       b. Strukturu stakla s navedenim širinama stakla i komora te premazima (te Ug i g 
       vrijednostima)
       c. Vrsta plina i njegova ispunjenost
   2. Odstojnik s izjavom o svojstvima koja sadržava podatak o ψ vrijednosti
   3. Okvir s izjavom o svojstvima koji sadržava podatak o Uf vrijednosti i dimenzijama okvira

 

prozori stolarija
Obratite pozornost na odabir kvalitetnog izvođača stolarije

 

Ponude u kojima piše „IZO staklo“ ne znače ništa, a hrpa podataka o izračunatim Uw vrijednostima svakog prozora su nepotrebne i nevažeće ako vam svi dijelovi prozora nisu prethodno definirani. Kupnja prozora na takav način je poput kupnje auta kojem ne znate kakav motor ima, ali vidite da je auto…

S obzirom da su prozori i staklene stijene među najskupljim dijelovima građevine, posvetite im pozornosti ili se obratite za pomoć stručnjaku kako bi dobili upravo ono što plaćate. Proizvodnja i ugradnja prozora ne pripadaju istom području kao i razumijevanje i određivanje složene strukture stakla i prozora općenito te se projektanti ili drugi stručnjaci bave jednim, a instalateri drugim.

Za stručni savjet slobodno se obratite proizvođaču Gealan prozora.

Zaključak

Puno je primjera odabira ili ugradnje koji narušavaju konačne performanse vaših prozora i potrošnju zgrade u cjelini, a mogu se lako izbjeći pravilnim projektiranjem. Kao i za sve druge dijelove Pasivne Kuće, odabiru prozora se pristupa temeljito. 

 

projektiranje prozori
U projektiranju Pasivne Kuće jedna od važnih stavki je temeljit pristup odabiru prozora

 

Optimalnim odabirom komponenti, nastoji se maksimalno iskoristiti pasivna energija sunca zimi, a umanjiti njezin utjecaj ljeti. Moraju se zadovoljiti kriteriji ugode te preporučiti prozore koji odgovaraju vrsti i lokaciji vaše zgrade ili kuće.
U APRION-u osim usluga projektiranja, nudimo i podršku pri nabavci svih bitnih elemenata zgrade koji su od važnosti za vašu zgradu, a za sve upite stojimo na raspolaganju.


 

Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Koji su kriteriji odabira prozora u pasivnim kućama?

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.