Bitne prednosti Ytong konstrukcije na primjeru gradnje prizemnice

U Zemuniku je održan prvi u nizu Dana otvorenih vrata u sklopu kojih se prezentira gradnja kuće Ytong-om.
  • Foto: Marina Čelica

Xella

Nakon više od tri godine Xella je ponovno započela sa održavanjem poznatih Dana otvorenih vrata, a svakih nekoliko mjeseci moći ćete uživo pogledati proces izgradnje Ytongom na različitim lokacijama u Hrvatskoj. Dobra je to prilika za sve one koji uskoro planiraju projektirati i graditi svoje objekte kako bi se na licu mjesta informirali o tehnici gradnje Ytong blokovima.

Prvi u nizu Dana otvorenih vrata započeo je u veljači 2023. godine u Zemuniku pokraj Zadra, pa smo tim povodom i mi posjetili gradilište kako bi se detaljnije upoznali s Ytong sustavom gradnje. U trenutku dolaska bili su dovršeni svi nosivi i pregradni zidovi te je koso krovište bilo u fazi izvođenja.

Dan otvorenih vrata odlična je prilika za sve one koji žele vidjeti Ytong kuću još u fazi izgradnje

-Najprije je potrebno napraviti idealno ravnu podlogu na koju će se zidati blokovi. To je bitno radi lakšeg zidanja ravnih zidova te brže norme izvođenja zidarskih radova. - započinje objašnjavati Ytongov instruktor gradnje Dean Doblanović, čiji se posao sastoji od obilaska svakog Ytong gradilišta gdje uživo daje detaljne upute izvođačima u ključnom trenutku, pri početku gradnje.

Koliko brzo se gradi Ytongom?

Otkad je gotova temeljna ploča, između 15-20 radnih dana troje educiranih ljudi može izgraditi Ytong prizemnicu neto tlocrtne površine 125 m2 do pod krov.

Kako izgleda proces gradnje?

- Blokovi se slažu jedan na drugi i punoplošno lijepe horizontalno i vertikalno tankoslojnim mortom kako bi utjecaj sljubnica bio minimalan, odnosno kako ne bi došlo do prolaska zraka između istih. To je bitno najprije radi stabilnosti jer je veza puno čvršća , a druga stvar je hladni most, koji se ovim načinom gradnje izbjegava.

Svi serklaži su armirano betonski, ali gledajući izvana beton nije nigdje vidljiv. Ytong U i L elementi te PB blokovi u vanjskoj ovojnici kuće služe ujedno kao izgubljena oplata i kao prekid hladnog mosta. Na taj je način Ytong kuća konstrukcijski stabilna, a svaki prozor i svi nadvoji su dodatno izolirani kako izvana ne bi dopirao hladni zrak ili vlaga.

Kao međukatnu konstrukciju na Ytong zidove možete postaviti armirano-betonsku ploču, Ytong „bijeli“ strop, drveni pod i ustvari sve materijale koji se standardno koriste kao međukatne/stropne konstrukcije. Ono što je vrlo bitno prilikom projektiranja Ytong sustavom gradnje; Xellina tehnička služba će dodatno provjeriti vaše nacrte i projekt statike te fizike zgrade kako biste pronašli idealno rješenje i postigli željene raspone u prostoru.

Zbog svoje mase Ytong je vrlo čest odabir kod rekonstrukcija

Najveća prednost Ytong bloka je njegova masa, on je inače idealan materijal kod rekonstrukcija, adaptacija i nadogradnji, posebno kad ne postoje detaljne informacije o temeljima i statici postojeće kuće, pa je vrlo bitno da se bespotrebno ne opterećuje postojeća konstrukcija s dodatnim teškim građevinskim materijalima. Radi mase od cca. 150 kg po kvadratu vanjskog zida debljine 40 cm, što je značajno manje u odnosu na beton, kupci se vrlo često kod nadogradnji odlučuju baš na gradnju Ytongom.

Kakva je Ytong konstrukcija i koje su najvažnije prednosti?

U samoj konstrukciji Ytong može biti u svojstvu nosivog zida ili kao ispuna, što ovisi o namjeni. Vertikalni serklaži se izvode u protupotresnim blokovima, na svakom kutu te u pravilu svakih četiri metra ide jedan takav, a unutar njega dolazi armatura i beton. Osnovna prednost je u tome što na vanjskoj ovojnici objekta imate jedan materijal, pošto Ytong blokovi objedinjuju nosiva i toplinska svojstva dovoljna da se u današnje vrijeme potrebe za visokom energetskom učinkovitosti vanjski Ytong zid izvede bez potrebe za dodatnom toplinskom izolacijom.

Koja je standardna debljina vanjskih zidova u Dalmaciji, a koja na sjeveru?

Na području Dalmacije gradnja Ytong blokom debljine 30 cm zadovoljava sve uvjete za postizanje energetski učinkovite gradnje. Dok će za sjeverne dijelove biti potrebno graditi blokovima debljine 40 cm. S unutarnje strane zida nanosi se mikroarmirani plaster bez potrebe za stakleno-alkalnom mrežicom, zatim glet, šmirglanje i bojanje. Izvana se nanosi polimer-cementno građevinsko ljepilo za fasade, mrežica, još jedan sloj ljepila, impregnacija i završni sloj u boji po želji.

Što god postavili maksimalna debljina završne obloge bit će između 8 i 9 mm.

Dan otvorenih vrata u organizaciji tvrtke Ytong Porobeton odlična je prilika za sve buduće investitore jer iz prve ruke na jednom mjestu možete saznati sve informacije o gradnji Ytong sustavom gradnje. Više informacija o događanjima Ytong porobetona možete pronaći na njihovoj web stranici www.xella.hr, a možete ih pratiti i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

 


Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Bitne prednosti Ytong konstrukcije na primjeru gradnje prizemnice

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.