Kuća za odmor izgrađena na tradicionalan način

Intuitivan pristup uređenju rezultirao je izgradnjom kuće s bazenom u Primoštenu, koja uz sve što je potrebno za opuštajući odmor i uživanje, ima i dušu
  • Foto: Ilija Veselica

Prekrasna kuća sa zapanjujućim pogledom smjestila se iznad pitoresknog Primoštena, baš kao da je oduvijek bila ondje. No, iako izgledom podsjeća na obnovljenu starinu, zapravo je riječ o novoj kući sagrađenoj 2018. godine. Sve do nedavno ovaj su dio Primoštena najčešće obilazili posjetitelji noćnog kluba Aurora, dok je danas slika kompletno drugačija.

Naime, upravo na istom mjestu, tek malo podalje od spomenute Aurore, sve su brojnije kuće za odmor s bazenom. Ova kuća za odmor zapela nam je za oko zbog tradicionalnog pristupa projektiranju i uređenju, a vlasnica Andrijana Bilandžić otkriva kako i zašto se upustila u investiciju.

Što Vas je navelo da se odlučite na investiciju upravo u ovu vrstu turističke ponude? Jeste li imali već neka prethodna saznanja o najmu kuća za odmor i kakva?

Moja starija kolegica je renovirala staru kuću u Nerežišću na Braču i zapravo je bila i meni poticaj da se odlučim za investiciju, s tim da sam ja imala samo zemljište i gradila kuću iz temelja.

Kazali ste kako ste se odlučili na drukčiji pristup uređenju te Vaša kuća uistinu i podsjeća na obnovljenu starinu. Kakve su prve reakcije turista te kako ste i sami zadovoljni ovim odabirom?

Osobno me privlače građevine koje su karakteristične za područje na kojem se nalaze tako da odluku nije bilo teško donijeti. Zanimljivo je bilo to što su se turisti pred kraj gradnje zaustavljali i interesirali za kuću, a oni koji su boravili su komentirali da je ljepša uživo nego na slikama što nije uobičajeno.

Za ovaj ste zadatak angažirali arhitekticu iz Sinja, možete nam ukratko opisati Vašu suradnju te kako ste u konačnici došli do idejnog rješenja kuće?

Za ovaj projekt angažirana je arhitektica Kamenka Vojković. Moja želja je bila da kuća ima 4 sobe, 4 WC-a i veliki dnevni boravak. U skladu sa uvjetima gradnje smo je prilagodili zemljištu. Zahtijevala sam terasu sa stepenicama tako da sobe imaju direktan izlaz na bazen, a upravo ona me podsjeća na stare kuće s našeg područja.

Kuća je obložena kamenom, ima starinske škure, drvene prozore, otvori su općenito veći, kao i visine stropa. Možete nam dodatno opisati koje su sve posebnosti Vile Mia?

Kamen i drvene škure su također bile jedne od mojih glavnih zahtjeva. Boju škura je odabrala moja kćer i upravo one su dale živost kamenu. U prizemlju su plafoni visoki 3 m što daje osjećaj većeg prostora i elegancije, dok su na gornjem katu do 5,5m na najvišem dijelu kosog krova. Cijeli krov je u drvenim gredama koje su obrađene u 9 različitih širina, a koje same po sebi oplemenjuju prostoriju. U kući se osjeća miris drva tako da imate osjećaj stopljenosti s prirodom. Otvori visoki 2,40 m daju dosta prirodne svjetlosti u kući.

Kazali ste da ste ukupnu investiciju malo ublažili nešto jeftinijim unutranjim uređenjem. Možete li nam otkriti detalje o uređenju interijera?

Investicija je puno veća od planirane, ali zahvaljujući mojim prijateljima ublažila sam investiciju. U kući ima dosta namještaja koji je unikatan i ručni rad. Između ostalog, stolar Šošo mi je napravio drveni stol u blagovaonici i postolja za umivaonike, a tapetar Gusić krevete. Unutarnja vrata su također ručni rad od punog drveta. Sve to je izrađeno prema mojim željama. Na nekim stvarima nisam štedjela kao na primjer kauču u dnevnom boravku koji je marke Natuzzi. S druge strane ima i nešto Ikea namještaja koji je kvalitetan, a ima pristojne cijene.

Gdje ste crpili inspiraciji te obavljali kupovinu?

Inače kupujem časopise za uređenje interijera, pratim emisije i zapravo uživam u tome. Ovo je treći interijer koji sam sama uredila i svi odišu toplinom doma vjerojatno zbog drveta i umirujućih boja. Jarke boje volim jedino na detaljima kao što su vaze, slike i jastuci.

Kada gledate okolne kuće, ali i kuće diljem Dalmacije koje su sagrađene u novije vrijeme, što biste Vi kao investitor voljeli mijenjati u našem okruženju?

Kao što sam već rekla, volim građevine koje su karakteristične za područje na kojem se nalaze. Uzmimo na primjer Dubrovnik koji je priča za sebe i nezamislivo je da vidite modernu gradnju u staroj jezgri. Kada ugledate Primošten sa ceste također je zaista poseban. Na poluotoku se nalaze kamene kućice iznad kojih se izdiže crkva koja je također sva u kamenu. Dakle, po meni bi Dalmacija trebala zadržati tradiciju jer je to ono što bi nas izdvajalo od drugih i što privlači turiste. Naravno, kuće bi trebale biti opremljene s modernom tehnologijom. Moderna arhitektura je za nova mjesta koja nemaju svoju povijest.

Kolika je bila ukupna investicija projekta te biste li ponovo gradili kuću za odmor?

Ukupna investicija je premašila plan za nekih 30%, ali smo u konačnici zadovoljni te bismo se ponovo upustili u ovakav posao, naime i uz vraćanje kredita ovakva vrsta ulaganja se isplati.

Detalje za najam ove kuće za odmor možete saznati na poveznici.

 

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Kuća za odmor izgrađena na tradicionalan način

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.