Dani arhitekata 7.0 u Zadru iz pera arhitekta

Zadarski Dani arhitekata obilježeni ugodnim druženjem, stručnim predavanjima i izlaganjima radova kolega arhitekata i arhitektica
  • Foto: Tom Dubravec, Hanza Media

Dani arhitekata 7.0, u organizaciji Hrvatske komore arhitekata, ove su se godine održavali na nekoliko lokacija u Zadru, u Falkensteinerovom resortu Punta Skala u Petrčanima, Providurovoj palači i Arsenalu.

Naš portal egradnja.hr medijski je pokrovitelj Dana arhitekata te smo posjetili manifestaciju, no uvid u kratki pregled tema, dojmove i zaključke sa ovog događanja ipak smo povjerili stručnom timu tvrtke Urbane Ideje iz Samobora, koja pruža usluge s područja arhitekture, građevinarstva, energetike, geodezije i dizajna.

-Program skupa obuhvatio je niz tema, zanimljivih u prvom redu stručnjacima (arhitektima, urbanistima, građevinarima), ali i široj javnosti.

Ne treba, naravno, zaboraviti niti „off-the-record“ dio skupa. Druženja, interakcije i razmjena iskustava sa kolegama projektantima iz svih dijelova države, jednako su važni kao i „službeni“ dio programa, i doprinose osobnom i stručnom razvoju kako svakog pojedinca, tako i homogenizaciji čitave projektantske zajednice, što su, po našem mišljenju, osnovni ciljevi svih ovakvih stručnih okupljanja.

Veselimo se idućim Danima arhitekata, gdje god će se oni održati, poručio je arhitekt Mislav Muršić  iz Urbanih Ideja.

Foto: Tom Dubravec, Hanza Media
 
Foto: Tom Dubravec, Hanza Media

Zašto implementacija BIM sustava u Hrvatskoj ide sporije od očekivanog/željenog?

BIM (eng. Building information modelling) obuhvaća skup procesa izrade cjelovite projektne dokumentacije za izgradnju građevina i kasnije održavanje istih, potpomognut odgovarajućim softverskim rješenjima. Svakom elementu građevine je uz njegov trodimenzionalni prostorni model, pridružen i niz drugih informacija o samom elementu i njegovoj vezi sa drugim elementima. Na ovaj se način svi potrebni podatci za izgradnju i održavanje (tzv. facility management) integriraju u jedinstvenu „prostornu bazu podataka“.

Foto: Tom Dubravec, Hanza Media

BIM kao sustav nije nepoznat projektantima, svi su prilično svjesni brojnih prednosti u odnosu na klasični način izrade dokumentacije (dvodimenzionalne nacrte izrađene u nekom od CAD programa u kombinaciji sa opisima, troškovnicima i shemama). Ipak, u usporedbi sa inozemnim tržištima, implementacija BIM sustava u Hrvatskoj ide donekle sporije od očekivanog/željenog. Zašto je to tako?

Prije svega, postavlja se pitanje cijene odgovarajućih softverskih rješenja (pr. Autodesk Revit, ArchiCAD, Allplan Nemetschek samo su neki od najpopularnijih paketa) i vremena potrebnog za edukaciju/prilagodbu projektanata ne samo novom softveru, nego i ponešto drugačijem načinu izrade dokumentacije. Pritisnuti vječito prekratkim rokovima i niskom cijenom projektiranja, projektni uredi, naročito oni manji, teško nalaze vremenski i financijski okvir za prelazak sa „klasičnog“ na BIM procese izrade dokumentacije.

Foto: Tom Dubravec, Hanza Media

Nadalje, kako bi BIM zaživio u punom sjaju i kako bi njegove nebrojene prednosti došle do izražaja – u BIM priču se nužno moraju uključiti i svi drugi sudionici u procesu projektiranja, odobravanja (suglasnosti, dozvola), izvođenja i održavanja građevina – od projektanta suradnika (statičara, projektanta instalacija, izrađivača mjera zaštite od požara i tehnoloških projekata itd.) preko lokalne i državne administracije (upravnih odjela za izdavanje dozvola) pa do izvođačkih tvrtki i samih investitora te subjekata za održavanje građevine.  

Nažalost, prema informacija „s terena“, u navedenim sektorima, razina implementacije BIM-a je na dosta nižoj razini nego u arhitektonskim projektnim uredima, koja već sama po sebi nije na nekoj zavidnoj razini.

Ekipa iz tvrtke Urbane Ideje na Danima Arhitekata u Zadru, foto: Tom Dubravec, Hanza Media
 
Ekipa iz tvrtke Urbane Ideje na Danima Arhitekata u Zadru, foto: Tom Dubravec, Hanza Media

Tema BIM-a je prisutna na svim stručnim okupljanjima i događanjima već nekoliko godina, pa tako i na ovogodišnjim Danima arhitekata. Za očekivati je da će tako biti i još neko vrijeme dok BIM ne postane standardom pružanja projektantskih usluga. No, do tog će trenutka većina projektantskih ureda morati proći, ne nužno jednostavnu i ugodnu, transformaciju radnih procesa i načina izrade projekata. Sve kako bi u konačnici izrada dokumentacije bila brža, a sami projekti i izvedba bili „točniji“ odnosno, kompletna usluga kvalitetnija.

E-planovi, sustav standardiziranih prostornih planova online i besplatno

Radna skupina Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine predstavila je proces izrade integriranog sustava digitalnih prostornih planova na državnoj razini, standardizacije istih, te formiranje pratećeg zakonskog okvira kojim se uređuje pitanje izrade prostornih planova.

Uz izradu novih planova planira se provesti i „prevođenje” postojećih planova stare generacije u planove nove generacije s konačnim ciljem olakšavanja života planerima, projektantima i investitorima, koji će za svaku lokaciju u RH u konačnici znati koja su pravila na snazi, počevši od pitanja što se smije ili ne smije graditi pa nadalje, a sve online i besplatno.

Foto: Tom Dubravec, Hanza Media
Foto: Tom Dubravec, Hanza Media

Hvale vrijedan projekt financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i svakako predstavlja značajan napredak u segmentu planiranja i gradnje. Ipak, valja napomenuti da se ovdje radi samo o formalnom okviru. Pitanje same kvalitete prostornih planova, konačnog izgleda i ambijentalnih vrijednosti prostora ostaje donekle „neriješeno“. Odnosno, kao i do sada, prepušteno  složenom spektru različitih utjecajnih faktora poput interesa i intencija lokalne uprave, malih i velikih investitora i tek onda stručne zajednice, koja izrađuje same planove.

Budući je zasad sam zakonski okvir još uvijek u radnoj fazi te tek treba biti donešen, prve ePlanove možemo očekivati najranije krajem slijedeće godine.

Užitak u uspješnim projektima nominiranim za godišnje nagrade UHA-e

„Nominirane radove predstavili su njihovi stvaratelji. Uvijek je iznimno zanimljivo saznati informacije i faktore koji su sastavni dio svakog uspješnog projekta i znatno su utjecale na njegov razvoj i konačni „produkt“ a same po sebi su „nevidljive“ bilo kome osim projektantima i investitorima”

Foto: Tom Dubravec, Hanza Media

U sklopu dijela programa održanog u Providuruvoj palači u Zadru predstavljeni su radovi i ostvarenja nominirani za godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA-e) – nagradu „Drago Galić“ za najuspješnije ostvarenja na području stambene arhitekture, nagradu „Bernardo Bernardi“ za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja, nagradu „Neven Šegvić“ za postignuća u domeni publicističke, kritičke, znanstveno-istraživačke i teorijske misli tiskane o arhitekturi te „krovnu“ nagradu „Viktor Kovačić“ za životno djelo i za najuspješnije ostvarenje u svim domenama arhitektonskog stvaralaštva.

Foto: Tom Dubravec, Hanza Media
 
Foto: Tom Dubravec, Hanza Media

Iza svakog od prezentiranih projekata postoji priča u kojoj je projektant pokušao pomiriti želje investitora sa uvjetima lokacije i zahtjevima prostorno-planskih i tehnoloških rješenja. Čestitamo svim nominiranim kolegama!

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2022. godini najavljena je za period od 25. do 28. svibnja 2023. godine, uz svečanu dodjelu godišnjih nagrada planiranu na dan otvorenja. Cijela manifestacija održat će se u prostoru Francuskog paviljona Studentskog centra u Zagrebu.
 

Autor: Mislav Muršić, dipl. ing. arh.

 

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Dani arhitekata 7.0 u Zadru iz pera arhitekta

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.