Arhitektura Normana Fostera pretočena u održiv privremeni dom

Broj raseljenih osoba u svijetu prelazi 100 milijuna, a život u privremenim naseljima često se protegne na više desetljeća. Zaklada arhitekta Normana Fostera uz potporu tvrtke Holcim, razvila je i na bijenalu u Veneciji predstavila svoju viziju rješenja za ovaj globalni problem
  • Foto: @chiarabecattini
Essential Homes Research Project

Projekt, odnosno sva dokumentacija vezana za projekt izrade prototipa kuće za privremeni smještaj, nazvane Essential Home, razvijene u suradnji zaklade poznatog arhitekta Normana Fostera i tvrtke Holcim predstavljena je na izložbi „Time Space Existence” koju organizira Europski kulturni centar tijekom bijenala arhitekture u Veneciji.

Kuća, onima kojima je neophodna, može u kratkom roku pružiti sigurnost, dostojanstvo i dobrobit, a za dobrobit naše budućnosti izgrađena je na održiv način i može se u potpunosti reciklirati.

Palazzo Mora Exhibition, foto: @chiarabecattini

"S obzirom na to da izbjeglice mogu provesti do 20 godina u tzv. privremenim skloništima, mjera dugoročnog uspjeha bila bi prelazak iz izbjegličkih logora u zajednice, iz skloništa u domove.", smatra Norman Foster.

Više o ovom zanimljivom projektu, kako je sve započelo i kako se u priču uključio Holcim, ispričale su nam Julija Škoro, direktorica održivosti i Mihaela Gortan Vozila, direktorica Centra za inovacije i projekte iz tvrtke Holcim Hrvatska.

Društvena odgovornost i održivost, kako i kada je sve počelo?

-Početak je dosta daleko, još 2003. godine, Holcim je pokrenuo zakladu za poticanje održive gradnje. Zapravo, Holcim je uvijek poticao društvenu odgovornost i održivost, no do 2003. godine sve aktivnosti su se odvijale unutar proizvodnog kruga. Tada je zaključeno kako je važno da Holcim kao proizvođač ide još dalje u dobavni lanac i pokrenuta je zaklada.

U zakladi je nekoliko svjetskih sveučilišta i od samog početka do danas se svake godine organiziraju natjecanja, radionice ili forumi na kojima se razgovara o temi održivosti. Kako vrijeme prolazi tako se diže ljestvica kvalitete razgovora i percepcije te se polako razvija i nadograđuje ono što se smatra održivom gradnjom, ispričala je Julija Škoro.

Norman Foster, foto: @Mika Cartier_Empty 

Kroz svo vrijeme Holcim surađuje sa jako puno arhitekata koji promišljaju o izgrađenosti, kvaliteti života i raznim problemima. Slijedom svega navedenog u lipnju 2022. godine održana je radionica koju je organizirala zaklada arhitekta Normana Fostera uz potporu Holcima.

Program radionice istraživao je izazove i potencijalna rješenja za stvaranje privremenih skloništa, odnosno razgovaralo se o modelu stanovanja koji bi, u situacijama kada su ljudi primorani radi prirodne ili društvene katastrofe napustiti svoje domove, svima pružio siguran i dostojanstven dom. Rasprava se nastavila na temu kako isti napraviti na održiv način i sve zajedno evoluiralo je u prototip predstavljen u Veneciji.

Essential Homes Research Project, foto: @Mika Cartier_Empty 
 
Essential Homes Research Project , foto: @chiarabecattini

Srž svega je da Holcim ne želi biti još jedan proizvođač građevinskog materijala, već želimo doprinijeti da se gradi svijet koji odgovara ljudskim potrebama, ali isto tako vodi računa o okolišu i planeti na kojoj živimo, nastavila je Julija Škoro.

Vanjska ovojnica u obliku zarolane tkanine, staze koje reflektiraju svjetlost te ostali inovativni materijali korišteni za razvoj prototipa kuće za privremeni smještaj „Essential Home” koju uživo možete vidjeti do 26.11. '23 u Veneciji

Prototip, izložen u Veneciji, izrađen je prema dizajnu Zaklade Normana Fostera, koristeći održive materijale iz Holcim grupacije. Za temelje nisu potrebni iskopi, jer kuća leži na Elevate izolacijskim pločama koje sprečavaju ulazak vlage. Konstrukcija je izrađena recikliranim građevinskim materijalima sustava ECOCycle te izolirana Airium izolacijskom pjenom u području krova. Podloge na podu također čine Elevate ploče, osiguravajući toplinsku i zvučnu izolaciju te energetsku učinkovitost.

Essential Homes Research Project interijer, foto: @chiarabecattini

Najzanimljiviji dio svakako je vanjska zaštitna ovojnica, koja dolazi u obliku zarolane tkanine te podsjeća na tepih, a u sebi sadrži formulaciju suhog niskougljičnog Holcimovog betona ECOPact te se nakon montaže aktivira i otvrdne dodatkom vode. Ovaj materijal proizveden je u suradnji sa tvrtkom Concrete Canvas koja je za proizvodnju betonskog pokrivača koristila Holcimovu recepturu te je time omogućeno da se koristi 95% manje materijala nego u standardnom načinu gradnje.

Essential Homes Research Project, foto: @Mika Cartier_Empty 
 
Essential Homes Research Project - vanjska ovojnica u rolama, foto: @Mika Cartier_Empty 

"Izuzetno sam uzbuđen zbog potencijala koji proizlazi iz ove suradnje i omogućuje izgradnju Kuća za privremeni smještaj s našim niskougljičnim, energetski učinkovitim i kružnim rješenjima za gradnju, koji pokazuju kako je održiva gradnja moguća za sve vrste građevina." istaknuo je Jan Jenisch, predsjednik i izvršni direktor Holcima, na otvorenju prototipa u Veneciji.

Ovako izgrađen održivi dom ima 70% manji ugljični otisak u usporedbi sa tradicionalnim građevinama.

Modularan dizajn za prilagodbu različitim potrebama stanara te mogućnost formiranja čitavih naselja slaganjem kuća jednu uz drugu

Projekt predviđa mogućnost izgradnje čitavih naselja slaganjem kuća jedne uz drugu, čime se u prostoru između kućica formira javni prostor za stanare. Modularan dizajn omogućio bi prilagodbu kuće različitim obiteljskim potrebama, kroz mogućnost sastavljanja različitih veličina i potrebnih prostorija u domu. Dodatno, staze koje povezuju kuće, izrađene su od niskougljičnog propusnog betona ECOPact sa integriranim sastojcima, koji upijaju svjetlost tokom dana, a reflektiraju je noću.

Community Creation Scenario, @normanfosterfoundation

-Mi u Hrvatskoj smo isprobali ovaj materijal i stvarno se noću staza osvijetli, onoliko koliko je potrebno da čovjek vidi kuda hoda. Na ovaj način manja je potreba za energijom, a značajno se reducira svjetlosno zagađenje prirode, objasnile su Julija Škoro i Mihaela Gortan Vozila.

Održiva gradnja ogleda se i u mogućnosti reciklaže nakon završetka korištenja. Prvenstveno je cilj presložiti kuću i koristiti je u istom obliku samo na drugoj lokaciji, a kada zaista dođe do kraja životnog ciklusa može se reciklirati u druge svrhe, primjerice beton, betonske ploče i slično.

Construction sequence, foto: @normanfosterfoundation
Essential Homes Research Project Parts, foto: @normanfosterfoundation

Trenutno smo u jako ranoj fazi projekta Essential Home Research, gdje se promišlja što ljudima treba, što je problem i kako ga riješiti. O daljnjim koracima odlučivat će se naknadno, sada se prvenstveno čekaju reakcije na prototip predstavljen u Veneciji, zaključila je Julija Škoro.

Projekt se može pogledati u Palazzo Mora, a prototip kuće izložen je u Giardini della Marinaressa u Veneciji do 26. studenog 2023.

I Holcim Hrvatska aktivno sudjeluje u promicanju ideje održivosti

-Kako sam već ispričala na početku, Holcim potiče društvenu odgovornost i održivost na globalnoj razini, ali na sličan način djelujemo i lokalno u Hrvatskoj. Od 2007. godine Holcim Hrvatska i Građevinski fakultet u Zagrebu počeli su održavati forume o održivoj gradnji s ciljem početka razgovora o temi što znači održivost i zašto se i kako građevinarstvo treba mijenjati.

Otkako je Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj počeo održavati Središnju konferenciju o zelenoj gradnji i održivom razvoju zaključili smo da naše tržište nije dovoljno veliko za toliko sličnih događanja te smo, budući da je Holcim jedan od suosnivača Savjeta za zelenu gradnju, dogovorili da naš forum bude jedna od panel rasprava Središnje konferencije, rekla je Julija Škoro

Essential Homes Research Project, foto: @chiarabecattini

-ECOPact beton, korišten u projektu Essential Homes u Hrvatskoj se počeo proizvoditi u kolovozu prošle godine za projekt dopune na puni profil Istarskog ipsilona, na dionici Vranja-Tunel Učka. Radi se o betonu u kojem ima minimalno 30% manje CO2 u odnosu na industrijski standard, beton proizveden sa CEM I vrstom cementa.

U Hrvatskoj imamo 13 proizvodnih lokacija u 8 županija, od čega je 6 betonara. To nam je jako važno jer Holcim Hrvatska nije uvoznik, već sami proizvodimo na čak 13 lokacija, a lokalno djelovanje dodatno pridonosi održivosti za koju se zalažemo. Tako je i za Tunela Učka ECOPact beton proizveden u tvornici betona u neposrednoj blizini samog tunela, zaključile su naše sugovornice.

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Arhitektura Normana Fostera pretočena u održiv privremeni dom

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.