Od trupca do vrhunskog drvenog prozora proizvedenog u Hrvatskoj

U hrvatskom mjestu Lokve smjestila se najveća domaća proizvodna hala prozora u izvedbi drvo i drvo-aluminijski okvir
  • Foto: Ivan Čorić, egradnja.hr

U samom srcu Gorskog kotara u Lokvama, nalazi se tvornica prozora koja s ponosom nosi ime svog mjesta. Osobno smo obišli tvornicu, razgovarali sa direktorom Markom Mihelčićem, koji nas je svojom pričom uveo u svijet obrade drvenih profila do izrade ekskluzivnih prozora.

Tvrtka Lokve d.o.o. danas je vodeći proizvođač drvenih i drvo-aluminijskih prozora u Hrvatskoj te u industriji drvenih prozora jedina na tržištu prakticira zaokruženu proizvodnju, od trupaca iz lokalnih šuma do finalnog proizvoda. Drvo-aluminijski prozori predstavljaju visoku kombinaciju kvalitete i dizajna. Drvo iznutra izvrsno se uklapa u moderne, ali i tradicionalne interijere unoseći dašak topline u prostor. Aluminijski vanjski profili osiguravaju otpornost i dugovječnost prozora, smanjujući potrebu za održavanjem.

Tradicija i razvoj tvrtke Lokve

Uz današnju suvremenu proizvodnju tvrtka Lokve d.o.o. diči se najprije tradicijom. Sama tvornica postoji već jako dugo, nekoć prva pilana s pogonom na vodu od 1952. ponosno je nosila titulu najsuvremenije pilane. Prva proizvodna linija formirana je 1973. godine, kada i započinje proizvodnja drvenih prozora.

-Tvrtka postaje obiteljski posao 1994. godine. U početku smo proizvodili drvene prozore standardnih dimenzija, za poslijeratnu obnovu na prostoru čitave Hrvatske. Paralelno s tim, razvijali smo i vlastito tržište, jer smo znali da će se taj balon jednom ispuhati. Orijentirali smo se na domaće i inozemno tržište te standardiziranu, masovnu proizvodnju počeli transformirati u projektnu proizvodnju i proizvode visoke kvalitete po mjeri. Sada praktički svaki prozor radimo u različitim dimenzijama i različitog dizajna, to je i dalje prozor, ali na potpuno drugačiji način.- ispričao je Mihelčić.

Današnje poslovanje

Prvi drvo-aluminijski prozor predstavili su 2001. godine, a od 2012. godine proizvode prozore za niskoenergetsku i pasivnu gradnju.

Više od 50% proizvodnje orijentirano je inozemnim tržištima. Lokve prozori izvoze se u Italiju, Austriju, Njemačku, Švicarsku, Nizozemsku, svoje su mjesto pronašli čak u Južnoj Koreji i Lebanonu, dok uskoro putuju i za Novi Zeland.

U Hrvatskoj je već nekoliko godina fokus na maloprodaji, a prošle godine otvoren je i showroom, izložbeni salon u kojem kupci mogu razgledati modele prozora, kliznih stijena i dodatne opreme te saznati korisne informacije. 

Zaokružena proizvodnja u Hrvatskoj

-Proizvodnja počinje izvlačenjem trupaca iz lokalnih šuma u Gorskom kotaru, koji zatim dolaze u pilanu. Obzirom da radimo prozorsku stolariju, svaki trupac okrećemo i uzimamo ono najbolje od njega. Slikovito to možemo nazvati „biftek od trupca”. Najkvalitetnije lamele koriste se za stolariju, dok se od ostatka proizvodi drvna građa, daske i slično. Drvo nakon pilane odlazi u vlastite sušare te pri postizanju vlažnosti od 12% odlazi na finalnu preradu.

Najmoderniji strojevi su jaka snaga proizvodnog pogona

Za preradu se koriste moderni strojevi sa CAD/CAM tehnologijom i implementiran sustav u kojem se kompjuterom planira i prati proizvodnja kroz sve segmente proizvodnog procesa. U tom dijelu pogona imaju instalirane sustave, koji konstantno raspršuju vodenu paru, kako bi se kontrolirala vlaga u zraku i izbjeglo savijanje drva, zbog preniske ili previsoke količine vlage u zraku.

Preko skenera, koji očitava markerom obilježene nepravilnosti, režu se svi kvrgavi i nepravilni dijelovi koji se mogu naći na lameli dužine četiri metra. Zbog ovog procesa rezanja i otklanjanja kvrgi ostaje mnogo manjih komada lamela, koje se zatim dužinski spajaju u jednu veliku lamelu.

Najmoderniji CNC strojevi dio su proizvodnje Lokve

"Prozor se zapravo sastoji od troslojnog ili četveroslojnog lameliranog elementa koji se dobiva prešanjem na visokofrekventnoj preši".

Tako spojeni blokovi lamela odlaze na daljnju obradu, gdje se strojno blanjaju i bruse, a zatim ih zadnja generacija modernih CNC strojeva točno profilira prema zadanim dimenzijama. Tijekom ovog procesa vodi se računa o tome koji su to elementi, kojih dimenzija i za kojeg kupca, a čitav se proces prati pomoću bar kod sustava.

Robotska ruka lakira prozore

Nadalje, drvo se pomoću robotske ruke lakira u željeni ton, što je u Hrvatskoj jedini sustav robotskog lakiranja drvenih prozora. Robot na ulazu skenira okvir, koji ulazi u postupak lakiranja te svojim softverom prilagođava više od stotinjak različitih parametara, kako bi osigurao nanošenje idealnog sloja laka. U prozorske okvire postavlja se zatim okov, pa staklo, a po potrebi i aluminijski okvir, tako ukratko izgleda proces izrade drvenih i drvo-aluminijskih prozora.

Robotska ruka koja lakira prozorske okvire
Postupak sušenja lakiranih prozorskih okvira

"Ovako zaokruženu proizvodnju sa lokalnim sirovinama prakticira jako malo proizvođača, čak i u Europi, ali na ovaj način imamo potpunu kontrolu kvalitete našeg proizvoda. Lokve prozori su hrvatski proizvod, naš je dizajn, a koristi se pretežno naše lokalno drvo smreke iz Gorskog kotara u neposrednoj blizini tvornice,"nastavlja Mihelčić

Zašto je smreka izvrstan odabir za drvo-aluminijski prozor?

Postoje dva razloga zašto je mekano drvo, poput smreke idealno za proizvodnju drvo-aluminijskih prozora. Prvi se odnosi na toplinsku provodljivost, koja je kod smreke daleko bolja nego kod hrasta ili ariša (koje su tvrde vrste drva i često se koriste za izradu prozora), stoga je smreka mnogo više energetski učinkovita u odnosu na ariš ili hrast.

Drugi razlog je njezina prirodna svijetla, bijelo-žućkasta nijansa, koja omogućuje izvrsne rezultate lakiranja u boju po želji, slično kao da lakirate bijelo platno. Kod drugih vrsta drva gotovo uvijek će dominirati njihova prirodna nijansa.

Lokve prozori pogodni za niskoenergetske i pasivne kuće

Većina asortimana Lokve prozora je pasivne vrijednosti i gotovo svi su pogodni za ugradnju u niskoenergetske i pasivne kuće, jer imaju vrijednost prolaska topline prozora (Uw) manju od 0,8. Također, zadovoljavaju visoke kriterije zvučne i toplinske izolacije. Svaki Lokve prozorski okvir mora imati certifikate za vodu, vjetar, zrak toplinu, sigurnost. Kao potvrda kvaliteti svi su certificirani u Njemačkoj u akreditiranom laboratoriju IFT Roesenheim.

"Laboratorij nas je prošle, a sada ponovo i ove godine pozvao kao izlagače na najvećem sajmu prozora u Nürnbergu da zajedno s njima budemo na štandu. Ta čast pripala je tek nekolicini europskih proizvođača, koji se mogu pohvaliti zaokruženom proizvodnjom. Nama je ovaj poziv iznimna čast i veliko priznanje za naš rad."

Održivost

-Ponosni smo na održivost svojih proizvoda i proizvodnje. Praktički smo CO2 neutralna kompanija. Koristimo prirodne materijale, koji se većinom nabavljaju lokalno, u neposrednoj blizini tvornice. Najveći dio proizvodnje, otprilike 70% napaja se iz vlastite solarne elektrane snage 1 MW. Na krovovima svih naših hala nalaze se fotonaponski sustavi. Škarta gotovo nemamo, izuzev ostataka piljenja drvene građe, koji se koriste kao gorivo za zagrijavanje proizvodnih pogona i sušara.

Ostaci drvne građe koriste se za zagrijavanje

Tvrtka Lokve kontinuirano radi ne samo na razvoju, već i inovaciji proizvoda

-Kod ugradnje pasivnih elemenata važan je omjer okvira i stakla, dakle traže se prozori sa što užim okvirima i sa što više stakla. Jako tražen proizvod je podizno-klizna stijena sa drvo-aluminijskim sistemom, no okvir je kod takve stijene dosta širok. Stoga smo razvili kliznu stijenu s okvirom širine svega 5 cm, kako bi u korak mogli pratiti trendove aluminijskih sistema.

Lijevo standardni okvir, a desno se nalazi novorazvijeni tanki okvir debljine tek 5cm

"Prijavili smo se na natječaj europskih fondova naziva „komercijalizacija inovacija” da nam pomognu sufinancirati izradu inovativnog „slim” prozora, tako da 80 mm široko krilo svedemo na najuže moguće, a da se pritom ne izgubi funkcionalnost i osnovne tipologije otvaranja, zatvaranja, nagiba i slično. Sa 80 mm sveli smo okvir na nevjerojatnih 50 mm. Drvo-aluminijski prozor sa 50 mm širokim krilom u Europi još ne postoji, a mi smo ga upravo razvili."

Okvir debljine 8 cm
Novi prozorski okvir debljine 5 cm

Ovakve prozore i stijene ćemo početi proizvoditi početkom iduće godine, kada prođe certifikacija, no već sada na određenim projektima postoji interes za upravo ovim proizvodom. - ispričao je Mihelčić

Zašto je cijena drvo-aluminij prozora viša od PVC-a?

-Proizvodimo proizvod od prirodnih materijala, na održiv način, a same sirovine su u startu skuplje od plastike. Nadalje, stvar je i u samoj proizvodnji, o kojoj sam već pričao, obrada drveta je mnogo kompleksnija nego obrada plastike ili aluminija. Potrebne su mnogo veće hale, više strojeva, radnika i vremena. Također, za razliku od proizvođača aluminijske ili PVC stolarije mi svoj proizvod radimo sami od nule, nemamo gotova tehnička rješenja, programe, marketing, certifikate i tehničku podršku velikih europskih proizvođača profila.

Zašto odabrati Lokve drvene prozore s vanjskim aluminijskim okvirom?

Montaža drvenih ili drvo-aluminijskih prozora zahtijeva posebnu pažnju, stručnost i osjećaj za rad sa drvetom, stoga pažljivo biramo suradnike.

Drvo unosi toplinu, kvalitetu te dizajnerski i luksuzni element u interijer, dok ga aluminij štiti od vanjskih utjecaja. Kada dodamo tradiciju, iskustvo, inovacije, lokalne sirovine i održivu zaokruženu proizvodnju sa potpunom kontrolom kvalitete, možemo jamčiti izvrsnost proizvoda.- zaključio je Mihelčić

Prozor proizveden od hrvatskog trupca

FSC certifikat potvrđuje da kupujemo trupce od šuma kojima se održivo gospodari. To znači da je svake godine prirast šume veći od sječe. U Europi je svaka država obavezna više pošumljavati nego sječi, dok se recimo u Amazoni krči šuma. Kupujemo trupce od Hrvatskih Šuma, koje uvijek daju prednost hrvatskim proizvođačima.

Hrvatska tvrtka Lokve, iz Gorskog Kotara jednak fokus stavlja na velike projekte kao i na pojedinačne kupce. Osim tehničke podrške maloprodaji, arhitektima i projektantima, na domaćem tržištu također vrše uslugu izmjere, montaže i servisa kako za male tako i za velike kupce.

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Od trupca do vrhunskog drvenog prozora proizvedenog u Hrvatskoj

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.