Što je pasivna kuća i koje su sve njene prednosti?

Mitovi i istine o pasivnoj gradnji te koja je razlika u cijeni radova i uštedama energije u odnosu na standardnu gradnju
  • Foto: APRION

Standard Pasivne Kuće (eng. Passive House Standard) je vrsta niskoenergetskih zgrada poput nZEB-a (zgrade gotovo nulte enegije), ali s bitnim razlikama. Naziv Pasivne Kuće dolazi od njemačkog „PassivHaus“, zbog čega se standard često asocira s kućama, ali brojne stambene, poslovne, vjerske i obrazovne ustanove zadovoljavaju kriterije Pasivne Kuće i pružaju jednako visoku razinu ugode i nisku potrošnju energije.

Pasivne Kuće zadovoljavaju neke od najstrožih kriterija potrošnje energije, ali jedinstvene su po tome što osim kriterija potrošnje energije, moraju zadovoljavati i brojne kriterije ugode. Upravo zbog tih razloga, svaka zgrada izgrađena po standardu Pasivne Kuće, osim iznimno male potrošnje energije, puža ugodu boravka u prostoru u kojem nema hladnih ploha, ustajalog zraka ili pojave vlage – nešto što je ponekad teško opisati riječima, ali vrlo lako osjetiti.

FOTO: APRION

Standard Pasivne Kuće je istinski energetski učinkovit, ugodan i cjenovno pristupačan standard za gradnju novih i rekonstrukciju postojećih zgrada. Projektiranju Pasivnih Kuća pristupa se cjelovito, uzimajući u obzir sve faktore koji utječu na ugodu, zdravlje i potrošnju energije u zgradi, pritom uvijek koristeći provjerene principe kako bi vam pružile optimalno rješenje. Nijedan dio zgrade nije veći ili manji no što treba biti. Svi međusobni utjecaji od oblika zgrade, orijentacije, ostakljenja, debljina izolacija, terena, ventilacijskog sustava i mnogih drugih, istovremeno su uzeti u obzir i analizirani kako bi se postigao željeni rezultat.

Sušilo za kosu zagrijava 100 m2 prostora

Ideja Pasivne Kuće je da se potrebna energija za grijanjem najvećim dijelom pokrije iz „pasivnih“ izvora poput Sunca - putem solarnih dobitaka koji ulaze u zgradu kroz prozore i zagrijavaju prostor. Važan dio je i ventilacija s povratom topline, kojom sav zrak koji ulazi u prostor prvo predgrijemo toplim zrakom koji izbacujemo iz prostora. Tako štedimo više od 75% energije koju bi inače bacili u vjetar. Još jedan izvor zagrijavanja su unutarnji dobitci topline, njih proizvode ljudi i oprema u prostoru. Za preostali mali dio topline koji se treba predati prostoru, kako bi održavali ugodnu  temperaturu, dovoljan je mali sustav grijanja. Primjer koji je rado korišten je sušilo za kosu. Naime, s obzirom da je prosječna potrebna snaga za grijanje Pasivne Kuće oko 10W/m2, za kuću od 100m2 dovoljan je sustav grijanja snage 1000W, što je otprilike snaga grijanja jednog sušila za kosu.

Kad je riječ o hlađenju primjenjuju se isti principi, ali s namjerom da se umanji toplina koja opterećuje prostor. Jednostavan primjer bila bi horizontalna zasjenjenja prozora, poput streha ili balkona, koja umanjuju prodor sunčevog zračenja tijekom ljetnih mjeseci, a dopuštaju sunčevo zračenje tijekom zimskih dana. Ventilacijski sustavi imaju mogućnost premosnice („by-pass“), koji omogućuju da se tijekom ljetnih večeri, kada vanjska temperatura padne, vanjski zrak iskoristi za hlađenje kuće.

Kako dobiti Pasivnu Kuću?

Kako bi dobili zgradu izgrađenu po Passive House Standardu, pri projektiranju mora sudjelovati CPHD - Certified Passive House Designer. CPHD je osoba ovlaštena od strane PH Instituta, kako bi izradila potrebne proračune i savjetovala projektante pri izradi projekata i daljnjem izvođenju. Njegov zadatak je pronaći optimalnu kombinaciju i veličinu svih bitnih komponenti vaše zgrade od stakala, okvira, izolacija, ventilacijskih sustava, orijentacije i puno više, kako bi se ostvarili uvjeti potrošnje i ugode, definirani Standardom uz minimalnu investiciju.

Glavni principi bitni pri projektiranju Pasivne Kuće

1. Toplinska izolacija

Toplinska izolacija omogućuje ugodne temperature ploha u prostoru, direktno utječe na energetske zahtjeve zgrade i umanjuje buku iz okoliša. Dobro izolirane zgrade imaju spore promjene temperature i dugo zadržavaju željenu temperaturu.

2. Kvalitetni prozori

I najbolji prozori su najmanje dobar dio toplinske ovojnice zgrade i kroz njih se gubi značajan dio topline. Njihova prednost je u staklu, koje propušta sunčevu energiju unutar prostora. Uvijek je cilj odabrati prozore, koji su tijekom sezone grijanja propustili više sunčeve energije unutra nego su izgubili topline prema okolišu. Tako vaši prozori postaju radijatori u vašoj kući!

3. Zrakonepropusnost

Zgrade ne smiju gubiti zagrijani ili ohlađeni zrak nekontrolirano. Infiltracija hladnog zraka oko ruba prozora je primjer kako vaši novci odlaze u vjetar. Zgrade projektirane po Passive House Standardu imaju izrazito niske vrijednosti infiltracije vanjskog zraka u prostor (n50<0.6h-1).

4. Mehanička ventilacija s povratom topline

Svaka zgrada izgrađena po standardu Pasivne Kuće ima mehaničku ventilaciju s povratom topline. To znači da neprestano dobavljamo dovoljnu količinu svježeg zraka u prostore u kojima boravimo te da odsisavamo zrak iz prostora u kojima imamo izvore vlage ili neugodnih mirisa. Sav svježi zrak koji ubacujemo u prostor podgrijavamo/podhlađujemo zrakom koji izvlačimo iz prostora i pritom štedimo minimalno 75% energije te osiguravamo da nikada ne unosimo prehladan ili pretopao zrak u prostor. Sav ulazni zrak je također filtriran, što znači da u prostor unosimo manje prašine ili drugih alergena iz okoliša.

5. Izostanak toplinskih mostova

Bilo kakav prekid izolacijskog sloja poput prodora balkona, zida temelja ili spojeva s negrijanim prostorom itd., predstavljaju potencijalne toplinske mostove kuda toplina zaobilazi izolaciju i značajno se brže gubi. Većina toplinskih mostova se pažljivim projektiranjem može izbjeći bez dodatnog utroška novca, a oni koji se ne mogu ukloniti mogu se umanjiti. Ako se ne poradi na umanjivanju toplinskih mostova, možete očekivati da zgrada izolirana s 10cm izolacije ima zahtjeve energije kao da je izolirana sa samo 7 ili 8cm.

Image source: Passive House Sofia

Mitovi

U Pasivnoj Kući ne možete otvoriti prozor

Jedan od najčešćih i potpuno neistinitih mitova o Pasivnoj Kući je da ne smijete otvoriti prozor. Pasivne Kuće imaju sustav ventilacije kojim se neprestano ubacuje svježi zrak, ali to nikako ne znači da ne smijete otvoriti prozor kada god želite čuti ptice, udahnuti miris cvijeća ili biti povezani s okolišem. Naprotiv, jedan od kriterija standarda je da svaka soba mora imati prozor koji se može otvoriti. Iznimke od tog pravila su podzemni ili servisni prostori.

Pasivne Kuće nisu lijepe

Određeni oblici zgrada pozitivno utječu na potrošnju energije, ali to nikada nije bio razlog da zgrada ne bude estetski ugodna. Bilo kakav oblik ili dizajn zgrade može zadovoljiti uvjete Pasivne Kuće. Dokaz tome je i popis svih certificirani Pasivnih Kuća na svijetu, gdje se i sami možete uvjeriti.

Pasivne Kuće se ne isplate

Investicija u gradnju Pasivne Kuće je u prosjeku 10% viša od standardne zgrade, iako to nije uvijek pravilo. Ima primjera gdje Pasivna Kuća postiže istu cijenu izgradnje u odnosu na standardnu gradnju. Razlog tome je pristup, koji je kod Pasivne Kuće cjelovit. Različiti utjecaji od količine izolacije, vrste prozora i sustava grijanja/hlađenja se istovremeno uzimaju u obzir tako da je svaka od komponenata odabrana točno kakva i treba biti.

Uštede u energiji su dovoljne, kako bi se isplatila veća početna investicija, ali najveća dobrobit je što investirate u beskompromisni komfor boravka i zdraviju klimu prostora.

Pasivne Kuće ne odgovaraju predviđenoj potrošnji

Standard Pasivne Kuće je uspostavljen 1996. godine od strane Passivhaus Institute, Darmstadt, Njemačka. Zgrade koje zadovoljavaju standard se neprestano testiraju kako bi se prikazala razlika između proračunatih uvjeta u odnosu na realnu potrošnju zgrada i rezultati jasno prikazuju vrlo blisko poklapanje predviđene i stvarne potrošnje.

Dokaz tome su i prve izgrađene Pasivne Kuće, projekt Darmstadt Kranichstein, koje i više od 20 godina nakon izgradnje imaju predviđenu potrošnju.

Dodatne informacije o Pasivnim Kućama potražite na webu tvrtke APRION.

 

AUTOR: Antun Plenković | CPHD & HVAC Designer

 


Fotogalerija

 

#Oznake

 

Materijali (tekstovi, fotografije, grafike i ostalo) na web stranicama egradnja.hr zaštićeno su intelektualno vlasništvo tvrtke T&S d.o.o. Zadar ili drugih pravnih osoba te su zaštićeni Zakonom o autorskim pravima. Ako želite naše materijale koristiti za edukacijske svrhe, slobodno nam se javite i rado ćemo vam izaći u susret.

 

Što je pasivna kuća i koje su sve njene prednosti?

×
Podržite Naš Sadržaj
Jedinstvenim autorskim sadržajem približavamo vam priče o uspješnim projektima gradnje i uređenja objekata. Iza svake naše objave stoji dug proces prikupljanja informacija i uređivanja sadržaja, kojim vam želimo pružiti što više kvalitetnih objava uz ugodno iskustvo čitanja i profesionalne fotografije.
 
Ako vam se sviđa naš sadržaj i želite nas podržati kako bismo kreirali još više kvalitetnih priča za vaš užitak čitanja, podržite nas jednokratnom uplatom u željenom iznosu.
Podaci za popunjavanje virmana su sljedeći:
Broj računa: HR2524020061100040300
Poziv na broj: 00-100
 
Ako nas u ovom trenutku niste u mogućnosti podržati uplatom, podijelite link objave na vašim društvenim mrežama i nastavite čitati i pratiti stranice portala egradnja.hr
© 2024 T&S d.o.o.